Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Milos Obilic vs Vuk Brankovic  (Pročitano 32319 puta)
Zvezda u usponu

Dattebayo!!!!!!!! Ko razume shvatice!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1273
Zastava Denmark
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Najpre gospodo,
   Posetite biblioteke na isrorijskim institutima, potrazite dokumente iz doba kosovskog boja, pa onda govorite o Brankovicu! Vuk Brankovic je, protiv svoje volje, po dekretu kneza Lazara povucen sa bojista, kao rezerva, u slucaju da Turci probiju front! Brankovic je predvodio prvi nalet srpske vojske na kosovskom boju, i tada bio ranjen! Postoji "mali milion" dokumenata koji o tome govore, i niti jedan koji govori o tome da je Brankovic izdajnik (osim narodnih spevova)! Kao sto se ne zna ko je ubio Murata, jer ne postoji dokument koji govori o tome da je za to zasluzan Milos Kobilic, kasnije u spevovima nazvan Obilic! Zna se samo da je Milos jedan od 12 vitezova koji su se zakleli da ce ubiti turskog vodju, i to da je prvi polozio zakletvu! A posto i sam sadasnji direktor zavoda za udzbenike i nastavna sredstva kaze: "Istoricar treba da laze, kako bi ulepsao nacionalnu istoriju, i prikrio nacionalnu sramotu!", moze vam biti jasno koliko se nasi istorijski udzbenici pozivaju na dokaze, a koliko su mitoloskog karaktera! I to govori o tome koliko nemamo blage veze o istini vezanoj za nasu istoriju! Toliko od mene!
« Poslednja izmena: 17. Avg 2007, 01:28:10 od pervertito »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2308
Zastava Srbija, NBG
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6500c
Vuk Brankovic nije izdo Srbiju na Kosovu, to je dobro poznata istina. Za Milosa znam da je kod njega proradio srpski inat. Prica se da je on optuzen za izdajnika, jer je predlagao caru Lazaru da propusti Turke kroz Srbiju, da ovi zarate protiv Madjara, pa da ih po povratku Srbi uniste.
IP sačuvana
social share
O porodici Jelene Karleuse:
glupo pitanje, oni su cuvena slovensko - srpska plemicka porodica sa dubokim korenima u kraljevskoj lozi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
kao i sve kod nas ni ovde ne poznjajemo svoju istoriju dovoljno  i nemamo relavntnih podataka sem nekih navoda ima raznih verzija od onih narodnih svima  dobro poznatih pa do onih koji govore da je bila losa taktika kod Srba sve u svemu ja bih se se opredjelio za Obilica sa 50% i za Vuka isto toliko ali ono sto je  kasnije uradio govori o tome da je mozda i namjerno se prerano povukao da bi se mogao boriti za presto
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1272
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Meni se cini da smo u samo jednu stvar sigurni a to je da istorija nije bas onakva kakvom su nas ucili!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Из неких историјских чињеница може се извући неки закључак...

Човек који се годинама после косовског боја тукао са Турцима сигурно није издајица...
Човек који је умро у мукама у турском казамату сигурно није издајник...

За Милоша се ни не зна да ли је постојао...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Malo cudna tema ali mozda ima smisla na neki jos cudniji nacin...(ko je imao bolje super moci Smiley )

Sad mogao si jos malo da razradis pitanje,tesko je ovako lupiti odokativno,ako cemo se raspravljati o vojnom sukobu odnosno taktickom prilazu malo je lose reci da su Srbi odnosno Lazar isli glavom u zid pa sta prvo pukne,dakle kada su se sreli prvi izvidjaci po Grckim spisima odnosno u ranu zoru Turaka je bilo oko 500 podeljenih u dve grupe obe sastavljene od Kumanskih (narod turskog porekla (jedno od brojnih turskih plemena)) placenika izvidnicu je vodio Vuk Brankovic jedna grupa Kumana je potucena,i tu se takodje belezi da je hriscanski princ poslao zatvorenika slobodne da jave kako je protekla borba jer je po ovom izvoru a kasnije i Turskom (Al Kaasal) grupa Vlaha zajedno sa Srbima uhvatila Tursku kolonu i tako je stravicno iskasapila da je druga grupa Turaka pobegla misleci da je u pitanju veca grupa hriscana.

