Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku  (Pročitano 26539 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Obliznji jezici se paralelno razvijaju.

Lužički Srpski je isti Česki.

balkanski Srpski je isti Hrvatski.

Eto, rano-istorijski jedan narod, a različiti jezici. Susjedni narodi (skoro isti narod, politički i vjerski razdvojen), isti jezik.

Ko ima monopol nad nazivom takvih jednakih jezika ako postoji neki nacionalni identitet i nezavisni istorijski tragovi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
uzmite svi procitajte cime se bavi lingvistika...

ovako dzaba je sa vama diskutovati...

postoji nacin kako nastaju reci...kako se formiraju slova...

one su ne samo fonetski nego i grafoloski opis nekog objekta predmeta sta god..

primet slovo Ш за шаку О за око

ne moze sad neko da ustane i da lupi da se oko zove zanzibar...

onda postoje pravila u gramatici...koja proizilaze iz nacina na koji se formirao jezik...

recimo...imas pravilo...i onda 5 miliona odstupanja od pravila...

znaci to su reci preuzimane iz drugih jezika...

one imaju znacenje...ali ono nije smisleno...ne predstavlja tu rec...itd...itd...

time se bavi lingvistika...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Одлучивање о језику школовања у Новом Пазару – додатни проблеми или слобода избора

Од почетка априла до краја маја, родитељи будућих првака уписују децу у основну школу. Осим докумената и провере зрелости детета, у Новом Пазару за родитеље постоји још један услов. Бошњачко национално веће и Град инсистирају да Мешовита комисија присуствује изјашњавању о језику на којем ће се дете школовати. То је непотребно и незаконито, одговара Министарство просвете.

Пред родитељима будућих првака у Новом Пазару и овог пролећа стоји одлука на ком језику ће им се деца школовати. Основна школа "Авдо Међедовић" испраћа прву генерацију осмака који су основно образовање заокружили на босанском, језику свих 876 ученика те установе. 

"Ми сваком родитељу када се дете тестира за први разред на крају дајемо листић на којем се родитељ изјашњава на којем језику жели да школује дете. Није било никаквих проблема", објашњава Ахмедин Ђерлек, директор ОШ "Авдо Међедовић".

Да приликом избора између српског или босанског нема проблема, уверавају у другој новопазарској школи која шест одељења школује на српском, а четири на босанском.

"И ове године ће изјашњавање бити исто, заокруживањем језика на којем ће деца слушати наставу. Својим потписом родитељи дају сагласност", наводи представник школе.

Али у Бошњачком националном већу ствари виде другачије. Зато су са Градом потписали споразум да родитељи најаве када ће доћи да упишу дете, како би, док попуњавају анкетни листић, у посебној просторији били и чланови Комисије коју чине представници Већа и школа. Намера им је да родитељи одлуче слободно, без притисака или на штету наставе на босанском.

"Њихов задатак је био само да прате процес изјашњавања, а то што смо урадили темељимо на нашем законом прописаном овлашћењу да пратимо спровођење закона из области образовања", истиче Ахмедин Шкријељ, секретар Бошњачког националног већа.

У надлежном ресору кажу да школе имају услове да информишу родитеље и њихову одлуку о језику прихвате.

"Мешовите комисије чији су чланови и они који нису запослени у школи непотребне су и незаконите. Зато школа нема обавезу да именује представнике за такво тело, нити да обезбеђује просторије за њихов рад. Родитељи могу децу да упишу у први разред када им одговара и није предвиђено да се обавезују на одређене термине када пред комисијом треба да се изјасне о било ком питању", поручују у Министарству просвете.

"Ово што смо радили ове године радићемо и сваке наредне, јер просто на то имамо право сходно нашим законом прописаним овлашћењима и ми од тога нећемо одустати", каже Шкријељ.

Из Министарства просвете упућују8 позив Бошњачком националном већу да заједно размотре правне мере које би отклониле недоумице.

Ovako to izgleda kada se neko pravi da ne razume srpski već bošnjački, montenegrinski, srpskohrvatski i ko zna koji još jezik.

Zaboravili ste na vinčansko pismo  Smile
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 19. Apr 2017, 17:16:53
dabisha

Srpskohrvatski ne postoji, to je rezultat dogovora V.Karadžića i predstavnika hrvata kada su nakm prvo ukrali jezik a potom zahvaljujući Đ.Daničiću i gramatiku.

