Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: На малограђански начин НЕСТАЈЕМО: Зашто је данас срамо  (Pročitano 14976 puta)
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Захуктала се тема о наталитету, а од учесника... цирка један је родитељ. Ах ироније...  Smile

Nisam znao da temu obilaze i matičari.

Možda je neko budući roditelj a ne samo u pokušaju Smile

Po običaju se razglaba o posledicama a ne o uzrocima a oni su na selu. Pokušaću da budem kratak u svojim razmišljanjima.

Sela su ta koja pune gradove i u njima su nekad živeli domačini na čelu zadruge od minimum 20 duša koje su činili domaćin, njegovi sinovi i snahe i njihova deca. Anea je objasnila čemu taj broj služi ali nije zašto se tako drastično smanjio. Mehanizacija (kombajni, traktori) je uticala u startu na smanjenje populacije jer jedan traktor ima veći učinak od svih domačinovih sinova na prvi pogled. SAD je divan primer, tridesetih godina prošlog veka sitne farmere koji nisu mogli da opstanu banke su proterale u gradove i od npr.10 vlasnika postao je samo jedan koji sam može da obrađuje polovinu/trećinu Vojvodine. Takav farmer dobija subvencije od svoje države koja zna da je poljoprivreda strateški važna grana, korisiti hemiju a danas i gmo seme i tako dobija duplo više prinosa na istoj površini koju ima naš seljak. Rezultat je da je njegov proizvod jeftiniji od proizvoda našeg seljaka koga njegova država dodatno satire ukidanjem carine. Naš seljak koji zbog naše politike svaštari ni sam više ne može da preživi jer da bi prodao nešto mora to da radi ispod cene i sa gubitkom. Zato ako može pronalazi dodatni posao da bi mogao da ulaže u domaćinstvo jer stoka bukvalno jede pare i da bi mogao da školuje decu. I seljak je roditelj koji ne želi da mu se dete muči a onaj koji ode iz sela više se ne vraća. Ovo se najviše odnosi na žene koje na selu ne vide perspektivu. Ipak je lakše raditi u kancelariji za minilmalac inego na njivi proizvesti ne znam ni sam koliko tona paradajza da bi dobio iznos plate nekog službenika. I to u slučaju da je dobra godina u kojoj nema poplava ili suše.

Računica je prosta, nema sela i seljaka koga svi ismejavaju nema ni gradova a ni stanovništva. Priče da možemo da proizvedemo zdravu hranu su tačne ali po kojoj ceni jer niko nije lud da radi ne džabe već sa gubitkom.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.10.5
Browser
Safari 600.8.9
mob
Apple 15
Seljake niko ne ismejava, seljacine da...

Eto, sa jednim se objasnjava citav forum...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
  Ne bih se složio ali nije bitno. Zadovoljan sam jer sam prošao bez većih zamerki Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 37.0
Ima po Srbiji dece i oni koji prave istu, kakvo kukanje stalno  Smile

IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1497
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 44.0.2403.155
Opa, joj, gde ste?
Od negativnog prirodnog priraštaja do autohtonih evropskih poljoprivrednih kultira u jednom, divljem zamahu?

Da se pozabavimo apsolutnim vrednostima i statistikom, može?
(prosečna zarada tokom 2014. godine je blizu 61500 dinara, slično drugom kvartalu 2015. godine)

Recimo da četiri bračna para dobiju desetoro dece u trećem kvartalu 2015. Računaćemo da tokom narednih osamnaest godina šestoro ljudi ima stalno zaposlenje. Te četiri porodice na raspolaganju imaju blizu 35.5 hiljada eura odnosno 3.5 hiljade po detetu godišnje. Dakle, po detetu koje pokušava da osposobi za život, srpski roditelj ima trista eura mesečno neto dohotka.

Uzeću dovoljno slobode da uprostim još više. Tokom perioda dugog osamnaest godina roditelj će po glavi deteta izdvajati 1000 dinara po radnom danu, odnosno 260 hiljada godišnje tj. nešto manje od 37.5 hiljada eura do njegovog/njenog punoletstva. Svo desetoro dece. uz očekivane dodatne troškove, zahtevaju od roditelja da generišu oko četiristo hiljada eura tokom osamnaest godina, odnosno oko sto hiljada eura po porodici.

Budući da je ovo samo projekcija, bez plana nalik ovom nema svrhe raspravljati o položaju majke i porodice u današnjoj Srbiji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Mac OS X v: 10.8.5
Browser
Safari 537.75.14
Захуктала се тема о наталитету, а од учесника... цирка један је родитељ. Ах ироније...  Smile
Ma...bzvz

Ne radi se vise cak ni o tome da li neko uopste zeli jedno ili dvoje dece, radi se o tome da nemamo dovoljno ni za prostu reprodukciju, nestajemo. Dva roditelja daju jedno ili ni jedno dete...

Glavni problem je onaj iz uvodnog teksta, pogotovo je to Duci Simonovic lepo objasnio, kako kapitalizam, odnosno logika kapitalizma i potrosacki mentalitet utice na svest ljudi pri donosenju odluka o radjanju dece. Evropa demografski nestaje upravo zbog toga sto su ljudi postali sebicniji, nespremni na zrtvu, sto su deca postala neka vrsta nepotrebnog opterecenja, sto je sistem sam po sebi antizivotan!

