Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poginuo Tose Proeski ~ Otvorena tema  (Pročitano 48571 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7726
Zastava Banja Luka
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
"Nestao" vozač kamiona?

MINISTAR pravde Makedonije Mihajlo Manevski u sredu je urgentno zatražio pismene odgovore ministarstava pravde Srbije i Hrvatske u nastojanju pronalaženja vozača kamiona koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći Tošeta Proeskog, 16. oktobra prošle godine, na autoputu kod Nove Gradiške.
Manevski u urgenciji navodi da je neophodno dovođenje vozača kamiona u koji je kobnog jutra udario „tuaereg“, na čijem je sedištu suvozača poginio mladi pop pevač, kako bi se okončalo veštačenje. Istovremeno se od pravosudnih vlasti u Zagrebu traži odgovor kada će Skoplju biti ustupljene olupine džipa da bi makedonski stručnjaci obavili neophodno dodatno veštačenje. Ostaci slupanog džipa se, navodno, sada nalaze na skladištu auto-kuće „Zubak“ u Velikoj Gorici.
U istražnom sudskom postupku u Skoplju se očekuje saslušanje vozača kamiona, posle utvrđivanja detalja dobijenih iskazom Đorđa Đorđevskog koji je bio za volanom džipa „tuaereg“. U nesreći je poginuo Proeski, a njegova menadžerka Ljiljana Petrović i Đorđevski su povređeni.

Izvor:     Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple 15
Skandal: Album sa sličicama Tošeta Proeskog u krvi
Autor: Blic online | 13.02.2008 - 07:30

Pokušaji zarade na tragediji makedonske zvezde Tošeta Proeskog ovih su dana dostigli vrhunac, i to u Bosni i Hercegovini, u kojoj je u prodaju pušten album sa samoljepljivim sličicama Tošeta Proeskog sa skandaloznim sadržajem, prenosi Index.hr.

Pored toga što urednik izdanja nikoga nije pitao za autorska prava, što otvoreno priznaje u razgovoru za Hayat TV, sam je osmislio sekcije "Automobilska nesreća" i "Sahrana" u kojima tamošnja deca moraju da sakupe sličice smrskanog automobila, uplakane porodice, pa i pevača kako leži u krvi.

Album sa samoljepljivim sličicama Tošeta Proeskog u BiH i njegov sadržaj, odnosno kategorije, zgrozile su javnost čitavog Balkana, piše Index.hr. Njihov autor, kao i urednik albuma, je Željko Bošnjak, koji je u razgovoru za Hayat TV rekao: "Nisam tražio autorska prava. Nismo nikoga kontaktirali niti smatram da za to ima potrebe. Takvo je tržište i niko se dosad nije bunio".

Željko Bošnjak u činjenici da decu poziva na skupljanje sličica tragedije vidi samo "grešku", ali ostaje pri svome kada je u pitanju krađa lika i dela Tošeta Proeskog. "To je album napravljen za decu. Možda sam mogao to izbaciti, ali sad je kasno. Da ponovo radim, samo bih taj detalj izbacio. Možda sam napravio grešku, ali eto, jebi ga", rekao je Bošnjak Hayat TV-u.

Ideju za album nad kojim se zgraža Balkan dobio je, kaže, od četvorogodišnje kćerke, koja ga je stalno zapitkivala: "Tata, kada ćeš objaviti nešto za curice?".

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Budi uvek ti!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 14178
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung E870
Dakle svasta...ne mogu da verujem kakvi ljudi postoje, pa ovo je strasno...
IP sačuvana
social share
Zivot je put kojim treba trcati sa prijateljem koji ce nam osmehom, cutanjem, daljinom, postojanoscu, strpljenjem i secanjem dokazati da vredimo onoliko koliko znamo da volimo...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
И НА ЗЛАТНА БУБАМАРА НА ПОПУЛАРНОСТА

Наградата за животно дело за Тоше Проески

Наградата за животно дело на годинешното издание на најпопуларната домашна манифестација Златна Бубамара на популарноста постхумно ќе ја добие Тоше Проески. Токму на оваа манифестација во далечната 1999 година Тоше ја освои својата прва награда за најперспективен пејач. Тогаш, почнувајќи ја својата блескава музичка кариера ја отпеа одличната балада "Усни на усни". Во годините што следуваа Тоше беше најнаградуваната личност на Златна Бубамара на популарноста и има добиено преку 16 статуетки. Секое негово прогласување беше спектакл и аплаузите траеа долго, а секое негово појавување на сцената значеше одлична неколкуминутна журка.

