Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li stvarno verujete u postojanje svetske ekonomske krize?  (Pročitano 33455 puta)
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Veruj mi da je jeftinije da svako od nas izdvaja od plate za takvu jednu veliku drzavnu banku nego da odvajamo od plate da bi vracali nase dugove raznim mmfovima, dugove koji su sve veci.

Pa sada, ljudi placaju kroz porez dug MMF-u za pare koje su vec potrosene. Tu mogucnost imas da je dug MMF-u nula, ali nije. Mozes i da prestanes da placas, ali ti onda zamrznu transfer novca pa onda vise nema ni uvoza ni izvoza.

Treba imati na umu da ce u bliskoj buducnosti gomil ovih poslova koje danas obavljaju banke moci da obavlja masina, tako da ce troskovi takve velike drzavne banke biti jos manji.

Pa masine u velikom obimu i rade poslove u banci, zovu se racunari. Bez njih bi bilo sve dosta sporije a troskovi veci  Smile

A jako retko podigne kredit da bi otvorio firmu ili zapoceo neki sopstveni biznis.

Obican gradjanin doduse retko. Firme medjutim dosta cesto, nabavka novih masina, kupovanje repromaterijala, ekspanzija i slicno.

Sve ove poslove moze da obavlja jedna velika drzavna banka koja ce rediti po slicnom principu kao i sve druge banke osim sto nju nece zanimati profit i sto nece uzimati kamete.

U tom slucaju, doziveo bi masovan transfer novca stedisa u strane banke posto domaca ne uzima kamate pa tako ni ne daje kamate na orocenu stednju. Znaci, sav ovaj novac kod banaka bi jednostavno - ispario. A sada da li tu rupu mozes da popunis iz praznog drzavnog budzeta, ne znam. Smile
 Mozes opet ko Milosevic da "zamrznes" stednju ali u tom slucaju onda cveta crno trziste i posao se odvija na ulici, po crnom kursu evra - dinar posto ga u banci ne mozes dobiti. A crno trziste ti znaci da drzava jednostavno gubi na ubiranju poreza jer se veci poslovi onda odvijaju sa koferima evra, ko u stara dobra vremena cisterni i slepera Smile

Delimicno se slazem sa marcom jer jedino sta mi pada na pamet kada neko kaze rec "banka" je legalno zelenasenje.

Pa sada, uvoz, trgovina i slicno se opet jako cesto povezuje sa enormnim profitima ili legalnom kradjom  Smile

Znaci, uzmem 1000e od njega i za 6 meseci mu vracam 1600, ako mu to ne vratim, odose mi kola ili nesto drugo. Pa zar to ne rade i banke?

Sada, nigde za sest meseci nemas toliku kamatu. Inace, banka ti daje kredit ali ti ne da svoje pare jer banka nije investitor nego ti daje novac od stedisa koji su kod banke orocili stednju. Sada, njih najmanje interesuje sto sada ti nemas novac da vratis, onog stedisu interesuje samo njegova stednja plus kamate. Sada, da li bi ti oprostio lovu plus kamate banci jer neki tamo Zika iz Lazarevca nema kintu da vrati banci il bi rekao banci: "Ja ocu moje pare a vi se nasadite na glavu da ih stvorite!". Znaci, da se ti ne bi bakcao sa Zikom, banka mu uzme kucu, auto, to proda da bi tebi vratili tvoj novac, plus kamatu.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG Nexus 5
Znaci, uzmem 1000e od njega i za 6 meseci mu vracam 1600, ako mu to ne vratim, odose mi kola ili nesto drugo. Pa zar to ne rade i banke? Samo sto to umotaju u lep celofan kao za milka cokoladu?

Porediti banke sa lokalnim krimosima je hmmm u najmanju ruku neozbiljno.

Licno poznajem dvojicu koji se bave zelenasenjem novca, a da nisu "krimosi". Jedan je podizvodjac, pravi zgrade po Beogradu, drugi prodao ogromnu zemlju Matijevicu, ima dve firme koje lepo posluju. Za raju tu i tamo pozajme svoticu para i ocekuju da im vratis, a pozajmicu ili hipoteku overavaju u sudu, jebem li ga kako i sta.

