Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 15:04:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Да ли је Бог тројство?  (Pročitano 19655 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 

Da budem iskren i ne cudi me da nisi primetila..... Smile

Ма шта ми наприча...да ти ниси неки професор доктор философије или теологије па да нам овде делиш пацке.
Цитирај шта си ти то тако паметно рекао и чиме си допринео теми или прошетај. Smile
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
...да ти ниси неки професор доктор философије или теологије... Smile
Smile  Smile
Salu na stranu, nego stvarno si pogodila....profesor jesam, a doktor jos nisam , ali je u planu, medjutim nisam iz te pozicije nista govorio, upravo suprotno....probao sam da nagovestim da teologija i ne moze da bude teologija ukoliko nije delatna, jer onda je teologija demona.....A ovde je rec o teologiji (drugi naziv za trijadologiju).
I stvarno si mi simpaticna sa ovom sujetom....kao neko dete....ne kazem ovo sa cinizmom...zaista....
evo: probaj da postis tako sto neces da se ljutis vise na mene , pa ces vec da pocnes da osecas blizinu raja, a time i Trojedinog Boga, jer "taj se rod izgoni postom i molitvom...".
A ja svakako znam svoje strasti koje u meni degradiraju obraz Boziji....i eto tako to je teologija...da svako sebe preispituje , da proba da se neprestano moli, da izgradjuje Crkvu u Liturgijskoj zajednici i time sebe uznosi ka Bogu....moze to jos prostodusnije , ali ja na zalost ne mogu....
A ti prastaj , ako te nesto ljuti...
p.s. Evo sada sam video onu temu "Kako je Bogu ime" i taman sam se uplasio da si mozda Jehovin svedok (sto sam nekako pomisljao i ranije zbog onog sto si na ovoj temi pisala o Sv.Duhu), ali me je obradovalo sto nisi...
Zaista je mit.Jovan Ziziulas u dogmatskim temama to (trijadologiju) pojasnio na jedan jednostavan i popularan nacin....sto bi rekao jedan moj prijatelj pomalo i cinicno :..."On (J.Z.) tako lepo pise...", ali stvarno nije u tome stvar....starac Siluan se ne bavi direktno trijadologijom na jedan akademski nacin, ali je shvata iskustveno....eto to je u najkracim crtama ono sto bi ja hteo da porucim.....vazna je ravnoteza izmedju nase zelje da nesto razumom ili umom obuhvatimo i shvatimo i naseg nacina zivota....ili :u meri naseg pokajanja smo mi u stvari teolozi, a ne u meri nase akademske obrazovanosti i/ili intelektualnog naprezanja....
Jer to je ono sto razdvaja hriscanstvo od bilo koje druge teorije....
Pozdrav i toliko od mene....a ti prastaj....
« Poslednja izmena: 10. Okt 2007, 23:08:43 od euro3 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
jako interesantna tema.
mislim da se ovdje ne radi o tome da li je Bog trojstvo ili ne.
Mnogo vaznije pitanje jeste - sta je Istina u svemu tome?
Ako se Bog objavljivao covjeku kroz historiju, a znamo da jeste preko citave galerije proroka, onda valja krenuti od sljedeceg:
- svaki prorok je propovjedao ispravnu i Istinitu verziju Boga

Ako je tako, kakva je starozavjetna verzija Boga? Da li je Trojstvo ili ne.

Smatram da jedna od osobina Boga treba da bude i dosljednost u principima i dosljednost u objavljenoj istini.  Sta pod ovim mislim? pa jednostavno - Bog nije jednom proroku rekao istinu o Sebi, a drugom presutao.  Ustvari, jako je interesantno primjetiti da je starozavjetni Bog - Jedan.  Bez komplikacija.  Bez uvrnute i zavrnute teologije.  On je Jedan i tacka.
Svaki pokusaj da se neki stavci starozavjetnog teksta (SZ) ''navuku'' na dogmu o Trojstvu su neozbiljni.

Ako je Bog Trojstvo, zasto je onda o toj 'istini' sutao cijelu ljudsku povijest?

