Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 13:14:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zastitimo decu na internetu  (Pročitano 889729 puta)
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
LG Nexus 5
Prava dece na Internetu

Odrasli moraju zaštiti prava dece na Internetu. Zakoni se primenjuju i na Internet, a administratori Web lokacije su odgovorni za sadržaj lokacija. Pročitajte više sledećim temama:

   

  1. Nasilje na mreži

  2. Deca i marketing na Internetu

  3. Lični podaci i fotografije deteta na Internetu
1. Nasilje na mreži

Internet pruža nove mogućnosti za uznemiravanje. Moguće je postaviti glasine, fotografije ili druge lične podatke na Internet, kao i poslati zlonamerne poruke - anonimno ili pod tuđim imenom. SMS poruke i mobilni telefoni sa fotoaparatom otvaraju nove mogućnosti za zabavu ali i za zloupotrebu. Nasilje u školi je obično ograničeno na vreme provedeno u školi, ali putem Interneta žrtve su dostupne u bilo koje vreme. Takođe postoji veći broj potencijalnih žrtava na mreži. Ukoliko vaše dete provodi vreme ćaskajući na mreži, o ovim opasnostima treba razgovarati na samom početku. Takođe treba navesti postupke u slučaju da dete bude izloženo uznemiravanju.

To je važno iz sledećih razloga:
-     Nasilje na mreži se često dešava kada odrasli nisu prisutni.
-     Deca obično smatraju da će se stvari pogoršati ako kažu roditeljima.
-     Anonimnost i smanjeni rizik od identifikovanja obično podstiču ljude da urade nešto što inače ne bi uradili (na primer, da kažu nešto što ne bi inače rekli drugoj osobi u lice).
-     Nasilje na mreži je tehnički lako izvesti. Slanje zlonamerne poruke ili prikazivanje zlonamernog teksta velikom broju korisnika zahteva samo nekoliko klikova mišem.Savet

Čak i ako vaše dete nije iskusilo uznemiravanje na Internetu, savetujemo da razgovarate sa njim:
-    Nemojte distribuirati svoje informacije o kontaktu ili privatne stvari, npr. fotografije, bez razmatranja posledica. Prijateljstvo na mreži se može okončati, a kada se to desi, lični podaci mogu biti poslati neodgovarajućim osobama.
-     Svako ima pravo da se prema njemu odnose sa poštovanjem na Internetu.
-     Bilo kada možete zatvoriti ćaskanje i e-poštu ili isključiti računar.
-     Deca bi trebalo da razgovaraju o lošim iskustvima sa roditeljima.Zapamtite

Internet podleže istim propisima i zakonima koji važe u stvarnom životu. Narušavanje ugleda ili uvrede na mreži nisu dozvoljene. Mogu se smatrati kao kleveta, što može dovesti do kažnjavanja ili zahteva za odštetu. Može biti teško opozvati nešto za šta je trebalo samo nekoliko klikova mišem, a deca možda ne razumeju da situacija može postati ozbiljna.

Zapamtite - anonimnim korisnicima se često može ući u trag. Međutim, policija neće preduzeti nikakve radnje dok nema sumnje da je počinjen prekršaj.

Ukoliko vaše dete primi zlonamernu e-poruku ili SMS:
-     Recite detetu da ne treba da otvara poruke od nepoznatih osoba.
-     Ne treba odgovarati na zlonamerne poruke. Međutim, trebalo bi sačuvati poruku kao dokaz u slučaju da druga osoba bude uključena u rešavanje problema.
-     Ukoliko otkrijete da pošiljalac pohađa istu školu kao vaše dete, obratite se školskom osoblju.
-     Ukoliko se uznemiravanje nastavi, bilo bi dobro promeniti e-adresu ili broj telefona deteta.


Takođe zapamtite:
-    Zlonamerne poruke možete sačuvati kao dokaz.
-    Takođe možete podesiti postavke programa za e-poštu tako da preusmerava poruke od određenog pošiljaoca u posebnu fasciklu. Na ovaj način ih vaše dete neće pročitati.
-    Ukoliko znate e-adresu pošiljaoca, možete poslati kopiju zlonamerne poruke dobavljaču Internet usluge i tražiti da izbriše tu e-adresu.
-    Ukoliko ne znate adresu pošiljaoca, potražite pomoć od dobavljača Internet usluge.

