Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 21:27:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: zasto glasati?  (Pročitano 21413 puta)
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Alcatel 
Komunizam i Kina su blizu, kao dupe i oko. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Upravo je to mišljenje koje zastupam. Demokratija je farsa, prevara, priča za naivne, priča o naivnima, izbor između Murte i Murte (nema čak ni Kurte) i pre svega dobar alibi bogatašima, da beskonačno vladaju. Preko, nas birača, samo se otimaju za vlast i imovinu. Ako neko od bogatih i strada, to nije zato što je to volja naroda, već zato što ga je porazio suparnik.

Sve i da je tako, do nekog idealnog socijalizma (komunizma) nikada se neće doći. Imali smo pokušaje sistema u kome bi "siromašni" trebali da vladaju "bogatima" pa znamo kako je to neslavno prošlo. 
Ne treba siromašni da vladaju bogatima, ni bogati siromašnima, ali treba da postoji socijalna solidarnost. Neće ni jedan milioner propasti zbog većeg poreza na prihode, nego zbog lošeg vođenja biznisa. Kad nekom ko ima 10 milja dolara, kroz porez uzmeš pola, on i dalje ostaje veoma veoma bogat čovek. Sa druge strane stvaraš socijalnu stabilnost, jer prazan stomak obično jeste najjači motiv da se ide u neke revolicionarne promene. To odlično znaju i sprovode svi Skandinavci. Bogati daju više, ali zato znaju da niko nije gladan i nema motiv da uzme kuku ili motiku i pravi haos. To su komunisti takođe sprovodili, ali na manje ili više radikalan način. Jugoslovesnki na manje, ruski na više radikalan. Znači u praksi je dokazano da model socijalno solidarnijeg društva na ovim prostorima daje daleko stabilniji društveni, a samim tim i privredni ambijent. Gde je probem? Problem je što dobar deo nas smatra da u stabilnom sistemu neće živeti dobro, posebno današnji političari i tajkuni imaju strah da ih normalan sistem ne pojede. Dok narod ne skapira ogromne socijalne razlike ubijaju i društvo i ekonomiju, nećemo nigde. Socijalne razlike su postojale i za vreme komunista, čak i ruskih, tako da totalna uranilovka nigde nije postojala. Direktor uvek ima veća primanja od svojih radnika, kao što i inženjer uvek više zarađuje od fizikalca koji radi sa osnovnom školom, bilo i biće i u komunizmu i u liberalnom kapitalizmu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49841
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Samsung Galaxy S24

Ali opet ne vidim bolji sistem. Između ovakvog sistema, i onoga u kome bi sve što imam morao da dam ne bi li svi bili jednaki, definitivno biram ovo prvo.  

to je samo prazna fraza s kojom se razbacujes.. tako bi ameri ili zapadnjaci opisali komunizam, zato sto im je oduvek bio trn u oku.. ponavljam, postoje razliciti komunisticki sistemi..

u kini imate komunizam navodni, a koliko bogatih gnjida ima kina? koliko kineza radi za dolar dnevno? jel to moze biti isti komunizam kao sto ga je imala SFRJ? naravno da ne moze. isto tako ponavljam, ovi koji su bili istocno od nas i koji nisu mogli prelaziti granicu na zapad, isto su imali truli komunizam.. ni taj bio ni blizu nalik nasem..

SFRJ je bila specifična po tome što je u osnovi imala neke tržišne mehanizme, za razliku od sovjetske privrede koja je bila 100% planska. Znamo kako je završila sovjetska privreda. Ali smatram i da je naš sistem bio prepreka daljnjem napretku i razvoju zemlje. Ekspanzija osamdesetih nije ni postojala ako se uporedi sa onom iz npr. šezdesetih godina. Moralo se nešto mijenjati.

ALI, niko nije smeo da gladuje ili da krepe u cekaonici kod doktora ako nema odredjenu kolicinu novca za lek ili operaciju! i sta tu nevalja?

