Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 15:01:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 57 58 60 61 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352256 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Paučina na turbanu

Jedan stari arapski sudija bio je čuven po svojoj mudrosti. Kada je jednom imućnom trgovcu dućan poharan treći put za redom, on se uputi tom sudiji da mu se požali, jer nikako nije mogao da uhvati lopova. Sudija smjesta naredi da se vrata dućana skinu sa šarki i prenesu na glavni trg gdje će biti šibana sve dok ne kažu ko je lopov. Na trgu se je okupila velika gomila svijeta da prisustvuje šibanju vrata. Nakon pedeset šiba, sudija je priljubio uho vratima, da čuje priznanje. Kada se uspravio, objavio je: “Vrata su priznala da čovjek koji ih je triput obio ima paučinu na turbanu.” Čim je to rekao, jedan čovjek u gomili podiže ruku ka turbanu. Odmah su mu pretresli kuću i pronašli pokradenu robu.

Dovoljna je samo jedna riječ pohvale ili kritike i naše JA se odmah pokaže.

Antoni de Melo
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Cigla i audi

Mladi direktor uspješne firme prolazio je u svom novom audiju na putu kući kroz jedno naselje. Vozio je malo prebrzo za dozvoljenu brzinu. Gledao je kako se djeca igraju između parkiranih kola i usporio jer mu se učinilo da je nešto vidio. Kako nije video nijedno dijete učinilo mu se da je pogriješio. Iznenada, jedna cigla je lupila u vrata skupocjenog audija! Zakočio je i vratio se na mjesto s kojeg je bačena cigla. Bijesno je izašao iz auta, uhvatio prvo dijete koje mu je došlo pod ruku, pritisnuvši ga uz auto, urlajući:

“Govori ko je ovo uradio? Znaš li kolika je šteta?”

Dječak se preplašio i počeo mucati: “Čiko… molim vas, žao mi je… nisam znao šta da uradim… bacio sam ciglu jer nije bilo nikoga da mi pomogne.”

Uplakani dječak je rukom pokazao iza parkiranog auta gdje je bio njegov brat.

“Otkotrljao se sa trotoara i ispao iz invalidskih kolica. Nemam snage da ga sam podignem.”

I dalje jecajući upitao je zaprepašćenog čovjeka da mu pomogne podići brata. Dirnut do srca, vozač je progutao knedlu koja mu se nakupila u grlu. Brzo je podigao hendikepiranog dječaka u kolica i maramicom obrisao ogrebotine sa njegovih laktova. Pažljivo ga je pogledao i utvrdio da će sve biti u redu.

“Hvala vam mnogo!”, rekao je zahvalni dječak.

Čovjek je potpuno potresen posmatrao kako mali dječak gura invalidska kolica na putu ka svojoj kući.

Kad su zamakli pogledao je svoj auto. Šteta je bila velika i vidljiva. Ipak, odlučio je da ne popravlja vrata kako bi ga podsjećala na važnu životnu poruku: Nikad ne idi tako brzo kroz život da neko mora baciti ciglu na tebe da ti privuče pažnju.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Prava ljubav nikad ne umire

Na kraju jednog polja stajaše Ljubav i Samoća i posmatraše mladi zaljubljeni par. Samoća reče Ljubavi:
- Kladim se, da ću ih rastaviti.
Ljubav uzvrati:
- Sačekaj samo malo! Daj mi šansu da provjerim samo jednu stvar kod njih, a poslije toga možeš da odeš kod njih koliko god hoćeš puta.

Samoća se složi sa tim. A Ljubav se približi zaljubljenima, dodirnu ih, pogleda ih u oči i spazi u njima sjaj.
Vrati se nazad i reče Samoći:
- Hajde, sada je red na tebe!
- Ne, – odgovori Samoća – Sada ništa ne mogu da napravim, sada su njihova srca ispunjena ljubavlju. Doći ću malo kasnije.