Delimicno se slazem sa marcom jer jedino sta mi pada na pamet kada neko kaze rec "banka" je legalno zelenasenje.

Pa sada, uvoz, trgovina i slicno se opet jako cesto povezuje sa enormnim profitima ili legalnom kradjom  Smile

Uvoz i trgovina su totalno drugacije stvari. Ostavljen ti je izbor. Imas jabuke za 50 din. po kilu, a imas i od 100-150 din, pa ti izvoli, dok je kod banaka u Srbiji razlika u kamati za isti kredit zanemarljivo mala ili je uopste i nema.

Znaci, uzmem 1000e od njega i za 6 meseci mu vracam 1600, ako mu to ne vratim, odose mi kola ili nesto drugo. Pa zar to ne rade i banke?

Sada, nigde za sest meseci nemas toliku kamatu. Inace, banka ti daje kredit ali ti ne da svoje pare jer banka nije investitor nego ti daje novac od stedisa koji su kod banke orocili stednju. Sada, njih najmanje interesuje sto sada ti nemas novac da vratis, onog stedisu interesuje samo njegova stednja plus kamate. Sada, da li bi ti oprostio lovu plus kamate banci jer neki tamo Zika iz Lazarevca nema kintu da vrati banci il bi rekao banci: "Ja ocu moje pare a vi se nasadite na glavu da ih stvorite!". Znaci, da se ti ne bi bakcao sa Zikom, banka mu uzme kucu, auto, to proda da bi tebi vratili tvoj novac, plus kamatu.

Ja govorim o profitu. Naravno da sam nakarikao kamatu. Ne znam kako je kod tebe gore u kasabi, raspitaj se u Srbiji kada recimo uzimas stambeni kredit na 20-30 godina koliko vracas banci? Uzmes 80k evra, vracas 180k. Evo, recimo potrosacki od 10k evra na 10 godina, vracas oko 16-16,5k, tako nesto.

Kredit od 1000 evra na 4 godine, vracas 1950 evra, ovo mi je proverena informacija. (Ne radi se o dinarskom kreditu, vezan je za euro, pri tom je kredit uzet po "povoljnim" uslovima, dugogodisnji korisnik svih zivih kartica kod te banke gde je kredit uzet)

E sada, ti mi reci, to, naravno nije klasicno zelenasenje, koje je pri tom savrseno legalno? A racunaj da je evro 2006 bio oko 75-80 din, a sada je 108 din. Zatim banke navuku klijente koje su u dugovima refinansirajucim kreditima i tako u krug. Enormno bogacenje i stvaranje intergalaktickog profita.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Znaci, uzmem 1000e od njega i za 6 meseci mu vracam 1600, ako mu to ne vratim, odose mi kola ili nesto drugo. Pa zar to ne rade i banke? Samo sto to umotaju u lep celofan kao za milka cokoladu?

Licno poznajem dvojicu koji se bave zelenasenjem novca, a da nisu "krimosi". Jedan je podizvodjac, pravi zgrade po Beogradu, drugi prodao ogromnu zemlju Matijevicu, ima dve firme koje lepo posluju. Za raju tu i tamo pozajme svoticu para i ocekuju da im vratis, a pozajmicu ili hipoteku overavaju u sudu, jebem li ga kako i sta.

Ne znam kakvi su ti zelenasi koje poznajes ali 99% zelenasa pozajmljuju pare uz najmanje 20% na mesecnom nivou dok banka iste banka pozajmljuje uz slicnu kamatu na godisnjem nivou. Ako je to tebi isto, ok.
I po 100-ti put: kamate u Srbiji su visoke zbog veceg rizik, nestabilnosti dinara i donekle zbog velike traznje za kreditima. Nema tu nista zaverenicko.

Zatim banke navuku klijente koje su u dugovima refinansirajucim kreditima i tako u krug. Enormno bogacenje i stvaranje intergalaktickog profita.

A sve to zbog sake reptilijanaca. Gusteri naredili bankama da jure po ulici velike duznike da bi ih jos vise zaduzili. Uh, moram da kupim Icke-ovu knjigu da vidim kako da se spasem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

не не пријатељу мој, ја сам се те напасти решио

Zodijak
Pol
Poruke 5
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Не знам да ли сте приметили.. У наслову стоји "светска економска криза", а све време се говори
о Америци и Европи. Има ли кризе у Кини, Русији, Бразилу и остатку света?