Da je samo zdravstvo bilo besplatno... Besplatano je bilo i školstvo, prevoz, ogrijev i da ne nabrajam... Po meni je to nerealno, pošto sve što se potroši mora da se plati. Najlakše je bilo da Tito udari šakom od sto i jednima sve oduzme da bi drugi sve imali besplatno. Ali dugoročno takav sistem je neodrživ. Jer zašto se u bilo čemu isticati, kada svejedno imaš platu kao i da ne radiš ništa? 
« Poslednja izmena: 25. Apr 2012, 11:18:12 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49841
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Samsung Galaxy S24
dali ti treba da imas 4 firme, od koje si prvu naparavio na sumnjiv nacin, 3 privatna doktora, a lik koji nema za lek treba da krepira na ulici?

Naravno da niko ne treba da krepa na ulici, ali zašto misliš da neko
ne može da osnuje 4 firme, kao da je to ne znam kakvo bogatstvo. Kod nas Srba vazda postoji problem da se svi koji nešto uspiju u životu žigošu kao nekakvi kriminalci, lopovi i šta ti ja znam. Nema veze što ti ljudi petinu prihoda daju državi, zapošljavaju radnike i na taj način omogućavaju izdržavanje porodica, plaćaju penziono, zdravstveno i sve što treba... Nikada mi neće biti jasna ta naša zavist. Najlakše je ne raditi ništa i optuživati čitav svijet. Ili nadati se nekom novom talasu komunizma, kako bi se dočepali nezarađenih i nezasluženih privilegija. Smiley

dali iko od vas moze da kaze da je stanje u srbiji kako je sada bolje nego sto je bilo pod komunizmom?

Naravno da nije bolje. ALi za to nije kriv kapitalizam. Već mnogi drugi faktori. Sistem se morao mijenjati inače danas niko od nas ne bi ni vidio kompa ili interneta. Pogledaj npr. kako se danas živi u Češkoj, i uporedi to sa periodom komunizma... Oni su uspijeli, mi nažalost nismo. 

dali neko moze da tvrdi, da u srbiji svako ima mogucnost da postane kapitalista?

Većina ljudi koja radi, trudi se i usavršava ima mogućnost da pokrene mali biznis. Sve je do ljudi.

? dali iko moze da tvrdi, da su svi bogatasi u zemlji srbiji dosli do svog imanja na posten nacin?

Naravno nisu. Ali nisu ni svi došli na nepošten. Ja ne vidim da se tu išta više može učiniti, sem natjerati tajkune da svoje bogatstvo ulažu u Srbiju, i daju dio državi... kako je to uradio Putin u Rusiji. Ali kod nas nažalost trenutno nema političe snage koja bi mogla da zavede red u zemlji.   
« Poslednja izmena: 24. Apr 2012, 23:16:16 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Lepo je što navodiš Češku ... pošto su oni zadržali najviše od komunizma, znači jaka socijalna politika kao "must have" za sve političke partije i poštena privatizacija. Znači ne ovo naše muljanje da društvena preduzeća prodaju država i zaposleni u preduzeću. Društvena preduzeća pripadaju društvu, znači ne državi i ne samo zaposlenima ... Česi su baš takvu privatizaciju napravili gde je cela društvena imovina podeljane društvu, iliti svim građanima po određenom modelu, npr najviše akcija onima koji su zaradili penzije radeći, pa onda zaposlenima u zavisnosti od staža i na kraju svim punoletnim građanima. Zar nije pljačka da imovinu koju je stvaralo celo društvo prodaje država i trenutno zaposleni u tom preduzeću? Šta je sa onima koji su npr zaradili penziju u tom preduzeću i više ne rade u toj firmi ? Šta je sa ljudima koji su radili u drugim firmama koje su investirale u izgradnju tog preduzeća, što je bilo praksa da dobrostojeće firme pomažu otvaranju novih ili pomaganju onih koja su upala u problem.  Privatizacija koju je Sloba sprovodio je takođe bila pljačkaška, u manjoj meri nego ova koja je rađena posle 5. oktobra, ali opet nepravedna i lopovska. Slobin SPS je proglasio EPS javnim preduzećem ... opet pljačka, ali ovaj put od države. Akcije EPS je trebalo da se raspodele svim građanima i da se privatizuje, jer je energetika 30 posto privrede, i ako od energetike napraviš socijalnu kategoriju, celo društvo gubi na ekonomskom planu. Dakle ... Česi napravili najpravedniju privatizaciju i zadržali jaku socijalnu politiku i Česi imaju najbolje rezultate. Zašto? Pa zato što je osnovni koncept slovenskog društva, društveni kompromis u deobi materijalnih dobara iliti u prevodu "politika punih stomaka", a šta je to nego jedan od osnovnih postulata komunizma. Na kraju imaš to i u srpkoj običajnoj matrici ... narod se okuplja na slavama, a zašto? Pa zato brale jer su tu zajedno jede i pije, ono što domaćin ima da iznese pred goste. Zato postoji nostalgija za komunizmom, i zato su komunisti držali vlast u svim slovenskim državama. I zato su u mnogih stvarima bili daleko ispred novih "demokratskih režima" u istočnoj Evropi. Politika ovde mora da podeli svima da jedu, to je pod broj jedan, pod broj dva da piju ... e kad se to ispuni, onda može da se gleda ko može da ima preko toga.
Biznis nije za svakog, ma koliko da je obrazovan ... Talenat za biznis je urođen, nije stvar dobre volje i truda. Ako je čovek sa šlifom za biznis još i visoko obrazovan, on treba da bude u biznisu.Ovo da država daje neke start ap kredite svakom ko dođe sa "biznis planom" .... nemoj me zahebavati. Nek stave na papir koliko je od tih "startap" projekata posalo ozbiljno preduzeće.  Ne verujem da je ni svaki stoti, verovatno ni hiljaditi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Poznata licnost

