Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hrvatsko - srpski recnik ~ za one koji ne razumeju hrvatski\srpski jezik  (Pročitano 400961 puta)
Poznata licnost

Divan jedan burek...ovaj

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 3217
Zastava Pale-RS/BiH
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
SonyEricsson K700i
Sve može proći ,osim mjeseci, sve neki listopadi,vodopadi  Smile....propast prava  Smile
IP sačuvana
social share

U slučju građanskog rata bežite avionima JAT-a
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 813
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone
za listopad su nam govorili u osnovnoj školi da je to mjesec kad lišće pada. ustvari on jedini ima normalno ime. zašt vi pišete engleska imena kak se izgovara?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sve može proći ,osim mjeseci, sve neki listopadi,vodopadi Smile....propast prava Smile

Dragi moji Srbi, Hrvati su ocuvali staroslovenske nazive meseci,a mi smo preuzeli engleske.....
Koji narod ima vise razloga da se srami?

STAROSLOVENSKI KALENDAR

Ruski arheolozi Tihanova i Hvojko su u selu Lepesovski, u Volinskoj oblasti u zapadnoj Ukrajini, pronašli staro slovensko svetilište, u čijem su oltaru sačuvane dve glinene posude II-IV veka na kojima je utisnut slovenski kalendar toga vremena.
Pronađeni kalendari su imali svojevrsne „crte i reze“, čineći zagonetnu složenu ornamentiku znakova i crteža. Ruski arheolog i istoričar Boris Aleksandrović Ribakov ih je nedvosmisleno odgonetnuo. Na kalendaru u Lepesovki je godina podeljena na dvanaest radela, sa uočljivim simbolima vatre i sunca, na osnovu čega se zaključuje da su drevni Sloveni imali solarni kalendar, sa jasnom razdeobom na godišnja doba i naznakama solsticija, sa dvanaest meseci u kojima su poslovi i dani usklađeni sa prirodnim pogodnostima (oranje, setva, žetva, lov, gajenje bilja), uz tačno naznačenje datuma „paganskih“ praznika.

Znači, Stari Sloveni su imali utvrđen i ispisan kalendar. I to još u II veku. S obzirom na to da je nastajanje i usklađivanje kalendara vrlo složen i spor proces, mirne duše se, na osnovu nalaza u Ukrajini, može reći da su naši drevni preci imali razvijena kalendarska znanja pre više od dve hiljade godina.

O razvijenosti sopstvenog kalendara svedoče nazivi meseci koji kod slovenskih naroda odslikavaju prirodne tokove i promene; atmosferske i klimatske pojave, privrednu delatnost, običajne radnje itd:

LJUTI – vreme opakih mećava i ljutih mrazeva;
VELJAČA – vreme velike hladnoće i smetova;
MEŽNIK – vreme razmeđivanja zime i proleća;
BOKOGREJ – vreme kada se sa sunčane strane, s boka, počinje osećati toplota;
SUHI – vreme u kome su mraz i vetar stvrdnuli i osušili sve;
PROTALJNIK – vreme kada se na tlu ukazuju prokopnine;
LETNIK – vreme prolećnog otopljavanja;
ŽARKI – vreme žega i pripeke;
GRUDEN – vreme stvrdnjavanja zemlje i stvaranja grumenja, gruda po njivama i putevima;
GRJAZNIK – vreme blata i kaljuga usled padavina;
STUDEN – vreme hladne i zimomorne pozne jeseni;
SNEŽANJ – vreme snega i smetova;
PROSINAC – kada lepo vreme prosenjuje, prosijava, kada se već lepi dani pojavljuju i najpre mestimično, posle jesenskih magli i zimske tmurne oblačnosti, ukazuje se nebeska vedrina;
BEREZEN, SAKAVIK – vreme kada breze i drveće, s početkom proleća i otopljavanjem, počinju da luče sokove;
BILJAR, TRAVENJ, CVETANJ, KVITANJ, SVIBANJ, LAŽITRAVA – vreme bujnog rasta i cvetanja trava i grmlja;
LIPENJ – dani miomirisnog svetanja lipe;
TREŠNJAR, ČEREŠNJAR – vreme dospevanja prvih voćnih plodova;
CRVENIK, RUJEN – preodevanje šume u zlatastu i rumenu jesen;
VERESENJ – vreme upadljivosti vreska, niske drvenaste biljke malih listova i ljubičastog cveta, večno zelene šibljike, rasprostranjene u Polesju i brdskim predelima;
ŽOVTENJ, LISTOPAD, ŠUMOPAD – vreme kada lišće žuti, opada i gora ogoljuje; DERIKOŽA – vreme uništavanja stoke zbog nedostatka ishrane na kraju zime;
IZOK – vreme pojavljivanja insekata i oglašavanja cvrčaka;
ČERVENJ – vreme crva, gusenica i larvi pčela;
ZAREV – vreme revanja ili rike jelena;
SEČENJ – vreme najpogodnije da se drveće seče, jer tada ne luči sokove, da se zemlja privede za useve, što govori i naziv;
BEREZOZOL – vreme seče, krčenja breza i pretvaranje njihovih panjeva i korenja u pepeo (paljevinska zemljoradnja);
SERPENJ, ŽNJIVEN, ŽETVAR – vreme žetve;
GUMNIK, KOLOVOZ – vreme kada se letina odvozi sa njiva i žito vrše na gumnu; GROZDOBER – vreme berbe vinograda;
VERESENJ, KASTRIČNIK, POZDERNIK – vreme mlaćenja konoplje i lana i izvlačenje vlakana za pređu (vresat: mlatiti, kostrika: konoplja, pozder: usitnjena drvenasta stabljika konoplje);
KOLEDAR – vreme kretanja obrednih povorki u susret novom letu;
KOLOŽEG – vreme paljenja vatri za pojačanje snage zimskog sunca;
SVADBENIK – vreme svadbovanja.