Освен откривањето на моментот наречен - награда за животно дело, се она што в четврток ќе се случува на сцената на Универзална повторно е мистерија. Првиот човек на "Бубамара" Ранко Петровиќ воообичаено не сака да открива делови од сценариото и ветува добра забава.

Актерите од Сомнително лице меѓу лауреатите
А дека добра забава ќе има со сигурност, зборува и фактот што веќе извесно е дека меѓу добитниците на наградите на Бубамара ќе се најде и најдобрата актерска екипа во земјава предводена од Игор Џамбазов, а која е дел од претставата "Сомнително лице". Поради тоа што екипата ќе се појави на сцената на Универзална, четврточната изведба на претставата е одложена за в петок.
IP sačuvana
social share
Ja sam ceo zivot s' tobom
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
На Беовизија нема да се пеат песни од Тоше!

Иако беше најавено, на претстојната Беовизија, која ќе се одржи на 19. и 20. февруари во Сава Центар, сепак нема да се пеат песни од Тоше Проески, кои, според првичната најава требаше да ги исполнат неговите колеги од просторот на поранешна Југославија. Според изјавата на официјалните лица на Беовизија, дадена за македонските медиуми, за прв пат ќе биде доделена наградата за животно дело, која постхумно ќе ја добие првиот победник на Беовизија – Тоше Проески, кој во 2003-та година ја испеа Чија си. Во негова чест, неговиот придружен бенд, ќе отсвири неколку негови песни, а на публиката ќе и се остави простор да ги отпее.
Неофицијално дознаваме дека првичната замисла колегите на Тоше да ги пеат неговите песни отпадна по иницијатива на неговата менаџерка и неговото семејство, кои сметаат дека е се уште премногу рано за такво нешто. Освен тоа, знаејќи ги вокалните капацитети на Тоше, кој и да ги пееше неговите песни, публиката ќе беше разочарана, бидејќи тоа немаше да биде тоа што треба да биде!
IP sačuvana
social share
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
Na stranu to što je čovek očigledno ozbiljno poremećen,
"To je album napravljen za decu. Možda sam mogao to izbaciti, ali sad je kasno. Da ponovo radim, samo bih taj detalj izbacio. Možda sam napravio grešku, ali eto, jebi ga", rekao je Bošnjak Hayat TV-u.
ovolika doza profesionalnosti je za svaku "pohvalu"...

Valjda će ga tužiti, pa shodno tome i smestiti u neku ustanovu...
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
Златна Бубамара помина во знакот на Тоше

Единственото чувство кое доминира по прексиноќешната 11. Златна Бубамара на популарноста е тагата. Затоа што крајот мина во знакот на Тоше Проески, човекот без кој, како што рече Игор Џамбазов во завршницата на манифестацијата, повеќе ништо нема да биде исто. Човек може да има се, а да нема ништо. Салава е полна, но те нема тебе. Пријателу млад знаев дека ќе бидеш тоа што стана. Ти беше монах, духовен отец во цивилна облека, светец кој дојде на земјата. Летај по небото, ѕирни од зад облаците и поздрави не со светлина, зборовите по кои никој во Универзална не можеше да ги сокрие солзите. Блокот посветен на Тоше почна откако на сцената се качи Калиопи и во придружба на Гаро Тавитјан ја отпеа Едно име имаме.

Следуваше последната снимена песна на Тоше, навивачката химна, па инструменталната изведба на Тајно моја, Игри без граници и Цреша, како и настапот на Тамара, која отпеа неколку стиха од Твоите бакнежи на моите бели кошули, по што следуваше снимката од Тоше на една од поранешните Бубамари. 11. по ред манифестација посветена на најуспешните во изминатата година заврши со прашањето - Зар некој може да те замени и четирите статуетки за Тоше, што ќе бидат однесени во родното Крушево, во вечниот дом на Тоше – пишува Вечер...

Во музичкиот дел наградите ги добија: Тони Зен, за најперспективен пејач, Џангл шадоу, тема од Сенки, како најдобар видео-спот, Дани – за интернационален успех... Ристо Самарџиев заедно со Ирена Крстевска ја отпеа макфестовската Се е исто е се, Кили и Дани во клавирско-еротска сцена ја исполнија Најдобра до сега, битолчаните Паркети народната Медена, шеќерна, а хорот Мирче Ацев, Дексо, Олгица Христовска и Маја Саздановска брилјираа во главната тема од мјузиклот Коса – Дај ни Сонце...

