Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 13:06:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 184 185 187 188 ... 204
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako otići u Ameriku i kako početi  (Pročitano 904781 puta)
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 29.0

Pa brate niko ne dolazi u Ameriku bez ikoga:) a i taj koji dodje verovatno ima neki ozbiljan posao. A tipa ova pomoc gde hranu da kupujes, gde da se kreces i trazis poslove pa to ces znati posle par dana. Evo da ti kazem kakvu sam ja pomoc imao kad sam dosao na brod prvi put, dali su mi neke papire da popunim i pokazali mi gde mi je kabina, a brod ti je kao lavirint i ima  hiljadu kabina uz to engleski los, posle 10 dana sam mogao i prve da nadjem kabinu i mesto gde radim sto sam smatrao uspehom posto sam radio na grand klasi broda koji ima 4000 putnika:) vidjao sam nase ljude koji su odustajali posle par dana a posedno devojke koje u suzama napustaju brod, jednostavno moras da budes mnogo jak u glavi da bi pregurao sve ovo. Moj posao je bio u bukvalnom smislu kuca-posao-kuca-posao kako kazes. Radis straight 6 meseci bez slobodnog dana po 11-12 sati dnevno e to se zove kuca-posao job:) samo sto je moja kuca mala kabina sa krevetom na spratu koju delim sa Filipincem:))) zato smatram da ce mi posle ovog iskustva rad u Americi biti pesma jer ne smatram poslom gde imas 1 ili 2 dana u nedelji free da je to kuca-posao job. Generalno najveci problem u Srbiji je sto ljudi zive sa roditljima do 30-te neki i duze i problem im je da se osamostale i nisu navikli na ovaj nacin rada i zivota.
Ma ja razumem sta ti pricas, svi mi koji smo dosli smo prosli kroz vatreno krstenje, i jos ja znam par osoba koji su radili na brodu, tako da kontam.  Ali brate, jel mozes ti 30 godina da izdrzis kuca-posao-kuca-posao?  I ako nije tajna, koliko ocekujes da budes placen po satu za taj posao na koji ides?

Ja sam svima predlagao da budu gastarbajteri isprva, da vide kako je, da znaju u sta ulaze, jer mozemo da se slozimo da Srbija i Amerika ali i bilo koja druga drzava su nebo i zemlja. Dakle i sami smo zakljucili da nacini zivota i ocekivanja u Srba su veoma drugaciji, i ne moze svako da izdrzi.  Mene neko da pita sata da se vratim u proslost i da opet imam opciju, rekao bih gastarbajter, a ne da zivim toliko van, ali jebi ga, imam drugih razloga zasto nisam u Srbiji ali to je druga prica.

Sto se mene tice ja ti zelim srecu, i zelim srecu svima koji zele da odu van i da rade.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 43
Zastava Belgrade
OS
Mac OS X v: 10
Browser
Safari 9537.53
mob
SonyEricsson k810i
Ma ja razumem sta ti pricas, svi mi koji smo dosli smo prosli kroz vatreno krstenje, i jos ja znam par osoba koji su radili na brodu, tako da kontam.  Ali brate, jel mozes ti 30 godina da izdrzis kuca-posao-kuca-posao?  I ako nije tajna, koliko ocekujes da budes placen po satu za taj posao na koji ides?

Pazi ovaj posao na brodu naravno da ne ali posao gde imas slobodan vikend koliko god da radis je nesto ok za mene. Sad ne znam sta ti smatras za kuca-posao job. Pa brate najbolje da ne radis nista a da zaradjujes lepo to nema nigde a nasi mastaju o tome:)) nije tajna naravno. Radio sam u room service- u na brodu mislim da sam postovao vec i cuo sam od ljudi koji su se skinuli sa broda i otisli za Ameriku da se tamo jako ceni iskustvo sa broda tako da cu juriti neki Hotel da radim isti posao zato sto nije stresno kao u restoranu a baksis je dobar i moze jako lepo da se zaradi na mesecnom nivou. Mada to mi je pocetna opcija posto drugar kod koga idem radi kao software developer pa je reko da ce da me nauci da radim taj posao koji on radi i to ako izguram na konju sam posto je njegova satnica 38$ za tamosnje uslove to je extra zarada. Mada ne bi se bunio da nadjem neki dobar hotel za pocetak:) A sada ja tebe da pitam ako nije tajna gde si ti sada i cime se bavis posto kazes da nisi u Srbiji?Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Ja ne mogu, zato planiram da odem ili negde drugde.

