Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 00:04:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postoji li BOG?  (Pročitano 18196 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ljudi koji koriste tudje reci obicno su previse prazni i uplaseni da bi koristili svoje.  Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

FIAT LVX

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1315
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Ericsson T-68
Slazem se decky s' tri obrnute sestice. A mozda i nisu shvatil ite reci pa moraju da citiraju ili su previse nesigurni u svoje stavove..

elem..

Citiracu Sv. vladiku Nikolaja,kada ga je pitao nemacki oficir,dok je bio u logoru u Dahau,da li on i ako je svesteno lice,buduci da je znao da je vladika zavrsio i magistrirao folosofiju,veruje u Boga,Sv. vladika je rekao:ne!!!
JA VISE NE MORAM DA VERUJEM U BOGA,JA ZNAM DA BOG POSTOJI!!!
 Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile

Svaka mu cast citirao je lao tse-a (tvorca taoizma) koji je to reko nekih 20 vekova pre njega
"budale veruju, ja znam"

skroz ti je genijalan  taj lik, isto ko ja .. i ja koristim tu foru u razgovoru...Samo sto ja naglasim koga sam citirao...
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

mozda uvek treba ici za pamecu,osim u ljubavi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 60
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile Smile Smile Smile
Objasni mi jednu stvar,sta ima lose u tome sitirati nekoga ko je to rekao vec,a ti isto tako mislis
Slazem se decky s' tri obrnute sestice. A mozda i nisu shvatil ite reci pa moraju da citiraju ili su previse nesigurni u svoje stavove..
"
oprosti druze na mom neznanju,nisam znao da je ovde kod svih toliko podignut nivo svesti,da niko vise ne mora da veruje,nego da svi znaju!!!
Takvih kao vi se treba najvise plasiti,koji misle da su pili vode sa izvora mudrosti,a malo bih i porazmislio da li je slicna misao lao tse-a Sv. vladike..
qq...
...Dug je put do vecnosti,i ja ga prolazim cutke i u miru..
samo opusteno,korak po korak
« Poslednja izmena: 13. Sep 2006, 00:10:01 od popechitelj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 60
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Zasto li se vodise toliki ratovi,pisase tolike knjige,toliko vremena provelo razmisljajuci,ako je to tako prosto kako vi to vidite,uzgred budi receno,da je sve sti sam napisao sitat Sv. vladike,pa bih molio dsa mi razjasnis koji sam ja to citat precutao,kog autora???
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 60
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
A taj lik je Sv Vladika Nikolaj Velimirovic,po mnogima najveci filosof 20 veka!!!
Elem..
BOG POSTOJI
Da li sam suvise hrabar sad,kad tako smelo tvrdim tako nesto?
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4372
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Ne znam da li je to tvoja hrabrost ili iskustvo . Ja iz onog prozivljenog tvrdim da bog postoji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@gosn. Ministre

Postojanje Boga ne dovodimo u pitanje. Problematika citiranja je cisto tehnicke prirode. I ja to isto radim ali se trudim da uvek napisem moje licno misljenje na datu temu. Time testiram moje misljenje koje je naravno pod uticajem onoga sto sam procitao i iskusio ali je ipak MOJE. Pozivam se uvek na Deridu, francuskog filozofa koje je po meni mozda jedan od najvecih u 20 tom veku, koji je definisao nesto sto se zove dekonstrukcija. Izmedju ostalog se taj proces odnosi na problematiku prenosenja ideja putem pisanja. Neko ko pise o nekom pojmu pokusava da prenese ideju o tom pojmu, Koliko god od dobro pisao onaj ko cita napisano ce obojiti to sto je napisano svojim licnim osecanjima i predubedjenjima i shvatiti napisano na sebi svojstven nacin. Jedna ideja ce tako biti prenesena na beskonacno mnogo nacina koliko god ima citalaca. Sustina problema je uporedjivanje - svi procitamo nesto pa sednemo i diskutujemo. Proces dikusije je proces filtriranja onoga sto smo procitali i proces daljeg ucenja o onome sto smo procitali.

Da se vratim na problem citiranja. Ako nesto zakacis bez komentara to jednostavno ubija diskusiju. Korisnije je citirati manje pasuse koji pomazu diskusiji nego maltene cele knjige. Ako je knjiga bitna daj referencu pa ko je zainteresovan procitace. Ili ako nista drugo zakaci PDF fajl ako ga imas ili daj adresu sajta sa koga si kopirao tekst. Niko nece sedeti na bureku 3-4 sata citajuci 20 strana sitno kucanog teksta. Ko sto rekoh cisto tehnicka opaska.

O Nikolaju mozemo na njegovoj temi posto je vec ima. O teozofiji Boga mozemo ovde. Ali leba ti samo bez citata jer to nikome ne pomaze.

Pa dobro kad smo vec na temi da postavim konkretno pitanje.