Елем, криза очигледно постоји, само што ми се чини да је у питању криза западне цивилизације,
а не светска. Мислим да је узрок кризе похлепа капиталиста за што већим профитом, па је тако
производња измештена тамо где је јефтинија радна снага. Последица тога је да онда радници на западу
немају шта да раде. На то додајте да више нема шта да се пљачка, тј. имало би, али су и други ојачали
па то баш не иде тако једноставно. И шта онда остаје, пренасељена Европа без довољно ресурса са
већ наведеним проблемима. Нисам злурад, али мислим да су дошли рачуни да на наплату. Мислим, неће они пропасти, али ће морати да се навикну на нову реалност да више нису центар света око кога се све врти.

Ево пар линкова, можда ће неком бити занимљиви...
http://www.dragas.biz
http://geraldcelentechannel.blogspot.com/
http://theeconomiccollapseblog.com/
http://endoftheamericandream.com/
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
E sada, ti mi reci, to, naravno nije klasicno zelenasenje, koje je pri tom savrseno legalno? A racunaj da je evro 2006 bio oko 75-80 din, a sada je 108 din. Zatim banke navuku klijente koje su u dugovima refinansirajucim kreditima i tako u krug. Enormno bogacenje i stvaranje intergalaktickog profita.

Dobro, banke tu ne mogu nista u vezi inflacije a vezuju kredit za evro da ne bi bilo ko za vreme Juge kada je bila inflacija a vracao se fiskni iznos u dinarima.

Dobro, sada ti koji rade te poslice u vezi pozajmica verovatno pozajmljuju ljudima koji nemaju kreditibilnost kod banki i banke im ne daju kredit jer su isuvise "rizicni". A sada ko ode kod njih nije da dobiju kofer novaca i da ih kasnije traze ljudi sa maskama vec legalno urade ugovor kod advokata za hipoteku. E, naravno da je tu rizik ovoga sto pozajmljuje pare jer radi sa svojom lovom i mislim naravno da guli i vecu kamatu od banki. Sa druge strane, ako se radi ugovor i ide se legalnim putem, ne vidim da ih je zezno sa time, jedan trazi uslugu, novac u zajam, drugi je pruza i trazi interes i naravno, garanciju. Svako zna u sta se upusta.
Kredit od 1000 evra na 4 godine, vracas 1950 evra, ovo mi je proverena informacija. (Ne radi se o dinarskom kreditu, vezan je za euro, pri tom je kredit uzet po "povoljnim" uslovima, dugogodisnji korisnik svih zivih kartica kod te banke gde je kredit uzet)

Ugrubo receno, to ispadne neka kamata od 25% godisnje, stvarno je malo preterano  Smile
E, druga stva, u toj istoj banci, kolika je kamata na orocenu stednju  Smile
Sada, sto mi pada prvo na pamet u vezi enormno visokih kamata (ne znam da li je to za protivvrednost evra ili dinara pa da se na taj nacin osiguravaju protiv inflacije) je mozda razlog da im je trziste Srbije rizicno (zbog politike, sigurnosti, inflacije, privrede...).
Inace, po tim kamatama ne bi naravno nikad uzeo kredit. Mislim, 1000 evra je za prosecnog coveka u Srbiji veca svota ali na kraju sta opet mozes kupiti za to, mozda neki bolji pc sa dva monitora, neki namestaj, stvari bez kojih se moze. A tih 1000 evra ako je covek snalazljiv, zaradice i ustedice za nesto meseci. Sa druge strane, stvarno je retko ko moze da kaze da je prisiljen da digne kredit (uvek sada postoje izuzetci ali nisu neka vecina)

Uvoz i trgovina su totalno drugacije stvari. Ostavljen ti je izbor. Imas jabuke za 50 din. po kilu, a imas i od 100-150 din, pa ti izvoli, dok je kod banaka u Srbiji razlika u kamati za isti kredit zanemarljivo mala ili je uopste i nema.

