Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Autoplin - Pitanja & Odgovori  (Pročitano 135060 puta)
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Ne odgovara gas svim motorima!

Ugradnja plinskih instalacija u automobil je poslednjih godina sve popularnija u našoj zemlji. Jedan od razloga je što je plin znatno jeftiniji od tečnih goriva. Ima, međutim, i onih koji smatraju da gas može da ošteti motor automobila. Sagovornici „Blica nedelje“ kažu da je to malo verovatno, pogotovo ako ga ugradi stručno lice u odgovarajućem servisu.

Naime, plin ili TNG može da se ugradi u gotovo svaki automobil koji ide na benzin. Ukoliko se ugradnja radi u ovlašćenom servisu, mala je verovatnoća da će boca u automobilu da eksplodira. Međutim, po raznim internet forumima već uveliko se zahuktava polemika oko toga kojim automobilima ugradnja šteti, ili u najmanju ruku baš i ne prija.

Tako je i nastala „crvena lista“, odnosno ona na kojoj se nalaze vozila kod kojih ugradnja sistema za sagorevanje TNG može da bude pod znakom pitanja.

Međutim, prema rečima Vlade Veselinovića iz auto-servisa „TD“, nijednom automobilu plin ne šteti, niti može na bilo koji način da ošteti motor vozila. On za naš list tvrdi da je vožnja na plin bezbednija od vožnje na benzin. Naime, kako ističe, auto-gas se skladišti u rezervoar čiji su zidovi debeli od tri do četiri milimetra, a zidovi boce napravljeni su od čelika.

– Jedino automobilima koji imaju više od 20 ventila može da šteti ugradnja plina. Međutim, u takve automobile malo ko i želi da ugradi plin. Možda kod automobila marke „ford“ može da šteti plin, jer on ima keramičku pločicu ventila. Međutim, onaj ko ugrađuje plin u Fordovo vozilo, ukoliko je stručan, to zna, pa će na pravi način taj ventil obezbediti – kaže za „Blic nedelje“ Vlada Veselinović iz auto-servisa „TD“.

Da je veoma važno da plin ugradi stručno lice, potvrdio je za naš list i Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila pri AMSS.

– Ugradnja TNG-a u vozilo može samo da koristi kako automobilu, tako i okolini. Ovo gorivo prija motoru i produžava njegovog vek trajanja – kaže Milan Božić.

Upotreba gasa je povoljnija i za okolinu jer prilikom sagorevanja od ovog goriva ne ostaje garež. Ipak, mnogi koji su ugradili plin žale se da vozilu, kad sa benzina pređu na TNG, opada snaga. To se, kako kaže Veselinović, otklanja tako što se uređaj precizno podesi. Ipak, to za sobom povlači veći utrošak plina.

Ukoliko želite da ugradite plin u novije vozilo koje je još pod garancijom, dobro se raspitajte u auto-kući u kojoj ste ga kupili gde to možete da uradite. Mnoge auto-kuće dozvoljavaju da ugradnju plina obavite isključivo u servisima koje su one za to ovlastile. U suprotnom se poništava garancija na motor.

Duži vek motora

Plin ili TNG je smeša butana i propana, koji su zastupljeni u odnosu 40 prema 60 odsto. Ovaj odnos se menja u zavisnosti od godišnjeg doba, pa se leti u smeši nalazi više butana, a zimi je veći procenat propana. Prilikom ugradnje plina vek trajanja motora se produžava čak za 30 odsto.

Autor: B. Gigović - BLIC
« Poslednja izmena: 14. Sep 2009, 15:22:11 od bockoyogi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson C702i
Pre desetak dana sam izvadio atest za gasni uredjaj u kolima i u medjuvremenu izvrsio registraciju vozila.
E sad... problem je u tome sto mi se izgleda pokvario isparivac pa bi mozda trebalo da se zameni.
Kakva je dalja procedura sto se tice atesta, da li sada moram da vadim novi atest? Da li moram ponovo da idem i na tehnicki i u Sup po uput i na atestiranje i da sve to naravno ponovo platim? Smile
« Poslednja izmena: 19. Nov 2009, 14:51:37 od samuraj77 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
HTC Tattoo
Pre desetak dana sam izvadio atest za gasni uredjaj u kolima i u medjuvremenu izvrsio registraciju vozila.
E sad... problem je u tome sto mi se izgleda pokvario isparivac pa bi mozda trebalo da se zameni.
Kakva je dalja procedura sto se tice atesta, da li sada moram da vadim novi atest? Da li moram ponovo da idem i na tehnicki i u Sup po uput i na atestiranje i da sve to naravno ponovo platim? Smile
Ma jok,idi namesti isparivač,i vozi,kakav novi atest,imaš atest i to je to.
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.33
ljudi i ne vrse tehnicki posle havarije,poprave auto i teraj,a kamoli za jedanisparivac,znaci menjaj isparivac i teraj
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Over & out

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 4706
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia E51
Po zakonu, moraš da radiš atest, jer, ako se sećaš, zapisali su ti broj boce
i broj isparivača. Mogu da te zezaju na tehničkom, čak i da ga ne prođeš nikako.
A tek panduri što bi se naslađivali...
IP sačuvana
social share
Happiness has 4 paws and a blue tongue

Daniel Alves da Silva
Ako ima Boga, teško da se zove drugačije.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
HTC Tattoo
i broj isparivača. Mogu da te zezaju na tehničkom, čak i da ga ne prođeš nikako.
Možda,ali u Švajcarskoj. Smile
IP sačuvana
social share
"Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu,slutim da mi je vreme umirati,te ove reči govorim u pero
prijatelju advokatu Miliću,jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja.Žao mi je što ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja.Ko je vas poznavao,ni pakao mu neće teško pasti.
Što se tiče moje imovine,aaa to vas najviše zanima,mogu vam saopštiti sledeće:Sve što imam ostavljam samom sebi."

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
To bi bilo kao kada ti auto trza, a ti promenš ceo motor . .  i onda nova saobraćajnai tehnilki i ostalo ...

Isparivač se SERVISIRA, jedino ako si ga polomio, pa da se menja. Postoji set membrana, i sve se to izmenja na njemu . . .  odnosno u njemu . . .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

cappo di tutti cappi

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6498
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung s3
Zna li neko provereno da li atest moze iskljucivo sa klasicnom (bojler) bocom i to vezana sa tri prstena, su radili neki moji prijatelji, ili moze i sa tocak bocom??? Moja boca je ta u tocku... Mislim mogu da prsnem 20-tak evra kod jednog lika da mi uradi atest, a da ni ne teram auto, ali zasto da mu dam pare ako moze tocak boca...
Sta mi je sve potrebno od dokumentacije i para???
jer sam cuo da ce biti zabranjeno tociti posle 10-tog decembra...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Over & out

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 4706
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Nokia E51

Zamena isparivača ili boce zahteva novi atest. Tačka.
ne i nov tehnički pregled.

Jeftinije je od vanrednog tehničkog i kazne.
IP sačuvana
social share
Happiness has 4 paws and a blue tongue

Daniel Alves da Silva
Ako ima Boga, teško da se zove drugačije.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8705
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
HTC Tattoo

Zamena isparivača ili boce zahteva novi atest. Tačka.
ne i nov tehnički pregled.

Jeftinije je od vanrednog tehničkog i kazne.
Jel ti shvataš da su svi delovi u isparivaču zamenski,znači,izmeniš ceo isparivaš i ostaviš samo kućište. Smile

IP sačuvana
social share

PANTELIJA
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.