Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 00:29:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 44 45 47 48 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166652 puta)
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Sony xperia
I jos nesto ...

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
Budizam & ucen... (2441.41 KB)
*
*
*
Budizam & ucen... (998.52 KB)
« Poslednja izmena: 18. Sep 2008, 14:20:02 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
Šta je reinkarnacija?

Reinkarnacija se obično zamišlja kao povratak u drugom telu, posle smrti ovoga tela. Teorijski se pretpostavlja da postoji neka vrsta duše, nešto što je suštinsko "ja", što se seli iz tela u telo. Pre nego što se na pitanje o reinkarnaciji može odgovoriti, treba da razmotrimo ovu pretpostavku i upitamo se: "Ko sam ja? Šta sam ja?" Moramo znati šta to umire da bismo stekli neku ideju o tome šta može da se rodi. U budizmu polazna tačka jeste iskaz: "Ja nisam ni ovo telo ni ovaj um". Šta sam onda ja? Mnogo je toga što može i što jeste bilo napisano kao neka vrsta odgovora na ovo pitanje, ali sa budističke tačke gledište sve su to spekulacije. To nije nešto što može biti izmereno, to nije nešto što je moguće neposredno iskusiti. Znaš da si živ i možeš imati iskustvo življenja, ali kako ga možeš objasniti? Nauka može dati pojedinosti o mnoštvu sastojaka života, ali ne uspeva da objasni sam život. Javlja se nova nauka (kvantna teorija i teorija haosa), ali hoće li se nauka i religija na kraju ipak sresti u jednoj tački?

Pošto telo umre, šta se događa? Ne znam. Život uključuje u sebe rođenje (stvaranje, genezu, nastajanje), bivanje (hodanje, jedenje, starenje) i okončanje (smrt, nestranak, umiranje). Sve to je izraz prolaznosti, promene. Sećanja koja imam kad se osvrnem na ovih 46 godina jesu zbirka vinjeta -- svaka od njih je nastala, ima neku priču i onda se završava. A na kraju jedne možda je praznina, nema ničega posebno zanimljivog za sećanje, a onda druga počinje; neprekidno smenjivanje rađanja i smrti. Jesam li ja taj isti u svim tim scenarijima? Naravno da imam sećanja, poput slika u albumu, ali ta fotografija nisam ja. Onda sam ja samo fotograf? Ili foto-aparat? Ko je taj koji poseduje sećanje. Mislim da se u toj sposobnosti da znamo, da budemo probuđeni i svesni, krije i odgovor.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
Da li reinkarnacija igra važnu ulogu u tvojoj religiji?

Igra, u smislu da je jasno da se "moj posao" ne okončava smrću ovoga tela. To me ohrabruje da uvidim koliko je važno to što činim danas -- jer to će uticati na način na koji ću  biti "pre-porođen" sutra (ili u nekom trenutku posle ovoga "sada"). To me čini veoma pažljiviim pri donošenju odluka, navodi da malo porazmislim pre nego što delujem. Čini me malo odgovornijim, jer imam osećaj da šta god da učinim ukoliko je obeleženo pohlepom ili odbojnošću ili vezano za neki "ego trip", to će me lupiti po glavi, pre ili kasnije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3

"Ja nisam ni ovo telo ni ovaj um". Šta sam onda ja?

prema budinom uchenju , reinkarnacija nastaje upravo zbog vezivanja za "ja" koje samo po sebi ne postoji vec je skup 5 promenljivih skandha -tj grana ,gomila  ... njihovim razlaganjem nestaje i to "ja" koje je u stvari iluzija .

http://en.wikipedia.org/wiki/Five_aggregates

-------------

praktichno ,ovo znachi da ne treba teziti nekoj "boljoj" reinkarnaciji ,niti razmisljati o tome shta je bilo u "proshlom" i shta ce biti u "buducem" zivotu - poshto ta bica nisu ono shto ste vi sada i ovde  Smile .
« Poslednja izmena: 04. Okt 2008, 18:55:50 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
praktichno ,ovo znachi da ne treba teziti nekoj "boljoj" reinkarnaciji ,niti razmisljati o tome shta je bilo u "proshlom" i shta ce biti u "buducem" zivotu - poshto ta bica nisu ono shto ste vi sada i ovde  Smile .

Naravno da je krajnji cilj budističko puta "utrnuće", izlazak iz kruga preporađanja. Ali za većinu nas to je možda previsok cilj u odnosu na okolnosti u kojima živimo. Zato se težnja ka boljoj reinkarnaciji kroz moralno ponašanje često postavlja kao maksimum koji trenutno možemo da postignemo. Neka vrsta utešne nagrade kad nam je već izmakla glavna .

A ovo da prethodna i buduća bića nisu isto što i mi sada je zanimljivo. Jer se isto tako može reći da nisu ni sasvim drugačija. Nešto nas ipak povezuje. Smiley 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3

A ovo da prethodna i buduća bića nisu isto što i mi sada je zanimljivo. Jer se isto tako može reći da nisu ni sasvim drugačija. Nešto nas ipak povezuje. Smiley 

pa to shto nas "povezuje" je upravo ono chega se treba osloboditi  (tj tih 5 gomila ili grana ) Smile . shta je ono shto te povezuje sa tobom kad si bio dete od 10 godina ?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50000
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
ligtsoft, svaka čast za knjige
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1

pa to shto nas "povezuje" je upravo ono chega se treba osloboditi  (tj tih 5 gomila ili grana ) Smile . shta je ono shto te povezuje sa tobom kad si bio dete od 10 godina ?  Smile

Prema mom razumevanju, ne treba se osloboditi 5 grana, jer bi to značilo da se treba osloboditi uma ili tela. Što znači samoubistvo.
Oslobođenje pre vidim kao znanje, uviđanje da to što zovemo "ja", to što je nastalo međusobnim povezivanjem 5 sastojaka, jeste jedan privid. Kada to zasita shvatimo, onda prestaje diktat tog "ja", koje nas često uvaljuje u nevolje. A kad nema nevolja, ni sreća nije daleko.

A ono što me povezuje sa mnom kada sam imao 10 godina jeste jedan neprekinuti tok ili sled stanja i uma i tela, koja se nastavljaju jedno na drugo. Nema ničeg suštinskog, samo proces, kao kod plamena sveće koji je s jedne strane gledano uvek isti, ali sa druge nije isti ni u dva uzastopna trenutka. Ili reka. Gledaš je i kažeš "Dunav", a to je samo jedan pojam, jer voda koju gledaš je uvek druga. Tok je Dunav, ali ne i voda kraj koje stojiš.

Tako se to nekako meni čini  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
ligtsoft, svaka čast za knjige

Pa svaka čast i onima koji su ih napisali  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
 ja nisam govorio o tvom shvatanju ,nego o sushtini budizma  Smile Smile  i taj "neprekinuti" tok je u stvari opsena - ne samo shto spavash ,kunjash ,dremash ,nego teshko da mozesh da odrzish kontinuitet misli celih 5 minuta ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 44 45 47 48 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 00:29:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.628 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.