Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 05:35:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 29 30 32 33 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166938 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
. U učenju nema ništa u vezi sa homoseksualnom vezom, ali princip je isti.

princip nije isti  Smile - u budino vreme takva "veza" se nije ni razmatrala ,jer je jednostavno bila neprirodna . tek u 20.veku pod dejstvom hipi-pokreta i raznih judeo-liberalnih uticaja , pokushava da se pokazu da budizam toboze priznaje homosexualnost.

u stvari ,buda je u jednom od svojih moralnih uchenja rekao da njegovi uchenici treba da se uzdrze od "bludnichenja" - odnosno od neprirodnog sexa.

nazalost , u danashnje vreme ,pod uticajem dalaj-lame i drugih "budista" doshlo je do zamagljivanja ovih uchenja , pa tako imamo i tumachenja da su heterosexualni i homosexualni sex isti - shto je u suprotnosti sa osnovnim idejama budizma.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Koristilo bi ako bi naveo neke izvore za svoje tvrdnje.
ovako: "buda je u jednom od svojih moralnih uchenja" nije baš jasno na koje konkretno Budine reči misliš.

Na osnovu kojeg izvora iz kanona zaključuješ to o nejednakosti heterosexualni i homosexualni sexa?
Da budem jasan, ja ovim ne negiram tvoje iskaze već pošto ne znam na čemu ih temeljiš, želim da ih i sam sebi potvrdim ili opovrgnem.
Unpared hvala

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
 jedno od pet pravila ispravnog ponashanja navodi da bi trebalo uzdrzavati se od nedopushtenog sexualnog ponashanja . pod ovim se uglavnom uzima sexualno ponashanje koje ima za jedini cilj zadovoljstvo - odnosno robavanje chulima. poshto je homosexualizam bash takvo zadovoljstvo , izvan prave prirode choveka , u svim tradicionalnim budistichkim zajednicama (i teravadinskim i mahajanskim) to se smatra nedopushtenim . tek u moderno dobo , sa padom kvaliteta poduchavanja , postoje neki "uchitelji" koji homosexualizam smatraju dopushtenim ako izrazava "pravu ljubav"   Smiley 1 .

p.s. evo tih pravila , preuzetih iz wikipedije. ja u nikom sluchaju ne zelim da ih gledam kao zapovesti (jer je to suprotno duhu budizma  Smile ) ,vec kao uputstva za lakshe kretanje po budinom putu :

Pali training rules

The following are the five precepts (pañca-sikkhāpada)[2] or five virtues (pañca-sīla) rendered in English and Pali:1.   I undertake the training rule to abstain from taking life.   Pāṇātipātā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.
2.   I undertake the training rule to abstain from taking what is not given.   Adinnādānā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.
3.   I undertake the training rule to abstain from sexual misconduct.   Kāmesu micchācāra veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.
4.   I undertake the training rule to abstain from false speech.   Musāvāda veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.
5.   I undertake the training rule to abstain from drinks and drugs that cause heedlessness.[3]   Surā-meraya-majja-pamādaṭṭhānā veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.[4]
« Poslednja izmena: 08. Jun 2008, 22:26:07 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
jedno od pet pravila ispravnog ponashanja navodi da bi trebalo uzdrzavati se od nedopushtenog sexualnog ponashanja . pod ovim se uglavnom uzima sexualno ponashanje koje ima za jedini cilj zadovoljstvo - odnosno robavanje chulima. poshto je homosexualizam bash takvo zadovoljstvo... itd.

3.   I undertake the training rule to abstain from sexual misconduct.   Kāmesu micchācāra veramaṇī sikkhāpadaṃ samādiyāmi.
Mislim da to što si izneo nije i ono što je Buda imao na umu kada je formulisao 3. pravilo ponašanja za nezaređene. Naime, ne vidim na osnovu čega si zaključio da je sexual misconduct homoseksualni odnos, kada Buda u razradi ovih pravila lepo kaže i sledeće (na istoj stranici Wikipedije koju si citirao, samo malo niže:

"Abandoning sensual misconduct, he abstains from sensual misconduct. He does not get sexually involved with those who are protected by their mothers, their fathers, their brothers, their sisters, their relatives, or their Dhamma; those with husbands, those who entail punishments, or even those crowned with flowers by another man...."

Po meni je ovde jasno da je duh pravila zapravo upozoravanje na opasnost preljube i pokušaj očuvanja socijalne harmonije. Uzdržavamo se da svojim seksualnim činom povređujemo drugi, one koji su već u nekakvoj emotivnoj vezi sa našim seksualnim partnerom. No ako dve osobe bez ikakvih obaveza dobrovoljno stupe u seksualnu vezu, ne vidim da je tu pol bitan.

