Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 08:16:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Да ли је Бог тројство?  (Pročitano 19539 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
А сад мало о светом духу. Из Библије се види да је Исус Христос био личност, али у њој нема таквих доказа и за Свети Дух.Божији Дух се у Старом Завету осликава као Божија сила, тј. сила којом је онај који је постао Исус Христос, као извршилац Очеве воље, створио читав космос.
Теолози прихватају да, када се говори о Духу као о некој личности или у личном смислу, аутори Библије једноставно персонификују Дух као било које друго својство Бога.
 У грчком језику, као и у романским језицима - свака именица има свој род: мушки, женски или средњи. Род нема никакве везе са тим да ли је реч стварно мушка или женска, већ се само употребљава као граматичка конструкција. Стихови на које ће се већина теолога који уче о Тројству ослонити, као на доказ да је Дух личност, налазе се у 14, 15. и 16. поглављу Јовановог Јеванђеља. Овде је записано да је Исус назвао Дух "утешитељем".
Међутим, разлог из кога се заменица "он" употребљава у вези са речју "утешитељ" - параклетос - је граматичке, а не теолошке или духовне природе. Све заменице у грчком језику морају да се слажу у роду са речју на коју се односе, па је стога заменица "он" употребљена у грчкој речи параклетос.
Само Јован говори о Духу као параклетосу - "утешитељу". Остали аутори у Новом Завету употребљавају реч пнеума која значи "дах" или "дух".
То је грчка реч за хебрејску реч "руах" која се у Старом Завету употребљава за "дух".
 Граматички гледано, пнеума је реч средњег рода за коју се увек користи заменица "оно". Међутим, преводиоци Библије, будући под утицајем доктрине о Тројству, углавном су погрешно превели у мушки род заменицу која се односи на реч пнеума.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
IP sačuvana
social share

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Odslušao sam ovih 8 min. 45 sek.

Ne govori o Duhu Svetom ali govori o molitvi Bogu.
Tačnije - o protiv toga.

Moj komentar je da sam takve strvari već čuo/čitao.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Ja vjerujem da je Isus duhovna osoba . Znači osoba koja nije materijalna . Stvoren je prije big banga . E sad stvoren ili rođen - to nije važno . Važno je da on ima OCA . Znači nekoga ko je veći od njega .

Mislim da mu je dan vrlo nezahvalan zadatak , da nas , ludake privede k svome ocu , ali tako da mi to uradimo iz plemenitih poriva a ne zbog sile . ( Ili se pokrsti ili ću da te ubijem ! ) .

Igra je u toku . Vidićemo šta će da bude .

