Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 16:40:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ljudska dusa sa ateisticke strane...  (Pročitano 23777 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pedjanbg-u

Uzimajuci u obzir stanje svijesti covjeka danas, mogli bi se sloziti kako je to, zaista, arogantno. Ali, uzimajuci u obzir prirodu, i prirodno ustrojstvo stvari, to se ne bi moglo nazvati arogantnim.

Kako bi ti, onda, nazvao onog lava, onaj trenutak, u kojemu je on "poletio" za onom antilopom? Arogantnim?
Kako bi ti, iz toga, nazvao onu "zivotinjku", onaj trenutak, u kojem ona, bez imalo milosti, pasuci, "tamani" onu zelenu livadu?Arogantnom? Kako bi ti, tako posmatrajuci, nazvao onu pticu, onaj trenutak u kojem ona, nemilosrdno, "tamani" one oblike zivota po korama stabala? Arogantnom? Kako bi ti, tako zakljucujuci, nazvao bilo koju i bilo kakvu pojavu u prirodi? Arogantnom?

Kako bi ti onda, tako posmatrajuci, nazvao ono prosipanje bombi po onoj zemlji? Arogantnom? Kako bi ti, tako gledajuci na stvari, nazvao onaj kontinent koji je od bujnosti zivota, a "ljudskom dobrotom", pretvoren u kontinent gladi? Arogantnom? Kako bi ti, tako gledajuci, nazvao onaj trenutak u kojemu, od ljudske ruke, mesarskom "satarom" dakle, stradaju milioni zivih bica dnevno? Arogantnom?

Itd.

Da. Stanje svijesti ovoga covjeka danas bi zakljucilo kako je prethodni post arogantan.

No, niko drugi! I nista drugo!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Dopudu:
Nemam pojma kakve veze to sto si napisao ima sa onim sto sam ja rekao.
Samo sam hteo da kazem da smo suvise daleko od razumevanja mnogo jednostavnijih stvari nego sto je ova o kojoj ovde raspravljamo. Arogantno je to da neko mali kao sto smo ti i ja pokusa da tvrdi da duse ima ili nema. Mozes da verujes u jedno od ta dva, mozes da mislis ili pretpostavljas nesto. Ali tvrditi... To je isto kao kad bi pecinski covek rekao: E crne rupe ne postoje, mi smo jedini u svemiru, a teorija relativiteta je obicna glupost, a da pritom ne moze ni da pocne da shvata bilo sta od toga.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Posmatrati nase drustveno uredenje, a kao izdvojeno iz prirode, nevezano s prirodom, itd., znaci - lagati, varati, itd., sam sebe. Otud dusa. Otud bog.

Gdje si ti u prirodi vidio, primjetio, zamjetio, itd., kako sada nekakva jedinka, skupina, ili nekakva pojava, tvrdi, priznaje, itd., kako je veca ili manja, vaznija ili nevaznija, itd., od nekakve druge jedinke, ili nekakve skupine, pojave? Svako je sebi najvazniji!

To kada ti zakljucujes kako smo "ti i ja mali, pa da ne bi smjeli tvrditi...", to je stanje tvoje svijesti, do koje su te doveli upravo bog i smisao, upravo oni koji su ti podmetnuli i boga i smisao. Oni su ti inputirali taj osjecaj. Njima je stalo do toga da se ti osjecas malim, pa da te onda, takvog, mogu imati za sebe, za svoje planove, svoja htijenja. Oni ce ti krojiti sudbinu, jer, kobajagi, ti si mali, ti ne umijes, ti ne vidis, itd.

Poklopi se usima po glavi! - govore ti oni! - za razliku od prirode!

A priroda kaze: dobro naculi usi! Za razliku od njih!

