Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 19:37:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Groblje srpskih tenkova  (Pročitano 50810 puta)
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
A imam i pitanje za Vladu, kakva je tajna tog celika kod Kineza kad pare cijevi bolje i od Rusa. Mozda im je municija, tj. prstenovi drugaciji pa ne "glodju" cijev? Ili imaju neke dodatke celiku?
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.02
e sada vec pitas mnogo... on to ne moze znati... tehnologija proizvodnje cevi je strogo cuvana tajna, mozemo samo da spekulisemo zasto...

vlada je ranije rekao da kinezi uparuju zrno i punjenje, to sigurno ima uticaja...

bas bih voleo da ponovo cujemo vladu...  Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Tu sam. Malo surfam po drugim forumima.  Nesto malo znam i oko toga sto se kineska cijev puno manje trosi od ruske. Kineska cijev ima sa unutrasnje strane nanesen sloj nikla. Veoma tvrdog. Tu tehnologiju tada nisu imali Rusi. To je razlog. U Bratstvu u Novom Travniku su prije samog rata osvojili tehnologiju protocnog niklovanja. Sa tim je postignuta velika unutrasnja tvrdoca cijevi i smanjeno habanje cijevi. Kinezi uparuju zrno i punjenje zato sto nisu mogli osojiti proizvodnju odredjenih baruta koji se koriste u ovoj municiji.

eto. Ako gdje zapne zovite. Tu sam jos uvijek. U Banja Luci, u RTRS-u.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.02
rusi su najbolji metalurzi na svetu... uvek bili i ostali... cisto sumnjam da su kinezi imali ista pre rusa... verovatno postoji dobar razlog zbog cega su cevi takve kakve jesu...

Smiley

inace po mom znanju tehnologije su razvijane u vti-ju a onda prenosene na proizvodne organizacije... muka mi je kada procitam da su u npr prvoj iskri baric osvojili proizvodnju eksploziva, ili da su slovenci osvojili proizvodnju celika za topovsku cev i slicno kada pouzdano znam da nemaju blage veze sa time i da su sve dobili na gotovo iz beograda...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.02
uzgred, zanimljivo je da su slovenci u podeli posla medju republikama izdejstvovali najprofitabilniji - cev topa... tenk u svom zivotu promeni nekoliko cevi, a cena cevi je 10% cene celog tenka... (cev kosta 100.000 dolara)

srbija sa druge strane je izradjivala telo tenka koje se naravno ne menja, tj ne trosi...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Negdje si pogrijesio. Topovsku cijev za M84 je pravilo preduzece Bratstvo Novi Travnik. Slovenci su radili kupolu tenka u zeljezari Ravni nad Koroskem. Radili su oni jes dosta toga, ali ovo im je bio najkrupniji proizvod. Tijelo tenka se je radilo u fabrici Specijalna vozila, Djuro Djakovic Slavonski Brod. Kompletne tehnologije su dobivene od Rusa. VTI Beograd je zvanicno pametna firma, ali nazlost samo zvanicno. Njihovo je bilo da odobre ili ne odobre ono sto su konstruisali po konstrukcionim biroima u raznim preduzecima.   Rusi kad su prodavali licencu za tenk SFRJ dosla je kompozicija sa 40 vagona dokumentacije u Suboticu. Nekoliko mjeseci je trajalo razvrstavanje dokumentacije po preduzecima koja su kasnije prozvodila odredjeni dio tenka. Takav je bio ugovor. Isto je tako bilo kad je SFRJ isporucila tek M84 Rusiji.

Topovska cijev je potrosna roba. Sve topovske cijevi koje su promjenjene u Republici Srpskoj u toku rata sam ja zamjenio. I dosta cijevi u Srbiji. Samo sam jednom tenku dva puta mijenjao cijev. Svim drugim kojim sam mijenjao samo jednom.  Dakle, nije bas tako potrosna roba.

Kad se Slovenija odvojila od SFRJ direkcija projekta koji je vodila proizvodnju tenka je raspisala medjunarodni konkurs za proizvodnju kupole tenka M84. Bili su odabrani Poljaci za proizvodnju kupole u krnjoj SFRJ. Slovenci su prihvatili da rade kupolu za upola manje para nego kad su bili u SFRJ.  Medjutim daljnji raspad SFRJ je onemogucio  proizvodnju tenka.

Bio sam na uporednim ispitivanjima nekoliko vrsta svjetskih tenkova u sred avgusta u pustinji u Aziji. Mislim da sam u jednom prijasnjem postu naveo podatke o trosenju cijevi kod gadjanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.02
postovani vlado,

u pravu ste... nisam bio dovoljno precizan... cev se kovala (i) u novom travniku, ali je osnovni proizvod radjen u zelezari ravne, tako da je to vise slovenacki proizvod nego bosanski... kao sto se oklop radio u sartidu a zavarivanje u dj. dj.... dovoljno je samo jednom da promenite cev pa da se slovenacko ucesce uvecava za duplo u toku zivotnog veka... no nema veze... meni je samo zao sto postrojenja za prozivodnju tih specijalnih celika nisu izgradjena i u srbiji...

