Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Sep 2025, 17:29:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 96 97 99 100 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166600 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 484
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
@Coolidge

"stičem utisak da se više koncentrišete na traženje grešaka u mojim shvatanjima i interpretacijama nego na potragu za istinom. Naravno, ne želim da Vam osporavam to pravo. Slažem se da izraz "pobegnu" nije baš najsrećnije odabran, možda bi izraz "da ga se oslobode", ili tako nešto, bio adekvatniji."

Meni su bezanje i oslobadjanje izuzetno razliciti pojmovi. Naravno da uvek postoji mogucnost da sam ja cepidlaka, ali kod reci "bezanje" meni (i prilicno sam siguran vecini drugih takodje) je prva asocijacija kukavicluk, a zatim strah, a kod reci "oslobadjanje", osim naravno same slobode, asocijacije su mi hrabrost (i cela ta neka herojska prica), a posle i napredak, uspeh i sl. Dakle, te sve reci meni bude bukvalno suprotne, kontrastne asocijacije - ali mozda je, kao sto rekoh, trazenje razlike izmedju bezanja i oslobadjanja ipak samo cepidlacenje.

U svakom slucaju, deluje mi da vam ne odgovara moj komentar, a taj problem je sasvim lako resiti, necu vas vise komentarisati i "mirna bosna".

@sova
Jedan psiholog je pitao amazonska plemena da mu opisu Evropljane, i nakon sto je Amazonac opisao kako smo bledi i sl, konstatovao je da "uvek nesto trazimo". Evropljanin ga pita: a gde je to sto trazimo. Amazonac pokaze na srce i odgovori: "Ovde".
Mi Evropljani bi stalno nesto menjali i popravljali. Indusi postave pitanje zasto uopste zele da poprave stvari - mozda stvarima nije potrebno popravljanje, mozda smo mi prosto nezadovoljni sobom, pa menjamo sve oko sebe. Mozda letimo u svemir jer je lakse nego pogledati u sebe (mislim da je to bas Jung naveo kao primer). Indija sada pocije da primenjuje mnoge tekovine Zapada, ali ih ne kopira vec ih pametno ugradjuje u svoju kulturu i nikada nece ni biti poput Svajcarske (bogu hvala, i ne treba da bude).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Meni su bezanje i oslobadjanje izuzetno razliciti pojmovi. Naravno da uvek postoji mogucnost da sam ja cepidlaka, ali kod reci "bezanje" meni (i prilicno sam siguran vecini drugih takodje) je prva asocijacija kukavicluk, a zatim strah, a kod reci "oslobadjanje", osim naravno same slobode, asocijacije su mi hrabrost (i cela ta neka herojska prica), a posle i napredak, uspeh i sl.

U redu, eto, ja sam prihvatio ispravku svoje izvorne izjave. Složio sam se da izbor reči nije bio baš najsrećniji. Suština te rečenice je bila u tome da Budisti ne teže da bolje upoznaju i razumeju "ovaj naš svet" već da se, znači, istog "oslobode" doživljavajući ga samo kao izvor patnje. Zaista nisam imao nameru da dajem etičke sudove, pa zato nisam obratio pažnju na aksiološke implikacije primene pojedinih izraza.

U svakom slucaju, deluje mi da vam ne odgovara moj komentar, a taj problem je sasvim lako resiti, necu vas vise komentarisati i "mirna bosna".

Ajoj, pa nemojte tako. Valjda se iz mojih napisa vidi da ne postujem u blogerskom stilu (?)  Ja volim diskusiju i dijalektiku mnogo više nego da "držim predavanja". Jedini problem je što mi, izgleda, ovde niko ne odgovara na suštinu mojih iskaza, ne osporava ih ali i ne prihvata, prosto ih svi zaobilaze, pa mi možda, eto, malo smeta što se neko bavi (za mene) marginalnim pitanjima (kao što je ovo, da li se taj izraz može tumačiti kao kukavički ili ne). Meni to liči na pitanje da li reč "molitva" kod Hrišćana implicira inherentnu slabost onog koji je praktikuje (a Budisti su, eto, u prividno "povoljnijem" položaju jer praktikuju meditaciju a ne molitvu..). Mislim da to nema veze sa suštinom "molitve" kod Hrišćana; treba gađati u suštinu i njome se baviti, npr. molitva i meditacija su totalno različite stvari a problematizovanje "molitve" zato što neko može izgledati kao slabić jer se "moli" mi deluje kao promašena tema... Meni bi, dakle, odgovaralo da neko pronađe "rupe" u suštinskim postavkama koje sam iznosio, pa da o tome polemišemo. Naravno, čak i ako mi ne prija osporavanje (što je, složićete se, sasvim prirodno), to ne znači da ne umem da poštujem to kada mi neko, nakon razumnog dijaloga, na jasan način ukaže na neku grešku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
Samodisciplina i strpljenje

