Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 17:26:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 28 29 31 32 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Порођај једне војске  (Pročitano 34499 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Zemunac , razlika izmedju novog MiG-35 i MiG-29 je pre svega u elektronskoj opremi , samo letenje , ako izuzmes manevre sa vektorisanim potiskom , je isto . Letacka trenaza bi bila minimalna , a oko 80% onoga sto nasi mogu da poprave vec znaju . Sve slozenije sisteme na MiG-29 i ranije su nam servisirali neposredno Rusi . Jedino bi bila veca razlika u servisu motora sa vektorisanim potiskom . U svakom slucaju , trenaza bi trajala krace , manje bi kostala i pre bi mogli da ih uvedu u naoruzanje nego Gripene . A i Gripene ne bi mogli da dobijemo pre 2009.-2010.-te . Pogledaj prvo koliko treba vremena da jedan Gripen izadje iz fabrike pocev kad dodje na montaznu liniju pa dok ga ne sklope . Mnoge zemlje koje su ih narucile morace da cekaju da dodju na red . Ovde nikakvu ulogu ne igra to koji avion mozemo brze da dobijemo , tu su vremenske distance priblizno iste , ulogu igra to sta nam politicki , materijalno i sa strane brzine uvodjenja u naoruzanje vise odgovara . Uostalom , ne moramo da se odlucimo za MiG-35 , mozemo da se odlucimo za neki od MiG-29 , recimo za SMT , pa bi nas kostali troduplo manje i od Gripena i od MiG-35 , a pruzili bi nam prilicno dobar kvalitet kojim bi premostili vremenski jaz do 2025. kad ja mislim da bi smo mogli da dobijemo F-35 ili ruski ekvivalent . Ono sto je i dalje na strani Gripena , a i zbog cega bi nasi vazduhoplovci da sednu u njega , sto kompletno odrzavanje mogu sami da obave tri tehnicara po avionu , sto koristi kratke poletno-sletne staze , pa dobijamo aerodrom od svakog malo duzeg pravca na autoputu , sto je jeftiniji za letenje i sto trenutno ima znatno bolja sredstva za dejstvo nocu i bolju gamu sredstava za dejstvo na ciljeve na zemlji od MiG-29 ( ne i od MiG-35 ) . A tu su i povoljni civilni ugovori , sto nikako nije za potcenjivanje , cak u nasem slucaju moze biti i presudno . Osim kraceg vremena uvodjenja u naoruzanje , MiG-29 ima prednosti u doletu , ima dva motora , pa samim tim ima vecu verovatnocu prezivljavanja u borbi , i kao klasican lovac je svakako bolji . Uz to ima pristojna sredstva za dejsto po ciljevima na zemlji , doduse ne tako dobra kao zapadna , ali ih svakog dana sustizu . Ali , odluku ce morati da donesu strucniji ljudi , kad bi smo imali para ja bi ih uzeo oba , a uzeo bih i Eurofighter-a i Rafalle-a , pa bi kombinovao sve zajedno i za svaki moguci zadatak imao najbolju opciju . Slicno kao sto rade Grci , oni imaju i F-16 , i Mirage-2000 , i F-4 , i nista im ne hvali . Imaju para da ih kupe i da obezbede logisticku podrsku za sve njih , pa sto da ne .
A sto se tice S-300 i S-400 , tacno je da sami ne mogu nista , a da su uvezani u dobar PVO sistem neverovatni . Ali , ne postoji sistem koji je nemoguce probiti , sve je samo pitanje nacina . Ono sto mozda ni deset Gripena ili MiG-29 ne bi mogli da urade , mogli bi borbeni helikopteri hladno . Uvek ima nacina , nemoj da se palimo kako su neki sistemi svemoguci i kako se ne mogu probiti .
A ja bih najradije da od sve opreme sa Zapada nabavimo prvenstveno borbene helikoptere , pre svega ako moze Eurocopter . Mislim da ce buduce ratove odlucivati helikopteri , na isti nacin kako su ih do sada odlucivali tenkovi . Tenkovi su zamenili ulogu konjice , a helikopteri ce zameniti ulogu tenkova i biti glavno sredstvo za razbijanje protivnicke odbrane i duboke prodore . Mislim da ce blickrig 21 veka voditi helikopteri . Oni ce probijati odbranu i cistiti put , verovatno uz pomoc lako oklopljenih vozila koja ce moci da stanu u transportne helikoptere . Potom ce za njima ici oklopno-mehanizovane kolone koje ce odradjivati posao kao nekad pesadija koja je isla sa tenkovima i iza njih .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@ miodrag2

Razlika je mnogo veća između Mig-29 i MiG-35 od onog što ti tvrdiš. Što se tiče samog letenja, to je rutina, avion je avion. MiG, gripen, suhoj, F-22 Raptor, To je samo rutina.
Naši piloti su nedavno u američkoj vazduhoplovnoj bazi leteli na F-16, i nijedan se nije srušio.
Znači, letenje je rutina, to nema veze sa proizvođačem aviona. To nije neki argument u korist MiGova. Drugo, MiG je dvomotorac, što znači 30-40 % veći troškovi eksploatacije.