Turski sultan dobija podatke da su hriscani skupili oko 3000 teskih konjanika, 7000 lakih konjanika,i oko 60000 hiljada pesaka (ovaj broj je veoma pogresan,u realnosti bilo je oko 50000 hriscana ukupno, oko 12000 hiljada teskih konjanika,dobar deo su cinili Srbi i cete Ruskih princeva,i oko 3000 strelaca,uglavnom Vlaha,ostalo su bili pesaci,takodje se navodi 2000 bosanskih vojnika pesaka sa nesto konjanika (najverovatnije manje od 100 jer tacan broj nije pomenut),iz Grcke oko 4500 pesaka naoruzanih hapsalama (kao dugacko koplje 2m duzine slicno staroj sarisi)

Zbog ove greske Turski sultan ce cekati jedan dan kada ce se broj turaka popeti na cak 180 000 - 230 000
Sa svih mogucih strana,cak postoje zapisi iz Somalije koji govore o vojskovodji koji kupuje ratnike,iz Egipta kupuje robove ratnike,mongolske ratnike,kurdske kopljanike(ili bacace kopalja-nejasno) uglavnom sve sto hoda a nije zensko,jer to i nije bio napad na Srbiju u principu generalno gledano ebe se tolikoj imperiji za Srbiju,to je bila invazija na Evropu o tome svedoce i ogromne zalihe koje je nekoliko godina skupljao (da je isao u standardnu sorku nebi nosio zalihe nego bi ih "pozajmio" od domaceg stanovnistva...)
S druge strane Lazar ce dobiti "tacnije" podatke da jer je na pitanje koliko turaka dolazi dobio odgovor "SVI"
Tako da sledeceg dana pocinje glavni sukob u Srpskom centru je Lazar,na desnom krilu je Vuk,na levom Milos.
U Turskom centru se nalazi sultan zajedno sa generalima,njegov sinovi su takodje na krilima bar po planu na levom krilu je Bajazit,na desnom ovaj drugi marsovac Jakub (Al Ja-kai-ahaib) ,ali zbog sukoba sinova Jakub ce provesti pocetak u Sultanovom satoru zaleci se na cinjenicu da njegov brat komanduje Abenizanima i carskom gardom,za to vreme na njegovom mestu ce biti Amir od Sirije(inace jedan od najboljih turskih vojskovodja),koga ce Vuk izazvati na dvoboj noseci glavu njegovog brata(ako je verovati grcima) ili sina (ako su turci u pravu),uhvacenog u dan pre toga oruzanoj raspravi,na sta ce ovaj naravno odgovoriti i tom prilikom poginuti,i ostaviti manje vise 30000 ljudi bez vodje jer su svi njegovi kapetani bili isto kod sultana,i tada u borbu krecu Murski placenici,u prvo isprobavanje i prvo manje sukobe grupa,Vuk takodje licno vodi Vlahe i njihovu laku pesadiju koji odbijaju Mure,Milos za to vreme najveci deo svoje konjice salje na levo krilo pokusavajuci da isprovocira Abenizane i Sultana da licno krenu u borbu,Lazarov centar jos uvek ceka da neka od Turskih krila krenu na jednu stranu ili da bar oslabe Sultana u centru jer se i Lazarova i Sultanova taktika zasniva na ubijanju vodje u nadi da ce se kada jedan od njih pogine ili razbezati sva vojska ili ce se urusiti centar a krila je posle lakse biti pociscena,e sad ovde sto sam procitao oko nekih sanceva i kopalja za to neznam nisam cuo za to,mislim da si pomasao neku drugu bitku,u to vreme sancevi jos nisu korisceni jer bi to stavilo trupe u njima u nepovoljan polozaj,jos nema oruzija na bazi baruta toliko zeznutog da su potrebni sancevi ali mozda gresim.
I tu vec pocinje sudar u pravom smislu,Vuk u tom trenutku se vraca na pocetne pozicije i vodi svoju tesku konjicu u juris po desnom Turskom krilu,i malte ne cepa desni deo krila na pola,arnautska plemena (danasnji siptari i albancI) beze masovno oko 20000 njih u planine,Vuk se probija cak do zaliha i pali pozadinski kamp,Turci i pored toga sto imaju ogromne zalihe su jos uvek zbunjeni i mesaju Srpski teske konjanike sa Mongolima zbog oklopa (Lamelarni sa plocama)tek negde na 200 metara turski strelci u rezervi shvataju sta se dogadja,tako da je Tursko krilo preseceno,desni deo krila je formirao krug i sabio se a levi se okrenuo ledjima prema svom centru i zadrzao poziciju,ovako velik uspeh je postignut zbog izuzetno tesko oklopljene Srpske konjice,tako da cak i kada su konjanici padali pri ogromnim przinama bukvalno svojim telima lome koplja i ubijaju tezinom,i zahvaljujuci Vlaskim strelcima koji su oborili veliki broj turskih "narednika" i manjih kapetana pa je dobar deo Turaka bio totalno izgubljen kako zbog nedostatka vodja tako i zbog jezickih problema jer se ogroman deo vojnika nije razumeo.
U tom trenutku Lazar krece u pun juris u centar,cak i turci opisuju ovaj napad kao neobicno silovit,i probija sva tri reda tatarskih kopljanika,Milos deli trupe na pola jedna polovina napada levo krilo sa jako malo uspeha,ali deo koji se prikljucuje Srpskom centru odvaja tursko levo krilo od centra i tu Milos kolje Sultana bla bla bla i onda znate kraj Bajazit u bitku baca sve trupe,u tom trenutku odnos snaga je 38000 prema 190000 sirova snaga u brojevima i zna se ko je pobedio (ali i o tome se raspravlja dali su se Turci povukli na jednu a Srbi na drugu sranu a posle dogovoreno da Srbija postane vazal u koncesije Vuku),