Mislis li da su pametniji od prirode! Da te vole vise od prirode! Da te savjetuju bolje od prirode! Itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Nemoj pogresno da me razumes. Slazem se ja da treba, kako ti kazes, naculiti usi. Ja nisam neki vernik (bar ne kada je u pitanju biblijska predstava Boga). Vec sam na ovoj temi rekao da i ako postoje Bog i dusa, oni su sasvim prirodni i objasnjivi, iako je to mozda van granica ljudskog poimanja.
I ja verujem da ne postoji dusa kakvom je religija predstavlja, mada se nikada ne bih usudio da tako nesto tvrdim, ma koliko mi neverovatno izgledalo. Ostajem otvoren za sve jer sam svestan prvo svog neznanja, a zatim i svoje intelektualne ogranicenosti.
Kroz istoriju "pametni i obavesteni" ljudi su svasta tvrdili, pa su ispali smesni.
Na kraju, ja zelim da verujem da u ovom svemiru postoji nesto sto ovog momenta ne mozemo ni blizu da shvatimo. Volim da verujem da postoji nesto sto razdvaja dobro i zlo, da u nama postoji spona sa tim univerzumom. Zovi to podsvest, dusa, kako hoces.
Poenta je: Ja ne znam, i ne razumem. Mogu samo da verujem i pretpostavljam. Ali, tacno je, usi treba naculiti. Treba misliti o tome, i jednom cemo mozda i razumeti.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa ako ti "ne znas i ne razumes...", pa jos i priznajes da "ne znas i nerazumes...", to je onda upravo ono stanje svijesti, do koje su te doveli, do koje su te htjeli dovesti podlaci i prevaranti ovoga svijeta, njegove pogresne interpretacije, i zbog te pogresnosti, naravno, zle interpretacije svijeta.

Pa ako cemo krenuti od te tacke, iz koje cemo zakljuciti kako smo ti i ja mali, pa da ne smijemo nesto tvrditi, zasto bi onda dozvolili, tim podlacima, da su oni veliki, pa da oni smiju tvrditi?

Kao, oni su veliki, oni vide, oni znaju, oni umiju, itd., sve ono sto ti i ja, tako mali, ne vidimo, ne razumijemo, ne umijemo, itd.

Zasto sada ne okrenes tu kriticku misao prema onima koji su se usudili da "tako i tako" interpretiraju ovaj svijet? Jesi li se ikada upitao kakve li su velicine bili oni, za razliku od nas malih, kada su sve to vidjeli? Kao, oni znaju, a mi ne znamo? Kao, oni umiju, a mi ne umijemo? Kao, oni to vide, a mi ne vidimo? Itd.

Necu te, sigurno, Pedjanbg, pogresno razumjeti, jer, citajuci tvoje postove, nisam primjetio ni "p" od pakosti, ni "z" od zlobe, ni "p" od pokvarenosti, itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Moja misao se odnosi na coveka uopste. Verovatno na svetu ne postoji individua sa dovoljno znanja i intelekta da tvrdi bilo sta kada su dusa i Bog u pitanju. Za to bi trebalo nesto zaista izuzetno. Jednog dana covek ce mozda prodreti i u ovo, ali ovog momenta tvrditi bilo sta na tu temu jednostavno je neozbiljno.
Ako meni neko kaze da je religijska predstava duse nemoguca, ja cu reci: "Verovatno si u pravu", ali nikada necu u potpunosti odbaciti mogucnost, ostajem otvoren za sve, jer ko sam ja, ili bilo koji drugi covek da kaze sta je moguce, a sta nemoguce u ovom svemiru.
Ne znam kako da opisem ono sto mi je na umu, jer je teska stvar posredi. Zasto bi ista bilo nemoguce? Sta to postavlja ogranicenja po pitanju moguceg? Ako hijerarhijski nista ne stoji iznad ovog univerzuma, sto bi postojala ta ogranicenja? Da li je svemir oduvek, ili je nastao? Ako je nastao, znaci li to da je bilo nista? Kako je nastao? Da li ti mozes da zamislis nista? Ja ne mogu.
Zelim da kazem da mi nije sasvim jasan pojam nemoguceg. Ponavljam, ali sta cu: Sto bi ista bilo nemoguce?
Tesko mi je o tome da pisem, jer ne uspevam u nameri da izrazim tacno ono sto mislim.
Svedoci smo da univerzumom vladaju odredjeni zakoni. Ali zasto oni ne bi bili naruseni. Otkud ta pravila? Zasto su takva? Cemu nesto kao sto je krug? Cemu bilo sta? Otkud bilo sta?
Probaj da kontempliras o ovim stvarima. Ja upadam u strasnu depresiju, jer ne mogu ni izbliza da razumem ovaj svemir. Ako postoji nekakva hijerarhija, otkud ono na vrhu? Osecam se stravicno glupo dok mislim o ovome, a i ne uspevam da izrazim svoje misli kako treba. Ovo je za coveka kao visa matematika za mrava. Ma, ovo je za coveka isto kao i za mrava, jer u odnosu na to covek i mrav su isti red velicine.
Neki kazu da je sve tako zato sto ako bi bilo drukcije, niceg ne bi ni bilo. Mozda je to "The simplest way out", a mozda je i jedini nacin na koji se prema svemu mozemo odnositi.
U svakom slucaju, covek moze da tvrdi da je 2+2=4, ali to da je neka potpuna nepoznanica kao sto je dusa moguca ili nemoguca, ne sme.

