Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 18:09:50
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 25 26 28 29 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Linux ~ Problemi ~ Saveti  (Pročitano 148796 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (2007)
mob
Samsung Galaxy S10
ja malopre nabacio PC  Linux OS 2007....

Evo i nekih mojih zapažanja nakon 3 dana korišćenja PCLinuxOS 2007 operativnog sistema:
Ono što je na prvi pogled uočljivo, to je da je ovaj distro prava furija, baš brz. Instalira se iz live režima, a instalacija je trajala na mom računaru (Sempron 3000+, 1,5 GB DDR RAMa, WD SATA 80 GB+Maxtor ATA 40 GB 7200 rmp, nVidia 6600 GT 128 MB DDR3 128-bitna) koliko sam popušio cigaru, znači nakon što je započeo proces kopiranja upalio sam cigaru, gasim cigaru u pikslu, izlazi mi ekran za LiLo i grub, i nakon toga restart. Pri prvom podizanju sistema, sve je prepoznato, moduli za zvuk i mrežnu aktivirani. Sam sistem je brži od Slackware-a, koji sam koristio u poslednje skoro 2 godine, sve je ili brže ili kao na Slacku, osim OOffice-a, koji mi se otvara vidno sporije nego na Slacku, možda i 4-5 sekundi sporije, iako sam mu tamo u OO podešavanjima dodelio 128 MB memorije, i 10 MB po objektu, sve-jedno, sporije je, al' ajd, na Slacku je bio OO 2.0, a ovde 2.2.0, pa možda je i do razlike među verzijama. Meni, koji još uvek nemam brz net (obećaše mi ADSL do jeseni, videćemo) upao je u oči nedostatak mnogih programa na koje sam navikao. U principu, ni jedan profesionalni pregledač slika nema, ili bar ne po mom ukusu, ima KvickShow, ima GQView, ali meni ta 2 programa ne odgovaraju, ja volim program tipa ShowImg, GwenView i ACDSee. Nema ništa za ripovanje CD-a, DVD-a, dok su multimedijalni kodeci prisutni, kod mene je out-of-box radio i mp3 i mpg, wmv, amr, wma, real media sa sve zvukom, ....    Automount radi savršeno (za razliku od Slacka), sve automatski na desktopu, i odmah dostupno. Fontovi su dobri, a PCLOS control centar je primetio Windows na drugoj particiji, te je postojalo dugme automatskog prevlačenja Windows fontova, i nakon stiska na dugme, sve je prekopirano i odmah uvršćeno u KDE, znači nije bio potreban restart X-a. Ono što me je prijatno iznenadilo, to je da KDE pravilno prepoznaje i Windows labele na windows particijama, znači u onim Open/Save dijalozima svih programa stoje i labele, znači kod mene particija D ima labelu Magacin, i piše magacin, ova druga ima labelu dokumeti, i piše dokumenti, ovo prvi put vidim na Linuxu, i baš me je prijatno iznenadilo Smiley     Ovo je prvi put da sam ja instalirao i fino podesio ceo sistem po svom ukusu, bez ulaženja u konzolu. Jedino me mrzelo da tražim u GUI-u gde da podesim da mi se pri bootu monitraju Windows particije (nisam ih dirao prilikom instalacije, da jesam, možda bi bile automatski montirane), te sam ručno editovao fstab i izmenio ono noauto sa auto, i sve radi, a šta ćeš, navikao sam na Slackware, pa mi brže bilo tako Smiley   E sada, prvi problemi su nastali kada sam shvatio da nikako ne mogu da instaliram nVidia oficijelni drajver. Imam 3 verzije, jednu od jesenas, jednu od prošle i jednu od predprošle godine ovog drajvera, i nije hteo ni jedan. Iako su kernel-headeri instalirani, on javlja nema sors, i odjebe me. Onda sam rešio da otvorim čudo koje se zove Synaptic; prevukao mi je i instalirao nVidia drajver automatski, i sve je iz prve proradilo. PCLOS je sistem koji traži da svo baratanje softverom ide preko Synaptic-a, ali to radi savršeno. Međutim, nije problem ni instalirati rpm paket koji ne traži međuzavisnosti bez Synaptic-a, recimo, Nero-Linux 2.nešto koji imam od ranije, instalirao se bez problema sa samo jednim rpm -ivh *.rpm
