Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Modernizacija Supergaleba do nabavke novih aviona  (Pročitano 50885 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Kako stvari za sada stoje neće biti ugradnje novog motora. Najverovatnije će se ići samo na nadogradnju sa verzijom Viper 680.

Citat iz nove knjige Aleksandra Radića "Srpsko vojno vazduhoplovstvo danas"

"Jedan od važnih planova predstavlja modernizacija eskadrile školsko-borbenih galeb G-4, koja bi se provela istovremeno sa produžetkom životnog veka za dodatnih deset godina. Pod oznakom G-4MD (modernizovani digitalizovani), prema planovima VS trebalo bi da obezbedi letačku obuku studenata i stalnog sastava i da predstavlja savremeni borbeni sistem za podršku u ViPVO. Prema Taktičkoj studiji primarno će biti izvedene izmene u avionici - tokom prepravke postojećih aviona biće integrisani modularni računari misije, dvostruka magistrala podataka standarda 1553B, dva višenamenska kolor pokazivača u obe kabine, pokazivač HUD sa kamerom u prvoj kabini, rezervni letni instrument (BFI) u obe kabine, sistem komandi na palici i ručici gasa (HOTAS) i višenamenski kontrolni panel u obe kabine. U preoblikovanoj kabini naći će se mesta i za uređaj digitalne mape. U skladu sa novim standardima u G-4MD treba da se ugradi inercijalni navigacijski sistem sa GPS-om, novi sistem za radio-navigaciju i instrumentalno sletanje VOR/ILS, uređaj za merenja rastojanja DME, radio kompas ADF, radio-magnetni indikator RMI, žiro direkcional (DG), računar vazdušnih podataka, uređaj za indetifikaciju svoj/tuđ, dve savremene radio-stanice, radio-visinomer. Jedna od novina na G-4MD biće registrator video i letnih podataka sa sistemom za prenos podataka i zemaljskom stanicom za pretpoletnu pripremu i posleletnu analizu.
U sistemu obuke pilota G-4MD treba da postane savremena platforma sa uređajima za praćenje rada studenata u simuliranim misijama savremenih višenamenskih borbenih aviona. Zato će se integrisati sistem za virtuelnu obuku koji studentu treba verno da simulira savremeni sukob u vazdušnom prostoru. Nastavnik u drugoj kabini imaće panel za simulaciju raznih otkaza. Taktička efikasnost G-4MD poboljšaće se nabavkom novih vođenih sredstava. Preživljavanje u vazdušnom prostoru informatičke ere treba da se obezbedi primenom novih signalizatora radarskog ozračenja i sistemom za pasivno ometanje, a centralni nosač proširiće namenu jer će moći da primi podvesnik sa elektronikom kao što je sistem za označavanje ciljeva ili infracrveni uređaj. Naknadno će se razmotriti nabavka podvesnika sa aktivnim ometačima.
Modernizovani G-4MD posle radova na produženju životnog veka moći će da lete u eskadrilama ViPVO sve do 2030. godine kao školski avioni pogodni za prelaznu obuku na budući višenamenski borbeni avion."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
momci ,prosipanje shupljih prica i citiranje rezimskih komentatora nece nikog da impresionira  Smile ....

... sadashnji postojeci galebovi mogu da lete josh 5-6 godina koliko-toliko sigurno , posle toga postaju smrtonosne zamke za pilote  pa makar se mi na nos postavili   Smile . svaka masina ima vek trajanja i svaka komponenta pre ili kasnije propadne. poshto mi trenutno ne mozemo da proizvedemo sve delove za galeba , jasno je koja mu je sudbina .

da li je moguce spljisjkati 5-6 miliona evra po avionu na ugradnju nove avionike ? pa naravno da je moguce  Smile ali to nece produziti radni vek ovih mashina . bice to samo prilika da neko poplocha svoje dzepove i da se narodu zamazu ochi. galeb nema nosivost da iskoristi tu avioniku chak i kad bi bio nov sa sadashnjim motorom ,a nov svakako nije .

u tom smislu mogu miodragu samo da kazem : bolje je ne raditi nishta nego lupati sam sebe motkom po glavi ...  Smile

---------------------------------------

to da li ima interesenata za G-4M zavisice pre svega od toga da li mi imamo industriju . ja vas ponovo upozoravam da mi ne mozemo trenutno da proizvedemo ni G-2 i sa Lastom-95 muka se muchi  Smile ...

dakle ,treba pre svega videti da li mi imamo shanse da obnovimo avio-industriju . ako imamo ,proizvescemo i neshto bolje od G-4 . ako nemamo , proizvodicemo papirne avione i skandale  Smile

p.s. josh jednom bih da podsetim neke na ovom forumu da je svaka industrija namenska -jer svaka ima neku namenu  Smile . industrija o kojoj vi govorite zove se vojna ili industrija naoruzanja i vojne opreme
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 
Bf , kada covek pogleda sve tvoje postove , moze samo da se uhvati za glavu , i pomisli : aman , sta ovaj covek hoce , izgleda da to ni sam ne zna .