Kako ljudi vide Boga? Hriscani ga vide kroz njegove manifestacije (tj sveto trojstvo), naucnici kao prirodu, budisti ne zele da ga vide da se ne bi vezali za njega, hinduisti ga vide korz njegove razlicite energetske oblike i stanja (od kojih svako ima simbolicko bozanstvo - tj Bog sa vise lica), muslimani ga vide kao izvor kazne i spasenja. Ali bez obzira kako god religija definisala Boga i kojim ga imenima zvala ljudi retko kada Boga vide kao deo sebe i sveta oko sebe. Uvek je to neko extreno bice koje chuchi negde i kontrolise nase male zivote a mi sedimo i plasimo se kazne. U strahu od kazne mi se zdusno borimo za "pravo" verovanje u Boga - ubijamo se, mrzimo jedni druge, proklinjemo jedni druge, pitanje je zasto. van razmisljanja o bilo kojoj religiji ili dogmi - sta mislite o slici covecanstva gde svako nosi u sebi sliku Boga i svoju licnu vezu sa njim. U bilo kojoj crkvi da se nalazi on ce uvek biti sa Bogom jer je deo njega, a posto je Bog deo svakog od nas onda smo svi mi deo njega i on sam po sebi kao i sve drugo oko nas. Znaci slika univerzuma apsolutno nedeljivog po bilo kojoj osnovi gde svaka pojedinacna misao ima uticaja na ceo univerzum. Kazne i nagrade, sreca i patnja dolaze kao posledica nase nesvesti/svesti o nama samima i o nasoj medjupovezanosti kao i o nasoj vezi sa Bogom.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Faraon je pijanica!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Cccccccc Smiley…Opet ja moram da se umesam Smiley, i opet se salim i kAem Smiley:

Bog-Tvorac-Svekolikog sveta (Deus, creator omnium), Svemoguci koji se, sto je za ljudski razum vecno nepojmiva tajna, ‘nedeljivo deli’ i ‘razdeljivo sjedinjuje’. Govoreci o svojstvima trojednog boga, prvi hriscanski teolozi  govore o punoci njegovog bica koje jeste i kao takvo biva bespocetno, nestvoreno i beskrajno, nerodjeno i vecno, bezgranicno i prosto, nezameljivi i nesmestivi sadrzalac svega koji nije nigde Smiley itd.
Ocigledna je povezanost sa Anaksimandrovim apejronom, Parmenidovim Bicem, Anaksagorinim nusom, Platonovim demijurgom, Aristotelovim ‘neprekidnim pokretacem” i Plotinovim Jesnim.
Tako spekulativni duh filozofije, kao umska resenja onih prvih I izvedenih pitanja, u hriscanskoj teologiji dobija svoj osobeni lik!!!!

Dakle Bog,
Kao verni pratilac vremena ne mari kako cemo ga mi zvati…
Kojim imenim Smiley…pa dosta nas ga ne bira, a tako ni ON Smiley!
Moze biti Pera, Laza, Mika, Zika…
Cak ni netrazi da verujemo u njega…
A tek da se raspravljamo…NIKAKO!!!!!

Pa ljudi, ovde je svaka tema na isti kalup…
Ne mislim naslovom, vec raspravama…
Reliigija nije samo VERA U BOGA Smiley Smiley Smiley!!!!
Religija moze biti i ucenje koje se tice najviseg bica Wink
Ajde da pricamo o tome bre Smiley!
Bez osude, kao interesuje nas …

‘Smireni  smatra svakog coveka visim od sebe, i ne samo svakog coveka nego i tvar’
Otac Tadej

P.S. Cutanje je zlato….sta mi bi Smiley!???

Smiley 1  Smiley 1  Smiley 1
« Poslednja izmena: 13. Sep 2006, 13:09:35 od Amfimija »
IP sačuvana
social share
Unutrasnja strana vetra je ona koja ostaje suva dok vetar duva kroz kisu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
... Bog-Tvorac-Svekolikog sveta, Svemogući koji se, što je za ljudski razum
večno nepojmiva tajna, ‘nedeljivo deli’ i ‘razdeljivo sjedinjuje’.
Govoreći o svojstvima trojednog Boga, prvi hrišćanski teolozi govore
o punoći Njegovog bića koje jeste i kao takvo biva bespočetno,
nestvoreno i beskrajno, nerodjeno i večno, bezgranično i prosto,
nezamenljivi i nesmestivi sadržalac svega koji nije nigde, itd.

Smile  Smile
Meni se ovo svidelo!
 Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Slazem se  Smile

Svrha diskusije je bas da na to ukaze da rec Bog nije Bog ve da je to NISTA sto ispunjava sve. Problem je dakle u konceptualizaciji. Prava vera ostaje do coveka, do svakog od nas, u nasoj samoci i tisini. A svaki covek moze da veruje u Boga u Peru ili u Lazu ili u Nista - to je na nama da izaberemo. Konceptualizacija vere je srz teozofske diskusije -- ona ne vodi Bogu ona ne prosvetljuje niti bilo sta dokazuje i samim tim je u svemu BESKORISNA - osim u jednoj stvari - inspiraciji i fokusiranju nasih umova na nasa osecanja. To svakom od nas treba da pomogne da, posle takve nadasve beskorisne diskusije, u osami i tisini  pogleda u srce i jos jednom iznova presipita sta je u njemu. Odgovor koji nam ono da tada je sva svrha dolaska ovde i diskutovanju iznova na iste teme i ista pitanja.

pozdrav svima  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 00:04:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.