Ukoliko na Internetu pronađete fotografije svog deteta ili zlonamerne tekstove o njemu:
-     Sačuvajte stranice sa tim materijalom kao dokaz.
-     Ukoliko lokacija ili adresa identifikuje dobavljača usluga, trebalo bi da se obratite tom dobavljaču. Dobavljač usluga može da izbriše tekst i možda da otkrije autora.
-    Takođe bi trebalo da od svog dobavljača tražite da se obrati administratoru date lokacije i da zahteva da se materijal izbriše.
-     Ukoliko je uznemiravanje veoma ozbiljno i podleže krivičnom zakonu, obratite se policiji.2. Marketing namenjen deci je regulisan

Marketing namenjen deci i mladima se ocenjuje i reguliše strožije od marketinga namenjenog odraslima, budući da su maloletnici podložniji uticaju marketinga. Britanski autoritet za reklamne standarde utvrdio je listu zahteva za marketing namenjen maloletnicima koju možete pronaći na sledećoj adresi: http://www.asa.org.uk/asa/codes/cap_code/showcode.htm?clause_id=1731, na primer:
-     Reklame moraju biti očigledan reklamni materijal.
-     Mora se poštovati dostojanstvo maloletnika.
-     Zabava, npr. igre, ne sme biti prekidana niti sadržati veze do reklama.


Šta možete da uradite:
-    Koristite Internet zajedno sa detetom i naučite dete da identifikuje marketing i njegove ciljeve.
-    Obavestite Udruženje potrošača ili dobavljača usluge o neodgovarajućem marketingu.Zaštitite dete od direktnog marketinga

Direktni marketing e-poštom i SMS porukama je dozvoljen samo uz prethodno odobrenje od strane dotične osobe. Ukoliko vaše dete dostavi lične podatke prilikom učestvovanja u nagradnoj igri na Internetu, na taj način je možda slučajno dalo odobrenje za direktni marketing.Usluge podložne naplati i kupovina na mreži od strane deteta

Svaku kupovinu preko Interneta ili mobilnog telefona mora izvršiti ili odobriti odrasla osoba.

Saveti:
-    Dogovorite pravila o kupovini na Internetu sa detetom.
-    U dogovoru sa dobavljačem usluge podesite odgovarajuće zabrane telefona ili SMS poruka ili odredite ograničeni iznos na detetovom računu za mobilni telefon.
-    Obavestite organizaciju Internet Watch Foundation (www.iwf.org.uk) ili dobavljača usluge o neodgovarajućim Web lokacijama.
-    Podesite porodičnu e-adresu koju ćete vi i vaše dete koristiti za kupovinu na mreži.3. Lični podaci i fotografije deteta na Internetu

   
Mi smo se u porodici dogovorili da roditelji uvek proveravaju pouzdanost Internet usluge pre nego što deca pošalju bilo kakve podatke lokaciji. Obično nema potrebe za popunjavanjem svih informacija iz zahteva, zato preporučujemo deci da popunjavaju samo obavezna polja.
   
         
Od korisnika se na velikom broju Web lokacija traži da se registruju ili na drugi način dostave svoje lične podatke da bi osvojili nagrade, npr. pristup usluzi, učestvovanje u nagradnom izvlačenju, besplatne proizvode ili priliku da učestvuju u diskusionoj grupi. Preduzeća mogu sakupiti informacije o kontaktu dece i mladih u marketinške svrhe, ali moraju na zakonit način dobiti odobrenje pre bilo kakvih marketinških aktivnosti.

Međutim, administratori Web lokacija ne održavaju uvek poverljivost ličnih podataka, iako su ti podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka. Naučite decu da budu pažljivi prilikom dostavljanja ličnih podataka.


Saveti


Dogovorite pristup sa detetom
Često je korisno dogovoriti se sa detetom oko principa za dostavljanje ličnih podataka na Internetu. Ukoliko detetu dozvolite da dostavlja takve podatke, morate se uveriti u pouzdanost lokacija na koje se podaci dostavljaju.

Proverite smernice za privatnost
Savetujemo vam da proverite da li usluga ima odgovarajuće smernice za privatnost koje objašnjavaju na koji način se informacije koriste, period i svrhu korišćenja.

Dostavite samo obavezne informacije
Obično je dovoljno navesti samo obavezne informacije. Kada se registrujete za novu uslugu, dobavljač usluge obično pita da li želite da dozvolite direktni marketing. Možete izabrati opciju „Ne“, ali ako slučajno date odobrenje, možete ga otkazati tao što ćete se obratiti dobavljaču usluge. Preporučuje se da podesite porodičnu e-adresu koju ćete vi i vaše dete koristiti za dostavljanje ličnih podataka na mreži.

Nemojte čuvati lične podatke u pregledaču
Čuvanje ličnih podataka ili lozinki u Internet pregledaču ili drugim programima povezanim sa Internetom se ne savetuje.


