Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 19:22:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 64 65 67 68 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 165839 puta)
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49865
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung Galaxy S24
Vrata pakla ne postoje. Sami ih sebi pravimo.

Master Hsuan Hua

Тим су се будисти одвојили од хиндуизма по коме врата пакла ипак постоје свеједно да ли их сами себи стварамо или их је неко други створио.

Ako čovek pogreši,
neka to ne ponavlja,
neka se tome ne raduje;
bolno je gomilanje rđavih navika.

Buda,
Dhammapada, stih 117

Човјек ће свједно понављати грешке јер он једноставно не може да се одупре кармичкој струји у којој плови. То је као да покушаваш да голим рукама задржиш камену стијену која се котрља према теми. Не иде... Сила карме је толико јака да се неки рађају потпуно ретардирани и не спопсобни и за иоле пристојан живот, болесни од најгорих болести, 100% хендикепирани и да не набрајам даље. Ти људи у овом животу не да не могу да бирају хоће ли начинити грешку, већ сами по себи носе највећу "грешку"...

Човјек не може, по својој природи, бити јачи од сила које су формиране дестинама живота, он само може да понавља и добра и лоша дјела, с тим да сваки пут треба да уложи максималан напор да бар направи једно "лоше" дјело мање него прије, и једно дијело "добра" више неко раније...     
« Poslednja izmena: 07. Sep 2009, 19:06:17 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Po mom misljenu kajanje ne podrazumeva vezivanje za prosle dogadjaje. Jer ako se covek pokaje za nesto sto je uradio (ima hrabrosti da prizna sebi gresku + ima hrabrosti da se promeni, u pozitivnom smislu) veze sa prosloscu prestaju. Moze ostati secanje na nesto sto je radjeno, ali to vise nema nikakvu moc, jer ociscen od greske covek postaje bolji covek... Tako to ja vidim, pa me je interesovalo i sta budizam kaze o tome  Smile

PS i moj brat se slaze sa tobom. Naginje ka budizmu  Smile

koncept koji ti pominjesh je semitski a ne arijevski . to otprilike ide ovako : ja napravim greh (greshku) i onda treba da platim za nju . kad je isplatim , ona se brishe . ali ,postoje tezi i lakshi nachini da se greshka plati  Smile ,pa ako se iskreno pokajem mogu proci jeftinije . Smile

budistichko ucenje je drugacije . zamisli ubicu koji je posle mnogih zlochina otkrio budistichku istinu (teshko ali ipak moguce  Smile ) . iako njegovo prolazno sopstvo i dalje progoni policija , rodjaci zrtava i.t.d. ,njegovo pravo ja je svesno ne-vaznosti i tih dogadjaja "pre" i dogadjaja "posle" . on dakle shvata krajnji domet karme (postupaka) - oni utichu na prolazno ,ali ne i na trajno .

u tom smislu , vrednost ispravnog (moralnog) zivota nije u njemu samom po sebi ,vec shto takav zivot predstavlja dobar put ka nechemu vrednijem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49865
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung Galaxy S24

budistichko ucenje je drugacije . zamisli ubicu koji je posle mnogih zlochina otkrio budistichku istinu (teshko ali ipak moguce  Smile ) . iako njegovo prolazno sopstvo i dalje progoni policija , rodjaci zrtava i.t.d. ,njegovo pravo ja je svesno ne-vaznosti i tih dogadjaja "pre" i dogadjaja "posle" . on dakle shvata krajnji domet karme (postupaka) - oni utichu na prolazno ,ali ne i na trajno .

Па тачно да је све то пролазно, али ако те приморавају да само 5 минута будеш у казану са врелим уљем, неће ти помоћи будизам, без обзира што су ти догађаји пролазни... Smiley Теби та патња изгледа као вјечност.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13

Па тачно да је све то пролазно, али ако те приморавају да само 5 минута будеш у казану са врелим уљем, неће ти помоћи будизам, без обзира што су ти догађаји пролазни... Smiley Теби та патња изгледа као вјечност.

