Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 10:49:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 297 298 300 301 ... 317
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zeitgeist,The movie (Srpski subtitle)  (Pročitano 529730 puta)
Svedok stvaranja istorije

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
Jeste li se izduvali? Eve da i ja reknem koju.

Ako je tako, zashto mislish da ce razuman chovek za koga je potvrdjeno da kao vrsta postoji negde oko 200 000 godina moci odjednom da preokrene svoje ponashanje i nagone koje je imao u svo to proteklo vreme.
Ako pogledas film Gde cveta limun zut videces da smo mi za malo manje od 100 godina promenili misljenje u skroz suprotnom smeru.

Na resursno baziranu ekonomiju ce se preci, ovako ili onako. U jednom trenutku, imacemo 10% ljudi u proizvodnji, koji ce moci da podmire sve potrebe ostalh. Da stavis 5 piskarala na jednog radnika, opet ti ostaje 40% nezaposlenih.
Sad mala pauza... probaj da zamislis takvu situaciju.

Dakle sta se dalje desava? Grupa od stotinak ljudi, ulazi u maksi diskont i uzima sta joj treba. Odlazi kuci i ponavljaju postupak kroz par nedelja.
Ako ih ispred ceka policija, mirno se predaju i na sudu daju sledecu izjavu: "Priznajem zlocin i cim me pustite na slobodu ponovicu isti."
Sada molim sve osim Kristala vec svi znamo tvoj stav kako bi vi resili ovu situaciju?

Cisto da razjasnim: imamo (u buducnosti) 40% ljudi koji nemogu naci posao. Ne zato sto su nesposobni ili neobrazovani. Jednostavno za njih nema posla.
U trenutnom sistemu, jedini izlaz za njih je da dobiju socialnu pomoc ili da odu u zatvor, gde ce imati besplatnu hranu i komunalije.
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Dakle sistem kazne i kontrole mora postojati u periodu tranzicije hajde da vidimo šta to znači:
- Postojanje pravila
- Postojanje onih koji će ih pisati i pratiti njihovu primenu.
- Postojanje mehanizama koji će obezbediti očuvanje reda i mira.
- Postojanje institucija koje će vaspitavati i prosvetiti ljude u svetlu novih ideja.
Dakle imaćemo
- Zakone
- Elitu
- Policiju
- Indoktrinaciju
Meni sve to zvuči jako poznato.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
Dakle sistem kazne i kontrole mora postojati u periodu tranzicije hajde da vidimo šta to znači:
- Postojanje pravila
- Postojanje onih koji će ih pisati i pratiti njihovu primenu.
- Postojanje mehanizama koji će obezbediti očuvanje reda i mira.
- Postojanje institucija koje će vaspitavati i prosvetiti ljude u svetlu novih ideja.
Dakle imaćemo
- Zakone
- Elitu
- Policiju
- Indoktrinaciju
Meni sve to zvuči jako poznato.

Pre svega, ne mozemo ocekivati da, recimo od sutra, samo jednostavno "ubacimo" ljude, ovakve kakvi su danas u jedan kompletno novi sistem vrednosti, jer jednostavno ne bi znali sta da rade sa sobom i kako da funkcionisu. Stvaranje nove civilizacije je proces. Niko nece govoriti ljudima kako da se promene, vec im olaksavas put sopstvene promene!

Nije isto pricati sa ljudima putem neta i uzivo. Ako pokusas na silu da ubedjujes ljude u nesto, stvorices samo kontraefekat i otpor. ono sto treba je prakticna demonstracija neke ideje, pa kad ljudi vide da moye drugacije i bolje, naravno da ce slediti tvoj primer. Sto je najbitnije, u realnosti zaista mozes da prakticno demonstriras neke stvari, vezane za sistem buducnosti (nebitno o kom aspektu se radi).