Postavljanje ličnih podataka i fotografija dece

Postavljanje fotografija napravljenih mobilnih telefonom ili digitalnim fotoaparatom na Internet je jednostavno i brzo. Ukoliko postavite fotografiju na Internet, veoma je teško sprečiti njenu distribuciju, menjanje i upotrebu u različitim kontekstima. Kopije fotografije mogu lako završiti na nekoliko lokacija i veoma ih je teško u potpunosti izbrisati. Dobro razmislite pre postavljanja ličnih podataka povezanih sa fotografijom.

Postavljanje tuđe fotografije ili ličnih podataka, na primer na Web lokaciju škole, predstavlja otkrivanje ličnih podataka, što uvek zahteva odobrenje dotične osobe. Svako ko dostavi svoje lične podatke ima pravo da proveri informacije o sebi i da ih ispravi, ukoliko je potrebno. Deci takođe treba skrenuti pažnju da ne treba da objavljuju lične podatke na svojim Web lokacijama ili dnevnicima na mreži (blogovima).

Dodatne informacije:
Korišćenje ličnih podataka podleže:
– Zakonu o zaštiti podataka
– Propisima o privatnosti i elektronskoj komunikaciji
– Kancelariji poverioca za informacije.

Zapamtite:
Lične podatke dostavite samo ako znate ko ih je zatražio i u koju svrhu će se koristiti.
« Poslednja izmena: 29. Nov 2011, 16:13:48 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
LG Nexus 5
Prijavljivanje problemaNeprikladan marketing
Autoritet za reklamne standarde (ASA) nadgleda etičke principe marketinga i propise koji se odnose na marketing namenjen maloletnicima. Neprikladan marketing, nekorektne odredbe i uslove ili druge probleme u zemljama Evropske Unije mogu se prijaviti organizaciji EASA http://www.easa-alliance.org/

Prevare, stranice koje promovišu mržnju i druge nezakonite radnje
Falsifikovane, lažne ili Internet lokacije koje promovišu mržnju, kao i pokušaj prevare putem e-pošte ili druge nezakonite radnje možete prijaviti lokalnoj policijskoj stanici ili internacionalnoj organanizaciji INHOPE http://www.inhope.org/en/index.html

Zloupotreba ličnih podataka
Information Commissioner (Poverilac za informacije) obezbeđuje smernice i savete o obradi ličnih podataka i nadgleda taj proces.

Dečija pornografija
INHOPE obezbeđuje uslugu prijavljivanja na mreži za prijavljivanje Web lokacija za koje sumnjate da možda sadrže zloupotrebu dece ili drugi nezakoniti materijal http://www.inhope.org/en/index.html. Da biste prijavili zloupotrebu, možete da posetite Web lokaciju http://virtualglobaltaskforce.com/contactus/vgt/, ali nikako ne propustite da ovakvu aktivnost prijavite policiji!

Druge vrste uvredljivog ili neprikladnog materijala
U drugim slučajevima obratite se svom Internet operateru ili administratoru Web lokacije na kojoj su se pojavili uvredljivi sadržaji.

Izvor: Microsoftsrb
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
LG Nexus 5
Bezbedno korišćenje u odnosu na uzrast
1.  Ispod 7 godina

2.  Deca uzrasta od 7 do 9 godina

3.  Deca uzrasta od 10 do 12 godina

4.  Deca uzrasta od 13 do 15 godina

1. Ispod 7 godina

Prve posete Internetu postavljaju osnovu za buduće korišćenje i stvaranje dobrih navika kod dece. Deca predškolskog uzrasta vole da ponavljaju radnje i to je idealan način za razvijanje bezbednih korisničkih navika kod male dece.

Deca ispod 7 godina imaju ograničene mogućnosti razumevanja informacija na Internetu i ograničene sposobnosti razlikovanja reklama od pravog sadržaja. U ovom dobu, roditelji moraju pomoći deci da pronađu odgovarajući materijal. Deca često ne vide razliku između korišćenja Interneta i igranja igara ili crtanja na računaru.

Porodice bi trebalo da odrede prva kućna pravila o korišćenju računara u ovoj fazi.