A ko je stvarno čitao Bibliju , nigdi nije mogao da naiđe na moment da Isus ne priznaje da je otac veći od njega . Na jednome mjestu kaže bukvalno ovako : "Otac moj veći je od mene". Ma mislim ne zato što je to uopšte u pitanju , nego čisto da ne bude zabune . Da ne bi nekom palo na pamet da se uvati pa da nešto mlati i fantazira .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
ja sam se dosta potrudio da svatam bibliju od neutralnog perspektivu, i moram rjeci da ja sam cvrsto ubjedjen da bibliju koju imamo mi danas nije bozja rjec ili bolje rjeceno vecina toga nije iako postoji jos uvjek jedan dobar deo na svoju originalnu  izvoru.
svi vjerujemo da Bog je superioren i on ne moze biti gresljiv .  on je savrsan i cist u svome savrsanstvu, i cudno je to kako to danas crkva kaze da biblija je bozja rjec kad biblija je puna kontradikcije.  da ne pisem tu puno sad o tome ali evo vam jedan primjer : pogledajte genealogiju koja pokazuje matej za isusa kako nabraja sve redom u prvoj poglavje do 16 stih  i na 17 i 18 stih kaze da svega je 42 gde je on to podjeli na 14+14+14.  ali ako nadrojimo te imena koje je on napisao u evangeliju svega je 41 a ne 42.
  i kad sve ovo usporedimo sa tome kako je luka napisao u cvome evangeliju, onda je sve jasno zato sta luka kaze da su vise od 70 osobe do isusa .  PA SE SAD PITAM KO OD NJIH DVOJE KAZE ISTINU A KO NE .  oba dvoje do DAVIDA  su isti ALI NAKON DAVIDA jedan produzuje i kaze da ISUSOVA LOZA DOLAZI OD DAVIDA PA SOLOMONA I TAKO DALJE , ali LUKA SOLOMONA nigde ne spominje, vec kaze da je ISUSOVA loza od NATANA sin DAVIDOV, sad ko prica tu istinu a ako ne .   I na kraj vidjet cemo da nijedan od njih ne prica istinu jer ISUS nema oca, zato sta je on jedini rogjen bez Oca nakon stvaranje ADAMA bez OCA I MAJKE.
i ako produzim tu da navedem kontardikcije koje se nalaze u bibliju onda bi trebalo napisati cjelu BIBLIJU.  ali ako neko misli da to sta ja kazem nije istina onda radu cu ja tu napisati redom sve dok vas ne bude jasno .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
moram rjeci da ja sam cvrsto ubjedjen da bibliju koju imamo mi danas nije bozja rjec
ili bolje rjeceno vecina toga nije iako postoji jos uvjek jedan dobar deo na svoju originalnu izvoru.
Ako bi ti pronašao original, bilo bi dobro da ga proslediš da i mi ostali možemo da pročitamo.
svi vjerujemo da Bog je superioran. On je Savršen i Čist u svome Savršenstvu,
Lepo veruješ. Nadam se ne i - slepo! Proučavaj i uči i dalje.
i cudno je to kako to danas crkva kaze da biblija je bozja rjec kad biblija je puna kontradikcije.
Uči i dalje. Proučavaj.
da ne pisem tu puno sad o tome ali evo vam jedan primjer : pogledajte genealogiju koja pokazuje
matej za isusa kako nabraja sve redom u prvoj poglavje do 16 stih i na 17 i 18 stih kaze da svega je
42 gde je on to podjeli na 14+14+14.
ali ako nadrojimo te imena koje je on napisao u evangeliju svega je 41 a ne 42.
Priznajem ti da nisam nikada brojao kao ti i zaista si dobro prebrojao imena,
ali.... Kada čitaš, razmišljaj. Propusito si ovo:
"Josija rodi Jehoniju i braću njegovu u vreme preseljenja u Vavilon.
Posle preseljenja u Vavilon Jehonija rodi Salatiila..."
i kad sve ovo usporedimo sa tome kako je luka napisao u cvome evangeliju, onda je sve jasno zato sta luka kaze da su vise od 70 osobe do isusa . PA SE SAD PITAM KO OD NJIH DVOJE KAZE ISTINU A KO NE .
E to sam se i ja u jednom trenutku pitao!
I našao sam odgovor (kod pametnijih od mene) da su OBA istinita, ali ....
Sveti Evandjelista Matej piše Jevrejima (a i sam je Jevrej) a njihov način poimanja
ovakvih rodoslova je drugačiji od našeg (ili od sv. Evandjeliste Luke, koji je Grk).
Jevrejski način poimanja genealogije je legalistički a ne formalistički.
Te tako sveti Matej ne navodi stalno direktne potomke (po principu otac-sin),
već najbitinije figure u jednoj porodici / plemenu / narodu.
On tu temu posmtra formalno.
Sveti Luka toj temi prilazi - realno! (A tako i mi danas posmatramo.)
I na kraj vidjet cemo da nijedan od njih ne prica istinu jer ISUS nema Oca,
zato sta je on jedini rogjen bez Oca nakon stvaranje ADAMA bez OCA I MAJKE.
Možeš ti i ovako verovati. Imaš slobodnu volju.
Ja verujem da Gospod Isus Ima Oca (i Otac Njega) i majku - presvetu Bogorodicu.
i ako produzim tu da navedem kontardikcije koje se nalaze u bibliju onda bi trebalo napisati cjelu BIBLIJU.
ali ako neko misli da to sta ja kazem nije istina onda radu cu ja tu napisati redom sve dok vas ne bude jasno .
Piši po malo, nemoj dugačko pisati, i ja ću čitati.
Hvala ti što si me ... naterao da i ovoga jutra razmišljam o Bogu i Njegovoj Svetoj Reči!
 Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