Pravila ce uvek postojati, ne vidim kako moze neko drustvo da opstane bez pravila. Razlika je u tome sto ce ljudi nadogradjivati (menjati) sistem u skaldu sa Nosivim Kapacitetom Zemlje, ne na ustrb drugih, a ne kao danas i juce, kada se tezi ocuvanju uspostavljenih drustvenih vrednosti.

Krsenje pravila se nece kaznjavati (to je zastareo i kontraproduktivan nacin zivljenja), vec ce se ukazivati na problem. Zlocini i prekrsaji pravila nisu isto. Naravno, ne mozemo sa ove tacke predvideti sve! Dakle, danas imamo situaciju da drzavne institucije koce promene, jedinu konstantu Univerzuma. Vrednosti koje su uspostavljene u nekom drustvu pre 200 godina, ne mogu da budu relevantne u 21.veku. Vrlo je vazno shvatiti da organizam (u ovom slucaju civilizacija) moze opstati jedino ako prati promene u okruzenju, odnosno one koje sama stvara.

Vidi, jednom kada se resi problem gladi, odnosno oskudice, 90% kriminala ce nestati! Nece biti potrebe da se "pisu zakoni", a sistem ce moci da se menja jer to i jeste poenta.

Dakle, pricamo o tranziciji. Tranzicija i jeste najproblematicniji deo, pitanje je da li cemo uopste uspeti u tome (dosta toga na ovu temu je obradjivao Micio Kaku). Nije iskljuceno ni postojanje fasizma kao vrste kontrole drzave nad ljudima. Srecom, klasicni fasizam ne moze da se odrzi dugo.

Zakoni i pravila nisu isto! Zakoni postoje u prirodi, a pisani zakoni su tvorevina coveka, deo jedne etape i nacina zivota u ljudskoj istoriji. Pravila, sa druge strane postoje da bi se olaksao svakodnevni zivot. Ne vidim indoktrinaciju u tome gde je covek od najranijeg detinjstva slobodan da uci, radi, stvara ono sto ga zanima, menja drustvo u skladu sa Nosivim Kapacitetima Zemlje! Naravno, ako neko pokaze znake nenormalnog (problematicnog) ponasanja, takve osobe ce biti briga cele zajednice od najranijeg detinjstva, u pokusaju da se ponasanje promeni.

Mozemo pricati o indoktrinaciji u smislu slobodne volje. Ali sta je slobodna volja i da li ona uopste postoji? Mislim da ne. Slobodna volja bi znacila da od najranijeg detinjstva odrastamo van svih politicko-drustveno-sicijalno-ekonomskih-religijskih uslova. U odnosu na danasnje shvatanje slobodne volje, slobodna volja u buducnosti ce biti mnogo siri pojam.
« Poslednja izmena: 02. Apr 2012, 15:15:46 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Ako ljudima kroz sistem obrazovanja, medije i druge načine namećeš jednu ideju kao jedino ispravnu, onda se tu radi o indoktrinaciji i manipulaciji.
Ako se emotivno distanciraš od materije koju proučavaš i sve posmatraš kroz određene kriterijume (Đuro Šušnjić u Ribarima ljudskih duša daje dore kriterijume za razlikovanje manipulacije od socijalizacije, a takođe govori o propagandi i indoktrinaciji, preporučujem tu knjigu), onda lako uočiš te stvari.
Sav ovaj materijal iz venusa je pun toga. Ako se već sada u bave tim stvarima, možeš da zamisliš kako bi bilo da oni uređuju društvo.
- Postojalo bi samo jedno ispravno uređenje, sva druga bila bi podvrgnuta žestokoj kritici.
- Imali bi ideje koje bi se proklamovale za večite istine, sve ostale bi bile snažno kritikovane i gurane u stranu.
- Kroz obrazovni sistem bi se nastojalo da se to uređenje i ideologija na kojoj počiva doboko usade u čovekovu svest i tako stvori ljudski materijal neophodan za funkcionisanje društva.
Sve u svemu ljudski duh bi i dalje ostao zarobljen, jedino bi zarđale okove zamenili pozlaćenim.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
Ako ljudima kroz sistem obrazovanja, medije i druge načine namećeš jednu ideju kao jedino ispravnu, onda se tu radi o indoktrinaciji i manipulaciji.
Ako, kao sto kazes imas manipulaciju, to znaci da iza te manipulacije stoji neka grupa ljudi, neciji interes, zar ne?
Ne znam, mozda ja nisam uocio neciji interes i manipulaciju, mozda ti jesi, ako znas u cemu je fora, bio bih ti zahvalan da mi kazes!?