Mislio sam na Miskovica, onda specifican uvoz kao recimo nafte, gasa i slicno. Sada, jabuke postoje u odredjenom kvalitetu dok je novac novac, ne postoji skuplji i jeftiniji. Sada,, na zapadu postoje neke manje razlike jer drzava radi stimulans recimo za gradjevinsku stednju ili kredit. Onda neki dosta povoljni krediti ako recimo radis izolaciju na kuci i smanjujes potrosnju energije zbog CO2 i slicno. Recimo, ako kupujes zgradu na kredit, sa vise stanova, prve godine ne placas nikakvu kamatu i otplacujes ga tek posle prve godine jer se racuna da prve godine saniras i nemas priliv od stanarine. I na kraju mozes novac da pozajmis i od Hells Angelsa ili ruske mafije, ako su banke sumnjicave ili imas nekih dugova od ranije, ali opet, pametan bi znao u cega se upusta.

Мислим да је узрок кризе похлепа капиталиста за што већим профитом, па је тако
производња измештена тамо где је јефтинија радна снага.

Pa sada pocni od vlastite pohlepe pa pogledaj koliko ljudi kupuje kineske prioizvode ne zbog Feng Shuia vec zato sto je jeftinije. Ako oces jeftino da kupujes, budi spreman da jeftinije i radis
« Poslednja izmena: 14. Dec 2010, 00:14:45 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG Nexus 5

Ne znam kakvi su ti zelenasi koje poznajes ali 99% zelenasa pozajmljuju pare uz najmanje 20% na mesecnom nivou dok banka iste banka pozajmljuje uz slicnu kamatu na godisnjem nivou. Ako je to tebi isto, ok.
I po 100-ti put: kamate u Srbiji su visoke zbog veceg rizik, nestabilnosti dinara i donekle zbog velike traznje za kreditima. Nema tu nista zaverenicko.

Ovo za zelenase i 20% kamate si negde procitao ili ih znas licno?

Ajmo sad ovako. Srbine, geniju, strucnjace, covece, dobro, ovi traze za mesec dana 20% a banke na godisnjem nivou. Ok, neka bude tako. Prepucavas se za kamatu i koja je onda razlika? Banke su povoljniji zelenasi ili je nesto drugo zakljucak koji meni, izgleda stalno promice? Ako zelenas trazi kamatu od 20% godisnje, on je i dalje zelenas, necemo ga zvati bankarom.

Sto se tice kamata, u Srbiji su visoke kamate zato sto je tako dozvoljeno. Rizik zbog cega? Nestabilnosti dinara? Pa skoro svaka banka daje kredite u evrima, vracas ratu u evrima, ne u dinarima. Kada podneses zahtev za kredit, popunjavas upitnik koji se malo razlikuje od upitnika za pristupanje tajnim organizacijama.(kakav kredit, ozenjen ili ne, koliko dece, koliko ljudi u domacinstvu radi, koliko dugo radis u poslednjoj firmi). Nisu jos poceli sa krvnom grupom, ima vremena.

Velika potraznja za kreditima? Zar na zapadu nije gotovo sve na kredit? Shodno svojim plateznim mogucnostima?

Ne znam zasto stalno ubacujes frazu "zaverenistvo"? Ja govorim o sticanju ogromnog profita. I gle cuda, banke u rizicnim zemljama ubiraju fantasticne profite. Na kraju krajeva, sto sve banke pohrlise kod nas? Koja budala otvara banku tamo gde je rizik ogroman? I zasto je tamo otvara? Da bi imao gubitke?

Zatim banke navuku klijente koje su u dugovima refinansirajucim kreditima i tako u krug. Enormno bogacenje i stvaranje intergalaktickog profita.

A sve to zbog sake reptilijanaca. Gusteri naredili bankama da jure po ulici velike duznike da bi ih jos vise zaduzili. Uh, moram da kupim Icke-ovu knjigu da vidim kako da se spasem.

Izgleda je i kod tebe prisutan sindrom selektivne percepcije pa samo citas ono sto tebi odgovara. Vrhunac tragikomedije banki je i sosijet zeneral reklama, koja kaze: "Kod nas nema sitnih slova u ugovoru"...

Nisu reptilijanci i rastafarijanci krivi za to, vec milion i jedna banka koja pokriva svoje minuse u svojim nerizicnim zemljama iznosenjem novca iz "rizicnih" zemalja ali ajde, glupo je o tome polemisati.

