Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku  (Pročitano 26473 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Pa šta sad, jel i bašćanska ploča 1100 AD pisana srpskom glagoljicom.

Башчанска плоча је писана на црквенословенском језику.

Скоро све хрватске глагољашке књиге и документи из средњег века су писане на чакавици, која није штокавица.

cek odluci se. nesto kasnije kazes da je cakavski poseban jezik, razlicit od stokavskog. a ovde kazes da je u pitanju crkvenoslovenski jezik.

Дакле, јасно се види да су чакавица и кајкавица потпуно други словенски језици од штокавице, као и међусобно и да се превише међусобно разликују да би били дијалекти једног језика, а са друге стране потпуно је јасно да су српска и "хрватска" штокавица варијације истог језика.
iz kog su ti milenjuma oni primeri.

probaj da uporedis oce nas ovde

https://hr.wikipedia.org/wiki/O%C4%8De_na%C5%A1

Kако могу одвојени словенски народи говорити истим језиком? Неко је мазнуо од некога језик.

hoces da kažes da su stari sloveni govorili razlicitim jezicima?
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
ok, dosta cinjenica imamo za diskusiju. Trenutno sam na fonu, pa cu kratko.. sutra cu vis.e

Slovaci i Cesi pricaju skoro istim jezikom. Rusi i Ukrajinci, Belorusi.

Pa ovaj srpski iz bosanskih povelja je naporan za pratit, sa sve prevodom.
Mislim jezik se mijenja kroz vrijeme.

Jel ima negdje sajt za hrvatske povelje? Ovaj plemenito.com je vrh za bosanske.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
imas problem sa hrvatima sto su za razliku od bosanaca mnogo pisali latinski
« Poslednja izmena: 02. Maj 2017, 22:05:38 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1113
ok, dosta cinjenica imamo za diskusiju. Trenutno sam na fonu, pa cu kratko.. sutra cu vis.e

Slovaci i Cesi pricaju skoro istim jezikom. Rusi i Ukrajinci, Belorusi.

Тачно, али Руси, Украјинци и Белоруси су све до стварања СССР-а сматрани Русима, како од стране самих себе, тако и странаца. Тј. ово што се сада зове Русима се тада звало "Великорусима", Украјинци су били "Малоруси", а Белоруси су се исто звали као и сада. Сви заједно су Руси, као такви, а такви су сами себе сматрали пре 20 века. Сада се само једна групација зове тако, а остали су као посебни народи.

Дерусификација Украјине је била државна политика Бољшевика:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainization

Као што имаш вештачко стварање нација и националних идентитета, тако имаш и вештачко разграђивање нација.

Али није проблем мењање идентитета (што је свачије право), већ мењање прошлости да би се прилагодила савременим изборима. То што се неко одрекао свог идентита и постао нешто друго, не значи да има право да мења идентитет својих предака или да тврди да онај који је задржао стари идентитет њега угрожава самим тим што тврди да су његови преци били што и он. То као када би неки Американац италијанског порекла тврдио да су он и његови преци одувек били Американци и да нема везе са Италијом.

Него, када смо код сличних језика...

У "стара добра времена" сам путовао по Хрватској, па знам како људи тамо говоре.

Дакле, ово је савремени чакавски, изворни језик оригинал Хрвата (одслушати песму до краја):

Мени је Чешки разумљивији од овога, о Бугарском да не причам.

Ово је савремени кајкавски:

Капирање о томе шта причају захтева исти напор као и слушање Словачког. Мислим, јесу словенски говори, па може да се донекле капира поента, али су јасно потпуно различити језици, једва разумљиви.

Да будем искрен, чакавица ми је неразумљивија и од кајкавице.

Ово су све "дијалекти" хрватског, и још притом савремени говори. Можемо да замислимо како је то звучало пре пар стотина година, када је утицај штокавице био мањи на територијама тих говора и кад је било мање урбанизације и мешања људи.

Дакле, штокавица је "заједничка" са Хрватима јер је исти говор, и некакав је "српскохрватски". Ако је штокавица некакав заједнички језик Срба и Хрвата, шта су онда скоро неразумљиве чакавица и кајкавица за Хрвате и за нас? Не може и јаре и паре. Посебно ако, што кажеш, Чешки и Словачки су скоро истоветни, а воде се као различити језици, а међусобно скоро неразумљиве штокавица, кајкавица и чакавица су хрватски дијалекти, док се  истовремено тврди да су српски и хрватски исти језик... Smile

Па онда су самим тим кајкавштина и чакавица такође српски говори (ако Срби и Хрвати говоре исти језик), када очигледно нису, и мислим да ниједан лингвиста то неће тврдити.

