Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:26:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 165848 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
kad odbacish moral ,onda sa njim odbacujesh i nemoral Smile nemoral je direktna posledica morala Smile budino uchenje se propoveda u 3 tzv tochka istine :
1. moralna uchenja za "prostu masu" - ljude koji nisu sposobni ili ne zele da shvate budino uchenje u potpunosti .
2. filosofsko-metafizichka uchenja za "intelektualne slojeve" - za obrazovanije ljude koji ipak josh uvek nisu u stanju da odbace um.
3. meditativna praksa - uchenje koje se prenosi bez rechi Smile ovo je u stvari prava svrha budinog uchenja .

Sve to jako lepo izgleda ovako iskucano na ekranu. 1, 2, 3. i mi naravno odmah skočimo na trojku, da se ne zamajavamo sitnicama Smile
ali bih baš voleo da daš neku referencu na budistički kanon koja potkrepljuje to što navodiš.
Naravno, još me više zanima da li i kako ti to sprovodiš u sopstvenom životu. Kako odbacuješ moral i kako odbacuješ um?

Moram priznati da mi je najinspirativnija ova jedinica, za prostu masu. Em znam gde je granica, em mogu da pričam Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 335
OS
MacOS X
Browser
Mozilla rv:1.8.1.4)
takodje i u budizmu ako se drzish samo moralnih zakona necesh daleko dogurati - oni se smatraju najnizim delom budinog uchenja ,tj budinim stopalima Smile

Kao u svakoj religiji, i u budizmu je moral osnova. BEZ njega nećeš daleko dogurati  Smile
A to da li je najniži ili najviši nije nikako vrednosna kategorija. Kao što je i temelj kod kuće najniži deo, ali bez njega kuće nema pa nema.
Moral je samo stepenica koja se mora na kraj odbaciti. Uopce se ne soglasujem da budizam funkcionise samo u azii. Ono sto mi podrazumevamo kao religija, inace kod istocnjaci se zove dharma, a to je sledenje odredene pravila i propisi kako bi se doslo do cilj ( blazenstvo, nirvana, samadhi, prema...), i ona se stece u guni vrline, ali ipak ona jos pripada u materijalnom svetu, I to sto kazete da je svaki mentalitet gradi svoja religija, to je samo pokazatel za njihova uslovenost. Ti nisi ovo telo i poistovecavati se sa Srbin, Kriscanin, student ili sta god hoces je iluzija. krajni cilj je napustiti religiju- dharma (sarva dharma pariksaja). i prihfacanje budizam prije svega je prihfacanje odredjena filozofija i to nema veze ni sa mentalitet ni so kulturna obuslovenost.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00

Smile

Meni se dopada 2. Obbaciti um, odbaciti um!  Smile

Napisite mi kako, potrudicu se da primenjujem. Mada mogla bih i moral da odbacim, pa da budem srecna i vesela. Komplet.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Дог из д дог фор лајф

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1165
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
SonyEricsson K750i
ko jebe budizam svi srbi trebaju da budu pravoslavci
IP sačuvana
social share
lakse je sa cetiri u rukama , nego s jednom u krevetu..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 335
OS
MacOS X
Browser

Smile

Napisite mi kako, potrudicu se da primenjujem. Mada mogla bih i moral da odbacim, pa da budem srecna i vesela. Komplet.  Smile

Analysing paralysing, toa ti e um   Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
Obaciti?! Om mane padme hum Smile Smile Smile
To nije odbacivabje, ejnej benje , lazna egu jeste. al ja bi se formirao tako da deluzijski krugove da odbacimo. U malo format C, al stizes prema real sebi. Potresno je tok al , vredi Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 335
OS
MacOS X
Browser

Ne, ne odbacivanje, nego sprijateljivanje sa umom.   Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
Da bbb108, empatija prema sebi je potrebno, al za to treba komunikacija sa drugima. Vidi G.H.Mead sta je pisao pre 100 godina.
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
kad odbacish moral ,onda sa njim odbacujesh i nemoral Smile nemoral je direktna posledica morala Smile budino uchenje se propoveda u 3 tzv tochka istine :
1. moralna uchenja za "prostu masu" - ljude koji nisu sposobni ili ne zele da shvate budino uchenje u potpunosti .
2. filosofsko-metafizichka uchenja za "intelektualne slojeve" - za obrazovanije ljude koji ipak josh uvek nisu u stanju da odbace um.
3. meditativna praksa - uchenje koje se prenosi bez rechi Smile ovo je u stvari prava svrha budinog uchenja .

Sve to jako lepo izgleda ovako iskucano na ekranu. 1, 2, 3. i mi naravno odmah skočimo na trojku, da se ne zamajavamo sitnicama Smile
ali bih baš voleo da daš neku referencu na budistički kanon koja potkrepljuje to što navodiš.
Naravno, još me više zanima da li i kako ti to sprovodiš u sopstvenom životu. Kako odbacuješ moral i kako odbacuješ um?

Moram priznati da mi je najinspirativnija ova jedinica, za prostu masu. Em znam gde je granica, em mogu da pričam Smile

pa niko te ne tera da odmah skocish na trojku Smile shta vishe to je gotovo i nemoguce . medjutim , da bi napredovao na putu budizma morash da predjesh i da odbacish taj stepenik Smile

inache ne postoji neshto shto bi se moglo nazvati budistichki kanon .imash dodushe onu temu u top-u (zakljuchanu) ali to je samo jedno od pogleda na budizam . po internetu ima hvala bogu 1000-de textova ,ali vazno je da shvatish ovo ne moze buda da reshi tvoje probleme , ti sam morash da ih reshish

da bi se odbacila moralnost/nemoralnost morash da znash shta je iza njih . posmatraj svako pravilo morala i sam odluchi da li ono treba da se poshtuje i dokle treba da se poshtuje .  a za odbacivanje uma - rekao sam ti ,meditacija Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4

Smile

Odgovor možeš naći u knjizi:  Moć sadašnjeg trenutka koju je napisao Ekart Tol.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:26:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.