Ja radim ovde kao Urgentni Tehnicar, to jest Hitna Sluzba i plate su 8 dolara na sat, a drugi posao koji radim je Urgentni Tehnicar/Obezbedjenje u kojem ne transportujemo pacijente, i tu je plata malo visa.  Nema napojnica i tih cuda.  Dakle posao od sumraka do svitanja.

Ja sam trenutno u USA.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 43
Zastava Belgrade
OS
Browser
Safari 9537.53
mob
SonyEricsson k810i
Pa ne znam sta da ti kazem ali 8$ na sat nije sjajno. Jel si na radnu vizu tamo?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117
Evo ja cu da dodjem u Ameriku iz vedra neba kako ti kazes bez porodice pa mi reci po cemu sam najebao? Imam smestaj koji ne mora da placam, profesijom kojom se bavim je dobro placena tako da ne vidim zasto sam ja najebao?
Procitaj moj post ponovo, precizirao sam da oni koji rade u struci dobro prodju, dakle ako ti imas sve zagarantovano onda ti moj post nije potreban uopste. Ja govorim za one koji dolaze bez ikoga i gotovo bilo cega u dzunglu fakticki.

Zasto bi neko najebao ako bi dosao sam?  Zato sto ne mozes da racunas ni na koga da ti pomogne, niti da ti kaze gde da kupujes hranu, na koja mesta da ides ili ne ides, gde da trazis ili ne trazis posao itd.  100 puta je lakse kada imas nekoga da ti pomogne.  I to je ziva istina.

E sad tu dolazimo do kljucnog pitanja, sta neko smatra boljim zivotom.  Sa jednim se slazem, a to je da ljudi imaju drugacija ocekivanja, ali ako ceo zivot provedes na poslu onda jebo takav zivot.  Kuca-posoa-kuca-posao itd, to nije ni malo zdravo, jos pogotovo kada se zaduzis u materinu.  To su neke stvari koje ljudi ne znaju ili o kojima ne razmisljaju.  Svi bi hteli da rade, samo da se zaposlim, samo da se zaposlim, ali ne kapiraju da nas nacin zivota i Americki su totalno razliciti. 

I jedna stvar sto je veoma istinita, je to da 6 meseci i godinu dana rada ovde ili u Australiji nije dovoljna da bi neko imao kompletnu sliku zivota u USA.  Meni je trebalo par godina da ukapiram neke stvari, jer jedno je raditi ovde na brzaka i ici kuci, a drugo raditi i ziveti ovde. 

Izvini.
Reci mi razliku to sto se tice posla tamo i ovde?

Evo moj otac isto tako vec koliko preko 25 godina radnog staza. Kuza - poso - poso - kuca.

Hajde nekako da pokusam i da shvatim ove sto su po Evropi. Pa recimo odu u Austriji, Nemackoj, Norveskoj rade da bi gradili kuce neke lokale, vikendice, splavove u Srbiji.
Sa Amerikom ne drugacija prica, sigurno. Ali ne znam zasto kukaku tamo, kada uvek ima OTVORENA vrata da se vrati ovamo.
btw, bas danas Alan Ford slavi 45. godina pa cu citirati
 - "Bolje živeti sto godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi"

Pa jesi otisao tamo da zivis ili sta vec...
Moje misljenje je vecina to misli moze uspeti digne kredite cuda i misli tek tako lako moze da izbaci te pare iz njihove drzave a nije ni svestan da ga drzava drzi u saci i da ce tu ostati do kraja svog zivota.

« Poslednja izmena: 31. Maj 2014, 21:55:26 od Mitkoni »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Evo ja cu da dodjem u Ameriku iz vedra neba kako ti kazes bez porodice pa mi reci po cemu sam najebao? Imam smestaj koji ne mora da placam, profesijom kojom se bavim je dobro placena tako da ne vidim zasto sam ja najebao?
Procitaj moj post ponovo, precizirao sam da oni koji rade u struci dobro prodju, dakle ako ti imas sve zagarantovano onda ti moj post nije potreban uopste. Ja govorim za one koji dolaze bez ikoga i gotovo bilo cega u dzunglu fakticki.

Zasto bi neko najebao ako bi dosao sam?  Zato sto ne mozes da racunas ni na koga da ti pomogne, niti da ti kaze gde da kupujes hranu, na koja mesta da ides ili ne ides, gde da trazis ili ne trazis posao itd.  100 puta je lakse kada imas nekoga da ti pomogne.  I to je ziva istina.

E sad tu dolazimo do kljucnog pitanja, sta neko smatra boljim zivotom.  Sa jednim se slazem, a to je da ljudi imaju drugacija ocekivanja, ali ako ceo zivot provedes na poslu onda jebo takav zivot.  Kuca-posoa-kuca-posao itd, to nije ni malo zdravo, jos pogotovo kada se zaduzis u materinu.  To su neke stvari koje ljudi ne znaju ili o kojima ne razmisljaju.  Svi bi hteli da rade, samo da se zaposlim, samo da se zaposlim, ali ne kapiraju da nas nacin zivota i Americki su totalno razliciti. 