Ono što se razlikuje je rukovanje sofisticiranom i kompjuterizovanom opremom. A tu naši piloti nemaju pojma, jer jednostavno nisu imali priliku da rukuju takvom opremom. I tu će trebati meseci i meseci obuke, prvo na kompjuterskim simulacijama, a posle na trenažerima. Ova obuka će biti potrebna za gripen, ali i za modernizovane MiG-ove. Čak i za modernizovane 29-ke, da ne pričamo o MiG-35. MiG 35 će za naše pilote biti kao da sedaju u spejs šatl.

Dakle, i sam kažeš da je struka (vojno vazduhoplovstvo) na strani gripena, pogotovo unapređenih, sa dužim naletom i samim tim većim radijusom dejstva, koji će doći posle 2010.

Naravno da se podrazumeva da S-300 ili S-400 najbolje rezultate daje u sadejstvu sa ostalim PVO sistemima (modernizovanim lunama i kubovima, u našem slučaju) povezanim u kompleksan sistem.

Ono što je ključno, to je pozicioniranje naše armije kao odbrambene snage u odnosu na okolne NATO zemlje, a ne kao napadačke. Uzmemo li u obzir da su svi naši susedi u NATO, najverovatnije i Hrvatska od 2008. godine. Znači, mi možemo da "demonstriramo silu" samo prema BiH i Kosovu.

Znači, za ovako formulisanu namenu naše vojske nisu nam potrebni avioni velikog radijusa dejstva, pogotovo avioni koji bi predstavljali potencijalnu pretnju vazdušnom prostoru okolnih članica NATO. Za eventualne zadatke u Bosni i Kosovu, posao će odraditi i gripeni.

Zato potenciram pitanje šta će nam avioni sa doletom do 4.000 km (MiG-35). Kakvu poruku mi šaljemo našim NATO susedima sa takvim avionima? Ako već takve letelice nema ni jedan naš sused. Svi naši susedi su već optirali za gripen ili slične aparate.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Kako god budeo bio rešen status Kosova to će u praksi biti nekakav protektorat UN, EU i NATO, isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Plus sve ostale zemlje u našem susedstvu su u EU i NATO ili su kandidati za članstvo.

To su nezaobilazne činjenice kada govorimo o budućnosti našeg sistema odbrane. U takvom ambijentu nema potrebe za avionima velikog radijusa niti za nekakvom glomaznom stajaćom vojskom kakvu smo imali za vreme Tita i Miloševića.

« Poslednja izmena: 26. Nov 2007, 23:54:19 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Kako god budeo bio rešen status Kosova to će u praksi biti nekakav protektorat UN, EU i NATO, isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Plus sve ostale zemlje u našem susedstvu su u EU i NATO ili su kandidati za članstvo.

To su nezaobilazne činjenice kada govorimo o budućnosti našeg sistema odbrane. U takvom ambijentu nema potrebe za avionima velikog radijusa niti za nekakvom glomaznom stajaćom vojskom kakvu smo imali za vreme Tita i Miloševića.

Kosovo će biti protektorat, najverovatnije van UN, ako bude jednostrano priznata šiptarska nezavisnost. Šta nam to govori? Najverovatnije, mini trka u naoružanju Srbije i Kosova, sa mogućnošću izbijanja otvorenog konflikta u budućnosti. Za tu opciju mi moramo da budemo spremni. Nikad se ne zna kad će ameri da puste šiptare niz vodu.

A, to ameri rade sa svojim "saveznicima i partnerima". Od južnog Vijetnama, preko talibana i bin Ladena, do Sadama i trenutno Mušarafa, kome uskoro sledi egzil iz Pakistana (u povoljnijoj varijanti po njega lično). Ista sudbina čeka i Sakašvilija u Gruziji, bojim se da su ameri prepustili Sakašvilija na milost i nemilost proruskoj opoziciji (čitaj Rusiji).
« Poslednja izmena: 27. Nov 2007, 00:30:22 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Ne verujem u opciju jednostrane nezavisnosti. Ako bude priznavanja nezavisnosti to će učiniti zajedno EU i SAD a tada to više nije jednostrano priznata nezavisnost.

