Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:29:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Glavna jela  (Pročitano 200174 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Babure punjene pasuljem

Sastojci

5 babura
250 grama pasulja
2 glavice crnog luka
1 paradajz
malo aleve paprike
ulje
so i biber

Način pripreme

Operite pasulj i skuvajte ga pazeći da se zrna ne raspadnu. Za to vreme, naseckajte crni luk i propržite ga na ulju, a potom dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Skuvan pasulj procedite (ne bacajte vodu u kojoj se kuvao), pa i njega dodajte luku i sve zajedno promešajte.

Operite paprike i odsecite im peteljke, pa ih punite dobijenom masom od luka i pasulja. Svaku papriku zatvorite kolutom paradajza. Paprike ređajte u podmazan đuveč u kom ćete ih peći, prelijte ih vodom u kojoj se kuvao pasulj i zapecite u prethodno zagrejnoj rerni.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjeća sarmica

Sastojci

iznutrice jednog jagnjeta
6 glavica crnog luka
3 jajeta
1 čaša kisele pavlake
11 šoljica ulja
so, biber
začin C.

Način pripreme

Sarmu u jagnjećoj maramici možete pripremiti od jagnjećih džigerica, srca i bubrega, bez creva. Najukusnija sarma priprema se, međutim, tako što se u nadev dodaju creva i škembe jagnjeta.

Operite tanka i debela creva jagnjeta, pa ih uzduž isecite nožem i opet dobro operite. Operite crnu i belu džigericu, srce, bubrege i škembe, pa sve zajedno sa crevima skuvajte u posoljenoj vodi. Kuvane iznutrice isecite na sitne komade. Luk očistite, operite, sitno iseckajte i propržite na ulju. Dodajte isečene iznutrice, dosolite, pobiberite, pospite začinom C i sve izmešajte.

Sve vreme jagnjeća maramica treba da stoji potopljena u hladnoj vodi. Rasprostrite maramicu i, ako je negde pocepana, prihvatite pocepana mesta čačkalicama da nedev ne bi iscureo. Stavite mešavinu sa iznutricama na maramicu, skupite njene krajeve kao bošču i vežite je čistim belim koncem. Tako uvezanu sarmu stavite u vatrostalnu posudu. Sarmu možete uviti i bez vezivanja koncem.

Umutite jaja, pomešajte ih sa kiselom pavlakom, pa prelijte preko sarme. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Pečenu sarmu malo prohladite i poslužite u posudi u kojoj se pekla.

IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Morska riba sa prelivom

Sastojci (za 4 osobe)

4 veće morske ribe (škarpina, skuša...)
1 kg belog krompira
maslinovo ulje
lovor
beli luk
belo vino
kotani začin za ribu
prut praziluka isečen na kolutove
začin C

Način pripreme

Očistiti morsku ribu, skinuti joj glavu i pored kičme secnuti kosti nožem, tako da se otvori kao trougao, posoliti je, preliti limunovim sokom i ostaviti da se ocedi.

Staviti vodu da provri i svaku ribu samo potopiti u ključalu vodu, odmah izvaditi i staviti na tanjir.

U pleh staviti malo maslinovog ulja i naseckati krompir na sitnije kocke (3 x 3 cm). Preko krompira staviti ribu, tako da se unutrašnji deo ribe naslanja na krompir.

Uključiti rernu na 250 stepeni i kad isključi, staviti ribu da se peče 25 minuta.

U međuvremenu spremiti preliv tako što ćete skuvati: 100 ml maslinovog ulja, 200 ml belog vina, 300 ml vode, 2 ravne kašičice začina, 3 čena seckanog belog luka, 1 kašičicu kotani začina za ribu i 1 lovorov list.

Izvaditi ribu, preliti je prelivom i peći još 20 minuta.

Služiti sa limunom, maslinama i preko krompira obavezno staviti kolutove praziluka i preliti sosom, a na kraju belo vino.