Napomena: Ovo sam otkucao u jednom dahu, tako da se izvinjavam ako je malo nepovezano.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
@Dopud
Gdje si ti u prirodi vidio, primjetio, zamjetio, itd., kako sada nekakva jedinka, skupina, ili nekakva pojava, proizvodi, stvara, kreira, zamislja ...sredstva za dalji rad?
Gdje si ti u prirodi vidio, primjetio, zamjetio, itd., kako sada nekakva jedinka, skupina, ili nekakva pojava, razmislja, misli, zamislja ...smisao zivota?
Gdje si ti u prirodi vidio, primjetio, zamjetio, itd., kako sada nekakva jedinka, skupina, ili nekakva pojava, razmislja, misli, zamislja ...savest?
Gdje si ti u prirodi vidio, primjetio, zamjetio, itd., kako sada nekakva jedinka, skupina, ili nekakva pojava, proizvodi, stvara, kreira, zamislja  ...pismo?

Znaci da batalimo gore pomenuto?

@Pedjanbg
Ali nesto moras da tvrdis...Ja ne znam nista o vampirima ali na osnovu ovoga sto do sada znam (nista) ja tvrdim da ne postoje. 

IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Za prvi deo poruke: AHAHAHAHAHA!!!
Sto se tice onog upucenog meni: Gresis, pa ja sa vampir.  Smile Zezam se. Mislim da ne smes tvrditi nista o necemu o cemu, kako kazes ne posedujes nikakvo znanje. Vampiri, koliko ja znam postoje. Doduse ne u onom obliku u kom se pojavljuju u Dilanu Dogu, ili u filmovima o Drakuli, vec je to patoloski poremecaj poznat u psihijatriji, gde bolesnik oseca zelju za pijenjem tudje krvi.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Uros-u

"Priroda... i sredstva za rad". Ono iluzorno dobro-vrhunsko zlo je nametnulo definiciju tih sredstava svijesti ovoga covjeka danas. Ta "sredstva za rad" su u potpunoj vlasti tih tvoraca iluzornog dobra-vrhunskog zla, i ona su, u stvari, sredstva za iskoristavanje. Opet se, dakle, ono iluzorno dobro pokazalo kao vrhunsko zlo. Iluzorno dobro-vrhunsko zlo je prirodna sredstva pretvorilo u sredstva - za rad, odnosno u sredstva - za iskoristavanje. Priroda nudi - samo sredstva! Nikakve druge definicije u vezi sa tim sredstvima. Iluzorno dobro-vrhunsko zlo stvara lijepe definicije, koje su, u stvari, vrhunski zlo.

"Priroda... i smisao"?

"Priroda... i savest"?

"Priroda... i pismo"?

Svaki umisljaj kojim se covjek "razlikuje od prirode" je djelo iluzornog dobra-vrhunskog zla, kojim se hoce imati - pokorenog covjeka!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pedjanbg-u

Cemu se smijes? Pa nisi valjda zakljucio kako je priroda, kako je prirodno ustrojstvo stvari, eto, izgubilo bitku sa iluzornim dobrom-vrhunskim zlom? Pa htio u vezi sa tim orgijati!  Vidis li kako te je to iluzorno dobro-vrhunsko zlo potpuno izbacilo iz igre?

"Vampiri, koliko ti znas, postoje."

Moraces se malo zamisliti, pa pokusati donijeti nekakav svoj vlastiti zakljucak - ako je to uopste moguce!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 16:40:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.