Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 19:53:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 41 42 44 45 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166708 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
moj ego jeste veliki kao kuca - ali ipak ne ide toliko da ne moze da prizna kad pogreshi ,nego krivi sve na svetu - od wikipedije pa nadalje  Smile . ti mozesh da zivish u obmani ,ali obmanjujesh samo sebe .

Što si odmah depresivan. Pa ljudski je grešiti  Smile
Evo i ja bih priznao kad bi mi rekao u čemu sam pogrešio. Sve što sam ti rekao jeste da to što si izneo kao činjenicu da je Buda imao plave oči ne stoji, jer je neproverljivo. Kao da si rekao da je Isus imao zelene oči. Može biti u najboljem slučaju samo pretpostavka.

Ti onda potegnu Wikipediju, pa posle Lakkhana suttu iz Pali kanona. U njoj piše to što ti tvrdiš, ali to je samo dokaz da to tamo piše. Ali ne i dokaz za Budu. Dakle, malo manje isključivosti, više opreza i sve će biti OK. Nemoj Pali kanonu prilaziti fanatično, kao sve što tamo piše sušta je reč Budina. Pa bar vi zenovci ste poznati kao tough guys: Kad vidiš Budu, ubij ga Smiley

To ti je kao i sa Biblijom. Dopisivalo se i ubacivalo, po potrebi, pa treba koristiit moć rasuđivanja. Tako i sa tim opisom. Ako bi se malo udubio u njega, video bi da Buda je prikazan maltene kao neko čudovište, a ne čovek: rukama dodiruje kolena a da se ne saginje (orangutan), ima znak tocka sa hiljadu precaga na tabanima (koji su uz to još i ravni), seksualni organ mu je potpuno uvučen u telo (kao kod konja), 40 zuba, torzo kao u lava, veliki i dugačak jezik (k'o u kera, Bože me oprosti Smiley ), a trepavice dugačke kao u krave itd. Jel tebi to zvuči? Meni malo ne. Suspektujem da je kasnija dorada. Vuče mi na mahayanu i tu vrstu ikonografije.

Sve u svemu, verovao ili ne, ima i u Pali kanonu mesta koja ne piju vodu. Pošto si tolikoiko zapeo oko plavetnila, pada mi na pamet sledeći slučaj:
Buda zaista ima prekrasna poređenja i jedno je ono kad poredi prosvetljenje sa izdizanjem lotosa iz muljevitog dna jezera i rascvetavanjem iznad površine vode. Takođe na više mesta poredi kapi koje lako skliznu sa latice lotosa, isto kao što i probuđeni ostaje nedirnut nevoljama ovoga sveta. I u čemu je poenta? Pa u tome da često u suttama naiđeš da se govori o plavim, crvenim i belim lotosima. A kad malo bolje razmisliš, plavi lotosi uopšte ne postoje. Sem u mana nedostižnim visinama koje se zovu pesnička sloboda.

Hvala za priliku da ćaskamo  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1

Evo i ja bih priznao kad bi mi rekao u čemu sam pogrešio. Sve što sam ti rekao jeste da to što si izneo kao činjenicu da je Buda imao plave oči ne stoji, jer je neproverljivo. Kao da si rekao da je Isus imao zelene oči. Može biti u najboljem slučaju samo pretpostavka.

buda je istorijska lichnost , isus nije (nije dokazano da je uopshte postojao ) . budi se zna poreklo ,isusu ne . pali kanon je ipak malo vishe nego predpostavka za nekog ko se naziva budistom ...  Smile

sve u svemu , postoje konkretni dokazi da je buda bio arijevac (kasta , statue i slike ,kanon) . to su istorijski izvori ,kao i svaki drugi. s druge strane ti nemash shta da suprotstavish tome.

inache prema kanonu , budine ruke (raspon) su shiroke koliko je visok - dakle da vincijeva idealna mera  Smile
------------------------------

poenta ove diskusije nije da ja tebe ubedim da prihvatish mog budu ,nego da ti pokazem da tumachenje budizma koje ti iznosish na ovom forumu vec duze vreme nije zasnovano ni na tradiciji ni na duhu budinog uchenja .
  budizam nije hipi pokret holivudskih "zvezda"  Smile , ni religija ni filosofija ,vec najdublji pokret ka univerzalnoj sushtini postojanja .samim tim ,on se ne moze tek tako nagurati u jeftinu matricu onoga shto se danas prodaje kao "ljubav i tolerancija" .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
buda je istorijska lichnost , isus nije (nije dokazano da je uopshte postojao ) . budi se zna poreklo ,isusu ne . pali kanon je ipak malo vishe nego predpostavka za nekog ko se naziva budistom ...  Smile
sve u svemu , postoje konkretni dokazi da je buda bio arijevac (kasta , statue i slike ,kanon) . to su istorijski izvori ,kao i svaki drugi. s druge strane ti nemash shta da suprotstavish tome.