Vreme pripreme: 60 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Grcki gulas

Potrebni sastojci:

so, biber
100 ml maslinovog ulja
kasika bosiljka
kasika origana
lovorov list
500 gr paradajza
1.5 kg sitnijeg crnog luka
500 gr junetine

Priprema jela:

Meso isecite na krupnije komade i ispržite na maslinovom ulju na slabijoj vatri. Na istoj masnoći izdinstajte očišćen i naseckan crni luk, dodajte oljušten i iseckan paradajz i vratite meso. Začinite lorberom, origanom i bosiljkom, posolite i pobiberite i kuvajte dok se sos ne zgusne. Služite s krompirom ili testeninom

mojkuvar.com
« Poslednja izmena: 07. Jun 2010, 08:57:21 od Oblachak »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kineska piletina u biber sosu

Sastojci

300 g belog pilećeg mesa
1 veća glavica crnog luka
1 zelena paprika
2 supene kašike tamnog soja sosa (1 kašika za marinadu)
1 mala kašika crnog mlevenog bibera
1/2 male kašike šećera
2 kašike ulja (lepo je sa kašikom susamovog ulja)
po želji čili papričica

Način pripreme

Piletinu iseckajte na rezance i marinirajte kašikom soja sosa 10 minuta.

Zagrejte vok (ako nemate vok, onda neku veću tavu u kojoj ne može pregoreti) i dodajte ulje. U vrelo ulje dodajte crni luk (luk prepolovite i seckajte na tanke komadiće), propržite dok malo ne porumeni, dodajte zelenu papriku koju ste takođe iseckali kao piletinu, zatim biber (čili po želji). To propržite 1 minut, pa dodajte piletinu. Nastavite pržiti dok piletina ne bude gotova. Dodajte soja sos, šećer i pržite dok luk ne postane karamela boje. Služiti sa kuvanom rižom.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Egzotični riblji fileti sa pirinčem

Sastojci
2 fileta oslića
3 dl belog vina
peršun
beli luk
1 pomorandža
so, biber
pirinač
Način pripreme

Filete isecite na polovine tako da dobijete 4 veća parčeta, stavite ih u šerpu i dodajte 3 dl belog vina, pola kašičice soli, pola kašičice bibera u prahu, kašičicu suvog peršuna iz kesice i pola kašičice suvog belog luka u prahu. Poklopite i dinstajte dok ne ostane oko polovine dodatog vina, recimo desetak minuta.

Ubacite 5-6 parčića (kriške, dela) pomorandže i dinstajte još desetak minuta dok sva tečnost ne ispari. Kada je tečnost isparila, osetiće se slatkasti miris koji potiče od pomorandži koje su se delom raskuvale.

Pirinač (kočanski) je najlakše spremiti tako što na određenu količinu pirinča (recimo, 2 čaše od jogurta dovoljne su za 4 osobe) dodate duplo više vode, u ovom slučaju 4 čaše, dodate kockicu za supu ili dve pune kašičice vegete, ako nemate kockicu, malo bibera i sačekate da provri. Mešajte 2-3 minuta, zatim poklopite i sklonite sa ringle. Posle 20 minuta, pirinač je spreman i može se servirati.

Uz jelo možete servirati bilo šta od kiselih salata, npr. kisele krastavčiće ili papriku, kupus salatu...

Napomena: umesto suvog peršuna i belog luka u prahu, možete koristiti i svežu varijantu, a umesto vegete može se koristiti i so, mada je smeša začina u vegeti meni neprevaziđena. Ja sam koristio filete oslića kao najpristupačniju ribu, ali možete kombinovati i sa drugim vrstama, možete koristiti bilo koje belo vino, a ko nije primetio, ovo jelo ne sadrži ni trunku masti.

Pre bilo kakve pomisli da ovo jelo spremate, morate shvatiti da je ono egzotičnog slatko-slanog ukusa i da ljudi koji nisu spremni da eksperimentišu sa svojim čulima ne treba ni da ga spremaju!

Vreme pripreme: 30 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pačje grudi s keljom i pistaćima

Iznenađujuće, elegantno i izuzetno jednostavno - ovo jelo je vrhunskog ukusa zahvaljujući kvalitetnom mesu i pažljivo odabranim sastojcima koji jako teško pronalaze put do naše kuhinje poput kelja i pistaća.

Za 4 osobe potrebno je: 2 komada pačjih grudi (ukupno 800 g), 400 g kelja, 60 g pistaća, 1 mali crveni luk, 30 g rendanog pekorina ili drugog tvrdog ovčjeg sira, 1 grančica ruzmarina (ili 2 ravne kašičice suvog), 1 limun, 1 dl kokošje supe (kocka), maslinovo ulje, so i biber.

