Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Modernizacija Supergaleba do nabavke novih aviona  (Pročitano 51146 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Vidim ja biće opet kiselog grožđa, jel tako Bf Wink

pa bice nazalost . kao i sa "remontovanim" mig-29 , J-22 i G-4 . ko je pratio desavanja ,gledao slike ,zna o cemu govorim. 

neko ce uzeti pare ,bice proglaseno da su avioni "modernizovani" a za 5 godina kad budu prodati na otpad niko se nece ni secati obecanja o 20-30 godina zivota ....  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 
Dobro , Bf , posto su svi planovi za osavremenjavanje , svi planovi za kupovine , za podizanje kapaciteta i RV i PVO , i vojske i vojne industrije uopste , samo programi za pljacku gradjana ove zemlje i nemaju nikakvih osnova , posto nam je vojska i namenska u celini pred propascu , ja bih voleo da nam ti , kao najveci strucnjak po svim oblastima u sektoru odbrane ove zemlje , predstavis svoj plan revitalizacije vojne industrije , opremanja vojske i spasavanja njenog ugleda i casti .

Ja licno najvise mrzim dezurne kriticare koji kritikuju sve sta neko drugi pokusa , uspesno ili ne , da uradi . A pri tom ne nude resenja ni za sta . Pokazi da si stvarno konstruktivan clan ovog foruma i ponudi resenja , ne lepe zelje , vec resenja sa kompletnim finansijskim planom , ne onoga koliko se mora potrositi , vec i odakle ce se novac naci . Zajedno sa pozitivnim posledicama po razvoj vojne industrije i kroz njen razvoj podizanje tehnoloskog kapaciteta zemlje uopste .

Ako uspes da tako nesto uradis , onda cu stvarno ozbiljno shvatiti sve sto si na ovom forumu rekao , ako ne , onda cu te shvatiti kao klasicnog trovaca koji samo pljuje druge i lupa praznu slamu , ili kao placenog propagatora neke politicke partije , ne bitno koje .

Pa , majstore , na tebi je potez . Pokazi nam svima .

Pozdrav !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Dobro , Bf , posto su svi planovi za osavremenjavanje , svi planovi za kupovine , za podizanje kapaciteta i RV i PVO , i vojske i vojne industrije uopste , samo programi za pljacku gradjana ove zemlje i nemaju nikakvih osnova , posto nam je vojska i namenska u celini pred propascu , ja bih voleo da nam ti , kao najveci strucnjak po svim oblastima u sektoru odbrane ove zemlje , predstavis svoj plan revitalizacije vojne industrije , opremanja vojske i spasavanja njenog ugleda i casti .

pre svega ,ovo shto ti i tvoje "zute" kolege  Smile predstavljate kao plan - samo je obichna obmana i zamazivanje ochiju javnosti da bi se pokrao josh koji milioncic evra. od svih tih vashih reformi vojska sve vishe podseca na vatrogasno drushtvo  Smile ....

plan koji bi imao smisla je :

1. popisati resurse i industrijske i ljudske . na osnovu toga proceniti shta mi mozemo trenutno ,a shta u buducnosti da proizvodimo : od stare opreme iz SFRJ , od licencne opreme , od nove opreme.

2. proceniti mogucnosti zemlje da ulaze u vojnu industriju i koliko bi to trebalo da traje pre nego shto ista ne pochne da vraca profit. proceniti shta od onoga shto tehnoloshki mozemo da proizvodimo finansijski mozemo da podnesemo .

3. proceniti potrebe i mogucnosti vojske - da kupi nek od proizvoda . izracunati koliko bi nas koshtalo unapredjivanje , razvoj novih ili kupovina pojedinih sistema (ne samo aviona vec svega) . uochiti odnos cena/kvalitet  ,kao i eventualne koristi po dizanje domaceg tehnoloshkog nivoa .

4. pocheti indistrijsku proizvodnju - naglashavam industrijsku ,a ne polu-zanatsko krpachenje po radionicama i isporuka polu-gotovih proizvoda kojima vire zice (primer Lasta-95)

-----------------------------------------------------

meni je naravno jasno da od ovog nema nishta dok je na vlasti judeo-liberalna bagra  Smile , zato se moji postovi uglavnom i svode na otvaranje ochiju ljudima u kakvom se stanju stvarno nalazi vojna industrija i vojska - mada to bash nije popularno .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Da te podsetim, ti si vec to unapred popisao i sve to proglasio apsolutno nemogucim, zato me citav ovaj post cudi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
  ova kvazi-modernizacija G-4 bi pala vec kod prvog koraka , to je jasno kao dan ....

