Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zatvoren ilegalni vojni kamp za decu na Zlatiboru  (Pročitano 13777 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
mob
Nokia 950
A protivu koga cemo sada da ratujemo?

Protiv nikoga ... i svaki put kada ovo kazem sve manje verujem u to  Smile
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Pa, dobro... ja npr. mislim da nam je vise nego dovoljna profesionalna vojska, a vaspitanje se desava kod kuce.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
mob
Nokia 950
Pa, dobro... ja npr. mislim da nam je vise nego dovoljna profesionalna vojska, a vaspitanje se desava kod kuce.

U prvom SR Srbija je imala 150 000 profesionalnih vojnika da bi aktiviranjem rezervista neposredno pre pocetka rata brojala 350 000 vojnika u tri armije.Kada na to dodamo Uzicku vojsku i jedinice pod Bojovicem dolazimo do cifre od 450 000 vojnika.Po podacima iz knjiga Dejvida Stivensona nakon proglasavanja opste mobilizacije broj vojnika dosao je do 750 000 a po nekim nasim podacima opsta mobilizacija je bila neuspesna jer je nasa komanda ocekivala da ce nakon opste mobilizacije Srpsa vojska brojati 1 000 0000 vojno sposobnih i spremnih na oruzje.

Bilo kako bilo svi istoricari se manje vise slazu sa ovim brojem od 450 - 500 000 vojnika od kojih je samo 150 000 dospelo na Krf i koji su nakon oporavka oslobadjali Srbiju.

Moja poenta je ova ako do rata dodje a nas trenutni broj profesionalaca je 40 000 i rezervista 50 000,kako ce mo nalik na 1.SR da opstom moblizacijom barem utrostrucimo broj vojnika kada svake godine u proseku 85000 ljudi sposobni za sluzenje vojske to ne cine ?

Ili ovako sta ce mo sa oko 350 000 stanovnika ove zemlje koji su mogli ali nisu bili sluzili vojsku od trenutka ukidanja vojnog roka 12/13 ili sta ce mo sa 2 500 000 stanovnika ove zemlje koji su sposobni da sluze vojsku a to ne cine jer ova drzava to ne zeli?

Pitajte nekog oficira kako se to 3 000 000 muskaraca koji su sposobni da nose oruzje obucavaju u kratkom vremenskom roku?Reci ce vam da su to 3 000 000 koje neko mora da brani a ne obucava jer je to skoro ne moguce.

Ove brojke su zvanicne ali su i dalje iznad crvene linije prvenstveno zbog toga sto poslednje generacije koje su sluzile vojsku su u 30+ godina.
Negde tamo,neki analiticari neprijateljski nam nastrojenih zemalja to prate i da sam teoreticar zavere rekao bih i da se ceka i da se namerno prouzrokuje vojna nesposobnost Srbije.

Uz to u nasoj omladini sve je jaci mit o "Srbinu ratniku" kao da je biti ratnik neka sportska disciplina.Srbi nisu ratnicki narod,Srbi su tokom vekova imali odredjene osobine koje su ih u trenucima odbrane cinile nepobedivim.Ljubav prema zemlji,visok moral proistekao iz cistog pravoslavnog i patrijahnog vaspitanja,fizicka spremnost,izdrzljivost i zdravlje proistekla od zivota na selu i odanost vodji proistekla iz neobjasnjive potrebe Srba da se prepustaju kultu licnosti i tu je ona "think out of box" osobina ili ti improvizacija takodje specificna za ovo genetsko podrucje.

Od svega toga moze se reci da su nam ostale ove dve poslednje jer nam se vera i selo urusavaju zadnjih 25 godina rapidno.Klinci misle da ce se pretvoriti u mocne rendzere kada izadju na boiste jer smo mi "Ratnicki narod".
Misljenja sam da kada bi krenuli u obnavljanje vojne sposobnosti u Srba trebalo bi krenuti od razbijanje tih iluzija i podsecanjem ko su i kako su ziveli nasi preci i zasto su bili tako dobri branioci Srpstva i Srbije.
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
prvi svetski rat je bio pre sto godina

vecina evropskih drzava ima profesionalnu vojsku cime smo na njihovom nivou

ako se pokazu znaci zaostravanja medjunarodnih odnosa imacemo vremena da pokusamo da se pripremimo... ili da se iselimo u australiju....
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
Mi moramo da se ozbiljno spremimo za novi rat na balkanu.
Politika koju vodimo je apsolutni promasaj po tom pitanju.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
Нисмо били спремни ни у Првом ни у Другом светском рату а богами и онај из деведесетих нас је ударио изненада...

Али у праву је дабиша имаћемо времена да се припремимо искуство показало... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
mob
Samsung 111111
Ja mislim da smo devedesetih bili spremni ali nam spoljni faktori nisu bili naklonjeni Smiley

IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
Били смо спремни у смислу да смо имали добро опремљену, организовану војску само је фора што смо се деценијама спремали на удар с поља а нисмо очекивали рат изнутра фора братство и јединство.

А када се десио тај рат изнутра нисмо више имали добро организовану војску јер се распадала по етничким линијама а још је та њена организација душу дала за рат изнутра са ТО.

Једино што нам је колико толико спасило главу је била та добра опремљеност ЈНА коју ТО није поседовала.

« Poslednja izmena: 26. Avg 2018, 21:50:26 od YuWarez »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Нисмо били спремни ни у Првом ни у Другом светском рату а богами и онај из деведесетих нас је ударио изненада...

Али у праву је дабиша имаћемо времена да се припремимо искуство показало... Smile

u prvom smo bili spremni i na pocetku smo tamburali austrougarsku.
i u onom devedesetih smo bili spremni koliko je moguce biti spreman kada narod u velikom broju nece da ti ratuje jer je normalniji od vlasti... bar sto se srbije tice.

u drugom nismo bili spremni jer smo bili nesposobni da ucinimo drzavu funkcionalnom
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
У Првом смо били спремни одмах после Првог и Другог балканског рата? Сумњам.

А ово за ова друга два је и даље одговор да нисмо били спремни. Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.