    *Vreme provedeno za računarom bi trebalo da se ograniči iz zdravstvenih razloga.
    *Na primer, postavite računar u dnevnu sobu. Odrasla osoba bi trebalo da bude prisutna sa decom predškolskog uzrasta prilikom korišćenja Interneta.
    *Pristup Internetu za decu predškolskog uzrasta bi trebalo da bude ograničen na unapred određene lokacije. Naprednija deca mogu pronaći poznate lokacije pomoću menija „Omiljene lokacije“ u Internet pregledaču.
    *Najbezbednije rešenje jeste kreiranje ličnog radnog okruženja za dete, u kojem je pristup Internetu ograničen samo na određene lokacije.
2. Deca uzrasta od 7 do 9 godina

Pored računara kod svoje kuće, deca ovog uzrasta će se susresti sa Internetom u školi i kod prijatelja. Roditelji i deca bi trebalo da razgovaraju o odgovarajućem korišćenju Interneta i da se slože oko pravila koja se moraju poštovati. Deca ovog uzrasta mogu već imati relativno dobro razumevanje onoga što vide. Međutim, nisu spremna za sve materijale koje Internet nudi, posebno za materijale (slike, tekst ili zvukove) koji ih plaše ili su na neki drugi način neodgovarajući. Razgovor o ovoj temi i objašnjavanje različitih stvari sa kojima se deca mogu susresti na Internetu će pomoći deci da ostanu odgovorniji i da nezavisno rade na bezbedan način na mreži. Da bi pomogli deci, roditelji takođe mogu saopštiti svoje stavove o Internetu.

U ovom uzrastu, ograničenja, zaštita i nadzor korišćenja Interneta su još uvek od presudne važnosti. Preporučuje se da roditelji i deca zajedno odrede pravila za korišćenje Interneta, ali i da ih promene kada deca porastu.

    *Kod kuće, korišćenje Interneta bi trebalo još uvek da bude dozvoljeno samo u prisustvu roditelja. Na taj način će roditelji uvek moći da pomognu detetu u slučaju problema.
    *Ukoliko se računar nalazi u prostoriji koju koristi čitava porodica, korišćenje Interneta postaje deo svakodnevnice.
    *Dete možda još uvek neće moći samostalno da utvrdi pouzdanost Web lokacije, ali će moći da zatraži dozvolu od roditelja pre slanja ličnih podataka.
    *Dete ovog uzrasta još uvek ne bi trebalo da koristi sobe za ćaskanje i druge javne diskusije na mreži. E-adresa koju koriste deca ovog uzrasta bi zato trebalo da bude zajednička porodična e-adresa.
    *Kreiranje korisničkog naloga za dete sa ograničenim pravima pomaže detetu da nauči da samostalno koristi računar.
    *Pročitajte više: Bezbedno radno okruženje
    *Programi za filtriranje se takođe mogu koristiti za sprečavanje pristupa neodgovarajućim lokacijama, ali je veoma važno da i roditelji aktivno učestvuju u detetovom korišćenju Interneta.3. Deca uzrasta od 10 do 12 godina

Deca ovog uzrasta su već naučila da koriste Internet u razne svrhe. Roditelji mogu pružiti podršku detetu tako što će pronaći lokacije koje pomažu detetu prilikom domaćeg zadatka, hobija ili interesovanja. Porodica može koristiti Internet za planiranje porodičnih aktivnosti. Na taj način roditelji dobijaju priliku da razgovaraju sa decom o tome koje lokacije su pouzdane i gde se mogu pronaći kvalitetne informacije.

Detetu su i dalje potrebni nadzor i kontrola roditelja, kao i pravila za korišćenje. Međutim, dete u ovom uzrastu može naći način da zaobiđe pravila i nadzor ukoliko ih smatra suviše ograničavajućim ili neodgovarajućim.

    *Roditelji i deca se moraju dogovoriti o tome šta je deci dozvoljeno da rade i koriste na Internetu a šta nije. Na primer: odgovornost pošiljaoca poruke, preuzimanje datoteka i autorska prava, kao i instaliranje programa.
    *Dogovorite se koji lični podaci se mogu dostavljati i kada, i razgovarajte o rizicima otkrivanja ovih informacija.
    *Ukoliko je dete već zainteresovano za ćaskanje ili IRC, roditelji bi trebalo da razgovaraju o bezbednosti sa detetom i da nadgledaju aktivnosti deteta u diskusijama na mreži.
    *Deca su uglavnom radoznala i ljubopitljiva, što je upravo razlog zbog kojeg bi roditelji trebalo posebno da naglase bezbedno i pažljivo korišćenje.
    *Bezbednost informacija takođe treba ažurirati.
4. Deca uzrasta od 13 do 15 godina

U ovom uzrastu Internet postaje deo društvenog života deteta: na mreži se sreću sa prijateljima i pronalaze informacije potrebne za rešavanje domaćeg zadatka ili vezane za njihova interesovanja. Na višem nivou računarske pismenosti, ovo otvara mnoštvo mogućnosti za korišćenje Interneta. Roditeljima može biti veoma teško da saznaju šta deca rade na mreži. Deca u ovom uzrastu često rizikuju i isprobavaju svoje granice - tehnička ograničenja i zabrane nisu efikasan način za poboljšavanje njihove bezbednosti na mreži.