Dobro, banke tu ne mogu nista u vezi inflacije a vezuju kredit za evro da ne bi bilo ko za vreme Juge kada je bila inflacija a vracao se fiskni iznos u dinarima.

I gde je tu rizik banke? Aj mi malo plasticnije objasni sta banka rizikuje ako mi da 1000-2000 evra?

Dobro, sada ti koji rade te poslice u vezi pozajmica verovatno pozajmljuju ljudima koji nemaju kreditibilnost kod banki i banke im ne daju kredit jer su isuvise "rizicni". A sada ko ode kod njih nije da dobiju kofer novaca i da ih kasnije traze ljudi sa maskama vec legalno urade ugovor kod advokata za hipoteku. E, naravno da je tu rizik ovoga sto pozajmljuje pare jer radi sa svojom lovom i mislim naravno da guli i vecu kamatu od banki. Sa druge strane, ako se radi ugovor i ide se legalnim putem, ne vidim da ih je zezno sa time, jedan trazi uslugu, novac u zajam, drugi je pruza i trazi interes i naravno, garanciju. Svako zna u sta se upusta.

Tako je, pozajmljuju "razumne" svote, ne dzakove para, 5,10,20k evra. Takodje mi i na ovom primeru objasni koja je onda razlika izmedju zelenasa i banaka? povoljnije kamate?

Ugrubo receno, to ispadne neka kamata od 25% godisnje, stvarno je malo preterano  Smile

Rajfajzen banka, potrosacki kredit, uzet od strane mog kolege sa posla 2006-te.

Sada, sto mi pada prvo na pamet u vezi enormno visokih kamata (ne znam da li je to za protivvrednost evra ili dinara pa da se na taj nacin osiguravaju protiv inflacije) je mozda razlog da im je trziste Srbije rizicno (zbog politike, sigurnosti, inflacije, privrede...).

Pade mi na pamet sada cuvena prica sa Jelacicem, bivsim guvernerom banke. Kupio covek vilu na dedinju i naveo da ju je platio 300k evra. Zoran Drakulic i Filip Cepter su mu sutradan ponudili po 1 000 001 euro. Jelacic nije prihvatio ponudu. Sto nije, ne znam. Valjda bilo rizicno, jbg, taj dinar je varljiva stvar...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Na kraju krajeva, sto sve banke pohrlise kod nas? Koja budala otvara banku tamo gde je rizik ogroman? I zasto je tamo otvara? Da bi imao gubitke?

Dobro, rizik vec jeste. Jedna Spanija je pukla zbog nekretnina pa sada sede na praznim kucama. Sada neko recimo na zapadu investira 10,000 evra u neki investmen fond koji nosi izvesni rizik ali zato, da mu taj miks ne propadne ili izgubi vrednost, trazi i maksimalnu dobit. Neka vrsta kocke, vise rizika, naravno i veca dobit. Tamo gde je lova najsigurnija, kamate 1,5 % godisnje al tu treba da se dogodi treci svetski rat ili invazija vanzemaljaca da to propadne. Ali fondovi koji donose 5 pa navise procenata je rizican kapital. Recimo, trazi neko kapital u Gruziji za nesto, e sada, ko je toliko lud da tamo da neku pozajmicu. Ali ako je neko vec budala, oce da zna zasto i naravno, oce dorbu kamatu kao nadoknadu za strah.
Inace, ta sva lova je ionako od malih ulagaca koji na taj nacin oce da obrnu neku ustedjevinu ili od privatnih penzionih fondova koji deo kapitala tu ulazu i tako se kockaju sa necijom penzijom na zapadu. Sada recimo nece niko kukati u Srbiji ako izvesni Roger ili Pierre na zapadu pukne jer se investitor nasankao eto u Srbiji. Ali sa druge strane, briga i njih dal ce banka nekoga isterati iz kuce na ulicu, oni oce novac nazad.
Mislim, ja kazem da je za neke stvari od 1000 evra cista glupost pod tim kamatama uzimati kredit, pa cak i za no automobil je glupost.