Вчера во Крушево беше промовирана
меѓународната фондација Тоше Проески

По трагичната несреќа кога го загубивме великанот, на сите нам ни остана да го продолжиме неговото дело во негова чест и за негово сеќавање. Токму затоа ја формиравме меѓународната Фондација Тоше Проески, преку која сите ние ќе можеме да го пронајдеме Тоше во себе и да го продолжиме неговиот аманет да се помага, со ваков вовед вчера попладне во родното Крушево беше промовирана Меѓународната фондација Тоше Проески – пренесува МИА.

Претседател на фондацијата е таткото на Тоше, Никола Проески, а членови на управниот одбор се Славен Ристески, Стевче Дечев, Ерол Ризаов, Илија Ивановски, Лефкија Гажоска, академик Таки Фити, Кочо Моцан, Елизабета Канчевска Милевска, Сашо Митков и Христо Христоски.

Извршниот директор Андреј Николоски ги изнесе програмските цели, задачи и активности на Фондацијата. Тоа се промоција на ликот и животното дело што ги опфаќа музиката и хуманитарната дејност на поп-иконата и мега ѕвездата Тоше Проески.

Фондацијата ќе одржува хуманитарни концерти во чест на Тоше, со цел да се собираат фондови и да се помага на ранливи групи луѓе. Таа ќе стипендира млади музички таленти, ќе остварува блиски контакти со фановите на Тоше, ќе ја промовира неговата музика и пред се ќе дејствува во духот на љубовта кон Бога и кон луѓето.

Меѓународната фондација Тоше Проески изработи интернет страница со содржини кои ќе ги претставуваат ликот и делото на Тоше со интерактивен дел со фановите. Интернет страницата www.fondacijatoseproeski.org ја изработи Унет. Фондацијата ќе има канцеларии во Крушево и извршна во Скопје, а ќе функционира и во балканските држави и во македонската дијаспора.

Промовирањето на ликот и делото на Тоше ќе биде со организирање меѓународни каравани, ќе има хуманитарни концерти, семинари, тркалезни маси, симпозиуми, работилници, тренинг обуки, конференции и трибини. Ќе се промовира и македонската музика и култура ширум светот. Фондацијата Тоше Проески ќе влезе во европските и светските хуманитарни програми за развој на мирот, музичката култура, волонтеризмот.

Конкретно, Фондацијата веќе презеде активности,  а тоа е помош на социјално загрозените во Крушево и во околните планински села, нагласи извршниот директор Николоски.

Фондацијата со особено задоволство ја прифати соработката со Детската амбасада за сите деца во светот со седиште во Прилеп. Децата ќе го продолжат делото на Тоше со посета на светиот Ерусалим, планирана во соработка со МПЦ, а поддржана од Агенцијата за млади и спорт. Со Детската амбасада ќе има соработка на сите проекти каде интерес се децата кои Тоше најмногу ги сакаше. Менаџерката на Тоше Љиљана Петровиќ веќе подготвува два проекти за Фондацијата од кои едниот е хуманитарен.

Државниот секретар во Министерството за култура Елизабета Канчевска Милеска, како претседател на владиното Координативно тело за заштита на ликот и делото на Тоше Проески информираше што досега е преземено и реализирано.

Првиот заклучок на Координативното тело да се формира Фондација на нашата мегаѕвезда Тоше, кој ги сакаше сите и на сите им помагаше, веќесе реализира, рече Канчевска Милевска.

Во тек е меѓународниот конкурс за идејно, архитектонско и урбанистичко решение за изградба на спомен куќата на Тоше на Гумење во Крушево. Конкурсот завршува на 10-ти март. По завршувањето на конкурсот ќе се формира жири комисија која ќе го одбере најдоброто решение за изградба на спомен куќата, за што се идвоени финансии од буџетот на Министерството за култура. Иницијативата на Координативното тело за изградба на меморијален споменик на Тоше ќе биде ставена на дневен ред на Собранието на Македонија.

Сите досегашни иницијативи кои стигнуваа до координативното тело од секаде ги предаваме во Фондацијата која ќе ги разгледува, рече Канчевска Милевска.

Министерството за транспорт и врски е задолжено за изградба на патот до Манастирот Свето Преображение во Крушево. Проектот е изработен, тендерот е до 15-ти март и според законските рокови до крајот на март ќе започне изградбата на патот до манастирот.

До Владата се доставени заклучоци за да се задолжат институциите, пред се државниот пазарен инспекторат, МВР, да вршат инспекциски надзор на дистрибуцијата на аудио-визуелни дела и предмети со заштитениот лик и потпис на Тоше.