Prvo pricas da je nesto nemoguce , a onda to isto predlazes kao resenje .

Pricas o propasti svega , a onda pricas o tome kako je sve savrseno , samo nema pravog coveka da time rukovodi .

Pricas kako se u vojsci ne radi nista , nista ni u vojnoj ( ili kako je kod nas odomacen izraz namenskoj ) industriji , a kada te u tom opovrgnu konkretnim podacima , pricas kako je sve to pogresno i da je bolje ne raditi nista .

Pricas kako ima para kada bi se racionalno trosile i kada se ne bi kralo , kada te pitam da mi das konkretno resenje kako ih naci i u sta prvo uloziti , ti mi dajes neke floskule bez konkretnog resenja .

Kada ti dam primer gde je neko aktivnoscu u zemlji i napolju uspeo da pronadje neki novac i koliko-toliko uposli vojnu industriju na poslovima u zemlji , i nasao joj je posao u inostranstvu , kada ta industrija danas okrece oko pola milijarde evra , ulaze u nove tehnologije i osavremenjuje proizvodne linije , a pre dve godine je bila pred gasenjem , ti kazes da je bolje da se ne radi nista , nego da se radi naopako .

Kada neko najzad uspe da dokaze u vladi da vojna industrija moze da uz malo ulaganja da donese drzavi veliki profit , kada dokaze Dinkicu koji je bez malo pre mesec dana hteo da zatvori fabriku 14.oktobar zajedno sa njenim vojnim delom da i ta fabrika moze da radi , i natera ga da odrzi sastanak sa direktorima svih tih fabrika , ukljucujuci i taj isti 14.oktobar i pocne da priprema programe za ulaganje drzave u osavremenjavanje proizvodnje i podrsku za izvozne poslove , za tebe je i to lose , i bolje da nista nije uradio , nego to .

Ako bi tebe slusali , trebali bi svi kolektivno da odemo na mostove i da se kolektivno obesimo .

Covece , prestani vise da trujes , ako ne mozes da das neki konkretan i izvodljiv predlog , onda brate cuti . Ja i svi ostali smo i na ovoj temi i na drugim temama dali niz konkretnih predloga , mozda ih neko vidi , mozda ne , mozda nesto od toga primeni , mozda ne , ali bar nismo samo lupetali kako propadamo ne radeci nista da takvo stanje promenimo i krenemo napred .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Prvo pricas da je nesto nemoguce , a onda to isto predlazes kao resenje .

meni je vishe dosadilo da bilo shta objashnjavam tebi . razuman covek bi dosad shvatio razliku izmedju gluposti koje predlazu nashi "struchnjaci" i onoga shta mora da se radi ...

Citat
Pricas kako se u vojsci ne radi nista , nista ni u vojnoj ( ili kako je kod nas odomacen izraz namenskoj ) industriji , a kada te u tom opovrgnu konkretnim podacima , pricas kako je sve to pogresno i da je bolje ne raditi nista .

praktichno se nishta i ne radi , osim par polu-amaterskih pokushaja (Lasta-95, M-21..) i zamazivanja ochiju javnosti (kvazi-modernizacije) ....i .

Citat
Pricas kako ima para kada bi se racionalno trosile i kada se ne bi kralo , kada te pitam da mi das konkretno resenje kako ih naci i u sta prvo uloziti ,

para se nece naci dok se ne skine trenutni judeo-liberalni rezim , izmeni celokupan sistem koji vlada u zemlji i oslobodi se parazita koji je dave . treba li to 10 puta da ponovim ?  Smile

inache ,da su se novci koji su baceni na kojekakve gluposti ( nabavke bespilotnih letilica , iznajmljivanje satelita , razni kursevi i seminari , "modernizacije" ...) iskoristili da se npr obnovi kompletna proizvodnja G-4 , mozda bi smo danas ili uskoro imali ponovo domaci mlazni avion ...

Citat
Kada ti dam primer gde je neko aktivnoscu u zemlji i napolju uspeo da pronadje neki novac i koliko-toliko uposli vojnu industriju na poslovima u zemlji , i nasao joj je posao u inostranstvu , kada ta industrija danas okrece oko pola milijarde evra

te prichice sa sastnaka podmladka DS prichaj negde drugde ....  Smile  kako vojna industrija radi videlo se nazalost i na primerima pogibije pilota i na primerima pogibije radnika . mnikad manja vojska i industrija ,nikad vishe nesreca ....

