Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 17:35:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Да ли је Бог тројство?  (Pročitano 19678 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Божији Дух се у Старом Завету осликава као Божија сила, тј. сила којом је онај који је постао Исус Христос, као извршилац Очеве воље, створио читав космос. Теолози такође прихватају да, када се говори о Духу као о некој личности или у личном смислу, аутори Библије једноставно персонификују Дух, као што то чине са мудрошћу или било којим другим својством Бога.

Иако би теолози волели да Библија каже да је Дух некаква личност, они морају да признају да већина стихова у Светом Писму који долазе у везу са духом, показују да то није неко, већ нешто. Чак и персонификација Духа не представља доказ његовог персоналитета.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
... теолози .... морају да признају да већина стихова у Светом Писму који долазе у везу са духом,
показују да то није неко, већ нешто.
Većina, kažeš. Istinu kažeš!
Većinom Hristos Isus Sebe naziva - Sinom Čovečijim, iako dela Njegova
pokazuju da je i te kako bio (i ostao) Bog, što i On Sam manjinom reči potvrdjuje.

Većina, kažeš. I tačno kažeš.
Većina planete na kojoj živimo su pripadnici tzv. žute rase, pa se ni ti ni ja nećemo
farbati! Većina ljudi su žene a ja zaista nemam nameru da na sebi radim nikakve
korekcije na ... ovom, svom 'originalu', po Božijoj volji! Većina (tvojih i) mojih sugradjana su
pušači pa ja ipak nekako mislim da ... mi je dovoljno što udišem smog.

Itd.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
I bre, brate baš daviš sa temom za koju nisi ni sam dovoljno umskog napora uložio kako bi je elementarno razumeo makar u onoj meri kako bi je ispravno postavio...Ima tu i nečeg što je ok...npr. koliko se sveštenici trude da pojasne dogmat o Svetoj Trojici (a ne trojstvu, kako ti kažeš koja se rasprostrire ili deli jednu suštinu, jer trojstvo je osobina, kao dvojstvo, trojstvo i sl. , a u pitanju je Trojica, dakle tri ličnosti, kojima je uzrok, ali nikako u temporalnom smislu Otac, te je Bog jedan zato što je Otac jedan , a ne zato što je jedna suština....) verujućem narodu, ali i tu stvari idu na bolje...npr. idi negde na čas veronauke u bilo koju O.Š. i siguran sam da će svaki sedmak znati da ti taj, inace veoma važan dogmat, u mnogome rasvetli i pojasni i objasni kakav značaj taj dogmat u kojem množina ne ukida jedninu i obratno ima za nas ljude i za naš večni život....
Nego nisam to hteo da ti kažem ....
Ako te ovo stvarno interesuje, knjigu u šake, pa da malo zagreješ stolicu, tako što ćeš da kreneš najpre od Sv. Atanasija Velikog, pa onda Kapadokijce (ukoliko ne znaš, što me ne bi iznenadilo....to su Sv.Grigorije Bogoslov, Sv Vasilije Veliki, Sv. Grigorije Niski), pa ćeš tamo da nadjes sve o toj temi, jer je sva trijadologija, makar pravoslavna na njima zasnovana....A ako te to mrzi uzmi pa citaj Dogmatske teme mitropolita Jovana Zizijulasa, tu je to dosta pojednostavljeno i prepricano (pssst...trijadologija za debile....), pa se onda nesto malo kvalifikovanije interesuj za tu temu.....A ovako je nekako previše amaterski....u najmanju ruku....  SmileSmile Smile Smile
« Poslednja izmena: 05. Okt 2007, 21:03:45 od euro3 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Prvo...svaki pokusaj da se nekome objasni Bog (a samim tim i Sveta Trojica) je osudjen na propast. Donekle, tj. dokle je Bog dozvolio, on se moze i treba objasniti. Izvan toga nema objasnjenja, jer Bog zeli vjeru. Vjera spasava, a ne sposobnost logickog zakljucivanja.
Ali, evo kako ja kontam Svetu Trojicu (na logican nacin), pa mozda to nekome i pomogne. Medjutim, ako neko hoce sve odgovore da bi povjerovao, taj ne treba ni pocinjati da trazi, jer ih nece naci, sem vjerom, ljubavlju i nadom. A to se ne trazi mozgom, nego srcem.
Sveta Trojica, negdje sam procitao i tako prihvatio, je: BOG-Bog iznad nas,Stvoritelj,iznad svega i svakog SVETI DUH-Bog u nama tj. zivot i ISUS HRISTOS-Bog oko nas, zakon, tj. onaj koji nam je pokazao Boga Stvoritelja u svijetu i medju ljudima. Oni su jedna sustina, isti, nema razlike, samo se pojavljuju u tim oblicima.
A kome nije jasno kako to tri lica, a jedna sustina,neka pogleda svaku loptu: ima vise lica, a pri tom je i dalje lopta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Ono što sam ja napisao odnosi se na "Livingstona" (čini mi se)....dakle na onoga ko je postavio temu....a nisam sve čitao...oslonio sam se da mi je jasno o čemu bi moglo da se radi na osnovu nekoliko tipičnih smernica koje je "Livingston" dao, a u vezu sa trojičnim dogmatom....oprostite, ali stvarno nemam vremena da se bavim svakim postom detaljno....
p.s. Dakle , ne odnosi se na "nemam pojma".