(Izvor podataka: Almanah za 2002.)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

ЧВАРАК је једино тело које се на топлоти скупља!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15954
Zastava Србија,бре
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
svaka čast na trudu
IP sačuvana
social share
Војвођанске паметарије :

1. Без табле сланине и балона воде - ни на таван се не пењи! Шта ако неко извуче мердевине...
2. Од свих војвођана,Сремцима је најгоре - ожењени су Сремицама...
3. Сланина је за све - да је једеш,на рану да је ставиш,у рату пушку да чистиш,на удицу да је метеш...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

...caught between who I am and who I wanna be...

Zodijak
Pol Žena
Poruke 447
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
SonyEricsson F500i
Sve može proći ,osim mjeseci, sve neki listopadi,vodopadi Smile....propast prava Smile

Dragi moji Srbi, Hrvati su ocuvali staroslovenske nazive meseci,a mi smo preuzeli engleske.....

...stvarno zanimljiva interpretacija naziva hrvstakih mjeseci, ali sumnjam da smo toliko maštoviti da nam je to bio motiv... Smile ...mislim da je to bilo više iz političkih razloga...no i dalje neobični su i zato su mi oke ti nazivi... Wink
IP sačuvana
social share
...always remember you're unique...just like everyone else...  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

----- Whiro -----

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1848
Zastava Šabac, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Citat
Nijedan. Baš nikakav razlog ja ne vidim da se neko stidi ili srami. A ti?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Bio sam mlad zelen, ponekad i zut

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 24688
Zastava Lausanne
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 1.0.3
mob
Motorola V3i

...stvarno zanimljiva interpretacija naziva hrvstakih mjeseci, ali sumnjam da smo toliko maštoviti da nam je to bio motiv... Smile ...mislim da je to bilo više iz političkih razloga...no i dalje neobični su i zato su mi oke ti nazivi... Wink

jeste, toliko su sloveni bili mashtoviti

evo primer u poljskom koji je isto slovenski jezik

styczeń 
luty
marzec    
kwiecień
maj
czerwiec       
lipiec    
sierpień
wrzesień    
październik
listopad
grudzień

y se chita kao nemo e (u engleskom a), cz kao ч,  rz kao ж, w kao v, ń kao nj, ż kao ж, ostalo kako pishe

uporedite sa onim shto je pisao @savest_22
IP sačuvana
social share

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

Neke price koje kruze forumom ne moraju biti istinite. Mogu biti samo tracevi zlih jezika.

I'm gonna make him an offer he can't refuse.

Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
LG Google Nexus 5
sta znaci:

dalmatinski

piturajes
maskarajes
obadajes
« Poslednja izmena: 19. Nov 2006, 00:22:42 od mirjanammm »
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Yo sere grasun, pero no soy grosero

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1066
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Nisam Dalmoš, al sam bar geografski bliže Smile pa mi se čini da neću fulat:

pituraješ se - farbaš, bojaš (pitura se kosa, recimo)
maskaraješ se - šminkaš se
ne obadaješ me - "ne zarezuješ me, ne primjećuješ me", - ili, da budem točniji, i malo vulgarniji - "ne j**beš me ni za suvu šljivu" 

sluša se Daleka Obala, a?  Smile
« Poslednja izmena: 19. Nov 2006, 03:07:01 od attaque »
IP sačuvana
social share
***Porteño de ley***
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 813
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone
meni je dosta rodbine dalmatinci, s korčule, i ja ih ne razumijem 50% onog šta kažu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.