Ovo što navodiš da se treba uzdržavati od seksualnog ponašanja koje ima za cilj zadovoljstvo mi baš nije jasno. A pogotovo tvoj zaključak da je homoseksualna veza robovanje čulima (a raznopolna nije?) Pa koji takav čin nema za cilj (i) zadovoljstvo. Ne treba zaboraviti da se ova pravila odnose na nezaređene sledbenike, a ne na monahe i monahinje, gde se praktikuje celibat, kao potpuno održavanje od sexa, pa time i od želje izazvane čulnim zadovoljstvima. Buda je bio dovoljno realan da pred svoje nezaređene sledbenike ne postavlja tako visoke zahteve.

Da ne bi ispalo da sam jako pametan, pa sam ovo što govorim isisao iz malog prsta, dajem i referencu:
Bhikkhu Bodhi: The Noble Eightfold Path)
gde se, između ostalog, kaže:
"The guiding purposes of this precept, from the ethical standpoint, are to protect marital relations from outside disruption and to promote trust and fidelity within the marital union."

Uvek mi je drago kad se povede ovakva diskusija, jer može da razjasni neke nejasnoće i meni, a i drugoj strani. Zato, hvala na inicijativi.

Smile
« Poslednja izmena: 09. Jun 2008, 16:39:16 od trubuntu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26

Mislim da to što si izneo nije i ono što je Buda imao na umu kada je formulisao 3. pravilo ponašanja za nezaredene. Naime, ne vidim na osnovu cega si zakljucio da je sexual misconduct homoseksualni odnos, kada Buda u razradi ovih pravila lepo kaže i sledece (na istoj stranici Wikipedije koju si citirao, samo malo niže:

"Abandoning sensual misconduct, he abstains from sensual misconduct. He does not get sexually involved with those who are protected by their mothers, their fathers, their brothers, their sisters, their relatives, or their Dhamma; those with husbands, those who entail punishments, or even those crowned with flowers by another man...."

Po meni je ovde jasno da je duh pravila zapravo upozoravanje na opasnost preljube i pokušaj ocuvanja socijalne harmonije. Uzdržavamo se da svojim seksualnim cinom povredujemo drugi, one koji su vec u nekakvoj emotivnoj vezi sa našim seksualnim partnerom. No ako dve osobe bez ikakvih obaveza dobrovoljno stupe u seksualnu vezu, ne vidim da je tu pol bitan.

pa iz same razrade ovih pravila jasno je da je buda govorio o vrstama heterosexualnog sexa kojeg se treba uzdrzavati  Smile   homosexualni chin je u budino vreme bio neshto shto se smatralo zabranjenim i bez posebnih pravila ,kao i sex sa zivotinjama ili sex sa mrtvacem  Smile .

ako pochnesh da razmishljash na advokatski nachin (sve shto nije zabranjeno je dozvoljeno ) ,onda bi ispalo da je i nekrofilija u budizmu dozvoljena (jer se niko ne povredjuje  Smile ) .  osim toga , ako je buda bio protiv krshenja drushtvenih , samim tim je implicitno jasno da je bio i protiv krshenja prirodnih zakona .

uvek se treba voditi chinjenicom da je cilj budizma skla duha i tela , da bi se ostvarila prava (budinska) priroda nekog bica. zato svaki chin koji je neprirodan (kao homosexualizam) skrece sa tog puta.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
pa iz same razrade ovih pravila jasno je da je buda govorio o vrstama heterosexualnog sexa kojeg se treba uzdrzavati  Smile   homosexualni chin je u budino vreme bio neshto shto se smatralo zabranjenim i bez posebnih pravila ,kao i sex sa zivotinjama ili sex sa mrtvacem  Smile .

ako pochnesh da razmishljash na advokatski nachin (sve shto nije zabranjeno je dozvoljeno ) ,onda bi ispalo da je i nekrofilija u budizmu dozvoljena (jer se niko ne povredjuje  Smile ) .  osim toga , ako je buda bio protiv krshenja drushtvenih , samim tim je implicitno jasno da je bio i protiv krshenja prirodnih zakona .

uvek se treba voditi chinjenicom da je cilj budizma skla duha i tela , da bi se ostvarila prava (budinska) priroda nekog bica. zato svaki chin koji je neprirodan (kao homosexualizam) skrece sa tog puta.
Moguće je da si u pravu, ali ja ipak to o čemu govoriš ne vidim u obrazloženju pravila. Verovatno zato što ne polazim od premise da je homoseksualna ljubav neprirodna, pa time narušava "sklad duha i tela".

Bilo kako bilo, pravila morala takođe ne vidim kao zapovesti, već preporuke gde ćemo povući liniju, svako za sebe, za nama i drugima prihvatljivo ponašanje. Očigledno da će za različite ljude ta linija biti na različitom mestu.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26

Moguće je da si u pravu, ali ja ipak to o čemu govoriš ne vidim u obrazloženju pravila. Verovatno zato što ne polazim od premise da je homoseksualna ljubav neprirodna, pa time narušava "sklad duha i tela".