ko zna . kazu da su nekog japanskog generala (koji je bio i zen-majstor  Smile ) spalili na lomachi ,a on se ipak smejao .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 484
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Citat
ako se covek pokaje za nesto sto je uradio (ima hrabrosti da prizna sebi gresku + ima hrabrosti da se promeni, u pozitivnom smislu)
ako je ovo u zagradi definicija kajanja, deluje mi da je budizam ok s tim. ne vidim sta bi budizam imao protiv hrabrosti koju spominjes.

mislim da je problem u tome sto razliciti ljudi imaju razlicite ideje kajanja, pokajanja i sl. ukoliko je (po)kajanje oplakivanje svojih gresaka, mislim da se ni Isus ne bi s time slozio (mada mnogi uzimaju lepu kintu na tome), a kamoli Buda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
koncept koji ti pominjesh je semitski a ne arijevski . to otprilike ide ovako : ja napravim greh (greshku) i onda treba da platim za nju . kad je isplatim , ona se brishe . ali ,postoje tezi i lakshi nachini da se greshka plati  Smile ,pa ako se iskreno pokajem mogu proci jeftinije . Smile
Ovo mi zvuci nekako kao "interesno". Kao da tu nema emocija... Covek je bice koje ima emocije, te je po mom misljenju normalno da ima neka vrsta "osecanja" kada se spozna da ja ucinjena greska. Ove izjave sa "prodjem jeftinije" su cudne. Ko to radi zbog nekog drugog ili ko se namenski "kaje" (da se tako izrazim, dakle nije iz srca) se u stvari ne kaje nego obmanjuje sebe. Dakle kajanje je spontana posledica kada covek spozna gresku. U vidu neke nelagode zbog greske... Nema tu nikakvog interesa.

fgtra je verovatno u pravu. Razni ljudi imaju razne definicije kajanja...
OK hvala na odgovorima, hteo sam da znam sta budizam "misli o tome".  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
 budizam ima vrlo specifican pogled na "emocije" kako ti kazesh .prema budinom ucenju , emocije su posledica privlacenja i odbijanja prema raznim subjektima i objektima (10 000 stvari kako kazu kinezi  Smile ) a to je posledica neznanja - nepoznavanja prave prirode .

u tom smislu , postupak koji izazove kajanje  u stvari izaziva osecaj odbojnosti . npr ,ukrao sam neshto , a taj postupak kradje mi je odbojan . budista ne bi trebao da ima takve osecaje prema bilo chemu .

ono shto jeste u skladu sa budinim ucenjem je jednostavno prepoznati koji su postupci ispravni u datom mestu i trenutku i jednostavno ih ciniti . karmu ne treba shvatiti kao neki bankovni racun koji moze biti u plusu i u minusu ,vec kao uzrochno-posledichne veze u uzrochno-posledichnom svetu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49865
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Samsung Galaxy S24

ko zna . kazu da su nekog japanskog generala (koji je bio i zen-majstor  Smile ) spalili na lomachi ,a on se ipak smejao .

Кажу и да је неком будисти на Тибету, који се налазио у лонцу са кључалом водом, било топло и пријатно. Држао је у рукама двије рибе, које су под таквим околностима биле зготовљене за јело. Дјелио их је ученицима...  Како је то успио ?   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
SonyEricsson k530i

Кажу и да је неком будисти на Тибету, који се налазио у лонцу са кључалом водом, било топло и пријатно. Држао је у рукама двије рибе, које су под таквим околностима биле зготовљене за јело. Дјелио их је ученицима...  Како је то успио ?   Smile

Можда је и успео да неком медитацијом не осећа бол,али мислим да физичке последице морају да остану.Тај је био ошурен и скуван 100% ако је био у кључалој води.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49865
Zastava Босна
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Samsung Galaxy S24
Читао сам анализу шамана Лазарева о том случају. Он предпоставља да је овај успио да изврши одређену манипулацију временом. Колико се сјећам, тачније манипулисао је будућим слојевима времена. Довукао је 200 енергија из будућности и самим тим постао неуништив... Са 100 је рецимо могао да ништа не осјећа на врелој води, док је 20 јединица нормално стање, тј. количина коју сви ми имамо..  Smile

« Poslednja izmena: 09. Sep 2009, 18:07:56 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 64 65 67 68 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 19:22:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.