E sad dal je Vuk (ranjen cetri puta) izdajnik ili ne nemoze da se kaze ovako,posto se nezna zasigurno kako je protekao kraj bitke,posto je poznato da ce njegovi naslednici voditi veliki broj Srba u sukob sa Mongolima i zasce i poraziti u nekoliko prilika e sad evo je samo moje misljenje ali ja licno neverujem da bi to mogli da urade sveze istrenirani vojnici vec bi bili potrebni veterani (u pitanju su ipak Mongoli u svom najboljem )e sad ovo je teorija ako je poveo te prezivele i spasao sultana u bitci kod lupicu sad prevod Atalije,Antalije uglavnom Lazarevic spasava Sultana bajazita,ovaj se zeni njegovom sestrom i zestoko zaobilazi maltretiranje Srba,i daje im odredjene povlastice (kreten raspusta harem i prelazi u pravoslavlje zbog zene ALO BRe HAREM...i na kraju se ubije kad je siluju...)i odatle nasi hvalospevi o Marku jer je bio vazal koji nije morao da trebi ogromne poreze od naroda jer ih Sultan nije davio,dakle mozda je Vuk bio kukavica i pobegao na kraju bitke a mozda je to sto je spasio ljude povelo citav jedan niz dogadjaja koji su posle 400 i nesto godina okupacje doneli slobodu i pomogli da ostanemo Srbi.