Како последна иницијатива е да се востанови Меѓународна музичка манифестација која ќе стане традиционална во чест на Тоше Проески, но се уште не се знае ниту датумот ниту местото каде таа ќе се одржува.

д името на Фондацијата и на семејството на Тоше Проескиво јавноста е упатен и апел: „Се повикуваат сите домашни и странски субјекти, без консултација на семејството на Тоше и на Фондацијата на своја рака да не ги користат ликот и делото на Тоше. Употребата на неговите лик и дело мора да е во координација со семејството Проески и со Фондацијата, а во насока на достојна промоција на ликот и делото на Тоше. Фондацијата ги повикува сите медиуми, институции, органзации од земјава и странство и сите негови обожаватели целокупниот материјал, пишувани текстови, фотографии, аудио и видео материјали што се посветени на Тоше да се достават до Фондацијата за да се збогати музејската и издавачка дејност.

Што се однесува до издавањето албум со сликички во Босна, недостојни за споменот на Тоше, преземени се соодветни мерки.

Дадено е полномошно на адвокат од Сараево да ги преземе сите активности со цел да се заштитат ликот и делото на Тоше. За објавување книги за Тоше како што неодамна беше случајот во Србија, нема основа никој да се спречи и може да објави книга инспирирана од делото на Тоше, но може да се интервенира во случаи кога во таквите публикации се пишуваат одредени клевети и лаги, додаде Николоски.

Членовите на семејството на Тоше Проески, од Фондацијата и присутните на вчерашната промоција го посетија и гробот на Тоше.

Izvor:http://www.mmm.com.mk/
IP sačuvana
social share
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
Тоше ќе добие споменик во Нова Градишка

По иницијатива на граѓаните на Нова Градишка, трагично починатата македонска ѕвезда Тоше Проески ќе биде прогласен за почесен граѓанин на овој хрватски град.

Во таа чест ќе биде изградена спомен-плоча или биста со неговиот лик на стадионот од каде што полета хеликоптерот со ковчегот на нашиот пејач, јавува денешен Дневник. Во текстот кој го потпишува новинарката Соња Алексоска Неделковска, која је следеше кариерата на нашата музичка легенда од неговите рани почетоци, пишува дека во план е родното место на Тоше Проески, Крушево, и Нова Градишка да станат градови-пријатели, кои ќе остварат богата културна и економска соработка.

Имајќи го предвид големиот интерес на нашите граѓани, кои и денес го спомнуваат Тоше, и по нивно барање на локалното радио постојано ги слушаме неговите песни, со г-ѓа Натали Ковачевиќ ја почнавме иницијативата за изградба на спомен-обележје на трагично починатата македонска ѕвезда. Иницијативата, која ја поддржаа и Македонците во Хрватска, ја испративме и до македонската амбасада во Загреб. Одржавме состанок на кој присуствуваше заменик-амбасадорот Стојан Руменовски, кој упати голема благодарност до нашиот градоначалник и до граѓаните на Нова Градишка за почитта кон Проески – изјави за Дневник Тереза Гргиќ, медицински цитолог од болницата во Нова Градишка. Гргиќ, која ги изврши протоколарните работи врзани за смртта на Тоше, ја поттикна идејата и за збратимување на Крушево и Нова Градишка.

Деновиве во нашиот град беше менаџерката на Проески, Лилјана Петровиќ за да се забрза остварувањето на иницијативата. Се надеваме дека наскоро ќе се сретнеме со градоначалникот на Крушево и со претставниците на семејството Проески за да се договориме за деталите. Најбитно за реализација на нашиот проект е да добиеме согласност од семејството, како и од координативното тело и Меѓународната фондација Тоше Проески - укажа Гргиќ.

Стадионот каде што ќе се гради спомен-обележјето на Проески е во близина на рекреативниот центар во Нова Градишка и на три училишта. Според Гргиќ, во тој реон се собираат многу млади луѓе, обожаватели на нашата прерано почината музичка ѕвезда. Менаџерката на Проески не сакаше да дава коментари за посетата на Нова Градишка и Загреб иако дознаваме дека таа била вклучена во консултациите за реализација на идејата. - Ќе бидете известени кога ќе имам конкретни резултати - изјави таа.
Лилјана Петровиќ во Загреб се сретнала со фановите на Тоше, кои секој 16-ти во месецот се собираат во алејата на великаните Мирогој, каде што палат свеќа за неговата душа. Дел од неговите фанови, чија бројка е околу 12.000 илјади планира да го посети Крушево кон крајот на март.