Citat

Ako bi tebe slusali , trebali bi svi kolektivno da odemo na mostove i da se kolektivno obesimo .

pa kad bi se vi obesili , to bi bio prvi koristan potez koji bi ste uradili u zivotu za ovu drzavu . Smile

Citat
ako ne mozes da das neki konkretan i izvodljiv predlog , onda brate cuti .

da cutim necu ,a konkretan predlog (predloge) sam dao . to shto se vama ne svidja shto moji predlozi polaze od surove realnosti je samo vash problem....

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
eeeh, sta je majka radjala, cemu se nadala... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Citat
para se nece naci dok se ne skine trenutni judeo-liberalni rezim , izmeni celokupan sistem koji vlada u zemlji i oslobodi se parazita koji je dave . treba li to 10 puta da ponovim ?  Smile
Pa dok ste vi crveno crni bili na vlasti nije bilo ni M-21 ni G-4M ni Laste, već su svi projekti stavljeni na led i ne sam da se nisu proizvodile stvari niti zanavljala tehnika nego se nije održavala ni postojeća, sa jasnom namerom da se vojska uništi. To vam je očigledno i dalje cilj jer kukate na sav glas kad god se nešto korisno radi za vojsku. Treba podržati svaki projekat na koji vi kukate jer to znači da je dobar za vojsku,a to je ono što vama nikako ne odgovara.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14

Pa dok ste vi crveno crni bili na vlasti nije bilo ni M-21 ni G-4M ni Laste, već su svi projekti stavljeni na led i ne sam da se nisu proizvodile stvari niti zanavljala tehnika nego se nije održavala ni postojeća, sa jasnom namerom da se vojska uništi. To vam je očigledno i dalje cilj jer kukate na sav glas kad god se nešto korisno radi za vojsku. Treba podržati svaki projekat na koji vi kukate jer to znači da je dobar za vojsku,a to je ono što vama nikako ne odgovara.

ne izlupavaj se decacicu  Smile ti tvoji crveni su i sad u vlasti ....   a sta god prichali o slobi , kod njega je barem vojska bila jacha (i brojchano i tehnichki ) nego shto je sada . tehnika je dodushe propadala ,ali je niko nije namerno sekao i proglashavao to za "modernizaciju"  Smile Smile

inache , za tvoju informaciju , i G-4M i Lasta-95 i M-21 su projekti koji se vuku vec evo decenijama i vode poreklo i pre slobe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Ljudi, ope' ce se svadjamo! Nemojmo!
Svako neka ima svoje misljenje, pa nek mu je na cast.

Ja verujem da je to sa G-4 ok. To sto bf_109_g_6 tako misli, njegova je stvar. Ako ljudi iz vojske i oni koji rade na tome nisu strucnjaci onda ja ne znam koje. Mozda bf_109_g_6 zna ko su strucnjaci, mozda on, a mozda je covek nesto ljut na neke...

Istorija nam govri da pljuvanje nije bas najsretnija stvar, zato me i cudi toliki njegov animozitet ka mogucnasti da neke stavri ipak uspevaju i nadamo se imaju shansu.

Ovo pricam iz zdravog razuma, nisam nikakav vojni niti avio-strucnjak. Nazvati ljude koji rade u tim oblastima "strucnjacima" je u najmanju ruku nepametno.

bf_109_g_6 onda je i logicno da su neki od tih ljudi koji su radili na tim projektima jos uvek tu, ili bar njihovi naslednici i ucenici.
U cemu je problem Smile
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
bf_109_g_6 onda je i logicno da su neki od tih ljudi koji su radili na tim projektima jos uvek tu, ili bar njihovi naslednici i ucenici.
U cemu je problem Smile
 Smile

pa uglavnom nisu ... proshle su godine ... oni koji su rodjeni 1990 su danas punoletni  Smile ...

da ne pominjem da je dokumentacija bila razasuta po bivshim republikama ,kao i razni kooperanti , deo alata izgubljen , broj radnika smanjen  ....

to naravno nisu nepremostive prepreke ,ali ne moze se jedan mlazni avion proizvesti u radionichkim uslovima.  rekao sam , treba videti , koliko mora da se ulozi i da li se to isplati  . po mom mishljenju , shto se tiche avijacije bolje bi bilo ulagati u neki turbo-prop trener ,mada ni mlaznjak ne bi bio nemoguc ako ima chime da se finansira da to bude ozbiljno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Lova je uvek problem. Smile Kad bismo nasli nekoga ko bi hteo da ulozi (nas ili strani) ili mozda neku kompaniju koja pravi avione da ulozi deo kapitala u neki program razvoja, cak i izrada necega po licenci bi podigla atmosferu.
Mozda da se spajtamo sa nekim ko proizvodi mlazne motore Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.