Nef Imperatoriqus Extraordinare

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 4943
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Za dijasporu je vece pitanje kako glasati kada ti ne dozvoljavaju.
Za prijavljivane na glasacki spisak trebalo je licno otici u diplomatsko predstavnistvo i popuniti formular. Iako si vec tu prijavljen (mesto boravka). To je nekim ljudima veliko cimanje i dugo putovanje, ali su to uradili. Onda su ljude obavestili da nece biti birackog mesta, jer nema dovoljno prijavljenih i da ljudi mogu da se prebace u biracki spisak u srbiji i glasaju ako se zateknu tamo.

evo sta ljudi kazu na nekim grupama na fb:
"upravo su mi javili iz ambasade da ne mogu da glasam iako sam se regularno prijavila, jer gospoda ne otvaraju biracko mesto ako nema prijavljenih 100 ljudi...dakle moja drzava mi je uskratila pravo da glasam....jer zaboga nema dovoljno ljudi....mene interesuje sta da zivim u selu od 50 stanovnika da li je to selo automatski izbrisano sa karte jer nema dovoljan broj ljudi da se otvori biracko mesto u tom selu?! stvarno sam ogorcena...A NI SVI VI NE MOZETE DA GLASATE!!!!"

Isto je bilo za pasose. Bili smo obavezni da ih promenimo do kraja godine, a nismo imali mogucnost da ih izvadimo u konzularnom predstavnistvu. Pa valjda ako me drzava uslovljava da nesto uradim onda je duzna i da mi obezbedi uslove da to uradim. Cimali smo se svi do Srbije, imali troskove, uzimali neplaceno po firmama, imali 300 muka.
Dusa me bolela zbog jedne zene u srbiji, dosla s dvoje male dece iz Australije da zameni pasos i oni joj nisu zavrsili na vreme, a uvece ima avion... Hiljadu takvih slucajeva je bilo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 4943
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
@Sunshine Megatron

Nasla sam odgovor na tvoje pitanje. Fergusonov legendarni govor. Izbori su svugde isti. Nadam se da govoris engleski Smile
Uzivaj  Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

I am the real Megatron, that asshole is an imposer

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 624
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 18.0.1025.162
mob
Motorola raspala
@Sunshine Megatron

Nasla sam odgovor na tvoje pitanje. Fergusonov legendarni govor. Izbori su svugde isti. Nadam se da govoris engleski Smile
Uzivaj  Smile