Deca uzrasta od 13 do 15 godina će možda želeti da njihove aktivnosti ostanu privatne, posebno ukoliko se roditelji do tada nisu interesovali i saznali nešto o načinima na koje dete koristi Internet. Za celu porodicu je važno da se otvoreno razgovara i da roditelje interesuje šta dete radi i sa kim koristi Internet.

    *Zajednička Kućna pravila su još uvek potrebna.
    *Tinejdžer još uvek može imati ograničenu sposobnost procene i savet roditelja može biti potreban po pitanju objavljivanja fotografija i teksta o detetu na mreži.
    *Etička pitanja i lična odgovornost korisnika Interneta su važne teme za razgovor. Na primer, nezakonito preuzimanje, bonton na mreži i autorska prava. Deca takođe moraju biti odgovorna za sadržaj koji objavljuju na mreži, uključujući svoje lične podatke ili informacije koje mogu biti nezakonite.
    *Roditelji bi trebalo da budu zainteresovani za „kontakte na mreži“ deteta, kao i za ostale prijatelje. Preporučuje se da roditelji budu uključeni kada dete poželi da upozna nove osobe na mreži.
    *Roditelji bi trebalo da izbegavaju neprimerene reakcije, čak i ako otkriju da se nešto „strašno“ desilo detetu na mreži. Roditelji mogu da upute decu na odgovarajući sadržaj. Na primer, na mreži postoje odlične usluge na temu seksualnosti i zdravlja namenjene mladima. Mladi treba da znaju da mogu da razgovaraju sa roditeljima ako dožive neprijatnost na mreži.

Izvor: Microsoftsrb
« Poslednja izmena: 29. Nov 2011, 16:23:30 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
LG Nexus 5
Materijal za nastavnike
Internet je važan način komunikacije u ličnom i profesionalnom životu, ali može biti i zloupotrebljen. Na primer, može se koristiti za slanje virusa i neželjene pošte. Zato treba biti svestan problema koji se odnose na bezbednost informacija.


Ova Web lokacija je dizajnirana da vam pomogne...
   
*da razgovarate o problemima bezbednosti informacija sa đacima u učionici;
*da pronađete informacije o načinu na koji mladi koriste Internet;
*da pronađete informacije o korišćenju ličnih podataka na Internetu;
*da naučite kako da pronađete dodatne informacije.Ključni problemi


Korišćenje Interneta je bezbedno sve dok imate na umu tri osnovne stvari:

1. Zaštitite svoj računar
*Održavajte operativni sistem ažurnim
*Koristite antivirusni program
*Koristite zaštitni zid
*Pravite rezervne kopije važnih datoteka
*Budite pažljivi prilikom preuzimanja sadržaja


2. Zaštitite se na mreži
*Budite obazrivi prilikom saopštavanja ličnih podataka
*Imajte na umu sa kim razgovarate
*Imajte na umu da na mreži nije sve pouzdano i da nisu svi iskreni


3. Poštujte pravila
*Morate se pridržavati zakona, čak i na Internetu
*Vodite računa o drugima i o sebi kada ste na mrežiPretnje na Internetu


1. Virusi, crvi i trojanski konji
2. Hakeri i provalnici
3. Neželjena pošta na Internetu
4. Zapamtite
1. Virusi, crvi i trojanski konji

Virusi i crvi su opasni programi koji se šire putem e-pošte ili Internet stranica. Virusi mogu da oštete datoteke ili softver koji se nalaze na računaru. Crvi se šire brže od virusa, direktno sa jednog računara na drugi. Na primer, crv iz e-pošte može samog sebe poslati na svaku e-adresu iz adresara korisnika. Internet crvi traže računare koji su povezani sa Internetom i koji ne sadrže najnovije bezbednosne ispravke.

Trojanski konji, odnosno trojanci, jesu opasni programi napravljeni da izgledaju bezopasno, na primer, kao igra. Međutim, kada se aktiviraju, mogu oštetiti datoteke a da korisnik toga nije ni svestan.2. Hakeri i provalnici

Hakeri i provalnici su termini koji se koriste za osobe koje neovlašćeno pristupaju sistemima podataka. Oni neovlašćeno pristupaju nezaštićenim računarima preko Interneta i kradu ili kopiraju datoteke koje zatim koriste za nezakonite aktivnosti.