IP sačuvana
social share
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Budi uvek ti!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 14178
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung E870
Publika peva na Beoviziji! Da li Tose to sada cuje... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Zivot je put kojim treba trcati sa prijateljem koji ce nam osmehom, cutanjem, daljinom, postojanoscu, strpljenjem i secanjem dokazati da vredimo onoliko koliko znamo da volimo...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
Засадена цреша на гробот на Тоше

Крушево, 11 март (МИА) - Црешата на гробот на Тоше Проески во Крушево, што денеска беше засадена, е првото од двете милиони дрва што ќе бидат засадени во националната кампања „Ден на дрвото-Засади ја својата иднина“.

Дрвото го засадија членовите на иницијативниот одбор на кампањата Љупчо Бубо Каров, маестро Борис Трајанов и заменик министерот за земјоделство Перо Димшоски заедно со членови на семејството Проески, чичкото на Тоше, Тодор Проески и Андреј Николоски извршен директор на Фондацијата „Тоше Проески“.

- Нашиот пријател Тоше беше еден од најголемите хумани луѓе. Да беше жив, тој прв ќе застанеше во кампањата. Затоа, симболично решивме кампањата да започне со засадување на црешата на вечното почивалиште на Тоше, затоа што со песната што ја отпеа за црешата како да ни остави аманет да направиме ваква хумана акција за нас и за идните поколенија, рече Љупчо Бубо Каров.

За маестро Борис Трајанов наша несреќа е да тажиме за нашиот ангел и хуман човек Тоше.

- Затоа оваа акција сакаме да биде сплотување на народот, на нешто убаво како да е Тоше со нас за да не спои и зближи, истакна Трајанов.

Трајанов ја промовираше идејата да се направи парк со 26 цреши во кој ќе има клупи и ќе се слуша тивка музика, музиката на Тоше. Така луѓето ќе може да се одморат, духовно да се збогатат.

- Оваа идеја ќе ја спроведеме во сите македонски градови. Претседателот Борис Трајковски и Тоше Проески беа најголемите промотори на Македонија, на убавото од земјава. Овие големи луѓе покажаа дека не е важно што работиш, туку да ја сакаш својата земја, додаде Трајанов.

На семејството на Тоше Проески денеска пригодно му беа предадени статуетките „Златна Буба Мара“ кои тој постхумно ги доби на годинашната манифестација: за животно дело, за пејач на годината, за албум на годината и за најслушана песна во 2007 година „Игри без граници“.

- Од името на семејството изразувам голема благодарност за честа што му е укажана на Тоше и на неговото семејство, изјави чичкото на Тоше, Тодор Анастас Проески.

Статуетките семејството ќе ги пренесе во спомен куѓата на Тоше која ќе се гради на Гумење.

Извршниот директор на Фондацијата „Тоше Проески“, Андреј Николоски потврди дека во фаза е изработката на планови за поврзување со останатите, пред се со балканските земји, а и со сите каде има македонски иселеници во светот. Инаку вчера заврши меѓународниот конкурс за идејно архитектонско решение за изградба на спомен куќата на Тоше Проески на Гумење до народниот Музеј. Според Билјана Ќулавковска од Министерството за култура, досега пристигнале осум идејни решенија, но ќе се чека да поминат осум дена за да стигнат сите предлози испратени по пошта. Потоа жири комисија во која треба да има и меѓународен член ќе ги разгледува и ќе го избере најдоброто решение за спомен куќата на Тоше.

Izvor:http://vesti.mt.net.mk/

Тоше постхумно награден на Беовизија

Според најавите, на синоќа одржаното полуфинале на Беовизија, манифестација која го избира српскиот претставник за Евровизија, легендата Тоше Проески постхумно беше награден со признание за животно дело.

Во името на Тоше, неговите родители, менаџментот, продукцијата, и земја Македонија, која Тоше најмногу ја сакаше, наградата ја прими неговиот придружен состав. Тие настапија со инструменталната верзија на Чија си, со која Тоше пебеди на првата Беовизија 2003-та година, додека присутната публика во Сава Центар громогласно ја отпееа песната. Крената на нозе, цела сала пееше и громогласно ракоплескаше во чест на музичката легенда.
Почивај во мир, ангелу!
На полуфиналето на Беовизија синоќа во ревијалниот дел, заедно со претставниците од сите поранешни југословенски републики, настапија и нашите Тамара, Врчак и Адријан. Одличниот прием на нивната песна Во име на љубовта од страна на српската публика, влева надеж во висок пласман на нашата екипа на Евровизија, која годинава се одржува во Белград од 20. до 24. мај.

IP sačuvana
social share
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.