Proteče neko vrijeme i Samoća navrati pokraj kuće onog zaljubljenog para i vidje mladog oca i mladu majku sa novorođenom bebom. Samoća se bila nadala, da će ih do tada napustiti ljubav i nestrpljivo iščekujući, prekorači preko njihovog praga. No pogledavši im u oči, ona vidje samo Zahvalnost.
Okrenu se nazad i reče:
- Doći ću kasnije…

Proteče još dosta vremena i Samoća se pojavi ponovo pred njihovim vratima i začu dječiju vrisku. Otac se tek vratio sa posla umoran, a majka je uspavljivala djecu. Samoća se opet ponada, da će ovog puta moći da ih rastavi, jer kako reče:”Prošlo je toliko vremena i Ljubav i Zahvalnost bi dosad već trebali da napuste njihova srca.” No pogledavši im u oči, ona sada spazi u njima Poštovanje i Razumijevanje.
- Doći ću kasnije, reče i ovog puta i okrenu se i ode.

Proteče opet mnogo vremena. I Samoća se, po običaju, još jednom pojavi pred domom zaljubljenih. Primjeti sada da su im djeca već bila porasla. Sijedi otac je nešto objašnjavao sinovima, a majka je pripremala večeru u kuhinji. Zagledavši im se u oči, Samoća se još jednom razočara, vidjevši ovaj put u njima Povjerenje.

Proteče najviše vremena od tada. I Samoća još jednom svrati u isti dom. Zapazila je sada da unučad odlaze od kuće, a da kraj kamina ostade da sjedi rastužena i onemoćala starica. Samoća je pogleda i slavodobitno reče:
- To je to, došao je konačno i moj trenutak!
Htjede zatim da joj pogleda u oči i da se uvjeri, no istog trena starica ustade i izađe iz kuće. Samoća krenu za njom. Uskoro, nekada mlada djevojka, a sada stara žena, stiže do groblja i sjede pored jednog groba. Bješe to grob njenog supruga.
- Izgleda, da sam ipak zakasnila – reče Samoća. – Vrijeme je dovršilo ono što je bio moj zadatak.
Tek tada se Samoća zagleda u rasplakane oči starice, i u njima vidje po prvi put USPOMENU: Uspomenu na Ljubav, Zahvalnost, Poštovanje, Razumijevanje i Povjerenje.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
13 životnih fraza gabrijela markesa

1.  Volim te ne zbog toga šta si ti, već zbog toga šta sam ja kad sam pored tebe.

2.  Nijedna osoba ne zaslužuje tvoje suze, a ona koja ih zaslužuje neće te nikada rasplakati.

3.  Pko te neko ne voli onoliko koliko bi ti željela, to ne znači da te ne voli cijelim svojim bićem.

4.  Pravi prijatelj je onaj koji te drži za ruku, a istovremeno ti dira srce.

5.  Najgori način da ti neko nedostaje je da sjediš pored njega i znaš da ga nikada nećeš imati.

6.  Nikada nemoj prestati da se smiješ, čak ni kada si tužna. Neko će se možda zaljubiti baš u tvoj osmijeh.

7.  Za nekoga si još samo jedna osoba na svijetu, a za nekoga si cijeli svijet.

8.  Nemoj provoditi vrijeme sa nekim kome nije stalo da provodi vrijeme sa tobom.

9.  Možda bog želi da upoznaš mnogo pogrešnih ljudi prije nego što upoznaš onog pravog i na tome ćeš mu, kad se to bude desilo, biti zahvalna.

10.  Ne plači zato što se završilo. Raduj se zato što se dogodilo.

11.  Uvijek će biti ljudi koji će te povrijediti. Nastavi da vjeruješ, samo budi opreznija.

12.  Postani bolja osoba i budi sigurna da znaš ko si prije nego što sretneš nekog novog, i nadaj se da ta osoba zna ko si ti.

13.  Ne opiri se toliko. Najbolje stvari se dešavaju onda kada ih ne očekuješ.

Zapamti – ništa se ne dešava bez razloga

Život je poput priče, nije važno koliko je dug, već koliko je dobar. Ono što je prošlo, više ne postoji, ono što će biti, još nije došlo. Postoji samo jedna tačka u kojoj se sastaju i prošlo i buduće. U toj tački je cijeli tvoj život. Iskoristi je.

Gabrijel Garsija Markes
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Stvari koje moraš prestati da radiš

1. Prestani da se inatiš. – Inat je blokada sreće.

2. Prestani da kukaš. – Umjesto toga, iskoristi to  vrijeme i energiju da uradiš nešto po tom pitanju.

3. Prestani da misliš ono što ne želiš da kažeš. – Komuniciraj sa drugima redovno i efektivno.

4. Ti nisi centar svijeta. – Zemlja se okreće oko svoje ose, ne oko tebe. Razmisli na trenutak da bi shvatio dubinu ove istine.