pre svega , pitanje je da li mi uopshte mozemo da proizvedemo kvalitetan mlazni shkolski avion  Smile . to govorim stoga shto u svetu ta klasa aviona postaje polako supersonichna , ugradjuju im se manji radari ,imaju zavidne borbene komplete i odgovarajucu avioniku . za nas je mozda bolje da razmishljamo o turbo-prop reshenju ....

ipak ,ako se odluchimo na to ,moramo da napravimo avion koji ce zameniti i G-4 i J-22 jer mi naprosto nemamo sredstava da razvijamo i poseban jurishnik .

prema tome ,2 zahteva moraju da budu ispunjena :

a) minimalna nosivost barem 2500 kg ubojnog tereta

b) mogucnost da koristi "pametno" oruzje, u najmanju ruku sve shto mogu J-22 i G-4 plus josh drugih

trebalo bi razmishljati i o protiv-radarskim merama ,mozda i o radaru ali o tom potom .....

da bi se ovo ostvarilo potrebna je pre svega odgovarajuca pogonska grupa - dakle kupovina licence za neke jache motore od jadnih viper-a ,a onda i odgovarajuca avionika . za avioniku bi bila potrebna ili licenca ili siguran dobavljac a ne jevrejske prevarantske firme.  takva masina bi trebalo da bude proizvedena u najmanje 70-ak komada (za potrebe nashe vojske) a ako bog da i vishe .

e sad , za tako ozbiljan posao bi bila potrebna i ozbiljna industrija a i ozbiljna drzava . srbija nazalost to nije ,tako da sve ovo ostaju pusti snovi -nazalost  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
@bf_109_g_6

E vidis, ovo sto si zacrtao (sem ugradnje radara) je i vizija sa VTI i tu si u pravu, ali niko nije pricao o proizvodnji novog aviona, vec o modernizaciji postojecih koji bi leteli do nekog datuma... jer para za nove ipak nemamo.

Sigurno da je nama trenutno bliza turboprop varijanta ako bi smo nesto pravili, osim ako ne nadjemo strateskog partnera. Ono sto znam sigurno da je i ovakvog G-4M trazila Libija 2004. u kolicini od oko 60 komada ali nismo bili u stanju da ga proizvedemo i to stoji.

Nedavno je Turska (prilikom poste Sutanovca) otvoreno zatrazila, izmedju ostalog, da ucestvuje u projektu modernizacije i da za uzvrat udje u nabavku istog (nije definisano u izjavi da li licence ili gotovog aviona), i cinjenica je da im trenazer treba a da od raspada SFRJ, od koje su jos onda hteli da kupe licencu za modernizovani G-4, nisu kupovali druge trenazere.
Nazalost, boli me cinjenica da se o ovome nije dalje ozbiljno razgovaralo (ili ja nisam cuo iako su oni dolazili skoro na visokom nivou kod nas), jer sa njima i nesto za nase potrebe bi mogli da konacno pokrenemo smislenu proizvodnju aviona... Ali i da ga izvezemo jer novi trenazeri koje pominjes imaju neuporedivo vecu cenu od G-4 koji bi, iako slabiji od njih, itekako imao trziste, narocito zbog gluposti koju su napravili Cesi, zrtvujuci jeftinog i upotrebljivog Albatrosa zarad ulupavanja milijarde za njegovo pretvaranje u nefunkcionalnog lovca.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 
Bf , zadnji put ti kazem da me ne stavljas ni u jedan kos , ni u jednu stranku . Inace cu da te oteram gde ne treba , pa kostalo me to izbacivanja sa foruma . Slicne si gluposti pisao i ranije , odgovorio sam ti sa nekim  potezima nasih bivsih ministara odbrane za koje mislim da su gluposti , takodje za sadasnjeg , a mogu slobodno da ti kazem da je sadasnji nas predsednik po meni bio jedan od najlosijih ministara odbrane za koga ja znam . Zato prekini sa glupostima vise , dosta je .

Tvoj plan je spisak opstih mesta koje zna svako . Bez ikakvih ideja i konkretnih resenja . Daj konkretno resenje , ako vec kritikujes svako tudje , bilo dobro ili lose .

Ne kazem ja da je ono sto se radi najbolje , ono sto sam rekao je da je bolje od toga da se ne radi nista . A to su radili svi ministri od 1991.-ve do danas . Jednostavno nisu radili nista , sedeli su u foteljama i pustali da se sistem urusava sam od sebe . Sada se ipak nesto radi , da je najbolje , sigurno nije , ali je bolje od toga da se ne radi nista i da se jednog dana samo konstatuje da mi vise nemamo nista ni od tehnike ni od vojske i da ona jednostavno treba da se ukine , jer mi zbog ulaska u EU nemamo vise ni spoljnih , ni unutrasnjih neprijatelja , pa nam zaboga vojska ni ne treba . A to je pretilo da se desi , mnogi idioti i u svim bivsim , a i u sadasnjoj garnituri su bili spremni da to urade . I hvala bogu , nije im uspelo .