E grom vas gadjo...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 1210
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 1100
Ja bih se samo malo ukljucio u raspravu. Ako je vec bog stvorio Adama i Evu iz maltene nicega, zasto mu je trebala smrtna zena (potomak nicega) da bi dobio sina kroz koga bi otelotvorio Duh sveti? Nije meni tu jasno zasto je on ikoga morao da salje na zemlju da bi ista uradio zar nije mogao samo voljom svojom da podredi sve toj istoj volji? Ako je Isus bio sin bozji otkud onda njemu porodicno stablo? I na kraju ako nas vec stvori po svojoj slici i prilici sto nas stvori ovako naopake ili nas je i on narucivao iz Kine?
IP sačuvana
social share
Nemoj, sine, govoriti ni činiti krivo. Bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogriješiti dušu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Malo sam ti dokon, pa ću ti ukratko pisati.
A ti, ako iskreno tražiš, naćićeš još bolje odgovore od ovih.
Ako je vec Bog stvorio Adama i Evu iz maltene nicega,
zasto mu je trebala smrtna zena (potomak nicega) da bi
dobio Sina kroz Koga bi se otelotvorio Duh Sveti?
Ako bi rekli da Bogu Ocu nešto treba, onda ispadne da je ta potreba veća
ili dominantnija u odnosu na Njega, tako da ....
Ne, nije Bog imao tu i takvu potrebu, već je On prosto ispoštovao
red i zakon koji je On Sam uspostavio - da ljudi radjaju ljude.
Nije meni tu jasno zasto je Bog ikoga morao da salje na zemlju da bi išta uradio;
zar nije mogao samo voljom Svojom da podredi sve toj istoj volji?
Mogao jeste, ama nije hteo! Bog Otac u svoj Svojoj sili - ostaje Nežni
Slobodo-davac, Koji iščekuje iskreno voljenje od čoveka i dela učinjena iz
ljubavi prema Njemu, Bogu.
Ako je Isus bio Sin Bozji otkud onda Njemu porodicno stablo?
Znam za jendog Indijca koji je postao hrišćanin baš pročitavši Rodoslov
Hrista Isusa! Ne kapiram zašto je njemu to toliko bilo bitno, ali .... Eto!
Tebi vidim taj rodoslov smeta! Pa preskoči tu prvu stranicu Svetog Pisma Novog Zaveta!
Rodoslov svaki čovek ima, a Bogo-čovek Hristos Isus nije isključen iz toga.
I na kraju ako nas vec stvori po Svojoj Slici i Prilici sto nas stvori ovako naopake
ili nas je i on narucivao iz Kine?
Smile

Nemoj tako, i kinezi sve kvalitetniju robu 'valjaju'!

Da, zaista mi jesmo stvoreni po Liku Božijem, ali smo se malo .... raspustili!
Zaprljali smo Lik Čovekoljubca u nama!
I dalje nam ostaje od Boga data slobodna volja, da nastavimo sa
procesom .... Bogo-borstva ili da uz Božiju pomoć i svojim trudom
krenemo ka Njemu. Izbor je u našim rukama.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Mислим да Свети Дух није личност. У Јеванђељу по Матеју 1:20, где читамо да је Христос зачет Светим Духом. И поред тога, Христос назива Бога својим Оцем, а не Свети Дух (Јеванђеље по Јовану 14:16). Да је Свети Дух нека личност, он (тачније "оно") би био Христов Отац - што представља дефинитиван доказ да Свети Дух није личност, већ сила коју употребљава Бог Отац.
А ако  је Свети Дух личност, онда се Исус Христос молио погрешној особи. У сва четири Јеванђеља налазимо да се Христос обраћа Богу као Свом Оцу - а не Светом Духу.
Исус је зачет у Маријиној утроби силом Светога Духа. Он је буквално рођен са Божијим Духом у свом разуму. Постао је син Божији и умро за нас да бисмо и ми имали исту шансу да постанемо Бог. Апостол Павле јасно подучава ову истину у Светом Писму, баш као што је можемо прочитати у посланици Римљанима 8:16: "Сам Дух сведочи с нашим духом да смо деца Божија,  "Ако смо пак деца, онда смо и наследници; наследници Божији, сунаследници Христови, - ако с њим страдамо, да се с њим и прославимо".
Павле касније истиче у посланици Јеврејима 1:2 да је Исус Христос наследник свега. Стога ако поседујемо Божији Дух, имамо шансу да наследимо све заједно са Исусом Христом.
Дух Божији сједињује се с нашим умом, чиме бивамо поново зачети (али овога пута духовно), а не као што је било на почетку, физички. Постали смо нова личност.
"Нека је благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је по својој великој милости - ускрсом Исуса Христа из мртвих - поново родио (зачео) за живу наду" (Прва Петрова 1:3). И у 23. стиху каже: "јер нисте препорођени (наново зачети) пропадљивим семеном него непропадљивим, живом и постојаном речју Божијом".
Веровање у Тројство замагљује праву сврху коју Бог има на уму за људски род. Ако нас подучавају да је Бог ограничен на Тројство, три личности, онда се губи из вида чињеница да је права Божија намера да створи много више чланова у Својој породици.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"A kad je Isus kršten, iziđe odmah iz vode. I gle, otvoriše mu se nebesa
i vide Duha Božijega gde silazi kao golub i ide na njega.
I gle, glas sa nebesa govoraše: ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji."

A šta ako Duh Sveti - jeste Osoba?  Smile
Koja su onda naša .... 'prava i obaveze' prema Njemu?   Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 08:16:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.