E takodje video sam ovde pitanje sta bi vise voleli da vam se sinovi vrate sa Vukom ili umru casno sa Lazarom,to je malo debilno pitanje odnosno cist kretenizam (bez uvrede nemislim licno nego na kontekst),da smo mi tad posli tako lepo mirno u mrak,danas bi svi bili muslimani,ovo bio bila dzamahirija a ti teto bi verovatno bila tretirana kao stoka odnosno vlasnistvo,a ti ljudi koji su dali svoje zivote na Kosovu su ostali svetionik i staza koja se vidi u mraku i da nje nije bilo,odavno bi nestali u islamskom mraku koji je trajao toliko dugo.

A sto se tice licnog pitanja da biram dali da posaljem sina u takvu smrt ili u takav zivot,pa bila bi mi cast da prolivam krv u takvoj borbi da stojis pored Lazara ili bilo koga od njih i da vidis sav taj mrak kako se skuplja na Kosovu,i da se zaletim pravo u sav taj mrak i da dam priliku mom detetu da jednog dana da bira dali ce da nastavi da kleci ili ce da ustane cak i ako to bude taj jedan poslednji put,a ako mom sinu jednog dana nebude vazno ko je za njega poginuo i gde,onda sve ovo nije ni vazno,onda i ja i on treba da zavrsimo u sopstvenoj krvi jer ako ja od njega nisam napravio coveka i ako ni on nije sam od sebe izgradio casnog coveka onda je bolje da mi se loza tu zatre nego da obojca prljamo secanje da te ljude koji su poginuli na Kosovu.

Sorry za mnogo long post ali oni ga zasluzuju,slava im.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Мало си нереално схватио целу ствар али добро...

Пробај да нађеш илустровану књигу 1389 у издању Змаја...

Укратко и илустровано са доста детаља објашњено све...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Pogledaj ko je pisao knjigu i kad...
Kad te zanima nesto vezano za istoriju najbolje je da to trazih u knjigama koje opisuju odredjeni dogadjaj u istom vremenu a nedoticu temu koja te zanima,tako cas najlakse izbeci ono ko pobedi pise istoriju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Књига се и позива на свакакве изворе...
То је само сажетак онога што се зна о боју на Косову...

Не може се рећи да је битка била у броју од 300 000 учесника...
Нереално је...
Можда је било око 100 000  укупно.

Из онога што се зна није ми јасно зашто је Лазар поставио најјачег на најслабије турско крило (Вук) а најслабијег на Бајазитово крило (Влатко Вуковић)...

Уопште не видим логику у томе, као и у још пар одлука...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
E takodje video sam ovde pitanje sta bi vise voleli da vam se sinovi vrate sa Vukom ili umru casno sa Lazarom,to je malo debilno pitanje odnosno cist kretenizam (bez uvrede nemislim licno nego na kontekst),da smo mi tad posli tako lepo mirno u mrak,danas bi svi bili muslimani,ovo bio bila dzamahirija a ti teto bi verovatno bila tretirana kao stoka odnosno vlasnistvo,a ti ljudi koji su dali svoje zivote na Kosovu su ostali svetionik i staza koja se vidi u mraku i da nje nije bilo,odavno bi nestali u islamskom mraku koji je trajao toliko dugo.

A sto se tice licnog pitanja da biram dali da posaljem sina u takvu smrt ili u takav zivot,pa bila bi mi cast da prolivam krv u takvoj borbi da stojis pored Lazara ili bilo koga od njih i da vidis sav taj mrak kako se skuplja na Kosovu,i da se zaletim pravo u sav taj mrak i da dam priliku mom detetu da jednog dana da bira dali ce da nastavi da kleci ili ce da ustane cak i ako to bude taj jedan poslednji put,a ako mom sinu jednog dana nebude vazno ko je za njega poginuo i gde,onda sve ovo nije ni vazno,onda i ja i on treba da zavrsimo u sopstvenoj krvi jer ako ja od njega nisam napravio coveka i ako ni on nije sam od sebe izgradio casnog coveka onda je bolje da mi se loza tu zatre nego da obojca prljamo secanje da te ljude koji su poginuli na Kosovu.
Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.