U vojsci sve zavisi od para , koliko para , toliko i muzike . Da li Sutanovac radi dobro ili ne , pokazace vreme , meni se licno mnogi njegovi potezi ne svidjaju , pogotovu mi se nisu svidjali pocetni , u trenutku kada je zaseo u stolicu . Ali , kako vreme ide , ocigledno je da sve vise shvata sta treba da uradi , a ocigledno je i dovoljno pametan da za ono sto ne zna pita druge , ili postavi ljude koji znaju da odrade posao .

Industrija u koju nije ulagano godinama ne moze da radi bolje od onoga sto radi . Dok je nasa namenska zadnjih dvadeset godina tavorila i jedva opstajala , druge su se industrije u svetu razvijale kao nikad ranije . I ovo sto nasa namenska industrija radi sada je vise nego dobro , s obzirom na nikakva ulaganja , odliv strucnog kadra , i sve ostalo sto je snaslo . Za razliku od svih bivsih ministara , ukljucujuci naseg sadasnjeg predsednika , ovaj je nasao nacin da tu nasu namensku uposli kako-tako , da joj omoguci da zaradi i krene da obnavlja kapacitete i kadar . A onda i mozes da ocekujes pravu industrijsku proizvodnju .

Osavremenjavanje G-4 je jos jedna karika u lancu podizanja tehnoloskog nivoa te industrije . Kazes , problem ti je sto su partneri Izraelci . Pa , sta da radimo , kada su pored Rusa , SAD , Francuske , najbolji proizvodjaci avionike u svetu , i to proizvodjaci koji nemaju problem da saradjuju sa nama . Da li je i kod Indijaca , koji su skoro sve svoje avione opremili izraelskom elektronikom , na vlasti judeo-liberalna bagra ?

Sto se motora za G-4 tice , nisam pratio niti gledao na mrezi , ali sam na mnogim forumima video ozbiljne rasprave koji bi se sve motori u G-4 uz minimalne prepravke trupa mogli ugraditi osim postojeceg . I verovao ti ili ne , takvi motori postoje . Sto se sadasnjih motora tice , njihove proizvodnje ili odrzavanja , zar stvarno mislis da su ljudi u VTI-ju idioti kada su jos ranije tokom razvoja G-4M , pa potom ponovo pred rat 1999.-te , a i posle njega , procenili da je takvo osavremenjavanje moguce i isplativo ? Ili si ti veci strucnjak od svih njih ?

Ako je tacno ovo sto Stegonosa prica o zelji Turske da dobije G-4M , i licencu za njega , onda je sve moguce . Uz njihovo finansiranje , mogla bi da se obnovi proizvodnja G-4 u Utvi . Tu bi relativno lako mogao da se postigne dogovor , vi nama dajete pare za obnavljanje porusenih kapaciteta , placate dalji razvoj prototipa , kao i proizvodnju dve eskadrile za vase RV , mi vama dajemo licencu za avion i ostatak potrebnih aviona proizvodite vi . Dve eskadrile za njih , i nastavak proizvodnje za nase RV bi bio dovoljan da se Utva zalufa , i bude spremna za nove projekte , a njih mozemo da ogranicimo da ne mogu da izvoze van Turske , ili da barem ne mogu da nam konkurisu na tenderima gde se i mi pojavimo . Ili , treca varijanta , da barem 30% delova za avione koje izvezu mora da proizvede nasa industrija .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
@miodrag2

To sto on navodi judeo-lopovske firme se ne odnosi samo na Izraelce, njih malo ko i pominje - to je vise neko opste mesto za nesto sto ti ne odgovara, najvise su pominjani Italijani i Britanci (pre svega zbog motora, jednom kolegi sa drugog foruma to su rekli ljudi iz VTI na Partneru), ali odlucice kao i uvek tender (uz sve sto ide sa time, dobro i lose).

