Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:27:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Glavna jela  (Pročitano 200172 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Krambl od povrća

Ima ih uglavnom u svakoj kući. Ako se ne grickaju kao zamena za hleb, zajedno sa sezonskim povrćem mogu da budu budu i ceo obrok.

Za 4 osobe potrebno je: 1 glavica crvenog luka, pola crvene paprike, 2 šargarepe, 2 krompira, 1 koren celera, 60 g krekera sa sirom, par grančica majčine dušice, 70 g putera, so i biber.

Očistite sve povrće i isecite ga na komadiće. U tiganju rastopite 30 g putera, ubacite povrće, kratko propržite, pa posolite i pobiberite. Smanjite vatru i pržite desetak minuta.

Sa 10 g putera premažite vatrostalni kalup i ubacite u njega povrće. Preostali puter isecite na komadiće, ubacite ga u blender, pa dodajte krekere i izblendirajte da dobijete krupnije mrvice. Pospite ih preko povrća.

Prebacite kalup s povrćem pod gril u rerni na par minuta, dok površina ne dobije lepu reš boju. Začinite listovima majčine dušice i poslužite toplo.

Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 20 minuta
Trošak: 230-487 din.
215 kcal po porciji

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Đumbaj

Sastojci
testenina (može bilo kog oblika)
tunjevina
preliv koji imate (tartar sos, preliv od rena ma po želji)
luk po želji
drugi začini po ličnom izboru
Način pripreme

Skuvati testeninu. Da se ne bi lepila za posudu u kojoj je kuvate, sipajte malo ulja. Dok se kuva testenina, otvorite jednu ili više konzervi tunjevine i sipajte ih u neku posudu, pa tu dodate prelive, tatar sos, majonez, senf i šta vam se već drugo imate. E kada je i testenina kuvana, saspite je iz cediljke u tu masu. Od priloga najbolje ide pivo, a može i vino.

Vreme pripreme: 45 minuta

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Lagani letnji specijaliteti

Caciki salata, salata sa pastrmkom, šareni prilog, salata od rukole, pikantna dinja sa pršutom, punjeno povrće

Caciki salata

Za 4 osobe: 300 g svežeg krastavca, 2 dl kiselog mleka, pola limuna, grančica nane, 3 grančice peršuna, so i biber.

Krastavac operite, oljuštite i isecite na kockice. Obilato posolite i ostavite da 15 minuta odstoji u cediljki. Isperite hladnom vodom i poređajte na upijajući papir. Nanu i peršun operite, osušite, odvojite listove od grančica i sitno ih iseckajte. U odgovarajućoj posudi pomešajte krastavac, kiselo mleko, sitno iseckanu nanu i peršun i dodajte limunov sok. Posolite, pobiberite, promešajte i pre serviranja čuvajte u frižideru najmanje 60 minuta.

Salata sa pastrmkom

Za 4 osobe: 450 g filea losos pastrmke, manja glavica zelene salate, 2 paradajza, 4 mlada luka, 6-8 kiselih krastavčića (kornišona), pola veze bosiljka, maslinovo ulje, sirće "baslamiko", so i biber.

Ribljim fileima odstranite kosti i kožu i isecite ih na manje kocke. Umotajte u foliju i čuvajte u frižideru. Paradajz prelijte kipućom vodom, oljuštite i isecite na kockice. Krastavce isecite na kolutiće, a mladi luk sitno iseckajte. Salatu operite, odstranite joj veće spoljne listove, a ostatak isecite na trake. U odgovarajuću posudu stavite paradajz, krastavac, mladi luk i zelenu salatu, sve dobro promešajte, posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i sirćetom "balsamiko". Promešajte, prekrijte providnom folijom i čuvajte u frižideru. Neposredno pre serviranja ohlađene komadiće pastrmke posolite, pobiberite, poprskajte maslinovim uljem i sirćetom "balsamiko", dodajte ohlađenu mešavinu od povrća, lagano promešajte i rasporedite na tanjire.

Šareni prilog

Za 4 osobe: 2 manja plava patlidžana, 4 tikvice, 2 žute paprike, 6 paradajza, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, pola veze bosiljka sitnih listića, 3 kašike maslinovog ulja, 2 lista lorbera, so i biber.

U većem tiganju zagrejte ulje i izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, papriku isečenu na kockice, posolite, pobiberite, dodajte lorber, promešajte i dinstajte na umerenoj temperaturi od 5 do 10 minuta. Umesto mešanja, povremeno prodrmajte tiganj. Dodajte paradajz koji ste prelili ključalom vodom, oljuštili i isekli na kockice, kao i tikvice isečene na kockice. Posolite i dinstajte još 5 minuta. Na kraju uklonite listove lorbera, ali stavite bosiljak, promešajte još jednom i sklonite s ringle. Servirajte toplo, mlako ili hladno.

