Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 00:43:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ljudska dusa sa ateisticke strane...  (Pročitano 23759 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile

who cares-u

Da, da. Ma vidis ti to. Moze da bidne.Bidnucka.

Sigurno je da sam ja onaj i onakav grubijan koji ne moze osjetiti i prepoznati one tanahne drhtaje virte, a koje ti umijes uhvatiti. Bice da je tako. Sigurno. Ta tanahna, jedva primjetna, drhtuljenja, hvataju samo tako istancani umovi, kao sto si ti. Ne znam zasto mi se sada ucinilo da je potrebno pomenuti i maksima i diviziju! Cudno. Zaista cudno, kako taj redosljed asocijacija dolazi nevezano jedan za drugi? Jer, to nema logike: kakve veze ima dusa sa tim sto maksim lupa po diviziji! Zaista cudno.

Duh, a ovakvim kakvim ga predstavlja danas prihvacena filozofija, ne postoji, kao sto nikada nije ni postojao. Cekaj malo, zar sam se opet pogubio? Pricamo li o duhu, ili bogu? Ah, da. OK.OK., pa to je - svejedno!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 72
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
dopud

Zasto se meni cini da izbija malo cinizma iz tvoga posta? Ili ja mozda grjesim? Ako je ovo forum/podforum filozofije nema razloga da se iko uzmenirava zbog necijeg drugog misljenja. Svi imamo pravo da mislimo sto zelimo i samim tim da vjerujemo u to sto znamo ili zelimo da prihvatimo kao stvarnu stvar. Dusa ili ne, dajte da malo ljudski, da ne kazem filozofski, porazgovaramo.

Pedjanbg

Citat
OK, ali dusa, ako postoji, nije nesto natprirodno, pa se stoga moze posmatrati sa naucne tacke gledista, kao i sam Bog, koji opet ako postoji nije natprirodan, vec daleko van granica ljudskog shvatanja. Mislim da covek ne sme samo verom da se zadovolji.

Ok, mogu da svarim ovo i to ne samo da svarim nego i da shvatim. Nisam ni ja za zadovoljavanje sa samom vjerom u nesto, jer bi to znacilo NErazmisljanje nego samo prihvatanje. I ja volim da vidim i da shvatim neke stvari. Jednostavno da imaju smisla. Sto naravno sa pricom o dusi nije lako.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
dopud

Ako je ovo forum/podforum filozofije nema razloga da se iko uzmenirava zbog necijeg drugog misljenja. Svi imamo pravo da mislimo sto zelimo i samim tim da vjerujemo u to sto znamo ili zelimo da prihvatimo kao stvarnu stvar. Dusa ili ne, dajte da malo ljudski, da ne kazem filozofski, porazgovaramo.

Potpisujem gore napisano.
A sto se tice duse Pedjanbg je potpuno u pravu.
A ja ne mogu da prihvatim dusu zato sto nista ne ukazuje na to da dusa postoji.To je ideja kao neko mitsko bice.
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile Smile Smile Smile Smile

who cares-u

Sve to sto si rekao, zaista nema nikakvu vrijednost. Zasto si ti zumirao cinizam umoga posta, a izbjegao njegovu srz? Da li je on samo cinican, i nista vise?  Pa i da jeste tako, zar bi ti ona zabranio postojanje onim ljudima koji ne umiju drugacije. Sem cinicno, mislim. A onda kazes da "svi imamo pravo da mislimo sta zelimo..." Ne ide to jedno sa drugim.

Ako svi imamo pravo, onda to pravo pripada i ciniku! Ili mislis drugacije - pitanje je sad!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 72
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
dopud

I cinik ima pravo na misljenje, i on je covjek sa dusom (ili bez nje).
Zabraniti i da mogu necu, nije mi u prirodi. A i svjet bi bio dosadniji da nije nekoga ko bi protivrjecio meni. Smiley Vjerujem da i postojanje razlicitih misljenja i vidjenja ima svoje razloge za samo postojanje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile Smile Smile

Da. Pa zasto si onda, prethodnim postom, uputio na cinizam mog, takode prethodnog posta, pa to sve onda proglasio neljudskim sa moje strane, rekavsi, u vezi sa tim, "dajte da razgovaramo sa ljudske strane"?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 72
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Ponekad govorim i ono sto ne mislim. Ponekad zaboravim i sto sam mislio."

Forumi su jako teska mjesta za kominiciranje, jer se cesto desi bas ovo - pogresno tumacenje necijeg posta. Upotreba "ljudskosti" sa moje strane je bila upucena dijalogu. Ako je pogresno upotrebljeno, to je samo zato sto mi je to bila jedina rijec koja bi opisala normalan tok neke konverzacije. Nije bilo upuceno tebi kao osobi ili mogucem "protivniku" (NEistomisljeniku).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile

O.K. Znam da ce zivot biti ljepsi bez podlosti i podlaca.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 72
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
No da se mi vratimo na temu. Ko ono rece da filozofija nikada nije prihvatala duh-a ili Boga? Evo samo za primjer dajem ovaj kratki tekst:

Citat
In the human person, according to Plato, reason or the idea is involved in matter, or the body, through the presence of the soul. The soul as common principle partakes of the nature of both. It has an immortal [p. 56] or rational part, coming from God; and also a mortal part (epiqumetikon), the seat of appetite and sensation, belonging to the body. Lying between these and making their interaction possible, there is a third part (qumoV) by means of which reason conquers desire. Plants have the lowest part; animals the two lower, but not reason, which is exclusively human. In man, the head, breast, and abdomen are the respective seats of the three.

Citat
Soul is defined by Aristotle as the perfect expression or realization of a natural body. From this definition it follows that there is a close connection between psychological states, and physiological processes. Body and soul are unified in the same way that wax and an impression stamped on it are unified. Metaphysicians before Aristotle discussed the soul abstractly without any regard to the bodily environment; this, Aristotle believes, was a mistake. At the same time, Aristotle regards the soul or mind not as the product of the physiological conditions of the body, but as the truth of the body -- the substance in which only the bodily conditions gain their real meaning.

"All men's souls are immortal, but the souls of the righteous are immortal and divine." - Socrat

Nietzsche jeste rekao "God is dead" ali je isto rekao i ovo " I would not know what the spirit of a philosopher might wish more to be than a good dancer."  - znaci ipak je vjerovao u nesto, ne direktno u Boga ali u spirit jeste.

Samo pokusavam da pokazem da je kroz istoriju bilo ljudi koji su vjerovali u dusu i ako je nisu mogli naucno dokazati.

« Poslednja izmena: 30. Dec 2005, 21:48:02 od who cares »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Pa sta?Stari su verovali u mnogo Bogova, delimicno i zato sto su bili prinudjeni, a delimicno zato sto su bili malo zatucani.U njihovoj filozofiji postoji mnogo glupih i apsurdnih ideja ali samo zato sto su bili zacetnici pa im je bilo mnogo teze.Ostajem pri tome da su filozofija i religija dve iskljucive i suprotne nauke.Filozofija pokusava da da odgovore uz pomoc razuma i mudrosti a religija uz pomoc vere koja je nista drugo nego nedostatak znanja i logike.Bilo je par slucajeva tokom srednjeg veka da se vera brani u filozfiji ali to je sve bilo smesno.I religija je dogmatizovana i zabranjuje rasprave sto suprotno od filozofije.
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 00:43:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.