Hvala, jasno je da su svuda izbori isti. Kad se kod nas ovoliko trude da dobiju glasove, mogu samo da zamislim koja se tek koplja lome za vlast u Nemačkoj, Francuskoj ili Americi. Ali mislim da nije odgovor na pitanje "Zašto glasati?" Nije to moja dužnost, kako je naveo voditelj, to je moj izbor, a neizlazak je takođe izbor. Čak ni "najdemokratskiji" Amerikanci nemaju toliko izbora koliko misle da imaju. Ako na primer, Amerikanac želi da njegova zemlja prestane da ratuje i ubija ljude po celom svetu, koji izbor on ima? Dve stranke, ko god dođe na vlast ne menja se ništa. Jedina razlika je što mi imamo više stranki i neuporedivo smo beznačajniji. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
Alcatel 
Srbija je među poslednjima započela privatizaciju društvenih preduzeća. Đinđić je govorio da će koristiti iskustva drugih, ali izgleda da su ta iskustva korišćena u najnegativnijem obliku. Mi ne samo da nismo izbegli greške drugih, već smo ih ponovili i usavršili sistem pljačke i prevare. Šta sada, samo novi ljudi mogu pokušati da reše problem. Današnja politička elita za to nije sposobna. Demokratija je nepravedan sistem, ali ne mora biti baš toliko nepravedan , kao u Srbiji. Međutim , manjina lepo živi, i samo se menja na vlasti, dok njihovi finansijeri ostaju isti ljudi. Otuda mene izbori ne interesuju, jer sam uveren da ništa neće promenuti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 4943
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
@Sunshine Megatron

Procitala sam tvoj prvi post i jasno mi je apsolutno i kako se osecas i zasto neces da glasas i da nemas za koga da glasas. Ja sam prvih par nedelja kampanje sa svakog onog debilnog spota cula: glupa si, kreten si,  ne mozes nam nista. Skoci mi pritisak na 200 kad im vidim one kromanjonske face.
Onda sam pocela da analiziram te spotove i te kampanje. 99% njih je napravljeno ne da privuce tvoj glas, nego da te iziritira da ne izadjes na glasanje. Ti, pretpostavljam mlad covek, i ja, neko iz dijaspore im ne trebamo na glasackom mestu. Dijaspori gledaju da zacepe usta kako god mogu. Vidis da nas niko nikada nije pomenuo. A najveca seoba srba se desila u poslednjih 20 godina. Nisu vise gastosi samo matori seljaci sto rmbaju po Nemackoj, profil ljudi u dijaspori se promenio.
Stvar je u tome da ja i ti posmatramo stvari iz drugog ugla. Ti mislis da se oni bore za glasove, a ja, mada mi je to malo i profesionalna deformacija, jasno vidim pravu poruku. Zivis u inostransvu ili u Srbiji i mladji si od 45? Ne zelim da glasas.
Zivim u zemlji koja je izmislila demokratiju. Na 100 metara od mesta gde su odrzani prvi demokratski izbori na planeti. U Grckoj je glasanje zakonska obaveza. Ako ne glasas, ne mozes da dobijes pasos na primer. I jos puno nekih stvari. Znam grke koji sednu na avion i dodju iz Kanade na glasanje. Zbog toga se grci ponasaju onako kako se ponasaju u zadnjih godinu dana. Svi su politicki pismeni i svi odmah shvataju u trenutku kad vlast hoce nesto da ih zavrne.  Secam se jos krajem osamdesetih, guzva neka na ulici u Solunu, pola grada izaslo na proteste. Mi pitamo sta je, kazu nam poskupeo hleb. Kao kod nas da poskupi za 20 para recimo... Nama iz Srbije smesno... E bre glupi grci bune se zbog 20 para... Nije mi vise smesno. Sada znam da sa tih 20 para sve pocinje.
Ja sada, (a i ovaj voditelj) stvarno vidim kao moralnu obavezu. Bas duznost. Iako sam svesna da ce izbori opet biti namesteni.  Svaki put kada sam odlucila da ne izadjem na glasanje setim se nekog najglupljeg lika iz komsiluka, koji ne zna da se potpise a znam da ce on izaci na glasanje. I onda pomislim cekaj bre, ja cu da pijem kafu kod kuce, a pijani Zika ce da mi odredjuje buducnost?! Pa se polako spremim pa put pod noge... Smiley
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 21:27:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.