Salata od rukole sa slaninom

Za 4 osobe: 250 g rukole, 24 čeri paradajza, 2 veće očišćene lignje, 8 šnita mesnate slanine, maslinovo ulje, so i biber.

U većem tiganju ispecite slaninu da bude hrskava, izvadite, poređajte na upijajući papir i ostavite sa strane. Lignje isecite na prstenove i nekoliko minuta ih propržite na vrelom ulju. Posolite, pobiberite i skinite s ringle. Operite i ocedite rukolu, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, dodajte cele paradajze, kolutiće lignji i hrskave komade pržene slanine.

Pikantna dinja sa pršutom

Za 4 osobe: dinja srednje veličine, glavica luka, ljuta papričica, 150 g pršute, 4 kašike maslinovog ulja, 150 g listića bosiljka, so i biber.

Dinju prepolovite, uklonite joj semenke i koru i isecite na sasvim tanke kriške. Luk i ljutu papričicu isecite na tanke kolutiće. Šnite pršute poređajte po gril-rešetki i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postanu dovoljno hrskave. Kriške dinje poređajte u odgovarajuću posudu, preko svake pravilno rasporedite iseckan luk i ljutu papričicu, dodajte bosiljak, sve prelijte maslinovim uljem, posolite pobiberite i po vrhu poređajte komade pršute.

Punjeno povrće

Za 4 osobe: 8 manjih okruglih tikvica, 8 manjih paradajza, 8 malih patlidžana, 8 većih glavica mladog luka šećerca, 300 g šampinjona, čen belog luka, 250 g prosa, 5,5 dl pileće supe iz kocke, grančica bosiljka, maslinovo ulje, so i biber.

Povrće operite, odsecite im vrhove (sačuvajte ih kao poklopce) i izdubite. Tikvice, patlidžane, paradajze, glavice luka i njihove poklopce kuvajte 5 minuta u slanoj ključaloj vodi i odmah ocedite. Na vrelom ulju kratko propržite šampinjone isečene na kolutove, dodajte pulpu od povrća i sitno iseckane listove mladog luka. Dinstajte 6 minuta, posolite, dodajte proso, promešajte i dinstajte još minut-dva. Postepeno sipajte 3,5 dl supe iz kocke i kuvajte još oko 15 minuta uz stalno mešanje da bi proso upio svu tečnost. Dodajte sitno iseckane listiće bosiljka i beli luk, promešajte i posolite po ukusu. Ovom masom punite povrće, ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom, prelijte preostalim maslinovim uljem i supom iz kocke, poređajte poklopce i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Servirajte toplo.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Šaran sa povrćem i belim vinom

Sastojci

1 šaran od 1700 grama
maslinovo ulje
čaša belog vina
nekoliko mladih šargarepa
dvadesetak mladih krompirića
1 tikvica
pola plavog patlidžana
2 paradajza
začin od sušenog povrća
kari
biber
so

Način pripreme

Očišćenu ribu utrljati u sve navedene začine i ostaviti u plehu prelivenu maslinovim uljem oko tri sata. Ugrejati rernu na 200 stepeni, dodati u pleh belo vino i ubaciti ribu da se peče. Kada riba počne da se peče, očistiti šargarepu i iseći na nekoliko delova i odmah dodati u pleh.

Krompiriće očistiti i posle desetak minuta i njih staviti pored ribe. Posle pola sata, dodati patlidžan, tikvicu i paradajz, sve isečeno na kockice. Po potrebi dodati još malo belog vina. Krčkati još pola sata. U toku cele pripreme, ribu možete jednom okrenuti, na primer kad dodate krompiriće.

Vreme pripreme: 90 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Giros s piletinom

Sastojci (za 4 osobe)
1 veće pile - očišćeno od kostiju i od kože
1 veliki crveni crni luk
začin za giros (može da posluži i origano pomešan sa malo aleve paprike i bosiljka - potrebno je oko 4 kašičice mešavine začina ili po ukusu).
malo maslinovig ulja
soja sos - 2 supene kašike
2 veća paradajza
100 grama crnih maslina
1 kg smrznutog polupečenog pomfrita
1 pavlaka
2 krastavca
začini za caciki salatu
tortilje (može da posluži i gotovo pečeno pica testo, zagrejano i isečeno na trouglove)
Način pripreme

Caciki salatu spremite sat vremena pre pripreme ručka da bi malo odstojala.

Meso iseckati na dugačke tanke šnite dužine 3 cm, posuti ga začinom za giros, preliti sa malo maslinovog ulja i soja sosa, dobro izmešati i ostaviti da odstoji bar dva sata (a može i celu noć).

Pripremite veće tanjire za posluživanje. U jedan ugao stavite dve pune kašike caciki salate, oko salate stavite tri kriške paradajza, i na vrh salate stavite tri masline. Pored stavite 3-4 trougla zagrejane tortilje (ili pica testo isečeno na truglove). U ugao gde ćete servirati meso stavite crveni luk isečen na dugačke šnite.

Stavite da prži pomfit. Pecite meso i pomfrit u isto vreme.