Fil: očistite kelj i isecite ga na tračice. Dinstajte ga u tiganju na ulju sa seckanim crvenim lukom, zalivajući s pomalo supe po potrebi. Ostavite da se rashladi, pa ga krupno iseckajte pistaćima i pomešajte pekorinom.

Zarežite oba komada grudi dubokim rezom, formirajući džep u komadima mesa. Napunite ih pripremljenim filom, a otvore dobro zatvorite čačkalicom.

Zagrejte par kašika ulja u tiganju s komadićima kore limuna i ruzmarinom, pa ubacite grudi i pržite ih po 3-4 minuta sa obe strane. Dodajte so, biber, limunov sok i dinstajte poklopljeno oko 10 minuta. Sklonite s vatre i ostavite gotove grudi da odstoje 5 minuta. Potom ih isecite na ne previše tanke šnite i poslužite.

Priprema: 30 minuta
Kuvanje: 25 minuta
Trošak: 1.401-1.677 din.
505 kcal po porciji

Izbor vina

Valbuena 5, “Vega Sicilia”, se sjajno prilagođava pačetini i njenom aromatičnom punjenju.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Posni grašak s lukom

Sastojci

1 glavica crnog luka
1 šargarepa
450 g zamrznutog mladog graška
ulje
3 čena belog luka
1 dl belog vina
začin C
bosiljak, ruzmarin, so, biber

Način pripreme

Propržiti na ulju 1 iseckanu glavicu luka, 1 izrendanu šargarepu i začin. Kada bude mekano, dodati zamrznut grašak i naliti sa 2 dl vode. Dinstati dok voda ne uvri, potom dodati seckan beli luk, 1 dl belog vina, 1 dl vode, malo soli, ako treba, ruzmarin, bosiljak i biber. Dinstati dok sva tečnost ne uvri.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Rižoto sa šampinjonima i belim vinom

Sastojci

2 glavice crnog luka
šargarepa
300 grama svežih šampinjona
šolja i po očišćenog pirinča
paradajz
1/2 litra supe od povrća (kocka za supu)
belo vino
beli luk
maslinovo ulje
vegeta
biber

Način pripreme

Šampinjone dobro oprati i osušiti. Na maslinovom ulju propržiti usitnjen crni i beli luk, dodati usitnjenu šargarepu, pa dinstati desetak minuta. Zatim dodati naseckane šampinjone (ne previše usitnjene), oljušten i iseckan paradajz i još malo krčkati na tihoj vatri. Dodati očišćenu i opranu rižu, promešati, naliti supom od kocke, dodati vino, vegetu i začine, pa prebaciti u zemljani sud i staviti da se peče u umereno zagrejanoj pećnici.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ražnjići od skuše

Ukoliko mislite da je palenta dosadna i da ste sa njom već učinili sve što se može, okrenite se plodovima mora i napravite laka i kreativna jela koja će vam zagolicati nepca.

Za 8 osoba potrebno je: 280 g skuvane i ohlađene palente od belog kukuruznog brašna, 150 g fileta skuše, 1 kriška tost-hleba potopljena u mleko, 1 žumance, 2 kašike peršuna, 8 fileta inćuna u ulju, 50 g putera, prezle, ulje, so i biber.

U blender ubacite skušu i isceđen hleb, pa blendirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umešajte žumance, pola količine peršuna, so i biber. Ukoliko je smesa previše mekana, dodajte malo prezli. Palentu isecite na 24 romba, poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i prebacite u rernu na 200˚C da se zagreju.

Od smese od skuše oblikujte 24 ćuftice, uvaljajte ih u prezle i pržite u tiganju u prst dubokom vrućem ulju. Napravite 24 ražnjića tako što ćete na svaki štapić nanizati po jednu ćufticu i po jedan romb palente. Rastopite puter s inćunima, izmešajte da se raspadnu, pa sklonite s vatre. Dodajte preostali peršun, prelijte ražnjiće i poslužite.

Priprema: 15 minuta
Kuvanje: 15 minuta
Trošak: 207-856 din.
160 kcal po porciji

Izvor: B92
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:29:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.