I jedna stvar sto je veoma istinita, je to da 6 meseci i godinu dana rada ovde ili u Australiji nije dovoljna da bi neko imao kompletnu sliku zivota u USA.  Meni je trebalo par godina da ukapiram neke stvari, jer jedno je raditi ovde na brzaka i ici kuci, a drugo raditi i ziveti ovde. 

Izvini.

Evo moj otac isto tako vec koliko preko 25 godina radnog staza. Kuza - poso - poso - kuca.

Hajde nekako da pokusam i da shvatim ove sto su po Evropi. Pa recimo odu u Austriji, Nemackoj, Norveskoj rade da bi gradili kuce neke lokale, vikendice, splavove u Srbiji.
Sa Amerikom ne drugacija prica, sigurno. Ali ne znam zasto kukaku tamo, kada uvek ima OTVORENA vrata da se vrati ovamo.

Moje misljenje je vecina to misli moze uspeti digne kredite cuda i misli tek tako lako moze da izbaci te pare iz njihove drzave a nije ni svestan da ga drzava drzi u saci i da ce tu ostati do kraja svog zivota.

Brate, jedna stvar, nije svacija situacija ista, daleko od toga. Ja na primer nemam gde da se vratim, moja kuca je rasturena i razorena, tako da hteo ja ili ne hteo, ja sam u USA.  Sto se tice uspeha ili ne uspeha, ljudi gastarbajteri su jedno, imigranti su drugo.  Oni koji odu da rade da bi pravili kuce i lokale ne rade tamo stalno, nego odu na po 5-6 meseci i vrate se kuci, i ja sam to svima predlagao iz cistog razloga sto imas otvoren put da se vratis ako zelis, u slucaju da EU,USA ili bilo koja druga zemlja nisu po tvom ukusu, to je sve.  Ako dodjes u Ameriku na primer, ako zelis da ostajes, da zivis komotno i bolje nego sto zivis u Srbiji, onda ces da se zaduzhis, jer takav je sistem, i onda cim to uradis, nije vise lako vratiti se.  U neku ruku je lakse cak otici nego vratiti se, i to ce svako ko je radio i ziveo duze vremena reci.  Evo recimo da zavrsis ovde u USA studije ili bilo gde u EU i sada zelis da se vratis u Srbiju, da li mislis da ce da ti prihvate tvoju diplomu? Koliko imamo slucajeva visoko skolovanih nasih ljudi koji su se vratil iz inostranstva i ne mogu dobiti posao, jer prevodi diploma i tih sranja traju godinama i mnogo kostaju, i na kraju dok prevedu, taj posao su dali nekom drugom.

Ja jedino sto pokushavam da kazem nashim ljudima je nacin zivota, mentalitet i atmosfera, i da ljudi budu spremni za to.  Jer nacin zivota u Srbiji, samo postoji u Srbiji, a to je koliko ja znam jedan od najvecih problema kod naseg naroda.  Svi gledaju serije i misle da je Amerika ovo ili ono, ali je istina daleko od toga.  I ja ponavljam, ja svima zelim od srca sve najbolje, i uspeh i srecu, ali ja samo iznosim svoje iskustvo. Ko se ne slaze, nek se uveri sam, ili neka pita druge forumase u inostranstvu.  To ti je to u kratkim crtama.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117

Izvini.

Brate, jedna stvar, nije svacija situacija ista, daleko od toga. Ja na primer nemam gde da se vratim, moja kuca je rasturena i razorena, tako da hteo ja ili ne hteo, ja sam u USA.  Sto se tice uspeha ili ne uspeha, ljudi gastarbajteri su jedno, imigranti su drugo.  Oni koji odu da rade da bi pravili kuce i lokale ne rade tamo stalno, nego odu na po 5-6 meseci i vrate se kuci, i ja sam to svima predlagao iz cistog razloga sto imas otvoren put da se vratis ako zelis, u slucaju da EU,USA ili bilo koja druga zemlja nisu po tvom ukusu, to je sve.  Ako dodjes u Ameriku na primer, ako zelis da ostajes, da zivis komotno i bolje nego sto zivis u Srbiji, onda ces da se zaduzhis, jer takav je sistem, i onda cim to uradis, nije vise lako vratiti se.  U neku ruku je lakse cak otici nego vratiti se, i to ce svako ko je radio i ziveo duze vremena reci.  Evo recimo da zavrsis ovde u USA studije ili bilo gde u EU i sada zelis da se vratis u Srbiju, da li mislis da ce da ti prihvate tvoju diplomu? Koliko imamo slucajeva visoko skolovanih nasih ljudi koji su se vratil iz inostranstva i ne mogu dobiti posao, jer prevodi diploma i tih sranja traju godinama i mnogo kostaju, i na kraju dok prevedu, taj posao su dali nekom drugom.