Prvo...svaki pokusaj da se nekome objasni Bog (a samim tim i Sveta Trojica) je osudjen na propast. Donekle, tj. dokle je Bog dozvolio, on se moze i treba objasniti. Izvan toga nema objasnjenja, jer Bog zeli vjeru. Vjera spasava, a ne sposobnost logickog zakljucivanja.
Ali, evo kako ja kontam Svetu Trojicu (na logican nacin), pa mozda to nekome i pomogne. Medjutim, ako neko hoce sve odgovore da bi povjerovao, taj ne treba ni pocinjati da trazi, jer ih nece naci, sem vjerom, ljubavlju i nadom. A to se ne trazi mozgom, nego srcem.
Sveta Trojica, negdje sam procitao i tako prihvatio, je: BOG-Bog iznad nas,Stvoritelj,iznad svega i svakog SVETI DUH-Bog u nama tj. zivot i ISUS HRISTOS-Bog oko nas, zakon, tj. onaj koji nam je pokazao Boga Stvoritelja u svijetu i medju ljudima. Oni su jedna sustina, isti, nema razlike, samo se pojavljuju u tim oblicima.
A kome nije jasno kako to tri lica, a jedna sustina,neka pogleda svaku loptu: ima vise lica, a pri tom je i dalje lopta.