Sto se tice Turaka (ili neke druge zemlje) tu nema bas dogovora kakve navodis, oni ce ucestvovati u necemu zasta misle da se isplati i da i njima odgovara (sto je i normalno) a za pare koje zaradis radi sta hoces, naravno da ako hocemo da nesto postignemo da bi taj novac trebali da ulozimo u prioizvodnju, ali sta ce biti videcemo... (tu se podrazumeva da modernizaciju platimo mi , a da se oni obavezu da takve samo nove avione (ili licencu) kupe - zasto bi neko placao avione koji ne postoje, nisu Turci Iracani  :[115]Smiley

Sa Lastom je postupljeno slicno, pare od Iracana su ulozene u zavrsetak prototipa koji pokazao rezultate, pa su hale - ne sve naravno, nesto malo) osposobljene za serijsku proizvodnju koja je u toku i zaposlen je novi kadar  - pre svega mladi inzenjeri koji rade i uce, nadam se da ce se ispraksovati za nesto bolje (citaj modernizovani G-4), da to ne bude jalov posao bez perspektive...
« Poslednja izmena: 14. Okt 2009, 00:37:38 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 
Nisam mislio na foru sa Iracanima , vec vise na kombinaciju koju su napravili Rusi sa Indijcima . G-4M je vec zavrsen , problem je motor , ostatak paketa je vec bio zavrsen i ispitan . Normalno , u medjuvremenu je razvoj tehnike otisao dalje , svakako treba neke stvari dodatno osavremeniti , ali je u sustini problem motor i ispitivanje prototipa sa novim motorom . To kosta mnogo manje nego razvoj celog paketa . A Turcima treba licenca , i to je nas adut . Nama je problem obnova kapaciteta , a i to da ti kapaciteti ne ostanu nezaposleni ako u tu obnovu ulozimo . I negde u tom trouglu treba traziti resenje i sa Turcima , i sa Libijcima , i sa ostalim zemljama koje su zainteresovane za projekat .
Znaci , napraviti zajednicki projekat sa njima zajedno , gde bi zajednicki sufinansirali zavrsetak projekta i obnovu kapaciteta Utve , a gde bi Turci dobili licencu , uz ogranicenje da prvih 20 aviona isporuci Utva , a da ostale proizvode dalje sami , uz ucesce od 30% u proizvodnji nasih firmi za avione koje izvezu za strano trziste ( ne i za njihovo , tu bi sve proizvodili sami ) . Tako bi Utva i njeni kooperanti imali konstantno posla , bez obzira da li avione neposredno prodajemo mi , ili Turci , a i prosirili bi trziste i na one zemlje kod kojih mi nemamo pristupa , a Turci imaju . Moze tu da se napravi milion kombinacija , pitanje je samo dobre volje obe strane i umetnosti pregovaranja .

Ako se dobro secam , i Alzirci su zainteresovani za kupovinu licence , pa je samim tim pregovaranje olaksano , jer ako nema konkurencije , sve ide mnogo teze .

Sto se tice pretvaranja G-4 u jurisnika , ne postoji nigde devojka za sve . On bi ovim osavremenjavanjem dobio sasvim dovoljno ubojitosti , a ne mozemo od njega ocekivati da u potpunosti pokrije sve uloge u nasem vazduhoplovstvu . Osavremenjavanje G-4 otvara mesta i za osavremenjavanje Orla , pocetak proizvodnje G-4 otvara mogucnost osavremenjavanja i nastavka proizvodnje Orla , ili nastavak razvoja NA , ako sa G-4 uspemo , otvara nam se mnogo vise mogucnosti , ako ne uspemo , avio industrija ce nam puci skroz , to ce biti kraj .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
A imamo li drugog izbora? Ako ne radimo na Lasti i ne ulozimo pozamasne napore i veliku pronicljivost vezano za G-4, te uspemo da ga modernizujemo, napravimo od njega interesantanavion, pozeljan mnogima a jeftin, a onda time kao sto kaze miodrag2 pokrenemo modernizaciju i mozda proizvodnju Orla i nastavak razvoja NA, nije li to onda put razvoja nase avioindustrije.

Jedini drugi izbor je gasenje iste i kupovina strane robe.

Ja bi se zilavo borio do zadnjeg daha pa makar to bilo i krpljenje i kvazi-proizvodnja. Grozno je unistiti nesto sto je zemlja kao tradiciju posedovala - avioindustriju. To se za malo desilo. Nemojmo sada slutiti crno, vec dajmo pozitivne energije, dajmo vizije, dajmo para (ovo se odnosi na drzavo a i privatnike Smile).

Nesto mi se cini da u svetu mnogi privatnici (a rekao bih gotovo jedino privatnici) proizvode sve avione za drzavne avijacije svih vrsta.

Cudi me da se ne pojavljuje niko ko bi ulagao u avioindusriju kod nas. Logicno, stranci hoce da nametnu svoje, a domaci bogatuni - njima i nije stalo do toga, jos su u fazi zgrtanja i kradje.

Verujem da ce avioindustrija opstati i zato bih vise nego ista voleo da ovo sto je miodrag2 postovao bude i ostvareno.
 Smile

« Poslednja izmena: 14. Okt 2009, 10:24:33 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.