Ja jedino sto pokushavam da kazem nashim ljudima je nacin zivota, mentalitet i atmosfera, i da ljudi budu spremni za to.  Jer nacin zivota u Srbiji, samo postoji u Srbiji, a to je koliko ja znam jedan od najvecih problema kod naseg naroda.  Svi gledaju serije i misle da je Amerika ovo ili ono, ali je istina daleko od toga.  I ja ponavljam, ja svima zelim od srca sve najbolje, i uspeh i srecu, ali ja samo iznosim svoje iskustvo. Ko se ne slaze, nek se uveri sam, ili neka pita druge forumase u inostranstvu.  To ti je to u kratkim crtama.

Ne vidim potrebu naseg coveka da se tamo zaduzi do guse a da ima u planu da se vraca. I ako opet digne neki kredit isplatice ga u roku bez nagomilavanje kamate iz meseca u mesec kao sto je slucaj kod nas. Uzmes 2.000eura kredita vratis preko 4k, zato sto ti preduzece ili firma kasne plate po par meseci (ponekad steknes utisak da su u dilu sa bankama)

Pitanje je prvo koliko uopste ima znacenja i ova diplova ovde sto se tice posla pa tek onda mozemo pricati o inostranim diplomama.
Ja recimo gde sam iz kog grada stopa nezaposlenosti je preko 70% na zavodu su guzve samo takve, ako zakasnis 1 dan izbacuju te iz evidencije tako da moras cekati narednih 6 meseci da bi se opet prijavio !
A ti sada zamisli grad od nekih 100k stanovnistva koliko ima takvih sto su zakasnili po 1 dan pa su sklonjeni sa zavoda.
I postavljamo pitanje ko je kriv za tako nesto - ko drugi do sama drzava. I kakvu mi perspektivu vidimo ovde?

Ponekad razumem ove sto su otisli preko grade pa zude za ovim ovamo. Da  u potpunosti ih razumem. Dosli su sa parama (za nase standarde ogromin parama) koje su zaradili tamo da bi ovde troskarili izmedju 20 do 50 eura dnevno. Kada bi ostali ti isti ovde jedno pola godine da rade i zive sa novcem koji ce zaraditi ovde drugacije bi pricali i razmisljali. Problem je sto ljudi brzo zaboravljaju iz kakve su bede otisli pa ih udara nostalgnija.

Znam da u Americi ima vise praznih kuca nego sto je izbeglica. Ali takav je sistem tamo da oni to sami traze ne zato sto to moraju nego sto sami traze da su izbeglice zato ih niko i ne zali.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

-.- Hello I'm Johnny Cash -.-

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8916
Zastava Sarajevo
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Koliko dezinformacija na jednom mjestu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 43
Zastava Belgrade
OS
Browser
Safari 9537.53
mob
SonyEricsson k810i
Moze da se raspravlja do sutra na ovu temu jer svako ima neka svoja ubedjenja, a cinjenica je da svako ima drugacije iskustvo i mogucnosti kad ode u Ameriku. Ja se samo ne slazem sa RavenDark da je svako osudjen na dugovanja kad ode u Ameriku a da je tako svi bi sve vracali a ja stvarno ne znam nikoga ko se vratio iz Amerike zbog toga sto se nije snasao.
« Poslednja izmena: 01. Jun 2014, 22:57:46 od karaburac82 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Moze da se raspravlja do sutra na ovu temu jer svako ima neka svoja ubedjenja, a cinjenica je da svako ima drugacije iskustvo i mogucnosti kad ode u Ameriku. Ja se samo ne slazem sa RavenDark da je svako osudjen na dugovanja kad ode u Ameriku a da je tako svi bi sve vracali a ja stvarno ne znam nikoga ko se vratio iz Amerike zbog toga sto se nije snasao.
Pa sad, ako zelis stan, onda ne moras da dugujes nego samo placas stanarinu. Ako zelis kucu, bolja kola i tako to, onda retko ko prodje da ne digne kredit, a kreditne stope nisu ni malo naivne.

@Indiana
Ajde edukuj nas onda posto ti imas sve informacije, verovatno cak i gde su one kristalne lobanje  Smile
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 184 185 187 188 ... 204
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 13:06:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.