Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 13:08:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 94 95 97 98 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166537 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
Bez obzira je li budista ili nije, kažu da tada biva da preostala karmička energija dovodi do rođenja novog/starog bića, a okolnosti u kojima se to biće rađa zavise od kvaliteta te karmičke energije. Ako je ona izuzetno loša, novo/staro biće se rađa u svetu koji bismo mogli nazvati paklom. Ako je nešto bolja rađa se u svetu koji bismo mogli nazvati svetom duhova. Ako je još bolja rađa se u svetu koji bismo mogli nazvati nebeskim ili među ljudima.Ali ovo sve kao što i pretpostavljaš govorim po knjizi. Nisam prosvetljen pa da se sećam ranijih preporađanja, veruj mi.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
 Očekivao sam konkretan odgovor, mislio sam da znaš odgovor.

Nastavi da kačiš mudre izreke , i lepe ilustracije ispod teksta.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
Očigledno ne znam onaj odgovor koji tebi treba.
Ali nemoj odustajati. Neko mora da ga zna. Samo traži dalje.
A najviše u sebi. Tu su uglavnom svi odgovori koji nam trebaju.

Sve najbolje  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Alcatel One Touch
Mante se ćorava posla... Smile
E tebe smo čekali prijatelju, kao proverenog budistu, da pripomogneš oko ovih pitanja. Pa ne mogu sve sam  Smile
 Hvala na dobrodošlici... Smile  Nego,el ima neke vutre? Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Očigledno ne znam onaj odgovor koji tebi treba.
Ali nemoj odustajati. Neko mora da ga zna. Samo traži dalje.
A najviše u sebi. Tu su uglavnom svi odgovori koji nam trebaju.

Sve najbolje  Smile

Sve najbolje i tebi , i ako želiš učestvuj u drugim temama.

Živ bio.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Jun 2010, 23:44:31 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Mante se ćorava posla... Smile
E tebe smo čekali prijatelju, kao proverenog budistu, da pripomogneš oko ovih pitanja. Pa ne mogu sve sam  Smile
 Hvala na dobrodošlici... Smile  Nego,el ima neke vutre? Smile Smile Smile

Ima vutre brate , nego jel imaš ti rizle.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Alcatel One Touch
« Poslednja izmena: 22. Jun 2010, 23:54:46 od drogance »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
Pa jel ti čitaš šta sam ja napiao? Budizam ne savetuje samoubistvo. Kakva onda bol naneta roditeljima i prijateljima?

Čovek koji nije Budista je izvršio samoubistvo, ili Budista nateran strašnim mukama. Dakle desilo se.

Da li ti mene uopšte razumeš, šta tada biva.

Edit:

Ne znam da li treba da ti crtam, ja vrlo dobro znam šta je Buda podučavao.

Još jednom pitanje, čovek koji nije upoznat sa Budinim učenjem je izvršio samoubistvo, šta ide dalje po zakonu karme, šta ga čeka u sledećoj inkarnaciji.

"Zakon karme" je samo još jedna od formulacija prirodnih zakona održanja, odnosno zakona kontinuiteta. Nekada se ovi zakoni izražavaju kao "zakoni održanja" ovoga ili onoga (energije, količine kretanja, barionskog broja,...) a nekada kao "sve što u ovaj deo prostora uđe, mora negde i da izađe ili, u suprotnom, u tom delu prostora postoje izvori ili ponori" (Teorema Gaus-Ostrogradski, odn. Teorema Divergencije). Karmička energija, kao emergentni fenomen kod složenih sistema sa brojnim povranim spregama (tzv. živih sistema, iliti živih bića) podleže ovim osnovnim zakonitostima. Karmička energija se ne može uništiti niti ni iz čega stvoriti, jer bi to poremetilo ukupni kosmički balans kao ultimativnu zakonitost Univerzuma. Zato se, jednom "ugurana" u živo biće, mora negde izbaciti, a dotle ga "prevozno sredstvo" (telo, vehikulum) samo nosi i ona ga opterećuje i produkuje patnju uma kome telo pripada.

U konkretnom primeru, ako je neko na samoubistvo nateran "strašnim mukama" onda se u tim mukama i našao zbog nagomilane "loše karme" odn. negativnih karmičkih tendencija. Samoubistvo mu neće pomoći da se patnje oslobodi, već će ga gurnuti u sledeći ciklus Samsare. A gde će to otelotvorenje biti i kakva će mu biti priroda, zavisi od konkretnog karmičkog stanja (tu ima mnogo nivoa egzistencije, kao i nivoa egzistencije egzistencije a i stanja egzistencije). Međutim, ako je na dovoljnom nivou svesti i svestan je da ne čini zlo delo, može da se odvoji od života bez posledica. Na primer, Buda dozvoljava samoubistva Bhikkhu-a koja sa sobom ne povlače karmičke konsekvence, ali oni ne izvršavaju samoubistvo zato što pate.

Iz same pretpostavke da je neko na samoubistvo nateran strašnim mukama, sledi da je u strašnim mukama, a odatle sledi da mu je karmička energija veoma negativna, pa ga "u sledećoj inkarnaciji" čeka mnogo niži nivo egzistencije, pun nastavka te patnje, i to sa manje mogućnosti da utiče na prirodu sopstvene karmičke energije. Kao čovek ima najviše mogućnosti da na nju utiče (i da je "poboljša") pa mu se iz samo tog razloga ne preporučuje samoubistvo.

Moguće je, naravno, zamisliti i plemenito samoubistvo: npr. da skočiš pred auto i spaseš nečiji život žrtvujući svoj. To "vuče" dobru karmu iako nisi prosvetljen. Naravno, moraš biti svestan koga/šta spasavaš. Najbolje je spasiti vrlo mlado dete. Ako, pak, skočiš na ručnu bombu koju je neko bacio da bi likvidirao nekog ministra ili poslanika, e onda te čeka pakao kakav još niko nije opisao... Smile

Ja sam samo konstatovao da nemam ništa da odgovorim na tvoj komentar mog posta. Svako dobro ti želim  Smile
Zahvaljujem. Ja ostajem na Putu potrage za objašnjenjem (ili potvrdom nepostojanja) mehanizma "Prosvetljenja" kao, za mene, jedinog otvorenog pitanja u Budizmu. Primetite da pojam "interakcija" predstavlja složenicu od "inter" i "akcija" gde "inter" znači "među". To podrazumeva bar dva interaktanta, dakle, objašnjenje interakcije uma sa samim sobom je nezadovoljavajuće. Svako dobro i Vama! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 484
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
koje provokacije, koje prozivke (ajde, odgovori da te vidim sad, ili si se uplašio - i  ti fazoni), koje davanje sebi značaja (ko da nekog boli uvo da odgovara forumaškim parazitima), koje internet-kurčenje...

živi dokaz da ne može da se otvori tema na kojoj će neko pisati izreke i odlomke onima koji žele da to čitaju, a da oni kojima ne paše lepo zaobiđu celu stvar.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
fgtra, prijatelju, nema potrebe za ljutnjom  Smile
sve je to samsara. dođe i prođe. i opet dođe...  Smile
vrtimo se ceo život na tom ringišpilu, pa nije ni čudo što se nekom nekad zavrti u glavi i malo izgubi kompas  Smile

sve će to biti OK, samo da stanu ove kiše  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 94 95 97 98 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 13:08:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.