Испада да хрвати говоре три језика, а Срби ниједан, а тим "заједничким" језиком скоро ниједна особа која је себе сматрала Хрватом није говорила све до раног 19. века, док је сваки Србин говорио тим "заједничким" језиком. Можда ако неки Србин пређе у будизам и прогласи се Монголом а задржи свој језик, може да тврди да он говори српско-монголским и да Монголи и Срби деле заједнички језик?  Smile

П.С

Ово је занимљиво:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Croatia_(Habsburg)

Занимљива преклапања... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
Citat

Valjda, samo sto je Ruski i Ukrajinski razlika nebo i zemlja, ne moze da se poredi sa Srpskim i Hrvatskim (Bosanskim/Crnogorskim). Dodje ko Srpski i Slovenacki  Smile

Sto se tice "jedinstvenog" Nemackog, postoje dijalekti koji slobodno mogu biti jezici, posto ih prosecan Nemac, ako nije odatle, skoro nista ne razume, npr. Koelsch, ili na severu Nemacke Platdojc. Ili razumeti nekog Bavarca sa sela kad pocnu da pricaju izmedju sebe. Svajcarci pricaju isto Nemacki ili Tirolci, al dzabe, prosecan Svaba tu nista ne razume kad pricaju medjusobno na svom dijalektu. Nesto slicno ko i sa Hrvatskim.
Ili Spanski, Kastiljski, koji je standard, al zato u Galiciji imaju dijalekt koji Spanci gotovo ne razumu...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
mob
Ericsson jeste
a dal je to baš baš baš baš baaaaaaaaaaaš BAŠ tako?  Smile
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Citat

Valjda, samo sto je Ruski i Ukrajinski razlika nebo i zemlja, ne moze da se poredi sa Srpskim i Hrvatskim (Bosanskim/Crnogorskim). Dodje ko Srpski i Slovenacki  Smile

Sto se tice "jedinstvenog" Nemackog, postoje dijalekti koji slobodno mogu biti jezici, posto ih prosecan Nemac, ako nije odatle, skoro nista ne razume, npr. Koelsch, ili na severu Nemacke Platdojc. Ili razumeti nekog Bavarca sa sela kad pocnu da pricaju izmedju sebe. Svajcarci pricaju isto Nemacki ili Tirolci, al dzabe, prosecan Svaba tu nista ne razume kad pricaju medjusobno na svom dijalektu. Nesto slicno ko i sa Hrvatskim.
Ili Spanski, Kastiljski, koji je standard, al zato u Galiciji imaju dijalekt koji Spanci gotovo ne razumu...
ali ne prave famu od toga.
za razliku od nekih jugoslovena koji se ubise da nadju nacin da se iznova izdele u plemena
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1113

Па и чакавица и кајкавица су као небо и земља спрам штокавице (што смо видели), па се воде као дијалекти хрватског. Али истовремено су српски и хрватски заједнички, иако ниједан Србин не говори кајкавицу и чакавицу. Smile

Угред, скоро више од пола Украјине и не говори тај "украјински", већ руски, а остатак становништва изван Галиције говори "суржик", некакав мешани говор који је између класичног руског и галицијског. Чак и несрећни Порошенко је морао да украјински учи под старе дане, јер мора по закону. Једини "украјински" дијалект који се осетно разликује од руског је онај из Галиције, који се развијао под јаким утицајем пољског. Посебно ако се узме да Галиција није ни била део руског царства, већ Пољске, па Аустро-Угарске, а припојена је Украјини тек после другог светског, а пре тога је такође опет била део Пољске. Лавов је био културно најбитнији град за Пољаке, поред Кракова и Варшаве. Сада су ту највећи Украјинци, иако са остатком већине савремене Украјине нису имали везе велик део времена.

Sto se tice "jedinstvenog" Nemackog, postoje dijalekti koji slobodno mogu biti jezici, posto ih prosecan Nemac, ako nije odatle, skoro nista ne razume, npr. Koelsch, ili na severu Nemacke Platdojc.

Чекај мало:

Valjda, samo sto je Ruski i Ukrajinski razlika nebo i zemlja

За Русе не важи исти резон као и за Немце?

Smile

Опет кажем, у Немачкој се прича немачки, не немачко-аустријски или немачко-швајцарски, или апстрактни "германски", у Швајцарској се прича немачки. Дакле, не праве се суманути конструкти као код нас. Аустрија је одвојена држава од немачке, па се тамо прича немачки.

У Ирској је званични језик енглески, језик њихових историјских непријатеља, па Ирци немају проблем са тим. Али на Балкану, неки пошто не воле Србе одбијају да признају да причају српским, већ праве неке небулозе са "заједничким" језиком јер су алергични на назив српски, и у Србији се повлађује тим небулозама у име идеологије пропалог југословенства.

Срби говоре само штокавицом, Хрвати штокавицом, чакавицом и кајкавицом. Енглези говоре само енглеским. Шкоти енглеским, келтским и скотс језиком. Иако је заједнички енглески једнима и другима, који Шкоти причају својим специфичним дијалектом енглеског, име му је енглески, не британски, или "common language of British people", нити Шкоти лупетају небулозе и одбијају да признају да причају енглески, јер не воле Енглезе и јер су са њима ратовали кроз историју. Шкотски дијалекат енглеског је дијалекат енглеског, што Шкоти признају и не форсирају британски језик у име Британства.

То што је одређен број католика штокаваца напрасно у једном периоду почео да се сматра Хрватима, не значи да је самим тим њихов говор хрватски језик, јер није, нити је икада био, као ни вештачке нације настале током 20 века.

П.С

Узгред, треба видети ову тенденцију...

Пре Југославије:

После Југославије:

Пре Југославије:

После Југославије:

Smile

« Poslednja izmena: 03. Maj 2017, 00:40:21 od ganderoleg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083

Срби говоре само штокавицом, Хрвати штокавицом, чакавицом и кајкавицом.

to su ti dijalekti.
inace, srbi pricaju i torlacki
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
Citat
За Русе не важи исти резон као и за Немце?

Nemacki uz sve dijalekte ima zajednicko da se pise isto, uz jako minimalne razlike od par reci. Ukrajinski i Ruski su razliciti i pisani  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.