"Disciplina" je teška recčza vecćinu nas. Ona priziva sliku nekoga sa
štapom koji nam stoji iznad glave i govori da nešto ne radimo dobro.
Ali samodisciplina je drugačija. Ona je veština da prozremo prazne
pretnje sopstvenih impulsa i otkrijemo njihove tajne. Oni nemaju moć
nad nama. Sve što rade je samo predstava, obmana. Vaši nagoni vrište i
besne na vas, ulaguju se, obmanjuju, prete, ali oni zapravo nemaju
nikakav štap. Popuštate im iz navike. Popuštate im jer se zapravo
nikada niste potrudili da pogledate iza tih njihovih pretnji. Tamo je
sve prazno. Međutim, samo je jedan način da naučite tu lekciju. Reči
na ovoj stranici vas same od sebe neće tome podučiti. Ali pogledajte u
sebe i posmatrajte sve to što izranja -- uznemirenost, napetost,
nestrpljivost, bol -- samo ga posmatrajte i ne uplićite se u njegovu
priču. I na vaše veliko iznenađenje, sve to će jednostavno proći.
Doći i proći. Tako jednostavno. Postoji i jedna druga reč za
samodisciplinu. A to je strpljenje.

Henepola Gunaratana, Mindfulness in Plain English

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
@trubuntu

daj nesto o meditaciji? Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
"Disciplina" je teška recčza vecćinu nas. Ona priziva sliku nekoga sa
štapom koji nam stoji iznad glave i govori da nešto ne radimo dobro.
Ali samodisciplina je drugačija. Ona je veština da prozremo prazne
pretnje sopstvenih impulsa i otkrijemo njihove tajne. Oni nemaju moć
nad nama. Sve što rade je samo predstava, obmana. Vaši nagoni vrište i
besne na vas, ulaguju se, obmanjuju, prete, ali oni zapravo nemaju
nikakav štap. Popuštate im iz navike. Popuštate im jer se zapravo
nikada niste potrudili da pogledate iza tih njihovih pretnji. Tamo je
sve prazno. Međutim, samo je jedan način da naučite tu lekciju. Reči
na ovoj stranici vas same od sebe neće tome podučiti. Ali pogledajte u
sebe i posmatrajte sve to što izranja -- uznemirenost, napetost,
nestrpljivost, bol -- samo ga posmatrajte i ne uplićite se u njegovu
priču. I na vaše veliko iznenađenje, sve to će jednostavno proći.
Doći i proći. Tako jednostavno. Postoji i jedna druga reč za
samodisciplinu. A to je strpljenje.

Što bi naš narod rekao, sa mnogo manje reči, "ko čeka, taj se načeka".

Mindfulness in Plain English

Plain EnglishSmile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
Da dam nešto o meditaciji?

Verovatno najbolja knjiga o meditaciji koju sam pročitao je upravo ta Gunaratanina: Meditation in Plain English  Smile
Ali ne treba očajavati što je English, jer ima i prevod na srpski ovde (doduše naslov je preveden kao meditacija za početnike):
http://www.yu-budizam.com/knjige/pdf/Gunaratana.pdf

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
G. Trubuntu, da li biste se složili da propovedanje kao pristup nije karakteristično za Budizam?
« Poslednja izmena: 26. Jun 2010, 18:37:22 od Coolidge »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
@trubuntu

Zahvaljujem...
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
G. Trubuntu, da li biste se složili da propovedanje kao pristup nije karakteristično za Budizam?

Apsolutno bih se složio.
Recimo, budističkom monahu je zabranjeno da izlaže Učenje sve dok ga neko izričito ne pozove da to učini.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

i sirom otvorenih ociju ne vidim nista...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
mob
Nokia N95 8gb
Off obrisan !
IP sačuvana
social share
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 96 97 99 100 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Sep 2025, 17:29:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.