Bilo kako bilo, pravila morala takođe ne vidim kao zapovesti, već preporuke gde ćemo povući liniju, svako za sebe, za nama i drugima prihvatljivo ponašanje. Očigledno da će za različite ljude ta linija biti na različitom mestu.

Smile

buda se naravno nije bavio pravilima (tj zabranama) . medjutim samo njegovo uchenje - srednji put - pokazuje da on nije bio ni za razvrat i udoljavanje bilo kom prohtevu tela , niti za krajnji asketizam i unishtavanje tela.

shto se tiche homosexualizma , u tradicionalnim budistichkim zajednicama ( ne samo monashkim,nego i laichkim   Smile ) ,on je bio zabranjen ,isto kao i sex sa zivotinjama ili nekrofilija npr ... chak i sam dalaj-lama koji se zalagao za prava homosexualaca kaze :

The Dalai Lama is the leader of the Tibetan people and is revered by millions of Buddhists worldwide. At a press conference in 1997-JUN, he commented: "From a Buddhist point of view [lesbian and gay sex]...is generally considered sexual misconduct".  .....

s druge strane - svoditi budizam na to da svako povuche liniju za sebe ima jednu opasnost  Smile - pomanjkanje discipline . generalno uzev , osoba koja pochinje sa budizmom nema dovoljno samo-disciplie (narochito u danashnje vreme) da se sama izbori sa problemima. bash zato je vecini ljudi potreban nekakav uchitelj - ne zbog samog uchenja , vec kao utelotvorenje discipline i budistichkog puta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
shto se tiche homosexualizma , u tradicionalnim budistichkim zajednicama ( ne samo monashkim,nego i laichkim) ,on je bio zabranjen
u budističkim monaškim zajednicama je zabranjem bilo kakav sex, ne samo istopolni. Za laičke bih voleo da mi daš neki izvor na osnovu kojeg tvdiš da je bio zabranjen, pošto mislim da to nije tačno.

Citat
chak i sam dalaj-lama koji se zalagao za prava homosexualaca kaze :
The Dalai Lama is the leader of the Tibetan people and is revered by millions of Buddhists worldwide. At a press conference in 1997-JUN, he commented: "From a Buddhist point of view [lesbian and gay sex]...is generally considered sexual misconduct".  .....
ovo mi zvuci kontradiktorno. Ako se Dalaj lama zalaže za prava homoseksualaca, onda je njegova izjava koju citiraš u potpunoj suprotnosti. No, voleo bih da vidim celu izjavu i na kojoj je argumentaciji zasnovana da bih mogao o njoj da sudim.

E sad, jeste da me ova tema nije nikada nešto posebno intrigirala, ali kad smo se već zaputili i ja sam malo pogledao šta kažu "autoriteti". Naišao sam na dva koja mi se čine zanimljiva za naše razmatranje:

1. A. L. De Silva: Homosexuality and Theravada Buddhism
http://www.buddhanet.net/homosexu.htm

"As homosexuality is not explicitly mentioned in any of the Buddha's discourses (more than 20 volumes in the Pali Text Society's English translation), we can only assume that it is meant to be evaluated in the same way that heterosexuality is. And indeed it seems that this is why it is not specifically mentioned. In the case of the lay man and woman where there is mutual consent, where adultery is not involved and where the sexual act is an expression of love, respect, loyalty and warmth, it would not be breaking the third Precept. And it is the same when the two people are of the same gender. Likewise promiscuity, license and the disregard for the feelings of others would make a sexual act unskillful whether it be heterosexual or homosexual. All the principles we would use to evaluate a heterosexual relationship we would also use to evaluate a homosexual one. In Buddhism we could say that it is not the object of one's sexual desire that determines whether a sexual act is unskillful or not, but rather the quality of the emotions and intentions involved."

2. Ajahn Brahm: Homosexuality and other forms of queerness
http://heartlandsg.org/2006/12/30/homosexuality-and-other-forms-of-queerness-excerpt-from-ajahn-brahm/

"When we talk about the 3rd precept, of sexual misconduct, it literally concerns adultery or illicit sex, especially between a man or a woman who were not married and that concern sexual relations that were considered inappropriate at that time, but it certainly does not include homosexual and lesbian activities.

So when we look at the ethical issues of homosexuality, we cannot use the 5 precepts as they don’t apply. The fact that it was not mentioned was an indication that the Buddha did not think that it was that bad after all an activity to be included in the 5 precepts. And so we have to logically treat homosexual and lesbian relationships to the same category as heterosexual relationship. In other words, the law of karma, the understanding of goodness and that which brings forth happiness in future lives and happiness in this life… which mean we have to look at homosexuality in the same light as heterosexuality, in other words if its a loving, caring, non-exploitative relationship, with consenting adults at appropriate age, there seems to be nothing morally wrong with it.