Nemaš apsolutno nikakve veze sa hrvatskom a pravo na glupost je tebi i ovim nesrećnim organizatorima zagarantovano.

kako ne postoji srpskohrvatski. pa evo ja pricam srpskohrvatskim.
a to da nemam veze sa hrvatskom. ja licno ne. ali pazi ovo.. prezivam se чавић
jedini spomen tog prezimena u nekoj epskoj pesmi za koji znam nosi naziv hasan aga čavić i vila.
neki čavić ima ulicu u zagrebu....

I opet, srpskohrhavtski ne poetoji. On je bio rezultat nagodbe nesretnog V.Karadžića i predstavnika hrvata koji su odabrali štokavsko narečje da bi se bolje razumeli i sporazumevali. Napisah već da lingvisti tvrde da ako dva naroda imaju 80% reči koje su u opticaju jezik je onog naroda koji je brojniji. A Srblji su danas kao i onda i kao štokavci u većini.

Da zanemarim ovu glupost koju tvrdoglavo serviraš po forumu pa da navedem dva primera u praksi koja pokazuju koliko grešiš iz tebi znanih razloga.

Prvi je što sami hrvati koji su do sada dosta iskvarili srpski ne priznaju srpskohrvatski. Čak ne žele nikiakvu raspravu o tome jer bi se videla njihova kleptomanija na delu. Drugi je takođe dobar i ti možeš da se sam uveriš ako odeš u Zagreb sa kartonom na kom piše na oba pisma da govoriš srpskohrvatski. Ne moraš da ideš u centar, dovoljna je "tvoja"ulica. Baš me zanima kako bi se ti ili genijalci koji ovako nešto tvrde proveli.

Samo nastavi dalje, ti si divna antireklama kulture iz kulturne dekontaminacije.
« Poslednja izmena: 29. Apr 2017, 22:11:07 od zoranjurkovic5@gmail.com »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 29. Apr 2017, 22:09:49
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 19. Apr 2017, 17:16:53
dabisha

Srpskohrvatski ne postoji, to je rezultat dogovora V.Karadžića i predstavnika hrvata...

I opet, srpskohrhavtski ne poetoji. On je bio rezultat nagodbe nesretnog V.Karadžića i predstavnika hrvata koji su ...
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
  Umesto argumenata i zdravog razuma uobičajeno trolovanje Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
ne treba mi argument da bih ti rekao kojim jezikom govorim.
dovoljno je izjasnjavanje.
kad to skontas, razumeces i kako to da postoji bosanski jezik i kako to da je u pitanju isti jezik kao srpski, hrvatski i moj srpskohrvatski
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
 Smile Smile Smile

Lepo je tebi na tvojoj planeti.

Napisah već šta treba da uradiš u Zagrebu ili bilo kom drugom hrvatskom gradu. To što u Srbiji postoji sumanuta šačica onih koji se odriču o stide onoga što jesu ne znači ništa. Nemam ništa protiv, postani hrvoje i govori samo hrvatski a ne jezik tvojih đedova. Tvoja želja, batali sroski kao što su ga sami hrvati batalili. Ostale šizofrene i veštačke nacije ne želim da komentarišem.

Zato hrabro u hrvatsku sa tablom na kojoj na oba pisma piše da govoriš srpskohrvatski Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Interesantno o Francuskom..

Oko 1800 samo 10% naroda na podrucju Francuske prica pravilan Francuski, a 30% nesto slicno.

Velika vecina prica bogzna kakvu pribliznu salatu svojih plemenskih jezika.

Postepeno se francuski siri kroz drzavu skolstvo, mada sporo se postize i ideoloska i jezicka homogenost do kraja 19 vijeka.

Naziv je istorijski, Franci (germani) su vladali raznim galskim i negalskim narodima i plemenima, koji su pokupili latinskog.

Salata jezika, salata naroda. A mi danas mislimo da je Francuska i francuski jezik nesto homogeno ,"cisto".

Nije, i nije nijedan jezik.
Mada svaka.je prica posebna.

U svakom narodu je salata razlicitih gena, kod francuza je to i vidljivo kroz raznovrsnu istoriju.

..
Katastrofalno je da su i oni postigli koncenzus, a kod nas svako gura na svoje. Ili BHS glupa skracenica.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
  Isto važi i za Italijane i ko zna koliko još naroda na svetu. Milo Lojpur je lepo obradio ove prljave rabote u knjizi Duh samoporicanja. Za duhove poput jugonodstalgičara Klajna koji takođe govore srpskohrvatski imam rešenje. Neka budu na budžetu i neka dobijaju platu u dinarima iz eks SFRJ.

Konkretno, zašto bi Srblji opet ispali budale i zbog čega ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.234 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.