Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...
Totalno sam zaboravio da ti kazem, nadam se da ne zameras. Knjiga je prevashodno sadrzi opise Nichea, njegovog zivota i filozofije, osim njega sadrzi opise zivota Jozefa Brojera. Zaplet je zasnovan na susretu Brojera i Nichea (naravno susret je fiktivan), tacnije Niche na preporuku prijatelja odlazi kod Brojera na terapiju. Pored fiktivnih dogadjaja ima i proverenih cicnjenica. Primera radi, Vegnerovo pismo Nicheu i pismo Nichea Lu Salome. Dovoljno je reci da je Irvin Jalom pohadjao specijalne kurseve Nicheove filozofije kako bi sto vernije prikazao istu. Intezivne filozofske rasprave dvojice velikana, borba sa unutrasnjim demonima, spoznavanje svoje prirode su samo od nekih stvari na koje mozez da naidjes u ovoj knjizi. Postavicu ti i isecak iz filma tj. mog omiljenog dela iz knjige. Uzivaj. Pozz
"I am the happiest man alive. I have that in me that can convert poverty to riches, adversity to prosperity, and I am more invulnerable than Archilles; Fortune hath not one place to hit me." - Sir Thomas Browne
"Lisičije ludilo" Miomira Petrovića paralelno prati dve priče: jedna se odigrava pred i tokom WWII i u njoj je glavni junak Pavle Bomarov, genijalni falsifikator, šizofrenik i… još po nešto. Druga, koja se odigrava u Beogradu 90-ih, prati životarenje njegovog unuka, psihologa Marka Terzića koji je odrastao uz priče o svom dedi. Fenomenalan stil, slikovit jezik, Firenca, Cirih, Oslo, falsifikovanje velikih slikarskih dela, misteriozne bolesti, nacisti…otkriće od knjige, pa još domaći pisac.
Fajlovi prikačeni uz poruku(kliknite na slike za punu veličinu)