Najbolji način zaštite računara od neovlašćenog pristupa jeste korišćenje zaštitnog zida i ažuriranje operativnog sistema.3. Neželjena pošta na Internetu


Velika količina e-pošte koju ne želite da primite naziva se neželjena ili bezvredna pošta. Ona preopterećuje sisteme e-pošte i može da blokira poštanske sandučiće. Pošiljaoci neželjene e-pošte ponekad koriste crve.

Pet pravila o korišćenju e-pošte:

    *Nikada nemojte otvarati sumnjive poruke ili priloge e-pošte od osoba koje ne poznajete. Umesto toga, izbrišite ih direktno iz menija poruka.
    *Nikada nemojte odgovarati na neželjenu poštu.
    *Koristite filter za bezvrednu poštu dobavljača Internet usluga ili programa, ako postoji.
    *Koristite novu ili porodičnu e-adresu za Internet upite, forume na mreži i sl.
    *Nikada nemojte prosleđivati lančanu e-poruku. Izbrišite je.

   

4. Zapamtite

Zatvorite sumnjive iskačuće prozore
Iskačući prozori su mali prozori sa porukom koja vas podstiče da kliknete na prozor. Ako se takav prozor pojavi na vašem ekranu, najbezbednije ga je zatvoriti klikom na znak „X“ koji se obično nalazi u gornjem desnom uglu. Nikada ne znate šta će program uraditi, čak i ako kliknete na dugme „Ne“.

Ne dozvolite da vas prevare
Skrivanje identiteta na Internetu je jednostavno. Preporučujemo da proverite identitet osobe sa kojom komunicirate (na primer, u diskusionim grupama). Nikada ne bi trebalo da otkrijete svoje lične podatke preko Interneta, osim ako se ne radi o osobama koje poznajete i kojima verujete. Ukoliko se od vas zatraži da dostavite lične podatke Web lokaciji, uvek proverite „uslove korišćenja“ ili „smernice za privatnost“ lokacije da biste se uverili da je administrator Web lokacije objasnio za šta će se informacije koristiti i da li će biti prosleđene drugim osobama.

Razgovarajte o korišćenju Interneta
Veliki deo materijala dostupnog na Internetu nije odgovarajući za maloletnike. Razgovarajte o surfovanju i bezbednom korišćenju Interneta sa svojim učenicima.Ponašanje na Internetu1. Zakoni se primenjuju i na Internet
2. Autorska prava
3. Osnovni podaci o bezbednosti informacija
1. Zakoni se primenjuju i na Internet

Šta je dozvoljeno a šta nije na Internetu?
Internet je javno mesto. Kada ste na mreži, morate se pridržavati osnovnih pravila – kao kada se pridržavate saobraćajnih propisa prilikom vožnje.

Zakoni se primenjuju i na Internet
Iako je većina zakona doneta pre pojave Interneta, pravna regulativa se odnosi i na Internet. Sve što je nezakonito van mreže, nezakonito je i na mreži.

Internet pruža jedinstvene mogućnosti slobodne komunikacije, ali sa sobom nosi i odgovornost. Na primer, uvek ste odgovorni za sadržaj i zakonitost svoje Web lokacije, kao i za materijal objavljen na njoj.2. Autorska prava

Autorska prava štite način na koji primenjujete ideju, ali ne i samu ideju. Korišćenje materijala zaštićenog autorskim pravima za ličnu upotrebu je najčešće dozvoljeno, ali vam nije dozvoljeno da predstavite taj materijal kao svoj. Na primer, ako koristite materijal za svoju prezentaciju, morate navesti izvor materijala.

Prosleđivanje neovlašćenog materijala (npr. nezakonitih kopija filmova ili muzičkih datoteka dostupnih na peer-to-peer mrežama) je nezakonito.

Kopiranje softvera ili baza podataka koji zahtevaju licencu nije dozvoljeno, čak ni za ličnu upotrebu.

Neovlašćeno korišćenje materijala može dovesti do zahteva za odštetu ili drugih zakonskih posledica.

Internet je javno mesto. Kada ste na mreži, morate se pridržavati osnovnih pravila – kao kada se pridržavate saobraćajnih propisa prilikom vožnje.3. Osnovni podaci o bezbednosti informacija

Zapamtite
Kada jednom postavite informacije na Internet, izgubili ste kontrolu nad njima i možda nikada nećete moći da izbrišete svaku kopiju tih informacija.

Proverite
Uvek se uverite da znate kome dajete svoje informacije da biste znali za šta će se koristiti.