Rajfajzen banka, potrosacki kredit, uzet od strane mog kolege sa posla 2006-te.
Citat

Mislim, verujem ti. Ali sa druge strane koliko te banke recimo nude kamate na orocenu stednju, mislim, sada verovatno je malo veca nego na zapadu ali po tim kamatama morali bi da nude najmanje 15-20 procenata na orocenu stednju u evrima  Smile
Istovremeno, ne razumem ljude koji se grabe da pod tim uslovima dizu kredite i rizikuju da izgube hipoteku. Jedina motivacija je mozda kredit za stan, posto je to neophodno, a za kola, plazma TV i ostalo je cist luksuz, barem po kamatama.  Smile
Na zapadu obicno neku robu, komp ili slicno daju na otplatu za rate od 20-50 evra mesecno, uslov je EC kartica ili slicna sto znaci da si u ocima banke kredibilan. Isto ti vazi ako iznajmljujes auto ili recimo konkretno video kameru ili slicno, ako si prvi put kod te firme. Inace, u Nemackoj postoji organizaciha SchuFa, kod koje stoji zabelezeno da li imas negde dug ili kredit koji nisi vratio. To ti trazi da potpises svaka banka ako otvaras novi konto. A ako tu jednom upadnes, i kad vratis kredit, vode te jos nekih 4-5 godina pa imas problema sa bankama. A banke ovde jos zive od ljudi koji rado upadnu u minus pa dobiju "dispo kredit" na kojem uzimaju kamatu pa znao sam par njih koji dobiju platu, potrose na dugove i opet su u minusu do prvog, nikad da izidju iz duga ali eto, opet trose umesto da se stisnu mesec-dva ali banka zadovoljna, na sitnicama kaplje lova.

Nisu reptilijanci i rastafarijanci krivi za to, vec milion i jedna banka koja pokriva svoje minuse u svojim nerizicnim zemljama iznosenjem novca iz "rizicnih" zemalja ali ajde, glupo je o tome polemisati.

Dobro sada, mislim, oni i unose kapital u te rizicne zemlje jer moraju od negde da isplate kredite. Jedini nacin je ne uzimati kredite ali opet postoje naivni koji misle da ce za mesec dva dana da obrnu nekih 10 hiljada pa da se na brzinu opare. Mislim, jednom od stotinu to uspe.
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
LG Nexus 5

Ali sa druge strane, briga i njih dal ce banka nekoga isterati iz kuce na ulicu, oni oce novac nazad.

Iskreno i mene zabole za ljude sto uzimaju kredu od banaka, pa ne mogu da vrate. Jesi uzeo pare? Jesi. Sada vracaj ili ode kuca. Smiley

Mislim, verujem ti. Ali sa druge strane koliko te banke recimo nude kamate na orocenu stednju, mislim, sada verovatno je malo veca nego na zapadu ali po tim kamatama morali bi da nude najmanje 15-20 procenata na orocenu stednju u evrima  Smile

Ali nemoj meni da verujes, vi'is da lazem, evo izvora: www.raiffeisenbank.rs pa pogledaj sam.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Ovo za zelenase i 20% kamate si negde procitao ili ih znas licno?
Znam licno. Imao sam iskustva sa njima pa sada hramljem na jednu nogu  Smile

Ajmo sad ovako. Srbine, geniju, strucnjace, covece, dobro, ovi traze za mesec dana 20% a banke na godisnjem nivou. Ok, neka bude tako. Prepucavas se za kamatu i koja je onda razlika? Banke su povoljniji zelenasi ili je nesto drugo zakljucak koji meni, izgleda stalno promice? Ako zelenas trazi kamatu od 20% godisnje, on je i dalje zelenas, necemo ga zvati bankarom.
Elem, zelenasenje je davanje novca uz nerealno visoku kamatu koja obicno dovodi do duznickog ropstva. Niti banke daju kredite uz nerealno visoke kamate niti dovode svoje klijente do duznickog ropstva. Kamate u Srbiji jesu vrlo visoke ali za to imaju realan razlog a to je rizik.

Sto se tice kamata, u Srbiji su visoke kamate zato sto je tako dozvoljeno. Rizik zbog cega? Nestabilnosti dinara? Pa skoro svaka banka daje kredite u evrima, vracas ratu u evrima, ne u dinarima. Kada podneses zahtev za kredit, popunjavas upitnik koji se malo razlikuje od upitnika za pristupanje tajnim organizacijama.(kakav kredit, ozenjen ili ne, koliko dece, koliko ljudi u domacinstvu radi, koliko dugo radis u poslednjoj firmi). Nisu jos poceli sa krvnom grupom, ima vremena.