Synaptic je fantastičan, sve što sam prevukao sa njega radi iz prve, i to bez greške. Paketa ima - baš baš mnogo, jedino što ja nemam brz net, pa ne mogu da uživam u čarima svega toga, ima najnovijih igara poput Alien Arene, Unreal-a, i to sve na click, ima čak i Gnome, ma sve što vam može pasti na pamet, ima i gomila programa koji nisu besplatni. Znači, morao sam prevući pomoću Synaptic-a ShowImg, KDEPim paket (zbog toga što meni treba Kalarm, jednostavno to mi je najbolji reminder, a on nema pojedinačno, već u sastavu kdepim paketa), AcidRip, RipperX i Wine, sa nekim dodatnim wine-libovima, koji radi perfektno. Uspeo sam da instaliram nekoliko igara za Windows, i uglavnom su performanse približno kao na Windowsu, i to sve radi u full-screen modu sa 1024x768x32 bez problema. Na nekim igricama zvuk malo kasni, jedva primetno, dok recimo Need For Speed Underground 2 ne vidi tastaturu, te ne može da se igra, ali slika je odlična, kao i na Windowsu, navigacija kroz meni igre radi jer miš radi, a kad dođe da se vozi, neće jer ne vidi keyboard. Našao sam neko rešenje na netu, pa ću probati da li radi. DFX Sound Enahancer, kao i Chropton plug-in za Winamp rade besprekorno, itd...  Beryl i Compiz rade izuzetno stabilno, ali ja nisam ljubitelj tih fancy džidžabidža, te sam samo pogledao kako rade, pa sam ih isključio.
Da ne ispadne nekom kako sad nema ništa od softvera, ima ga, recimo, ima Firefox, Thudnerbird, XChat, Frostwire, Ktorent, KFTPGrabber, Smb4K, Kget, DigiKAM, Kalbum, GqView, KSnapshot, Kover, KPDF, ShowFoto, Xsane, Gimp, KsCD, Amarok, DVD/CD Video Creator, Mplayer, kaffeine, KMplayer, TvTime Television Viewer, kompletan Open Office 2.2, k3b (nero dostupan preko synaptic-a), i još mnogo toga.
Elem, da ne dužim, ovo je izuzetno kvalitetan distro, izuzetno brz, stabilan, moderan, ima sve što treba, i ispao je daleko bolji i kvalitetniji nego što sam očekivao. Ipak, ovo je sistem za ljude sa broadband net-om, kojima je na klik sve od softvera dostupno na repou. Mi, koji još uvek nemamo brz net, možemo dobiti knedlu u grlu zbog toga što će nam svakako trebati još toga u odnosu na ono što već ima na CDu. Ja sam sad prevukao i ovako sve što mi treba, tako da će PCLOS svakako ostati na mom računaru, jer vredi, ali ako do naredne verzije ne dobijem brži net, razmisliću o tome da li da uzmem neki robusniji distro koji dolazi sa više softvera u startu, i biće mi žao, jer PCLOS 2007 je definitivno najbolji Linux za desktop, koji sam ja bio u prilici da probam, to mogu slobodno da kažem nakon samo 3 dana korišćenja.
Ono, neko sivo stanje kada je Slack u pitanju, izbacivanje nekih paketa (tipa XMMS i još nekih) me je malo dezorjentisalo, imam utisak kao da Slackwareovci sve manje mare za desktop, neki bitan brži i agresivniji napredak mi se činio dalek, tako da sam postao pesimista kada je Linux u pitanju. Ipak sam rešio da probam nešto drugo, i odlučio sam se upravo za PCLOS 2007, koji mi je za 3 dana povratio veru u budućnost Linuxa na destopu, sve na klik, moderno, brzo, montiranje savršeno (a i bio je red, već je 2007. godina) softver na klik, korisnik više ne mora da razmišlja i lupa glavu "kako ću ovo da namestim, kako ono", a to treba da ispunjava moderan OS na desktopu, jer nemaju svi želje da se zajebavaju sa konfiguracionim fajlovima, i pronalaženjem "294 linije te i te skripte da se izbriše komentar iz tog reda da bi ono radilo", već ljudima treba OS na kome im sav hardver radi uz što manje truda, na kome im je potreban softver na klik daleko, i na kom se mogu snaći da većinu toga ispodešavaju samostalno, i intuitivno. To PCLinuxOS 2007 već danas nudi, i svi vi koji ste zainteresovani, imate moju toplu preporuku da date ovom distrou bar nedelju dana šanse, verujem da će ga nakon tih nedelju dana većina vas ostaviti kao default OS na svom računaru.
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Hahaha...