5. Prestani da lažeš. – Dugoročno gledano, istina uvijek izađe na vidjelo. Ili si dorastao svojim djelima, ili te tvoja djela konačno posjeduju.

6. Prestani da kriviš druge. – Kriveći druge ne postižeš ništa. Ili ti vladaš svojim problemima ili tvoji problemi vladaju tobom. To će uvijek biti samo tvoj izbor. Ali ako kriviš druge za ono kroz šta ti prolaziš, ti poričeš sopstvenu odgovornost – odričeš se sopstvene moći nad tim dijelom svog života, a i iritiraš druge u tom procesu.

7. Prestani da sumnjaš. – Ako misliš da nešto ne možeš postići, evo dobrih vijesti za tebe…I NE MOŽEŠ. Ali onda barem ne dozvoli da tvoja sumnja utiče na snove drugih ljudi. I zapamti, onaj ko kaže da se nešto ne može uraditi, ne bi smio da smeta onima koji to pokušavaju.

8. Prestani da koriguješ druge. – Ispravljanje tuđih grešaka kada su oni totalno u krivu je jedna stvar, ali stalno upadanje sa svojim mišljenjem u njihov govor, u najmanju je ruku neprimjereno i ofucano.

9. Ne budi sebičan. – Uvijek ćeš dobiti nazad u onolikoj mjeri u kojoj si prethodno dao sebe. Ni manje, ni više.

10. Prestani da osuđuješ druge. – Svi mi vodimo naše sopstvene ratove. Nemaš pojma kroz šta drugi prolaze, kao što ni oni nemaju pojma kroz šta ti prolaziš.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Ne plaši se da ispadneš budala

Ne plaši se da ispadneš budala. Zapamti, ne možeš biti odjednom i mlad i mudar. Mladi koji se pretvaraju da znaju kako svijet funkcioniše su uglavnom cinici. Cinizam se preruševa u ruho mudrosti, pri čemu je svjetlosnu godinu daleko od nje. Zato što cinici ništa ne uče. Zato što je cinizam samonametnuto sljepilo, odbacivanje svijeta zato što se plašimo da će nas povrijediti ili razočarati. Cinici uvijek kažu: ne. Reći ‘da’ znači pokrenuti stvari. Reći ‘da’ je način na koji stvari počinju da rastu. Reći ‘da’ vodi nas ka znanju. ‘Da’ je za mlade ljude. I zato, dok god imaš imalo snage, govori ‘da’.

Stiven Kolbert
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Bogatstvo za sat života

Jedan čovjek je dugo radio i štedio, i tako sakupio veliko bogatstvo, maštajući kako će lijepo da se provodi godinu dana, kada ništa neće da radi, već će samo da uživa i smišlja kako najbolje da uloži novac.

Najednom, pred njega je stupio Anđeo Smrti koji je došao po njegov život.

Čovjek je zaplakao, očajan, i naveo hiljadu razloga da još malo produži svoje postojanje, ali Anđeo je bio neumoljiv.

“Podari mi samo još tri dana i daću ti polovinu svog bogatstva”, preklinjao ga je čovjek, ali anđeo je ignorisao njegove riječi i povukao ga za ruku.

“Pokloni mi samo još jedan dan, molim te, i sve ono što sam stekao s toliko napora i znoja biće tvoje.”

Međutim, anđeo uopšte nije obraćao pažnju na njegove riječi.

Čovjek je na kraju uspio da izmoli za ustupak od nekoliko minuta da bi napisao sljedeću poruku:”Ko god nađe ovu poruku, ako ima dovoljno za život neka ne gubi vrijeme na gomilanju blaga, već neka uživa! S tolikim svojim bogatstvom nisam uspio da kupim ni jedan sat života!”

Kada umre milioner i ljudi pitaju: “Koliko je ostavio para?”, logičan odgovor je: “ SVE“.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Božansko pisanje

ovjek je bio religiozni pisac i zatražio je riječi mudrosti. Učitelj mu reče:

“Neki ljudi pišu da bi zaradili za život; drugi da bi podijelili svoja otkrića ili da bi pokrenuli pitanja koja će progoniti čitaoce; treći opet da bi razumjeli sopstvenu dušu.”