Velika potraznja za kreditima? Zar na zapadu nije gotovo sve na kredit? Shodno svojim plateznim mogucnostima?
Realno gledano Srbija je danas i politicki i ekonomski nestabilna zemlja. Politicki zato sto ne postoji jedinstvo ni u jednom segmentu drzave. I unutrasnja i spoljna politika nam je nedifinisana ili narodno receno ne zna se ko pije a ko placa. Ekonomsku stabilnost mislim da ne treba posebno objasnjavati. Niko u ovom trenutku ne moze da predvidi kakva ce situacija biti u zemji za npr. 2 godine sto je u poslovnom svetu vrlo mali vremenski period. I sta sada ocekujes, da neka strana firma koja dodje sa velikim kapitalom u nasu zemlju svoj poslovni model prilagodi sa niskim faktorima rizika!? Kad na ovo dodas nestabilnost dinara i asurdno veliku potraznju za kreditima dobijes odgovor zasto su kamate kod nas velike.
BTW To sto se odredjeni krediti vracaju u evrima nema nikakve veze jer se plata prima u dinarima.

Ne znam zasto stalno ubacujes frazu "zaverenistvo"? Ja govorim o sticanju ogromnog profita. I gle cuda, banke u rizicnim zemljama ubiraju fantasticne profite. Na kraju krajeva, sto sve banke pohrlise kod nas? Koja budala otvara banku tamo gde je rizik ogroman? I zasto je tamo otvara? Da bi imao gubitke?
Zaverenistvo ne potenciram ja nego ti. Koliki je taj ogroman profit o kome stalno pricas? Hoces da kazes da nasa zemlja koja ima BDP malo vece americke kompanije generise ogroman profit stranim bankama!?
Nisam ja rekao da su banke na gubitku niti da su ovde za nase dobro. Naravno, ovde su banke zbog profita kao i sve ostale firme. Ja sam pravio paralelu izmedju banaka ovde i na banaka na zapadu i zasto banke ovde imaju vece kamate. Nisam rekao da je rizik ogroman vec da je samo veci i zbog toga su i vece kamate. Jednog dana kada Srbija postane normalna i stabilna drzava sa normalnom fiskalnom politikom i kamate ce doci na normalan nivo.

Smile Smile Zamalo ne padoh sa stolice. Ma da, eno zapad se sav osiromasio, nema sta da jede pa sada prosecan Srbin sa platom od 250€ pokriva malijarde i trilione gubitaka na zapadu. Hvala ti sto si mi rekao posto nisam znao da je Srbija pogata kao Emirati pa nas sada pljackaju zle banke. Sto je najsmesnije cuo sam podatak da skoro 40% naseg BDP cine pare koje posalju gastarbajteri iz inostranstva. Tuga, da nije tog zapada gde dobar deo drzavljana Srbije radi i salje pare svojima bili bi skoro upola siromasniji.
« Poslednja izmena: 14. Dec 2010, 03:00:14 od noob_saibot »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Sada vracaj ili ode kuca. Smiley