Citat
Ako se emotivno distanciraš od materije koju proučavaš i sve posmatraš kroz određene kriterijume (Đuro Šušnjić u Ribarima ljudskih duša daje dore kriterijume za razlikovanje manipulacije od socijalizacije, a takođe govori o propagandi i indoktrinaciji, preporučujem tu knjigu), onda lako uočiš te stvari.
Hvala za preporuku, potrudicu se da je procitam!
Interesujem se za teme buducnosti, nisam emotivno vezan (bar tako mislim) za VP vec za teme buducnosti covecanstva, nazovi to i strascu : )

Citat
Sav ovaj materijal iz venusa je pun toga.
Na sta konkretno mislis?

Citat
Ako se već sada u bave tim stvarima, možeš da zamisliš kako bi bilo da oni uređuju društvo.
Vidi, svaka drustvena promena (revolucija) u proslosti je tekla "na divlje", bez ikakve zamisli. Dakle, istorijske greske se ponavljaju iz doba u doba, iz vremena u vreme. Taj krug se mora razbiti, inace cemo ostati zarobljeni.

Citat
- Postojalo bi samo jedno ispravno uređenje, sva druga bila bi podvrgnuta žestokoj kritici.
Zapravo ne. Ne bi postojalo drustveno uredjenje, vec nacin zivota. Vec sam rekao, da bi drustveno uredjenje konstantno bilo podlozno promenama! Naravno u skladu sa Nosivim Kapacitetom Zemlje (sta to znaci, mogu da pojasnim). Ko bi, odnosno sta bi donosilo "odluku", takodje mogu da pojasnim!!

Citat
- Imali bi ideje koje bi se proklamovale za večite istine, sve ostale bi bile snažno kritikovane i gurane u stranu.
Jedina ideja koja bi bila "vecita" je ideja da je sve podlozno promeni!! Verovao ili ne, promene su moguce i bez krvi i unistavanja!

Citat
- Kroz obrazovni sistem bi se nastojalo da se to uređenje i ideologija na kojoj počiva doboko usade u čovekovu svest i tako stvori ljudski materijal neophodan za funkcionisanje društva.

Poslusaj, ako to nije problem. Ovo sto covek prica su najkrace crte! Takodje Fresko dosta prica o obrazovanju u buducnosti.

Citat

Sve u svemu ljudski duh bi i dalje ostao zarobljen, jedino bi zarđale okove zamenili pozlaćenim.
Dobro, ako se tebi tako cini.
mogu ti poslati neke naslove knjiga na privatnu poruku, ako si zainteresovan! ; )
« Poslednja izmena: 02. Apr 2012, 20:07:08 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
Kristal prijatelju, trazio sam da ne dajes svoje misljenje, ali bez efekta. Postoji trenutak u raspravi, kad kazes sve sto imas i dalje se vrti prica samo u krug. Da citiram cika Lajta.

Citat
naprosto jer ljudi ne znaju za drugo. Ili ne zele da znaju. Uljuljkani u jedno. Ne zele, ne samo promeniti, vec sagledati, razmisliti o drugim stvarima. Bez obzira sto das argumenat za nesto drugo, bices napljuvan zato sto remetis njegovu sigurnost "materice" svog misljenja.