Brate, ovo nije OK.
To je vec bilo u istoriji Crkve i osudjeno je kao modalistička jeres sa sve Savelijem. koji je to razradio i tako...branio, zastupao i sl. Da ne bih sada sa tim davio, navešću samo dve aporije: ukoliko bi to tako bilo Sv.Trojica ne bi bila trojica u smislu tri licnosti vec u smislu tri uloge koje on , tako igra u komunikaciji sa nama, a pravoslavno je (Sv. Pismo i Sv. Oci) da je u pitanju tri ličnosti, zasebne, ali jedinstvene, znaci primer sa loptom ne ide zato sto bi ti trebalo tri lopte, jer u suprotnom nemamo o čemu da govorimo , jer bog i nije onda trojica nego se nama tako cini i javlja , a On je u stvari monada.....i drugo : po tome bi Bog bio trojica samo u odnosu na svet, a ne i u svom večnom stanju....znači li to da Bog nije bio Trojica: Otac, Sin i Duh Sveti dok nije storio svet, pa kada je storio onda je postao trojica i da samim tim u njemu ima izmene i da se on menja po svojoj prirodi? :"BOG-Bog iznad nas,Stvoritelj,iznad svega i svakog SVETI DUH-Bog u nama tj. zivot i ISUS HRISTOS-Bog oko nas, zakon, tj. onaj koji nam je pokazao Boga Stvoritelja u svijetu i medju ljudima. Oni su jedna sustina, isti, nema razlike, samo se pojavljuju u tim oblicima. ", ovako kako si opisao?
To bi ponovo značilo da Bog u stvari u svom večnom stanju ili teologiji nije isti Bog , koji nam se otkriva u Ikonomiji, odnosno da je Bog u stvari monada a ne Trojica, a da sa nama komunicira kao trojica....
Ako je tako biće velikih problema kada ja naša večnost u pitanju....
toliko o tome ukratko.....ima tu jos mnogo toga o cemu bi moglo da se pise, kao na primer da li je onda Bog Stvoritelj  (Otac), Zivot (Duh Sveti) i Zakon (Sin), logicki uslovljen tim svojim osobinama, te se one odnose i na vecnu Sv. Trojicu i ako jeste kako je onda slobodan...? ali za sada toliko....
više o tome,ali i dalje ukratko.....u knjizi :"Dogmatske teme" mitropolot Pergamski Jovan Zizijulas

Da, ono sto je najbitnije je da ovako mozemo da se bavimo tim pitanjem i trijadologijom kao nekom filozofskom teorijom i u tom smislu ja preporucujem Jovana Zizijulasa, jer se on na taj nacin bavi tim pitanjima, a zaista bogoslovski se tim istim pitanjima , mozda ne na prvi pogled bavi i Sveti Jovan Lestvicnik i Sv, Siluan Atonski....taj put ja u stvari preporucujem....
"....blazen je onaj koji zna i cini...", znaci sva ova "komplikovana" teologija je jednom podvizniku jasna, jer on zivi kao ikona Bozija i nije mu ni potrebno da o tome rasudjuje jer vidi...
« Poslednja izmena: 10. Okt 2007, 10:29:15 od Livingston »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
I bre, brate baš daviš sa temom za koju nisi ni sam dovoljno umskog napora uložio kako bi je elementarno razumeo makar u onoj meri kako bi je ispravno postavio...

Са прва три поста направио си три грешке:
1. Pisanje poruka zaredom je protiv pravila Burek Foruma, jer se na taj nacin narusava tok diskusije, a preglednost i kvalitet teme znacajno smanjuju.]
2. овај знак уз нечије име означава особу женског пола, тако да немој да ми се обраћаш са "брате"!
3.
Citat
Ako te ovo stvarno interesuje, knjigu u šake, pa da malo zagreješ stolicu,
обраћаш ми се "као да смо овце чували заједно", а то није дозвољено.

Дакле, ако желиш да боравиш на овом форуму, труди се да усвојиш одређене норме понашања и опхођења како према свим осталим члановима форума и учесницима дискусије, па тако и према мени.

Citat
Ono što sam ja napisao odnosi se na "Livingstona" (čini mi se)....dakle na onoga ko je postavio temu....a nisam sve čitao...oslonio sam se da mi je jasno o čemu bi moglo da se radi na osnovu nekoliko tipičnih smernica koje je "Livingston" dao, a u vezu sa trojičnim dogmatom....oprostite, ali stvarno nemam vremena da se bavim svakim postom detaljno....

Aко немаш времена да се бавиш сваким постом појединачно, буди љубазан па свој високоинтелектуални и просветљени ум запосли негде друго.
« Poslednja izmena: 10. Okt 2007, 10:40:25 od Livingston »
IP sačuvana
social share

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Bosch ima centrifugu
Sveto trojstvo - nepresusna tema kojom ubogi hriscani umaraju svoje uplasene umove u cilju priblizavanja Bogu a ne shvatajuci koliko su daleko od njega.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
I bre, brate baš daviš sa temom za koju nisi ni sam dovoljno umskog napora uložio kako bi je elementarno razumeo makar u onoj meri kako bi je ispravno postavio...