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1969
Zastava Banja Luka
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Nokia 6280
@MladenIsakovic

Ne znam da li si imao priliku da probas Zenwalk - baziran je na Slack-u, kratko sam ga koristio ali je besprekorno funkcionisao (ukljucujuci i automount :[115]Smiley. Pretpostavljam da je daleko od PCLinux-a sto se tiche desktop upotrebe, ali je svakako moja preporuka. Dolazi sa XFCE-om, a kod mene na dekstop racunaru je sve podesio sam, pa cak i ATI graficku (maks. rezolucija i frek. osvjezavanja).

Pozdrav,
scooby87 (qki) Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (2007)
mob
Samsung Galaxy S10
qki
poz, qki,
nisam ga probao, ali imao sam prilike da isprobam Vector, i na mašini kod poznanika Slax, i oba su dobri, u principu, svi distroi bazirani na Slackware Linuxu su prilično stabilni i pouzdani.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

悪い

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7274
OS
MacOS X
Browser
Safari 417.8
ja nesto ne mirisem taj pclinux...nekako mi nije linux,ako kapirate sta zelim da kazem...
bas mi je nekako komercijala...instaliras i bum,imas sve na gotovo ...
nisam jos probao najnoviji SuSe ....moracu da napravim neki triplbut  Smile

ziveli
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11148
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (2007)
mob
Samsung Galaxy S10
bas mi je nekako komercijala...instaliras i bum,imas sve na gotovo ...

Pa to i treba da bude tako, kada je desktop OS u pitanju. Nemaju svi ljudi volju da uče niti da se zajebavaju sa konfiguracionim fajlovima i izmenama skripti, da bi nešto radilo; OS nije sam sebi svrha, već treba da pruži ugodno i jednostavno okruženje  za rad, da je stabilan, siguran, i da ne smara mnogo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Linux4Life

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 473
Zastava SRBIJA
OS
Linux
Browser
Mozilla (2007)
mob
HTC 
sto ce reci PCLinuzOS rulessss!!!!

gospodo, za svo vreme koriscenja PCLOS-a bez crasha bilo kog programa!!! iskreno (probao sam svasta) sigurno trenutno no.1 za desktop korisnika

pozzz
IP sačuvana
social share
Lada Linux Serbia Power Team
HighlandClan & The BulldogFighter Team
Highland Falconry
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 657
Zastava Jagodina
OS
Nepoznat
Browser
Opera 8.01
mob
SonyEricsson Xperia Ray
kako se pclinuxos snasao sa modemom? jel imas softverski ili hardverski modem?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.0.2
mob
Ericsson T28
Da li je ikad pusten u promet ona pompezno najavljivana distribucija i mjesavina Linux i Win , pod nazivom Lindosu, ljudi su pricali da bi ona prakticno bila besplatan Win i jos bi svi programi koji su isli samo na Win radili i na toj platformi, ali koliko mi se cini da se od tog projekta odustalo! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 249
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla (Swiftfox)
mob
SonyEricsson W52S
Nije se odustalo, sada se zove Linspire, ali je potpuna transparentnost instalacije win programa na Lin platformi i dalje daleko.

Za instalaciju recimo MS Office ti treba CrossOver, a njega mozes da instaliras na svakom distro-u, ali nije besplatan.
Besplatni Wine i dalje nije tako komforan za koriscenje. Da ne govorim o nemogucnosti da se mnoge stvari uopste instaliraju bilo na Wine, CrossOver ili  nekom od par paketa za win igre pod Linuxom.
IP sačuvana
social share
Nije strasno ako upadnes u septicku jamu od 20m; strasno je ako je prazna.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Linux4Life

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 473
Zastava SRBIJA
OS
Linux
Browser
Mozilla (2007)
mob
HTC 
Linspire i li za siroke narodne mase Freespire je obicna prevara, i vise nego prosecan Linux distro!!!!
Jedino sto je vredno pomena je CNR sistem manipulacije programima, ali pored Sinaptica on je bezvredan!!!
Nemoj ni pokusavati sa tim, iz licnog iskustva, zakucava ko blesav, sareniji je od OSX-a i nema upotrebnu vrednost.

pozzz
IP sačuvana
social share
Lada Linux Serbia Power Team
HighlandClan & The BulldogFighter Team
Highland Falconry
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 25 26 28 29 ... 185
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 18:09:50
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.