And indeed there are nothing in the sutras, or the Vinaya of the Buddhist Theravada tradition that there is anything wrong with it, nor in the commentaries."

Sve u svemu, suština je koliko ja vidim da ukoliko nema prisile, ukoliko je reč o dobrovoljnoj vezi dve odrasle osobe i ako nijedna od njih nije već u vezi sa nekio drugom osobom, njihov odnos ne potpada pod 3. pravilo morala, bilo da su hetero- ili istopolni. Jer glavni kriterijum koji deli postupke na ispravne i pogrešne jeste da njima ne činimo loše ni sebi ni drugima. I ako je veza zasnovana na međusobnoj ljubavi, brizi i odanosti, ako su obe osobe u njoj srećne, po meni nema nikakve veze kojeg su pola. A ne bi trebalo da bude bitno ni drugima.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
 dalaj-lama ima veoma "prljavu" poziciju po ovom pitanju. on priznaje da po tradiciji homosexualni odnos spada u tabu , a istovremeno podriva tu poziciju . to si mogao da vidish na tom istom sajtu .

homosexualizam predstavlja pretnju okolini (drushtvu) i prirodnom poretku stvari . to vidimo iz primera svih drzava gde se smatrao za normalnu pojavu - da su ga pratila i druga zla (razvrat ,pedofilija, narkomanija , egoizam .... ) uostalom , dovoljno je okrenuti se oko sebe  Smile .

inache , po budistichkoj tradiciji - oralni i analni sex se smatraju "loshim" ,chak i ako se radi o heterosexualnom odnosu - zato shto se zloupotrebljavaju organi - odnosno koriste se za ono za shta nisu predvidjeni .

p.s. evo nadjoh ovu izjavu choveka koji beshe prvi dalaj-lama  Smile

3. It is unsuitable to have intercourse in an inappropriate orifice, such as engaging in the manner of animals.

http://www.reversespins.com/buddhismandgays.html

« Poslednja izmena: 12. Jun 2008, 16:47:16 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

koncentrat 100%

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 546
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6020
U prvim vekovima nove ere plemena po tibetskoj visoravni ujedinila su se pod dinastijom koja je zivela u dvorcu Jarlung,juzno od reke Cangpo,a jugoistocno od Lase
Skola mahajana vidi u Budi ovozemaljsko otelotvorenje jednog vecnog ,kosmickog Bude Bodisatve koji se izuzetno postuje kod Tibetanaca,Mongola,Hana..
Buda se odrekao od nebeskog blazenstva i ostao prisutan u krugu rodjenja i smrti.
Budizam stoga prihvata ljubav,milosrdje i alturizam.
Prema verovatnoj verziji budizam je stigao u Tibet oko 630 godine za vreme vladanja kralja Songcena Gampa kralj,je prihvatio novu veru pod uticajem nepalske princeze Birkuti Devi i kineske princeze Ven Ceng.U Tibetu je pre dolaska budizma postojala vera bon.
Prvi manastiri sekte
NJing-mapa sagradjeni su u jedanaestom veku.
Kunco Gjalpo je od samog pocetka odlucio da staresine manastira moraju da budu pripadnici iskljucivo porodice Kon.Prvih pet svestenika sa Gjalpom na celu i necak Fagpa izbili su u prvi plan tibetanske politike u vreme kada ih je unuk DZingis Kana-Goda pozvao u Lijangzu glavni grad zapadnokineske provincije Kansu.Tu je doslo do sporazuma po kome su pokrajine I i Cang to jest centralni Tibet i zemlje oko Lase,Gjancea i Sigacea potpale pod mongolsku vlast.
1409 godine osnovan je i prvi manastir sekte Gelun pa,budizam nikad nije cvetao kao tada.
S Gedunom Drupom (1391-1475),Congkapinim naslednikom i jos vise sa Gedunom Gjacom(1475-1542) i Sonamom Gjacom(1543-1588) budizam je postao mocna verska organizacija sa sve vecim politickim ambicijama.Sonam Gjaco je pozvao mongolskog vladara Altan Kana da dodje u Tibet i pokori suparnicku sektu NJi mapa koji su podrzavali kraljevi grupe Cang.Altan Kan je prihvatio taj poziv,dosao u Tibet sa svojom vojskom 1588 godine i pobedio protivnike budizma, i dodelio Sonamu Gjacu titulu dalaj lame po kome ce on i njegovi naslednici postati poznati u svetu

nesto malo iz knjige o Tibetu,videcu da napisem jos Smile
IP sačuvana
social share
Siberia/Serbia,Sibe/Srbi,Siberian/Serbian,stara i zaboravljena sirbska postojbina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 29 30 32 33 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 05:35:04
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.