Kosovo će svakako biti protektorat (što već osam godina i jeste) i neće samostalno odlučivati o veličini svojih oružanih snaga odnosno zaštitnog korpusa ili kako god da se zove. Onog trenutka kada na Kosovu krene misija EU to će biti ekonomski i politički protektorat Evropske unije, uz bezbednosni protektorat NATOa pod misijom KFOR.

U takvom ambijentu trka u oružju nije realna opcija.
« Poslednja izmena: 27. Nov 2007, 00:55:12 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Ne verujem u opciju jednostrane nezavisnosti. Ako bude priznavanja nezavisnosti to će učiniti zajedno EU i SAD a tada to više nije jednostrano priznata nezavisnost.

Kosovo će svakako biti protektorat (što već osam godina i jeste) i neće samostalno odlučivati o veličini svojih oružanih snaga odnosno zaštitnog korpusa ili kako god da se zove.  Onog trenutka kada na Kosovu krene misija EU to će biti ekonomski i politički protektorat Evropske unije, uz bezbednosni protektorat NATOa pod misijom KFOR.

U takvom ambijentu trka u oružju nije realna opcija.

Svaka forma nezavisnosti priznata van UN je jednostrana. Pa makar da su u pitanju SAD i EU.
Sve dok Kosovo ne bude zvanično priznato kao država od strane SB UN ili većine (dvotrećinske) na Generalnoj skupštini UN, dotle će status Kosova biti "jednostrano priznato".

Ono što je bitno, mi ovde govorimo o Vojsci Srbije. Niko to nije javno rekao, ali sam ubeđen kad 99% ljudi u Srbiji govori o vojsci, misli na Kosovo. Realno, nama ne treba vojska da nas brani od Rumunije, jer je sigurno da nas Rumunija neće napasti nikad. Čak sam ubeđen da rat sa Mađarskom ili Bugarskom nije realna opcija u bliskoj budućnosti.

Znači, velikoalbanska ideologija je trenutno najveća pretnja po bezbednost zapadnog Balkana, prvenstveno Srbije i Makedonije. Jasno je da nezavisnost Kosova neće obuzdati i primiriti albanske ideologe. Naprotiv, daće im krila, jer će rezonovati, logično, ako su uspeli na Kosovu, zašto ne bi uspeli u zapadnoj Makedoniji ili Preševskoj dolini.

Imajući sve navedeno u vidu, treba pozicionirati Vojsku Srbije kao dovoljno jaku i sposobnu da brzo i odlučno reaguje i u slučaju potrebe (ili iznenadne prilike  Smile) uspostavi kontrolu na teritoriji Kosova u roku od 3-4 dana.

Prema toj ideji treba dimenzionirati jedinice i kupovati savremenu opremu i naoružanje. Zato i kažem da nam za takav zadatak nisu potrebni avioni tipa MiG-35, kruzeri velikog radijusa dejstva, već su nam potrebni prvenstveno jurišni i transportni helikopteri i savremeni tenkovi i oklopnjaci, i naravno bliska vazdušna podrška od gripena ili sličnih aparata.