Са прва три поста направио си три грешке:
1. Pisanje poruka zaredom je protiv pravila Burek Foruma, jer se na taj nacin narusava tok diskusije, a preglednost i kvalitet teme znacajno smanjuju.]
2. овај знак уз нечије име означава особу женског пола, тако да немој да ми се обраћаш са "брате"!
3.
Citat
Ako te ovo stvarno interesuje, knjigu u šake, pa da malo zagreješ stolicu,
обраћаш ми се "као да смо овце чували заједно", а то није дозвољено.

Дакле, ако желиш да боравиш на овом форуму, труди се да усвојиш одређене норме понашања и опхођења како према свим осталим члановима форума и учесницима дискусије, па тако и према мени.

Citat

Aко немаш времена да се бавиш сваким постом појединачно, буди љубазан па свој високоинтелектуални и просветљени ум запосли негде друго.
Da...u pravu si ....stvarno nisam obratio paznju na pojedinosti u vezi sa tim da li si musko ili zensko, nego na ono sto si napisala....licno mi je sve jedno ko je nesto napisao , vec sta je napisano....
E sad, pod broj 2. nisam mislio da ce to da ti bude ivredljivo sto ti savetujem da nesto procitas u vezi sa temom o kojoj bi volelea da diskutujes, pa onda da i sama tema ima neki malo prihvatljiviji nivo, a opet da ne izlazi iz sfere ameterskog, jer pretpostavljam da se ovde amaterski bavimo temam, ali neka upucenost je dobrodosla....npr. ja nisam otisada pisem i da postavljam teme o automobilizmu....to rade oni koje to zanima....I stvarno nisam imao utisak da bi te taj predlog uvredio, a ponajmanje me takav predlog podseca na razgovor dvojice čobana....Uglavnom, trebalo bi da budeš svesna da nisam zlonameran kada ti to kažem, bez obzira na izvesnu dozu cinizma, koja u ovom slucaju vise ima znacenje stilske figure i stila, nego neke zle namere ili uvrede.
Sta sada bese pod 3?....a da u vezi sa slobodnim vremenom....stvarno nemam vremena da budem ovde "zaposlen", tako da hvala ti sto mi sredila postove...stvarno ne provodim mnogo vremena po internet forumima....takodje mislim da onaj deo u kojem moj um nazivas visokointelektualnim i kako si rekla...prosvetljenim, sadrzi vise cinizma, nego ono moje:"knjigu u sake...."
Bilo kako bilo , tema trijadologije zahteva i jedno i drugo: i prosvetljen i visokointelektualni um....koliko vidim niko od nas ovde temi nije dorastao....pogotovu onaj deo o prosvetljenom umu...i o tome sam nesto rekao u poslednjem pasusu mog poslednjeg posta, ali ako hocemo ipak da se bavimo ovom temaom onda bi stvarno trebalo da smo barem malo makar terminoloski kvalifikovani....
....malo sam udavio sad.....necu vise....
uglavnom, oprosti ako te je nesto uvredilo, pogotovu ono sto nisam obratio paznju da je u pitanju zensko.....da sam to video svakako bih bio nezniji.....malo se salim....ali nisam maliciozan....verij mi....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia 
Хвала твом високопросветљеном уму који тако професионално размишља о теми.
Извини, нисам приметила шта си то тако паметно рекао на тему.
Чисто да знам, па да ти се бацимо под ноге.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Хвала твом високопросветљеном уму који тако професионално размишља о теми.
Извини, нисам приметила шта си то тако паметно рекао на тему.
Чисто да знам, па да ти се бацимо под ноге.
Da budem iskren i ne cudi me da nisi primetila..... Smile
« Poslednja izmena: 10. Okt 2007, 16:27:10 od euro3 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 17:35:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.