Eto, mlatis ga, dza levo, bu desno, i u nedostatku boljih argumenata ponovo brzaš sa zaključcima. To ti je izgleda prešlo u naviku.  Smile
Odgovaraš na ono što te nisam pitao, a ne odgovaraš na ono što sam te pitao. A kao, nešto bi da objasniš. Možda sam sebi, ne znam.  Smile

Ja kažem da su Budine plave oči pretpostavka i da u Pali kanonu ima mesta koja sasvim očigledno nisu Budine reči, a ti ništa o tome, nego k'o pokvarena ploča: arijevac, kšatrija itd. (kao da sam ja to osporavao), a onda brže bolje zaključiš kako čitav Pali kanon uzimam kao pretpostavku. Pa sad kao nešto treba da raspravljamo.

inache prema kanonu , budine ruke (raspon) su shiroke koliko je visok - dakle da vincijeva idealna mera  Smile

Ja te pitam jel ti logično da je Buda imao trepavice kao krava i ruke do kolena, a ti mi navodiš Davinčija Smile

poenta ove diskusije nije da ja tebe ubedim da prihvatish mog budu ,nego da ti pokazem da tumachenje budizma koje ti iznosish na ovom forumu vec duze vreme nije zasnovano ni na tradiciji ni na duhu budinog uchenja .

iz čega bi sad mi trebalo da izvedemo zaključak da ti poznaješ i tradiciju, a naravno i (sveti) duh Budinog učenja.  Smile
Ma video sam ja još od lokomotive da si ti neki veseljak. Smile

Ne bih da budem grub, ali verovatno ćeš kad malo bolje razmisliš i sam shvatiti da je ovo što si rekao neozbiljno. Barem sudeći po tvojim dosadašnjim postovima u kojim si "razjašnjavao". Ako si već toliko verziran, napiši nešto smisleno, sem dosadašnjih (rimuje se sa: dosadnih) zen poskočica tipa: "u tom smislu , buda nije deo vas ,ali i jeste deo vas" ili "moze li buda da postane budista ?"

Naravno, nemoj ponovo da brzaš sa zaključcima, da ja tvdim kako sam neki stručnjak za budizam, ali pošto ga godinama proučavam, pokušavam na ovoj temi da napišem nešto smisleno o tome kako ga ja razumem, kad se već niko ranije nije toga latio. A koliko ljudi toliko i razumevanja. Znam, to je za tebe "hipi budizam". Ali ne razumem jednu stvar. Nakuckao si dosad 8500 poruka i kako umesto da se zadovoljavaš krpljenjem i popravkama hipi budizma, nisi do sada već otvorio neki topik "Pravi budizam", "Budizam prirodnog zakona" ili tako nešto fundamentalno, pa izložiš svoje dragoce uvide. Zašto nam uskraćuješ prosvetljenje  Ili i tebe treba, kao Budu, da zamoli sam Brama Sahampati da kreneš da podučavaš Smile

Ajde. Možeš ti to.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
 a zasto za Budu kazu da je bio kost i koza, a predstavljen je kao da pati od velikog viska kilograma?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
a zasto za Budu kazu da je bio kost i koza, a predstavljen je kao da pati od velikog viska kilograma?
Kost i koža je bio u jednoj fazi svog života, kad je napustio kuću i pridružio se grupi asketa koji su smatrali da se samo umrtvljavanjem i mučenjem tela može dostići cilj. I on je sebe mučio na razne načine, pa i postom, u meri da je postao kost i koža. Kad je već stigao na ivicu smrti sinulo mu je da to ipak nije pravi put i počeo je ponovo da normalno uzima hranu. To je sablaznilo petoricu njegovih saputnika asketa i oni ga napustiše, misleći da je suviše zastranio. Tako je Buda ostao sam da se sam izbori za svoje prosvetljenje. Zanimljivo je da su mu kasnije, kad je dostigao prosvetljnje, upravo onih pet asketa bili prvi učenici, jer su već na osnovu spoljašnjeg izgleda shvatili, kad su ga ponovo sreli, da se nešto veliko sa njim dogodilo.

A ova debeljuca varijanta što prodaju po kojekakvim radnjama egzotičnih ukrasa je zapravo "Buda koji se smeje", na kineskom Budai Luohan, a na japanskom Hotei, verzija budućeg Bude Maitreye, dakle Bude koji će podučavati u narednom kosmičkom ciklusu, kad se ovaj naš završi. A završiće se, pre ili kasnije  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1

Ja kažem da su Budine plave oči pretpostavka i da u Pali kanonu ima mesta koja sasvim očigledno nisu Budine reči, a ti ništa o tome, nego k'o pokvarena ploča: arijevac, kšatrija itd. (kao da sam ja to osporavao), a onda brže bolje zaključiš kako čitav Pali kanon uzimam kao pretpostavku. Pa sad kao nešto treba da raspravljamo.

osporavao si da je buda arijevac .ako sad ne osporavash - drago mi je  Smile .