Čak i Orao može da se upotrebi za vazdušnu podršku kopnenim snagama. Pod uslovom da se modernizuje, da ne bombarduje naše položaje kao što se desilo valjevskim rezervistima u Vukovaru. Jebi ga, bila je magla, pa pilot nije mogao dobro da se orijentiše  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Zemunac , 95% se slazemo , a oko 5% moramo da se raspravljamo . Sto se helikoptera tice , rekao sam da smatram da su oni glavna snaga u buducim konfliktima , onda mozes da zamislis koliku im vaznost pridajem . Ali , prioritete ne odlucuje samo vaznost neke komponente u buducoj strategiji razvoja oruzanih snaga , vec i trenutno stanje vojske . Nama su hitno potrebni lovci , makar jedna eskadrila , prvenstveno zbog isticanja resursa i MiG-21 , a i MiG-29 . Tu je slobodan prostor dve do pet godina . Ako nesto ne preduzmemo za to vreme , moracemo da cuvanje vazdusnog prostora prepustimo drugom , a to je najskuplja varijanta . Uglavnom , ni ja ni ti nismo u vojsci , pa ne mozemo da znamo realno trenutno stanje . Ja znam sta je bilo pre sedam godina prilicno tacno , jer mi je to omogucila jedinica u kojoj sam sluzio , ali koje je tacno stanje sada , mogu samo da pretpostavim .
Sto se osavremenjenih MiG-29 i MiG-35 tice , tacno je da je potrebna doobuka , ali ne u istoj meri i ne u istom vremenskom intervalu . Tu sami piloti nisu problem , to sto je novo je mahom elektronika i tu se stvari vrlo brzo mogu dovesti u red na trenazerima . Ono sto je mnogo veci problem je odrzavanje , obuka tehnickog osoblja . Takodje je prednost MiG-ova sto za njih imamo prilicno veliku zalihu i bombi i raketa , arsenal se treba samo dopuniti , a ne formirati ispocetka . Ali sve te troskove moze nadoknaditi civilna komponenta ugovora za Gripena . Tasovi na vagi su prublizno isti , i sad je tesko izvagati sta dalje . Ali , to ce morati da odluce strucniji ljudi od nas .
Ako je RV za Gripene sa vecim doletom , ne znam zasto ti je problem dolet osavremenjenih MiG-29 i MiG-35 ? Ako mi vodimo miroljubivu politiku ne znam zasto bi takav dolet smetao drugima ? Bugari u svojem RV imaju Su-27 koji ima takticki radijus 2000km , pa se mi ne bunimo niti iko smatra da je to opasnost po zemlje u regionu . Hrvatska planira nabavku F-16 koji imaju takticki radijus do 3500km , pa niko od nas to nije razumeo kao pretnju bezbednosti u regionu . Malo je glupo da ono sto svi drugi u regionu sebi dozvoljavaju mi sebi uskracujemo zarad mira i stabilnosti na Balkanu . Ako je svima do toga , zasto svoje RV naoruzavaju lovcima taktickog radijusa preko 2000km ?
Rekao sam ti , veliki takticki radijus ne oduzima nista , samo daje fleksibilnost  u defanzivnim i ofanzivnim dejstvima . To za zemlju koja ima toliko malo operativnih aerodroma koji lako mogu biti unisteni , i samim tim rat odlucen , jer avijacija ne moze da poleti , a kamoli da dejstvuje , moze biti samo plus . Rekao sam ti , radije bih da imam avion koji moze da ostane 5 sati u vazduhu u patroli i spreci svaki iznenadni napad na aerodrome ili bilo koje instalacije . Mi imamo izuzetno malu sirinu teritorije , i bukvalno lovac koji prodire , recimo , iz Hrvatske , Rumunije i Bugarske moze da stigne do Batajnice od trenutka ulaska u nas vazdusni prostor , leteci krstarecom brzinom koja je oko 0,8-0,9M , za dva minuta . Pitanje je da li nasi lovci mogu za to vreme da polete i dostignu potrebnu visinu i brzinu da im se uspesno suprostave . Mogu da ih eventualno obore posto izvrse dejstva , ali onda , ukoliko je pista ostecena , ne bi imali gde da slete . Zato mi se mnogo vise svidja da taj lovac vec bude u vazduhu , normalno ne sve snage vec recimo dva aviona u patroli po aerodromu koji mogu da uvuku protivnicke snage u borbu i daju vremena ostalima da se podignu i daju im ono sto zasluzuju . A to sto taj dolet daje i ofanzivne mogucnosti , to je sto nas narod kaze dodatak na skupocu .
A za dejstva na Kosovu nasi osavremenjeni Orlovi mogu da odrade posao bez problema , tu nam ne trebaju ni MiG-ovi , ni Gripeni . Normalno , ako politika pruzi sansu da se tamo vratimo milom ili silom , odnosno ako se politicka situacija u svetu promeni .
« Poslednja izmena: 27. Nov 2007, 13:32:24 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
МиГ 35 није прототип већ званично понуђен ловац другој држави. Значи спреман за производњу и прошао сва тестирања... Нешто као Ф 35 само што ће овај одмах да се производи а Ф 35 тек 2012...

МиГ 35 није крузер са долетом 4000 км...
То можда може у некој суудој верзији са додатним унутрашњим и спољашњим резервоарима али у том случају нема никакве летне способности и може да носи мало наоружања...
То нико нормалан не користи тако...
Та бројка од 4000 км, вероватно представља оријентациону цифру за карактеристике при продаји...
Оперативан долет у борбеним условима би му био 800-1000 км.

Да се разумемо, сматрам да је Грипен одличан ловац. Пре свега јер га Швеђани праве тако да може да издржи дуге и опште ратове (лако одржавање, полетање са ливада...). Јер све што праве, праве одлично, поготову да би сачували своју "неутралност".
Али, сматрам да је МиГ 35 једноставно бољи ваздухоплов и ловац уопште... И једино то утиче на то да се одлучим за њега...
Никакво русофилство или нешто слично.