Dakle dalja rasprava izmedju tebe i Crnog, me podseca na ono "zato sto, jedi govna." Ti neces da odstupis od svojih stavova, Crni nece od svojih i tu se nista uraditi ne moze. Bar ne na forumu.
Osim naravno ako ti je cilj da trolujes? U tom slucaju samo udri.

Dakle vracam se na moj post. Vec postoje ljudi u Srbiji koji su otisli do socialnog radnika sa recima: "Dajte mi posao ili socialnu pomoc tim redom ili da idem da opljackam neku radnju. Bolje mije u zatvoru a deci da budu u nekoj ustanovi nego da pomremo od gladi"
Za sada socialna sluzba uspeva da se izbori sa njima, ali jednog dana ce doci do kriticne mase... Imacemo ljude kojima je bolje u zatvoru nego na slobodi i masovno obijanje radnji.
Dakle osim ako ne uvedes streljanje, kazneni sistem nece imati efekta.

Ponavljam pitanje. Ti si predsednik, ti odlucujes. Kako ces resiti taj problem?
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.142
   Dobro Vlastimire, kako ti kazes. Ja sam vec postavio pitanje administratoru, ali nisam dobio odgovor, bas u vezi besmisla ponavljanja, zato sam samoinicijativno napisao. Ocigledno sam pogresio, jer se ovde ocigledno svaka rasprava duza od 3-4 repliciranja smatra "trolovanjem" ili kako vec se kaze, pa onda pocinje salva podjebavanja u vidu smajlija, prozivki, nadjebavanja....Ne mogu da ulazim u glave ljudi i da znam kako nekom izgleda. Trudim se da na svaku nedoumicu dam argument i onda dobijem paljbu "trolovanje"! Zaista mi to nije jasno, ne razumem logiku. Nikog nisam napljuvao, ako je bilo uvreda ja se svima izvinjavam, nije bilo namere, ovo je forum i naravno dosta se razlikuje rasprava nego uzivo. Nikad na forumu nisam rekao da je moje misljenje bitno i daleko bilo, jedino ispravno!

Sto se mene tice, necu vise pisati na forumu, ne samo ovom delu, vec uopste. Ako bude nekih novina u vezi ove teme, javicu se! ; )

Pozdrav svima, uzivajte!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Vlastimire nisu u pravu, ja sam spreman da promenim stav. Prelistaj temu, videćeš da sam pre 3 godine bio drugačiji, sličan kristalu po nekim stavovima vezanim za temu. Ali su se oni promenili, delom i zbog dobrih argumenata nekih članova. Nameravam da saslušam sve što kristal ima da kaže i razmislim o tome.
Kristal odgovoriću ti sutra sa citatima, sad kucam sa telefona pa nije lako da detaljno i pregledno odgovorim.
U svakom slučaju pošalji mi na pp to što si ponudio, pogledaću.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Kristal je ok, nemojte da tražite dlaku u jajetu. Njegova su razmišljanja trezvena, možda se čini nerealno ali Venus Projekat je moguć a kada se nešto kaže treba malo sačekati da bi se shvatilo a ne istog momenta zahtevati odgovor. To je nepoštovanje prema sagovorniku. Ako postoje kontraargumenti-izneti ih umesto konfrontriranja.  Ma ko kaže da sve mora odmah da bude jasno!???

-Priča je kao testo ponekad: Ono kad se odradi mora da odstoji neko vreme pa tako i ispričano mora malko da "odmori" i sazri.. Mislim, bolje odložiti odgovor pa reći nešto na uljudan način nego raspaliti ismevanjem i negativnim. - Zato se retko ili nikada ne upuštam u rasprave jer ih smatram besmislenim. Upuštanjem u iste sebi dokazujem da se borim za svoje mišljenje za koje me u suštini zabole... Mislim, što se tako ludački držite sopstvenog mišljenja...
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0a2
mob
Sony xperia
@Vlasto, jel' u onom praznom prostoru treba da je YT klip? Ako jeste, da ispravim ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 297 298 300 301 ... 317
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 10:49:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.