Razmislite
Da li je pametno postavljati lične podatke na Web lokaciju ako ne znate za šta će se koristiti?

Napomena
Imena đaka, njihove fotografije i drugi lični podaci iz školske evidencije mogu biti objavljeni samo na Web lokaciji škole uz odobrenje đaka i njihovih roditelja.


Obrada lekcija iz bezbednosti informacijaBezbednost informacija na Internetu može se uključiti u lekcije predmeta "Od igračke do računara" ili "Informatika", a u formi debate se može se realizovati i na časovima drugih predmeta.


Primer lekcije:

1. Debata
- Zašto je bezbednost informacija važna i zašto o tome treba
- razgovarati u školi?
- Mogući razlozi uključuju samu prirodu Interneta i njegov značaj u komunikaciji. Ti podaci se mogu naći u odeljku za nastavnike.

2. Analiza priča
- Đaci mogu pročitati priče predstavljene u obliku crtanih filmova.
- Priča „Beskonačna šuma“ namenjena je deci uzrasta od 7 do 10 godina.
- Ukoliko deca ne znaju da čitaju, nastavnik ih može voditi kroz priču.
- Priča „Putovanje u Rim“ namenjena je deci uzrasta od 11 do 14 godina.
- Kao dodatnu aktivnost, đaci mogu napisati sastav o ovoj temi.

3. Diskusija
- Kada đaci pogledaju priče, podelite ih u grupe radi diskusije o
- pomenutim temama, uz korišćenje pitanja iz priče.
- Veoma je važno uključiti lična iskustva đaka i njihove stavove o
- bezbednosti informacija na Internetu.Primeri tema za diskusiju:

Šta sadrže lični podaci?
Ime i adresu - da. Međutim, lični podaci su takođe i druge informacije povezane sa vama, npr. broj mobilnog telefona, adresa škole, oblast u kojoj živite i e-adresa.

Na času se takođe može posetiti lokacija www.GetSafeOnline.org, na kojoj se nalaze detaljnije informacije o pitanjima bezbednosti informacija (na engleskom jeziku).

Odeljak za roditelje
Pored komunikacije na mreži i bezbednosti informacija, odeljak za roditelje se takođe bavi pitanjima nasilja među decom i marketinga namenjenog deci.
Rečnik pojmovaAntivirusni program
Program dizajniran za sprečavanje pristupa zlonamernih programa sistemu identifikovanjem zaraženih datoteka i njihovim brisanjem ili čišćenjem.

Blog
Javni dnevnik na mreži.

Soba za ćaskanje
Forum na mreži u realnom vremenu u kojem korisnici pišu poruke koje se odmah pojavljuju na ekranu jedna za drugom. Poruke se zamenjuju kada se napišu nove, tako da je vidljiva samo poslednja poruka.

Zaštita podataka
Skup pravila koji osigurava poverljivost informacija. Bezbednost podataka obuhvata poverljive informacije, kao što su lični podaci, a sprovodi se kroz smernice za bezbednost informacija ili izjavu o privatnosti.

Forum na mreži
Lokacija za diskusiju na Internetu, obično sa određenom temom, na kojoj se mogu postaviti poruke pomoću formata koji određuje dobavljač usluge. Neki od foruma na mreži zahtevaju registraciju.
Neki forumi sadrže arhivu koju možete koristiti za pretraživanje određene teme. Na nekim forumima administrator ima pravo da izbriše ili uredi neke poruke ili da zabrani pristup korisniku koji se ne pridržava pravila.

Preuzimanje
Čuvanje datoteka sa Interneta na svom računaru.

Zaštitni zid
Softver ili uređaj dizajniran za kontrolu komunikacije između mreža ili između mreže i računara. Na primer, zaštitni zid može da ograniči saobraćaj na osnovu unapred definisanih pravila, čime se određuje da je komunikacija dozvoljena samo između određenih adresa.

Haker, provalnik
Osoba koja neovlašćeno pristupa informacionoj mreži ili sistemu organizacije ili ih koristi bez odobrenja. Napomena: termin „haker“ ima dva značenja: može se odnositi i na zaljubljenika u računare.

Opasni programi: Virusi, crvi i trojanski konji
Program ili deo programa dizajniran da prouzrokuje neželjene događaje u računarskom ili informacionom sistemu, npr. virusi, crvi ili trojanski konji.

Bezbednost informacija
Primenjena smernica koja održava rizike po bezbednost informacija pod kontrolom.

Neželjena ili bezvredna pošta
Neželjena e-pošta koja se obično šalje u marketinške svrhe. Bezvredna e-pošta se obično istovremeno šalje velikom broju primalaca.