Ukoliko imate pica pekač, meso ispecite u njemu, a ukoliko nemate, onda pecite na teflonskom tiganju uz stalno mešanje. Ukoliko vam posude u kojima pečete nisu velik, pecite za po dve osobe, pošto se sve jako brzo hladi. Meso stavite preko luka i malo izmešajte, pored stavite pomfrit i pospite ga sa vrlo malo origana.

Vreme pripreme: 60 minuta

Caciki - grčka salata

Sastojci
1 kg pavlake
2 krastavca
2 glavice belog luka
so
pola čaše maslinovog ulja
sirće
Način pripreme

Krastavce oljuštiti i izrendati, pa ih staviti u posudu za ceđenje makarona da bi se dobro ocedili od vode i posuti ih jednom kašikom soli. Beli luk sitno izrendati. U posudu staviti pavlaku, dodati dobro isceđen krastavac i beli luk, pa polako mešati kašikom postepeno dodajući ulje i kašiku sirćeta.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pljeskavice od tikvica i parmezana

Sastojci

1 velika tikvica (izrendana)
1 šolja izrendanog parmezan sira
1 šolja prezli
1 kašičica muskatnog oraha
1 kašičica aleve paprike
1 čen belog luka
1 jaje
so, biber

Način pripreme

Pomešati sve sastojke, smesu formirati u male pljeskavice i pržiti.

Vreme pripreme: 15 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Musaka od povrća s pavlakom

Sastojci

1 zlatna mešavina smrznutog povrća
4 male tikvice
1 kafena šolja pirinča
2 jaja
1 pavlaka
3 paradajza
bosiljak

Način pripreme

Oljuštene tikvice iseći na ploške po dužini, uvaljane u brašno i posoljene ređati u tepsiju, preko tikvica sipati mešano povrće i pirinač pomešan sa začinima po volji, odozgo prekriti tikvicama pa na njih staviti kolutove paradajza sa bosiljkom. Zaliti umućenom pavlakom i jajima i peći da porumeni na 250 stepeni.

Vreme pripreme: 30 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Kineska piletina u biber sosu

Sastojci

300 g belog pilećeg mesa
1 veća glavica crnog luka
1 zelena paprika
2 supene kašike tamnog soja sosa (1 kašika za marinadu)
1 mala kašika crnog mlevenog bibera
1/2 male kašike šećera
2 kašike ulja (lepo je sa kašikom susamovog ulja)
po želji čili papričica

Način pripreme

Piletinu iseckajte na rezance i marinirajte kašikom soja sosa 10 minuta.

Zagrejte vok (ako nemate vok, onda neku veću tavu u kojoj ne može pregoreti) i dodajte ulje. U vrelo ulje dodajte crni luk (luk prepolovite i seckajte na tanke komadiće), propržite dok malo ne porumeni, dodajte zelenu papriku koju ste takođe iseckali kao piletinu, zatim biber (čili po želji). To propržite 1 minut, pa dodajte piletinu. Nastavite pržiti dok piletina ne bude gotova. Dodajte soja sos, šećer i pržite dok luk ne postane karamela boje. Služiti sa kuvanom rižom.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Piletina na italijanski način

Sastojci (za 2 osobe)

400 grama pilećeg belog mesa
50 grama njeguške pršute
40 grama mlevenog parmezana
500 grama testenine (teljatele)
70 grama lešnika
50 grama putera
ulje
peršun
belo vino
začin
kari
gustin
žuti šećer
2 pomorandže

Način pripreme

Piletinu iseći na manje komade, u sredinu staviti parmezan, piletinu urolati u pršutu i propržiti na puteru i ulju. U drugom tiganju propržiti na puteru žuti šećer, dodati sok od 2 pomorandže i manju kašiku gustina. Pustiti sos da se zgusne. Kada se sos zgusne, njime preliti proprženu piletinu sa njeguškom pršutom.

Testeninu skuvati i ocediti. U tiganju propržiti prethodno istucane lešnike, dodati u teljatele, začiniti peršunom i karijem i dodati 1 dl belog vina. Ovako pripremljen prilog može ići uz piletinu. Preporučujemo belo vino ili penušava vina.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Piletina s prazilukom

Sastojci

600 grama pilećeg filea
1 kafena kašičica aleve paprike
1 kašika ulja
40 grama putera
700 grama praziluka
100 ml tople vode
150 ml belog vina
1/2 čaše kisele pavlake
suvi začin i biber po ukusu

Način pripreme

Piletinu iseckati na kockice, a praziluk na kolutove. Na zagrejanom ulju i maslacu ispržiti praziluk i meso. Dodati papriku i odmah zaliti toplom vodom. Promešati, začiniti i nastaviti sa dinstanjem na tihoj vatri, podlivajući vinom dok meso ne omekša. Nakon 20 minuta, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku, pa energično izmešati. Servirati uz pire ili pirinač.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:27:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.