Bili, Sta ce biti sa kucom!  Smile

Inace, kamatne stope premasuju kamatne stope za orocenu stednju u Nemackoj, gde je najvise 3%, mislim, klasicna stednja, orocis, posle godinu dana dobijes kamatu. U Srbiji je duplo vise.
Inace, kredit na recimo 1000 evra za godinu dana je 5.45%, kamate na vece iznose 6 i vise procenata godisnje za dvogodisnju otplatu ili duzu otplatu.
Ali tu je naravno statistika. U stabilnijim zemljama sa vecim prihodima je naravno i veca verovatnoca da ljudi vracaju kredit na vreme. Ukoliko u nekoj zemlji postoji rizik veceg procenta verovatnoce da se kredit nece vratiti na vreme, rizik, pa i kamate su vece. Ako banci 100 stedisa njih 30 ne vraca kredit, naravno uzmu im kucu ali sada ne mogu ulagacima da daju kucu u Srbiji niti bi ko to hteo ili bi mu pripala mozda samo pola dnevne sobe. Naravno, tu kucu hoce banka da proda ali ako ljudi nisu pri parama to se oduzuje. A za to vreme moraju da imaju novac za isplatu kamata, vracanje orocene stednje kao i dalje poslovanje sto znaci da moraju i dalje da kupuju kapital po visim kamatama.
Cist racun, novac ulazi u zemlju, rizik je velik, postoje gubici, ali su zato kamate visoke pa drugi placaju gubitke koje banke imaju kad nekom moraju da prodaju kucu da bi dosli do para. Da su prihodi veci i situacija stabilnija (zaposlenost, sigurnost radnog mesta) te kamate bi bile nize jer je i manji rizik nevracanja kredita.
Statistika koju primenjuju i u osiguranju. Dodjes recimo sa nekim porodicnim kombijem, oni pogledaju statistiku, vide da je taj tip vozila relativno redak u izazivanju nezgoda jer ih voze neki matorci, porodicni ljudi i slicno pa je osiguranje nisko. Kad dodje neki klinac sa nabudjenim Golfom od 160 ks, pogledaju samo statistiku pa ga opice po dzepu. Uz to naravno i gledaju koliko si imao saobracajki do tada, koliko dugo vozis pa ti skidaju procente.

Sto se tice kamata, u Srbiji su visoke kamate zato sto je tako dozvoljeno.

Stavr je u tome da ne verujem da sada vlada odredjuje kamate za banke i kredite vec je stvar banaka i trzista. Sada, mislim, da Srbija preko noci donese zakon o kamatama i dovede ih na neku stopu neke zapadne zemlje, ulagaci pocnu da zaobilaze zemlju jer je zarada mala a rizik prevelik. Banke zatvaraju jer im niko ne daje kapital jer postoje druga trzista koja nude vise kamate a podjednak rizik, rezultat je, nema kredita, ili ako ih neka domaca banka daje, financiranim iz domace stednje, onda je potraznja naravno veca za kreditima jer je kapital ogranicen. A kako ne smu da dizu kamate, onda izmisle neki kljuc kome da daju kredit pa naravno time izazovu gnev naroda jer eno onaj kumu dao deset iljadarki a Milica ne moze da digne kredit jer nema vezu u banci.
Inace, problem u Srbiji dolazi malo kasnije od problema koji se vec dogodio u Hrvatskoj. Jednostavno, dolazi vise kapitala u vidu kredita koje treba da se vrati. A tamo su dizali kredite za auto, za novu kuhinju, za ne znam ni ja cega pa kad pocnu da stizu rate, malo je radnih 24 casa na dan. U Spaniji recimo pre par godina sve super, gradi se na sve strane, para kolko oces, a sve financirano kreditima i tako recimo Manuel odluci da kad vec ima viska novca kupi jos jedan stan, nek se ima, moze pod kiriju. E, jednog dana su svi podigli kredite i svi kupili stanove, pa se vise ne gradi na sve strane, sa tim nastaje nezaposlenost u gradjevinarstvu, manje se poreza slije u drzavnu kasu i sve vise ljudi ostaje bez posla pa tako i Manuel ostane na ulici ali ima dva stana gde treba da placa jos samo nekih 28 godina kredit. Problem je halavost ljudi. Sto je jedan rekao svojoj zeni: Zeno sve sto prodaje je potrebno za nesto ali to ne znaci da ti to sve mozes da kupis. Najbolje ta ljudska glupost dodje do izrazaja kad izbace eto neki novi I-Pod ili I-Phone i slicno, pa svi oce da budu cool i da prvi to imaju pa bukvalno spavaju ispred radnje da bi dobili prvi uredjaj, koji posle nedelju dana ionako moraju da zamene jer se prvi macici u vodu bacaju.  Smile

Sto je najsmesnije cuo sam podatak da skoro 40% naseg BDP cine pare koje posalju gastarbajteri iz inostranstva. Tuga, da nije tog zapada gde dobar deo drzavljana Srbije radi i salje pare svojima bili bi skoro upola siromasniji.

Uf, hebo te, 40%  Smile Smile
Inace, opet, dosta se dizu krediti na zapadu pa kupuju kuce, stanovi. Ili za zivot ili kao investicija za buducnost.
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.