Citat
  Računica je prosta, nema sela i seljaka koga svi ismejavaju nema ni gradova a ni stanovništva. Priče da možemo da proizvedemo zdravu hranu su tačne ali po kojoj ceni jer niko nije lud da radi ne džabe već sa gubitkom.
Selo se sistematski unistava, kod nas drasticnije nego na "zapadu". Velike korporacije, zbog stvaranja monopola imaju primat u proizvodnji hrane, tako da malena gazdinstva/farme propadaju i korporacije kupuju zemljista i njihove farme. Srbije plus ima i problem uvoznickog lobija, problem koji satire selo, pa smo od drzave koja je sa Vojvodinom hranila Jugoslaviju i dobar deo Evrope, spali na to da moramo da uvozimo npr beli luk i pasulj iz Kine i Holandije...

Postoje sela, reda velicine dve hiljade ljudi, gde ima 50-ak momaka koji se nikad nisu zenili i taj broj iz godine u godinu raste, a to je oko 40-ak gazdinstava bez nasledstva, to su kuce koje ce propasti ili ce (vrlo verovatno) da ih neko kupi...stranac, po svemu sudeci Arap.
« Poslednja izmena: 29. Avg 2015, 04:31:20 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
  Napisao sam ukratko šta misilim i gde vidim uzrok. Seljak čim otvori usta i kaže neđto na svom akcentu ispadne smešan a od njega sve počinje. Najlbolje od svega je što mu se smeju oni koji su takođe došli sa sela. Bez nekog dugoročnog plana nestaće i selo i seljaci koji su najžilaviji deo društva. Izgurali su sankcije, ratove, pljačke i privatizacije ali sumnjam da će i ovu gospodu koja sistematski sve uništavaju.Imamo još  institute koje proizvode sadnice i semenje a kad to nestane nestaće i sve ostalo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Browser
Safari 537.75.14
Slazem se ja sa tobom, zoranejurkovicu, (malo)graDZanstina je vrlo opasna, a nastaje stvaranjem ideologija, jer, svaka ideologija, bez obzira na sve je gradjanska. "Gradjanstvo" je stub svake ideologije, kako nacizma i fasizma u Nemackoj za vreme Hitlera, tako i danas imamo problem sa ovim neoliberalnim ekstremistima i fasistima.

Ako ima nekog ko zivi na selu ili ko je ziveo na selu, znate da seljaci nemaju ideologiju, oni zive to, prosto nemaju tu potrebu da pojasnjavaju, filozfiraju o nacionalizmu, veri, religiji itd.

Zato imas u gradovima situaciju da se pederske agresivne organizacije koje promovicu "lgbt" deru i atakuju na neistomisljenike, a i nesitomisljenici na njih, svako protiv svakog. U selu toga nema, znaju se seljaci izmedju sebe, pa znaju i ko je, narodski receno "peder" (ili na bilo koji nacin odskace) ali niko nema nameru da pravi problem oko toga, tipa "daj da ga bijemo" i sl. Naravno, "peder", nece setati seoskom ulicom sa "partnerom" ali znam i da nemaju neku potrebu za tim.

Pre stvaranja gradjanstine, ideologija nije ni bilo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 38.0

I jos nesto, ovo je bas licno... Duci, otac troje matore dece iz dva braka, deda samo troje unucadi.
Covek bi ocekivao sa tom retorikom da ce dati primer.
Ali, ne... samo neko drugi da pravi decu...
Tema je inače završena ovim postom...ej,troje unučadi od troje dece iz dva braka i ti nemaš nimalo stida ili srama nego dodješ i napišeš onakav kenjatorski tekst...pa marš stoko!

Isto kao i ovaj njegov grupi koji je otvorio temu,kenja se do besvesti na hiljadu otvorenih tema kako je Evropa i zapad Sodoma i Gomora izvor svih zala i onda meni juče prosipa patetiku "Evropa nestaje" pa šta te boli q neka nestane ti ionako smatraš da je to Mordor?!
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Browser
Safari 537.75.14

I jos nesto, ovo je bas licno... Duci, otac troje matore dece iz dva braka, deda samo troje unucadi.
Covek bi ocekivao sa tom retorikom da ce dati primer.
Ali, ne... samo neko drugi da pravi decu...
Tema je inače završena ovim postom...ej,troje unučadi od troje dece iz dva braka i ti nemaš nimalo stida ili srama nego dodješ i napišeš onakav kenjatorski tekst...pa marš stoko!

Isto kao i ovaj njegov grupi koji je otvorio temu,kenja se do besvesti na hiljadu otvorenih tema kako je Evropa i zapad Sodoma i Gomora izvor svih zala i onda meni juče prosipa patetiku "Evropa nestaje" pa šta te boli q neka nestane ti ionako smatraš da je to Mordor?!
Ne, generalno je problem sto se ljudi prepoznaju u toj "malogradjanstini", koju je Duci do tancina opisao, a i ziveo je tamo, pa ih to provocira.

Duci svakako nije znao pre 30 i vise godina ono sto zna danas, nije mogao da vaspita decu onako kako bi to uradio danas, on to i kaze u jednom od svojih intervjua.

Evropa nije Mordor, EU jeste! To je problem, EU je tvorevina kapitala, a ne ljudi, zato i nestaje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.