ja ne znam sta su sve rusi dali od tehnologija ali znam sigurno da je pancirni celik za oklop u potpunosti domaci proizvod nezavisno razvijen... celik na m-84 i t-72 su potpuno razliciti celici...

celik za prozivodnju cevi je isto domaci celik kao i tehnologija za njegovu prozivodnju...

koliko ja znam rusi nisu hteli da daju tehnologije za proizvodnju celika... celik smo trebali da uvozimo od njih...

poznajem ekipu koja je radila na tome, to su profesori na tehnolosko metalurskom fakultetu u beogradu koji su ili radili u vti-ju ili bili angazovani od vti-ja i za njih tacno znam koliko vrede...

tacno je da je u vti-ju bilo dosta nesposobnog kadra ali je bilo dosta onih koji znaju posao...

isto vazi i za prvu iskru baric... tehnologije za proizvodnju eksploziva su dobili iz vti-ja, nista oni nisu sami razvili.. vti se naravno dosta oslanjao na fakultete i institute sa strane...
« Poslednja izmena: 20. Jul 2006, 21:23:01 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.02
samo da pojasnim.... ovo sto sam napisao o vti-ju se odnosi iskljucivo na metalurgiju celika i njegovo zavarivanje... u ostale aspekte proizvodnje tenka ne bih ulazio jer se ne razumem...

ono sto znam jeste da je metalurgija veoma slozena nauka... proces proizvodnje pancirnog celika kao i njegovog zavarivanja je izuzetno komplikovan... isto vazi i za celik za topovsku cev i ostale delove topa... cistoca celika mora biti izuzetna... svi legirajuci elementi jasno odmereni... cak i za obicne konstrukcione celike se cistoca meri na 7 decimala sto je daleko vise nego u farmaceutskoj industriji.... celik za topovsku cev je posebno skup i komplikovan za izradu...

u proizvodnji ovih celika je srbija dala jasan doprinos i treba da budemo veoma ponosni...

evo jos jedna ilustracija sta znaci imati dobre metalurge u zemlji:
kada su nam 1992. uveli sankcije prvo je bio zabranjen uvoz specijalnih cevi za busenje naftnih rupa... domaca prozivodnja nafte ucestvuje sa 20% sto nije zanemarljivo i upravo je ona omogucila da ne pokleknemo tako brzo... bez tih cevi domaca proizvodnja bi potpuno stala i drzava bi bila prinudjena na kapitulaciju...

tada su u pomoc pristigli nasi metalurzi koji su razvili celik za cevi za naftne busotine i tako pobedili sankcije   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Da kazem i ja nesto o celicima.

U toku rata dodjem ja u Tehnicku upravu VJ kod drugara na kafu. I tako se raspricamo. Kazu oni meni za odredjen broj tenkova T55 koji je izvucen iz kasarne  u Jastrebarskom. Vojska je te tenkove djelomicno onesposobila tako sto im je izvadlia zatvarac topa i zakopala na lokaciji van kasarne. Daljnjom promjenom situacije tenkovi su izvuceni i dovuceni u Jugoslaviju. Medjutim bez zatvaraca. Trebali su se napraviti ti zatvaraci. Postojala je dokumentacija. Konstrukciona, ali ne tehnoloska. Sve zeljezare u SRJ su pokusale da naprave ove zatvarace. Nije uspjela ni jedna. Ni jedna zeljezara  nije mogla da napravi zatvarac topa tenka T55. Onda sam ja saznao za to. Uzeo telefon u ruke i nakon mjesec dana problem je bio rjesen.

Onda sam otisao u susjednu kancelariju kod mog dobrog prijatelja Branka Djedovica. Mislim da je on sada neki pomocnik ministra odbrane. Ja I Branko znali smo se jos dok je radio u tenkovskoj brigadi u Nisu, pa smo zajedno predavali u Zagrebu na skolskom centru JNA itd. A pomogao sam mu oko magistarskog rada koji je bio vezan za tenk M84. Stabilizacija polozaja rotirajucih masa velike tezine  ili u prevodu kupole. Imao je i on nekih velikih problema. Popijemo kafu i ja opet telefon u ruke i rjesimo problem.

Posto sam primjetio da mi puno kafe skodi nisam vise taj dan pio kafu.

Sto se tice topdzija iz VTI u toku rata imao sam problem jednog topa koji je bio pogodjen u sama usta cijevi. Pitao sam na puno adresa u VTI-ju, ali samo mi je jedan momak pomogao da spasim tu cijev. Vise mu se imena ne sjecam, ali se sjecam da smo bili zajedno u Kini kad smo im razvijali novi tenk.

U Kini sam popio dosta kafe.

Sve topovske cijevi velikih kalibara su se radili iskljucivo u Novom Travniku u Bratstvu i nigdje drugdje u bisoj SFRJ.

Promjenom topa na tenku ne mjenja se slovenacko ucesce u cijeni tenka jer se top mijenjao na tenku kad je tenk bio u ekspoataciji.

Svi glavni komadi celika su radjeni u bivsoj SFRJ.

Do trece serije tenka sasije T72 i M84 su bili skoro identicne. I bili su radjeni od skoro identicnih materijala.

Ode popiti kafu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Немам ништа паметно да кажем,само да изразим задовољство што је тема поново оживела...   :woowoo:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 19:37:53
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.