Citat

Ja te pitam jel ti logično da je Buda imao trepavice kao krava i ruke do kolena, a ti mi navodiš Davinčija Smile

ako u kanonu pishe da je imao raspon ruku jednak visini (idealni da vinchijev chovek) ,onda je malo verovatno da je imao ruke do kolena .

shto se tiche trepavica , ne znam stvarno kolike su na kravama  Smile ali je verovatno da su budine bile dugachke.

opis bude u pali kanonu nije sluchajan   Smile . dakle  ,sama chinjenica da su za boju budinih ochiju stavili boju  plavog lotusa (za koji si tvrdio da ne postoji  Smile ) ,govori da je ta telesna osobina smatrana uzvishenom . tako je i sa ostalim osobinama koje svakako kriju neko znachenje ,mozda izgubljeno u danashnjem vremenu .

Citat

nisi do sada već otvorio neki topik "Pravi budizam", "Budizam prirodnog zakona" ili tako nešto fundamentalno, pa izložiš svoje dragoce uvide. Zašto nam uskraćuješ prosvetljenje  Ili i tebe treba, kao Budu, da zamoli sam Brama Sahampati da kreneš da podučavaš Smile

otvarao jesam i ja i drugi. mozda nisi dovoljno gledao . mozda tebe ne treba pouchiti rechima .  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
negde procitah (u budistickim knjigama) da je i Isus jedna od Budinih inkarnacija. sta mislite o tome?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
ako u kanonu pishe da je imao raspon ruku jednak visini (idealni da vinchijev chovek) ,onda je malo verovatno da je imao ruke do kolena .
Smile
Problem je (za tebe) sto u kanonu i to bas u istom onom citatu koji si dao, pise da je imao i ruke do kolena. Pogledaj tacku 9. Toliko sigurno znas engleski.
Pre nego sto nastavim edukaciju, moras se odluciti sta mislis da je tacno: do kolena ili Davinci? Pa mi javi.

Citat
shto se tiche trepavica , ne znam stvarno kolike su na kravama  Smile ali je verovatno da su budine bile dugachke.
Smile
Opet mladalacka lakovernost (i nepoznavanje biologije). Zasto je verovatno? Samo zato sto tu pise? Pa malopre smo otkrili da je opis kontradiktoran.

Citat
... mozda tebe ne treba pouchiti rechima .
A kako bi ti drugacije? Jel to neka pretnja?
S obzirom na to kako si se deklarisao, pada mi na pamet jedino "ciklon B" kao nastavno sredstvo  Smile

@ gottago

Ne znam gde si to procitao, ali se kosi sa budistickim ucenjem. Buda Gotama je svojom smrcu tamo negde u 5. veku pre Hrista izasao iz kruga preporadjanja koji se zove samsara i usao u nirvano. Otuda za njega nema vise novih zivota ovde medju nama. To je ujedno i cilj budistckog puta za sve njegove sledbenike.
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 594
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Ja sam tu debelu verziju Bude shvatao simbolicno, kao simbol ispunjenosti, i duhovne i telesne. Naravno nije skladno biti debeo ali simbolicki, kao neko kome ne nedostaje nista...

Sto se tice njegove njegove reinkarnacije, mozda je zauvek odlucio da ostane u nirvani ali mozda se i vratio, ko bodisatva Smiley Jer kako sam cuo, otkako se prosvetlio setio se svih svojih proslih zivota, sta je sve bio, i tako shvatio da se procesom samsare nista ne gubi, samo se dobija na kvalitetu.
Ko zna kako je to, biti prosvetljen, u vecnom blazenstvu, i osetiti poriv da se ponovo vratis u dolini suza... Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Ja sam tu debelu verziju Bude shvatao simbolicno, kao simbol ispunjenosti, i duhovne i telesne. Naravno nije skladno biti debeo ali simbolicki, kao neko kome ne nedostaje nista...
i ja isto. nesto kao blazenstvo.

@ trubuntu
sta je dalaj-lama? zar on nije jedan od Buda.  sta je sa onom pricom (opet se nesecam gde sam procitao  Smile  ), da kada je Buda umro, njegova aura se podelila na nekoliko delova. neki delovi se stalno vracaju na zemlju kao ljudi (jedan od njih je kao dalaj-lama), da bi pomagali ljudima. da li postoji neka takva prica? puno knjiga sam procitao, sve mi se pomesalo.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 41 42 44 45 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 19:53:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.