A opet islamski koncept Boga je skoro 100% identican starozavjetnom.  U cemu je kvaka?
Utemeljitelji dogme o Trojstvu su uradili los posao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Реч у хебрејском језику која се у Првој Мојсијевој 1:1, 26 употребљава за "Бог" је "Елохим". Елохим је по свом граматичком облику реч која подразумева множину. Иако та реч сама по себи не доказује да у Божанству постоје два бића, она оставља могућност за множину на коју јасно указују остали делови Библије.
Из онога што можемо да разумемо из остатка Библије, ова реч Елохим налик је на речи које имамо у нашем језику: "породица", "група", "црква" . Ове речи се често посматрају као једнина, али све оне садрже више од једног члана. Апостол Павле нам ово поједностављује у Првој Коринћанима 12:20. Говорећи о Цркви, он каже: "Овако су многи удови, а тело је једно".
Бог је породица. Тренутно су у тој Божијој породици два члана, Бог Отац - Глава породице, Законодавац - и Исус Христос, Син - Гласноговорник, Створитељ. Али реч Елохим није само двојина (дуал). Двојина као број постоји у хебрејском, али онда би та реч звучала "Елохаим". Међутим, за Божију породицу је одређено да буде заиста многобројна - да има многе чланове. И управо ову чињеницу реч Елохим описује и омогућава.
Ако Бог није Тројство и ако је Исус Христос Бог, какав онда однос влада у Божанству? Да ли је Бог један, или пак постоје два одвојена Бога? Да ли је онда хришћанство политеистичка религија?
Библија учи како је Исус Христос Бог Старог Завета, као и да је Он постао телесан и дошао на Земљу како би умро за човечанство. Он се назива Сином Божијим, а Он сам назива Бога Својим Оцем. Да ли то значи да је  Бог - породица?
Можемо ли ми да постанемо синови и кћери које ће Бог зачети путем оплодње Духом Божијим ?
Ако прихватимо идеју да је Бог породица - то јест да се Он репродукује по својој врсти - више се не суочавамо са проблемима везаним за доктрину о Тројству, нити са проблемом многобожачких култова.
Исус је назван "првенцем међу многом браћом" (Римљанима 8:29).
Бог је био тај који је створио човека и ставио га на Земљу. Он је створио институцију брака и породичне односе као огледало његове божанске породице.
Бар би тако било логично.
IP sačuvana
social share

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Show... Kakva trabunjanja....
Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
« Poslednja izmena: 11. Okt 2007, 14:17:08 od euro3 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Блажени нека су они који немају ништа паметно да кажу, па ипак ћуте.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Amin!
p.s.Zar ne pomislis da bi ovo moglo da se odnosi na tebe???? Ono sa Bozijom porodicom ti je vrhunac.....ovaj gore nesrecnik govori o nekim osobina Bozijim:"dosljednost u principima"...kakvim , bre principima i osobinama ti ogranicavas Boga, koji je apsolutno slobodan?....sacuvaj Boze....jel ste vi ljudi normalni ?jel citate vi sta pisete? ne pada mi na pamet da bilo sta osporavam, jer su ovo takve gluposti, koje ne vredi ni osporavati....
Uzas... Smile Smile
« Poslednja izmena: 11. Okt 2007, 19:25:20 od euro3 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Dok cutljivi uzivaju u carima blazenstva, prostaci su zauzeli govornicu...
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 157
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
SonyEricsson 
Kao i obicno uvek se nadje neko najpametniji i terorise ostale svojim neizmernim znanjem i na kraju pokvari raspravu .  Pre svega, svako ima pravo na svoje misljenje ,i bilo bi lepo da se to postuje  . Sa druge strane ne vidim kako razumevanje prirode Svetog trojstva ili Svete Trojice pomaze necijem spasenju , sustina vere se ne spoznaje razumom vec "srcem" , i to je jedini ispravan put . Nesto sumnjam da ce Hrist nekoga ko jednom stane pred njega da propituje doktrinu vere , vise ce ga zanimati neke druge stvari , recimo zasto je neko bio neprijatan prema drugima , cinican, zao , zasto je dopustio sebi da ga ponese gordost pa je pomislio da bolji od ostalih samo zato sto je procitao , video , posedovao vise... i takve neke stvari . Sto se tice sustine Trojstva ili Trojice , mislim da bi to najbolje mogao da objasni Stiven Hoking ili bar neki od vodecih imena koja se bave fizikom na tom nivou .Na kraju ne vidim nikakvu nelogicnost u tome da tri licnosti budu jedna osoba , posebno ako ta osoba nije ogranicena fizickim zakonima kojima su ograniceni ljudi .I zasto neko ko je apsolutno svemouc ne bi dozvolio sebi ekstravaganciju da se iskaze kroz tri licnosti i to na nacin koji nije najjasniji ljudima .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 15:04:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.