Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 15:14:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 165983 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
inache ne postoji neshto shto bi se moglo nazvati budistichki kanon .

da bi se odbacila moralnost/nemoralnost morash da znash shta je iza njih . posmatraj svako pravilo morala i sam odluchi da li ono treba da se poshtuje i dokle treba da se poshtuje .  a za odbacivanje uma - rekao sam ti ,meditacija Smile

Dobro. Nisi mi naveo reference za svoje tvrdnje (sem one 1000-de tekstova na interenetu, koja je malo neprecizna), tako da ne znam iz koje perspektive govoriš. Sem ako to nije tvoja lična varijanta budizma. Što se mene tiče, kad govorim o budizmu mislim na teravadu i njezin kanon. A on se sastoji iz tri dela, od kojih je jedan - pogodi - Vinaya pitaka, to jest, deo sa pravilima morala. Druga dva su Budini govori (Sutta) i sistematična razrada učenja (Abhidhamma). Dakle, ipak postoji budistički kanon, tu si nešto pobrkao.

Nisi mi naveo ni kako ti u praksi sprovodiš to "odbacivanje i morala i uma". Dakle kad ti komarac sleti na ruku da večera, ili ga spljeskaš ili mu dopustiš da se natankuje. Makoliko ga "odbacivao", on ti je na ruci i samo što nije krenuo da buši  Smile 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Bosch ima centrifugu
Budizam je veoam specificna religija i zbog toga je uspeo da "zarazi" (pozitivno) celu Aziju a bogami i svet. To je jedino ucenje koje ne nudi obecanje o vecnom zivotu nego nacin kako da se zivi ovaj zivot. Cesto je pogresno shvatan jer je saznanje o njemu dolazilo iz raznih izvora. Budizam Indije je razlicit od budizma u Tajlandu, Tibetu, Burmi, Kini, Japanu ili Laosu. Svako loklano verovanje ili vishe njih se stapalo sa ucenjem nekoga ko je prenosio Budizam. Prvo tak koji ga je prenosio imao je uvek unikatni nacin kako je to radi a i lokalna verovanja su uvek bila drugacija. NA kraju svaki covek ce budisticko ucenje shvatiti na sopstveni nacin - neko ce ubiti komarca a neko nece ni pomisliti na to - da li jedan manji a neko veci budista?

Jedini "pravi" budizam je stanje uma - ono ne zavisi ni od ucenja, ni manastira, ni ucitelja ni toga gde je manastir nalazi pa cak ni od toga da li uopste obitavamo u manastiru - mnogo bitnije u budizmu je sta je to sto obitava u nama samima.

Zbog toga sam rekao da nema nikakve veze da li se budzam izucava u Srbiji ili na Tibetu.

A stojim iza toga sto je rekao BF - jedini nacin da se dosje do Bude kao stanja uma je da se stvari i pojmovi spoznaju i odbace - pa to stoji i za moralna pravila. U suprotnom mi nikada ne mozemo postati Buda sve dok je um vezan i zarobljen pravilima i strahom da se ona prekrse.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
teravdinski (hinajana -mali put,mala kola) budizam je danas (a i ne samo danas Smile) u velikoj manjini . ali to nije toliko ni vazno ; svako ko ima internet moze da krene od vikipedije i dalje sam da prouchava razne tekstove i reference i da vidi koja mu se shkola najvishe svidja .

ono shto jeste vazno je da spljeskao ti komarca ili ne , nijedan  od ta dva postupka nije ni ispravan ni neispravan . ti si taj koji to vidish kao ispravno ili neispravno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Ti i dalje meni ne odgovaraš na postavljeno pitanje, ali verovanto postoji razlog za to.

ono shto jeste vazno je da spljeskao ti komarca ili ne , nijedan  od ta dva postupka nije ni ispravan ni neispravan . ti si taj koji to vidish kao ispravno ili neispravno

Ovo verovatno lepo zvuči, ali pitaj komarca šta misli o tome  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ti i dalje meni ne odgovaraš na postavljeno pitanje, ali verovanto postoji razlog za to.

a koje je tvoje pitanje ? Smile
Citat
ono shto jeste vazno je da spljeskao ti komarca ili ne , nijedan od ta dva postupka nije ni ispravan ni neispravan . ti si taj koji to vidish kao ispravno ili neispravno

Ovo verovatno lepo zvuči, ali pitaj komarca šta misli o tome Smile

pa komarac ti svakako odgovori ,ili se napije krvi ili umre  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4

eno ih dva i dalje čuče u postu #60 u vrhu ove strane...

pa komarac ti svakako odgovori ,ili se napije krvi ili umre  Smile

priznajem, ovo ne razumem  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49876
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24
što volim kada se svi experti za budizam skupe na jednom mjestu,  Smile Smile Smile

imam šta da čitam, a bome i naučim  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
što volim kada se svi experti za budizam skupe na jednom mjestu,  Smile Smile Smile

Magic, hajde ti svrni na temu o ateistima i agnosticima...

~Budizam u Srbiji- preko knjiga. Na svakom standu- Meditacije...  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4

Ma nismo mi nikakvi eksperti, nego malo više zainteresovani amateri, koji pokušavaju da jedan od drugog još ponešto saznaju Smiley
Naravno, ako te nešto zanima, mogu da probam da odgovorim u skladu sa svojim iskustvom.
Ali pravi ekspert će biti u Beogradu 6. i 7, čovek koji 24 sata živi to što govori i njega treba propitati ako te nešto zanima.

Big smile  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

eno ih dva i dalje čuče u postu #60 u vrhu ove strane...
chim komarac bude sleteo saznacemo odgovor na tvoje pitanje Smile

Citat
pa komarac ti svakako odgovori ,ili se napije krvi ili umre Smile

priznajem, ovo ne razumem Smile
nisam iznenadjen Smile kad sledeci put dodje komarac da se nahrani tvojom krvlju ,slobodno ga pitaj  shta misli o celoj toj situaciji Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 15:14:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.