Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 18:34:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Groblje srpskih tenkova  (Pročitano 50799 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Malo sam listao po nekim papirima po kuci. Momak iz VTI-ja koji mi je pomogao je bio Ostojic Miodrag. Radilo se o tenku M84 reg.br. 21318. serijski broj cijevi JA2HO1942  (ono JA je rusko JA ili oborotnoe R) serijski broj zadnjaka 1JA2324 (opet rusko JA). Datum 03.02.1994 godine. Skratio sam ovu cijev za 243 mm. Postojala je ovalnost cijevi od 125,5 do 126 mm, te smo i to naknadno obradili. Top je uradjen od celika CL0501 ili OHN3MHA.T (ruska oznaka) gdje je cvrstoca veca ili jednaka 735 N/mm na kv. te je poboljsano na 276 do 333 brinela. Ovome sam tenku vec prethodno bio mijenjao topovsku cijev. U toku rata bila je velika nestasica topovskih cijevi. Ovu sam nasao na nekom trenaznom sredstvu koje je imalo orginalnu rusku cijev, te sam nju iskoristio.  Ako sam negdje pogrijesio oko tipova celika, molim izvinjenje jer mi ovo sve pise za taj tenk.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
А утиче ли скраћење цеви на перформансе?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
opada brzina projektila na ustima cevi naravno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Opada pocetna brzina zrna i mijenja se puno drugih parametara. Postoje problemi u balansu topa. Kad se otpusti kocnica topa top mora da se lagano rukom pomjera gore dole. Tu sam stavio protutegove sa prednje strane cijevi. Ovi protutegovi uglavnom stoje na zadnjem dijelu cijevi, na kolijevci topa, pa se tu vrsi uravnotezenje cijevi. Kad sam stavio ove tegove sa prednje strane bilo je problema sa njihovim pomjeranjem kod trzaja poslije opalenja, ali i to sam rijesio. Kompletna balistika je radjena za duzinu cijevi 6,12 metara. Sa ovim je dosta toga promjenjeno, ali i to smo rijesili.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Веома занимљиво!Хвала на објашњењу!Само још нешто:Како је код тенка решено враћање цеви у почетни положај,после опаљења,наравно.На већини арт. оруђа повратник стоји изнад цеви.Како је то у тенковима?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Povratanik i kocnica su ispod topa sa unutrasnje strane kupole
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Благодарим
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Iza broja svaka nula dobije vrijednost

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 144
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
SonyEricsson K750i
Mislim da su ovi qt-52  fasovali kod Teslica, ovo je veliko raskrsce i neki kapetan mislio da ce proci onako armijski ofanzivno..mislim da su naletili na jedinicu koju su zvali "Garava brigada", pokusali dva puta mislim i nikad vise.A rece neko za ove tenkove kako su mogli ovoliki da stradaju, sta su razmisljali ---kasnije su ih oko Sarajeva barem koristili, a znam to iz vlastitog iskustva jer su i po meni tukli,  kasnije ih vise nisu koristili za frontalne napade nego je kasnije jedan bio na tzv Gavrica brdu, ko je bio u Sarajevu zna da je to kod Aerodroma, jedno brdo, i tu je bio tenk koji je djelovao po naseljima, po Hrasnci, S Koloniji i Butmiru, Dobrinji tako sto bi svaki dan izasao iz skrovista, opalio par komada po naselju /po naselju, ponavljam/ i smugnuo.Iskreno njega me najvise bilo strah, sjedis u podrumu i kada je minobacaka, slusas joj zvizduk pa znas da cce daleko ili blizu a kad tenk opali, kako je ispali tako je vec i pala a vecu snagu ima ...

Sjecam se isto tako, kada je bila srpska ofanziva na Bjelasnicu '93, nakon pada Trnova, Armija BiH se povukla Bjelasnici, tu je 81 brigada drzala liniju, Srbi su tu napali sa tenkovima, praceni pjesadijom nakon ko zna koliko artiljerijskih granata po liniji i nisu prosli!!!, tu nikada i nisu prosli iako je pola te 81 izbaceno iz stroja, koliko se sjecam a to mi je brat pricao koji je bio tu jedan je momak sa zadnje tri granate pogodio tri tenka sa beztrzajnim topom, ostali su onda stali i povukli se. Tenkovi i dan danas mislim stoje na istom mjestu. Tako sto se tice ucinkovitosti u Bosni,mislim da nisu bili veliki problem onome tko se brani, sto zbog protivoklopa tako i zbog zajebanog terena pa su ih vise kasnije koristili kao artiljerijsko oruzje, kao podrsku a ne za probijanje linije.
Za bosansku armiju bili ne bas bitni, jer ih isprva nije ni imala a samnacin ratovanja je bio najcesce diverzantska akcija s ledja, brdo po brdo a ne masovni napad.

Izvinjavam se na dugo pisanju, a ne bih ni neke polemike oko rata u Bosni, nigdje nikad nista nisam pisao ali posto je rijec o tenkovima mislim da je ok da kazem ono cega se sjecam jer sam bio tu, osjetio kao klinac sta je to tenk i sta on znaci konretno u ratu a ne tamo po nekim podacima na papiru.Hvala i pozdrav svima, ma gdje bili i ma kako se zvali.

Jasmin, Sarajevo
IP sačuvana
social share
Mamurni ljudi , ko vas to budi...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Iza broja svaka nula dobije vrijednost

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 144
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
SonyEricsson K750i
P.S.

Da dodam i ovo, posto ima mnostvo slika tenkova iz Vukovara...brat mi je bio u JNA, na Vukovaru...kao pripadnik jedne specijalne jedinice iz Panceva, pa ako bude htio koju da mi kaze o tome prenijecu svakako.
IP sačuvana
social share
Mamurni ljudi , ko vas to budi...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 35
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
ta "garava brigada" je elitna srpska jedinica pod vodjstvom, Veljka Miljkovica , a to da ti znas polozaje srpskih tenkova oko sarajeva me necudi , jer je bolje znao generalstab bih armije gde su srpski tenkovi od Mladica licno , a sve zbog 24satnog nadzora satelita i bespilotnih letelica... a i zaboravio si samo da kazes koliki je bio odnos u ljudstvu na frontu oko sarajeva ? koliko muslimana na jednog srbina ? pa jos srbski front razvucen , a plus i hrvati... U tri rata su muslimani izlazili iz sarajeva i cinili sta su cinili... e ovaj put nisu!!! ovaj put su bili hermeticki zatvoreni ! I zao mi je svakog civila koji je stradao u sarajevu ,. a toga je bilo puno... ali oni su stradali od granata , koje sigurno nisu bile njima namenjene , a srbski civili su stradali od noza i sekira i ostalog hladnog oruzja... e to nije ni junacki ni ljudski!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 18:34:47
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.