“Niko od njih neće potrajati. Jer to pripada onima koji pišu samo zato što bi eksplodirali ako ne bi pisali.”

Dodao je još i ovo: “Ovi pisci izražavaju božansko – ma o čemu pisali.”

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Vedri ljudi

Postoje ljudi koji oko sebe uvijek šire radost.

Jednostavno, spontano. Gdje god se pojave – zasija sunce. I kad odu našim bićem odjekuju zvona njihovog smijeha i njihova radost traži svoj dom u našoj duši.

Takvi su da niko pored njih ne može ostati nedotaknut. Kao da su sazdani od nekakvih opeka smijeha i igre, dovedeni iz nekog boljeg svijeta i nastanjeni kao dobri gosti među nama. Ozbiljni su kao iodrasli i istovremeno jednostavni poput djece. U svojoj radosti pronalaze snagu. I za sebe i za druge. Poteškoće im ne ostavljaju na lice smrknutost. Vedrina je njihov životni moto.

Nerijetko poželimo biti kao oni. Ili im barem biti dobri prijatelji. Da se što češće možemo napajati na izvorima njihove ozbiljne bezbrižnosti.

A oni zaista oduševljavaju.

Svime, baš svime, zvukovima, bojama, vjetrom, talasima, listom jesenjih toplih boja, dobrom knjigom, novim susretom… Pa ne znaš šta je kod njih najvažnije.

Ili oduševljenje rađa radost, ili njihova unutrašnja vedrina rađa oduševljenje. Kao da se takmiče oduševljenje i radost – ko će više doći do riječi.

Hvala životu što takvi postoje.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Svetski dan porodice, 15. Maj, obeležava se širom sveta od 1993. Godine.

Veslajmo zajedno

Ne postoje savršene porodice, postoji samo zbir ljubavi širok kao nebo u njima. Porodice u kojima je zbir ljubavi veći od zbira nesporazuma, zovu se srećne porodice. Lav Nikolajevič Tolstoj je briljantno zapisao da su sve srećne porodice nalik jedna na drugu, dok je svaka nesrećna na svoj način. Sve više nas poznaje takve slučajeve. Sigurno i vi znate usamljene ljude ili parove koji su se razveli u prethodnih nekoliko godina. Stručnjaci će reći da je objašnjenje u lošem ekonomskom stanju koje dovodi do egzistencijalne nesigurnosti i hronične nezaposlenosti mladih ljudi. Sve manji broj mladih se vjenčava, a sve više razvodi. U takvim okolnostima mnogi ljudi su izgubili elementarno samopouzdanje i ljudsko dostojanstvo. Pametno je rekao Linkoln, prazna vreća ne može stajati uspravno. Međutim, zar je zaista sve u punim džepovima? Zar naš porodični uspjeh – ili naš lični uspjeh – zavisi isključivo od materijalnog?

Zato danas, na dan koji su Ujedinjene nacije izabrali da ukaže na važnost porodice, razmislimo malo o svojoj porodici. Koliko zaista poznajemo svoju porodicu? Koliko smo je poznavali prije nego što smo postali svjesni da je više nemamo? Koliko je kajanja ostalo iza nas zbog onoga što smo uradili ili što nismo uradili, a trebali smo? Frtalj krvi je važniji od kile prijateljstva, kaže španska poslovica. Ne vrijedi tražiti savršenstvo u našim porodicama jer ga nećemo pronaći, ali zato vrijedi pamtiti sjećanja vezana za njih. Izgrađivati budućnost na lijepim sjećanjima čvrstim kao stijena, а loše stvari puštati u vjetar. Ako ne uspijemo nabacati dovoljno lijepih sjećanja na tas porodične istorije koji će prevagnuti nad svim nesporazumima, razmiricama i svađama koje svuda postoje, to je pouzdan znak da nikad nismo ni imali porodicu, već zbir ‘anonimnih jedinki’ (Tribuson).

Makar danas, posvetimo se svojoj porodici. Zamislimo da je porodica čamac koji može ići naprijed samo ako svi zajedno veslamo. Potrudimo se danas i dajmo sve od sebe. Veslajmo zajedno!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 57 58 60 61 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 15:01:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.118 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.