Већ сам рекао да нам требају немачки тенкови јер су најбољи на свету тренутно, наравно уз наше модернизоване М84.

Што се тиче ПВО система, С 400 није довољан сам по себи. Он је ПВО великог домета и да би функционисао како треба треба му систем средњег домета (КУБ рецимо?!) и кратког (Тунгуска)...
Тек тада то може бити заокружен систем ваздушне одбране...
Али, фали му веома битна ставка - ловачка авијација! Без ње тај систем никада не би имао прави ефекат!
Слажем се да ПВО системи требају да нам буду приоритет (заједно са оклопним возилима и модернизацијом тенкова)...
Тек касније треба размишљати о увођењу 3-4 модерне ескадриле ловаца...

КиМ ће се вероватно "враћати" ратним путем...
Они ће као да нам га узму, па ће то мало да нас држи под тензијом неко време и онда ће све да пукне...
Наравно пући ће кад НАТО државе буду престале да подржавају шиптаре, а то је сасвим могуће. Не помишљам на рат са НАТО-ом опет јер би нас тај рат уназадио и ништа нам добро не би донео.
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
MiG-35 veliki dolet i takticki radijus duguje pre svega povecanim unutrasnjim rezervoarima goriva , stedljivijim motorima i mogucnoscu dopune goriva u vazduhu . Sigurno da taj takticki radijus bez dopune u vazduhu nije 4000km , vec je realno izmedju 1800-2000km . Ali , i to je za nasi uslove dovoljno , taj avion u tom slucaju moze da ostane u vazduhu minimum tri , a maksimum oko pet sati .
Slazem se da je prioritet u neku ruku PVO , jer se kod nas vise ne zna sta je prioritet , rupe su svuda , pa ne znas gde ces pre . Ali , mislim da je u svemu prioritet prvo osavremenjavanje ovoga sto imamo , jer je pre svega jeftinije , trazi manje para , omogucuje da vojska kao sistem i dalje funkcionise i donosi tehnoloski napredak za firme namenske industrije , a samim time i za civilni sektor i drzavu u celini . Kada se sve prvo osavremeni i dovede sve sto jos moze da bude operativno na operativni nivo , onda mozemo da razmisljamo o novim sredstvima . Prvo , jer ce mo dobiti prostor da disemo , drugo , jer ce drzava sa vremenom i rastom BDP-a moci da izdvoji vise za vojsku . Tesko je kupovati nova sredstva i planirati razvoj ako nemas dovoljno para , pa se stalno krpis . Trenutno su zatvorene rupe iz kojih se novac odlivao , sad je vreme da se ulozi u osavremenjavanje i dovodjenje sistema na noge , a onda ce doci na red kupovina .
A i tu se mora voditi racuna da se kupuju prvo sredstva kojima resursi isticu . Ne mozemo kupovati S-300 koji kosta izmedju 500 miliona i milijarde , ako ce nam sva lovacka avijacija zavrsiti na zemlji zbog isteka resursa . Onda moramo kupiti lovacke avione prvo , mozda ne puni broj odjednom , vec ugovorom precizirati dinamiku isporuke i placanja , tako da dobijemo i nuzna sredstva i da dobijemo na vremenu da mozemo da izdvojimo dovoljno para . I S-300 ne moramo da uzmemo ceo divizion odjednom , mozemo da uzmemo komadni centar i radarku opremu i baterije nuzne za odbranu Beograda , a da kasnije dokupimo baterije do snage diviziona sto je dovoljno za odbranu cele teritoije . Ali , o tome moraju da vode racuna strucniji ljudi . Ovo su samo ideje , koliko su ostvarljive treba da procene oni koji bolje poznaju situaciju od nas .
« Poslednja izmena: 27. Nov 2007, 10:20:14 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Нама не треба ловац који може да се допуњује у ваздуху као и велики унутрашњи резервоари јер све је то на уштрб аеродинамике ваздухоплова и његових карактеристика у лету...

Зато сам и рекао да ми можемо тражити од Руса шта желимо од опреме и могућности...

Слажем се за С 300 фамилију. Треба нам тренутно одбрана Београда и системи средњег и кратког домета... То може за релативно мале паре...
У исто време Узети бар једну ескадрилу ловаца, а остало много касније.

Ремонт тенкова, и обавезна куповина мерцедесових или још боље фапових камиона за транспорт и неки окопни транспортер.

Још кад би могли и борпено возило пешадије да купимо ново... Где би нам крај био...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 28 29 31 32 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 17:26:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.