Pošta, e-pošta, e-mail
E-poruka. Elektronski prenos teksta ili slika koje se šalju sa jedne adrese računarske aplikacije na drugu.

Operativni sistem
Osnovni program koji radi „između“ računara i softvera aplikacije. Operativni sistem dozvoljava računaru da kontroliše, nadgleda i koristi instalirani softver. Uobičajeni operativni sistemi su Microsoft®, Windows®, Apple® Mac-OS i Linux®.

Iskačući prozor
Novi prozor koji se otvara preko aktivnog prozora Internet pregledača. Ovaj prozor obično ne sadrži svoju Web adresu, ali to nije uvek slučaj. Iskačući prozori koji se otvaraju bez zahteva korisnika obično sadrže reklame.

Server
Program koji distribuira datoteke na računare na mreži na osnovu unapred definisanih pravila. Na primer, korisnici Interneta dobijaju svoje e-poruke od servera e-pošte mreže. Termin „server“ se obično koristi za računar na kojem se nalazi serverski program.

Virus
Zlonamerni program koji se širi tako što se kopira u druge programe. Virus se može proširiti putem datoteka, e-pošte ili Internet stranica. Računar se može zaraziti virusom kada korisnik surfuje po Internetu ili kada otvori prilog e-pošte. Virusi mogu da smanje operativni kapacitet računara ili sistema.

Crv
Zlonamerni program koji se samostalno širi putem informacionih mreža. Crvi se mogu širiti putem e-pošte ili pukotina u bezbednosti informacija u Internet pregledaču ili operativnom sistemu. Čak i kada korisnik ne radi ništa, crvi mogu pristupiti nezaštićenim računarima kada je računar povezan sa Internetom. Crvi ometaju rad sistema ili računara i mogu širiti druge zlonamerne programe.

Izvor: Microsoftsrb

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
LG Nexus 5
Materijal za djakeU ovom odeljku je deci i mladima bezbednost informacija predstavljena kroz priču sa ilustracijama. Pored obrazovnih sadržaja o bezbednosti informacija ove priče sadrže zadatke i preporuke za decu.

Đaci mogu pregledati priču pojedinačno, u malim grupama ili svi zajedno, uz nadzor nastavnika. Priče su namenjene različitim uzrastima, ali mogu se koristiti i prema nivou znanja đaka.
Priče za uzrast od 7 do 12 godina


Beskonačna šuma je priča o devetogodišnjem Nikoli koji uči kako se koristi računar i e-pošta. Priča čitaocu objašnjava šta je Internet i šta se na njemu može raditi. U isto vreme se uči da na Internetu ima i loših stvari od kojih se treba zaštititi.

Anini novi prijatelji je nastavak priče „Beskonačna šuma“. Glavni lik je Ana, Nikolina rođaka. Priča se bavi javnom prirodom Interneta, ponašanjem na Internetu, objavljivanjem slika i autorskim pravima.
Priče za uzrast od 13 do 16 godina


Priča Putovanje do Rima počinje kada Ema, član dramske sekcije, prilikom ćaskanja dobije scenario od nepoznatog korisnika. Priča se bavi autorskim pravima, zaštitom računara i značenjem lozinki.

Peripetije na mreži sačinjavaju kratke priče koje za teme imaju prikladnost informacija na Internetu, odgovornost po pitanju objavljivanja fotografija i teksta, komunikaciju na Internetu i peer-to-peer mreže na Internetu.

Da biste mogli da pogledate ove priče, potreban vam je Flash dodatak. Ukoliko ga nemate, kliknite ovde.

Izvor: Microsoftsrb
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
LG Nexus 5
Brosura za roditelje i decu:

   

Izvor: Kliknibezbedno.rs

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
Brosura_za_roditel... (2343.75 KB)
*
Brosura_za_roditel... (508.16 KB)
*
Brosura_za_decu.rar (2209.16 KB)
« Poslednja izmena: 29. Feb 2012, 22:16:29 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
LG Nexus 5
Kliknite bezbednoKampanja za zaštitu dece na Internetu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono  društvo i Telekoma Srbija
Uvod

Koliko vas koristi Internet svakodnevno?
Koje sajtove najčešće posećujete?
Da li se na Internetu ponašate kao i kod kuće ili na ulici?Roditelji i vi

Koliko vas koristi kompjuter u društvu roditelja?
Zašto je bitno ponekad sesti sa roditeljima da ih upoznaš sa tim kako koristiš Internet?
Vaši roditelji iako svakodnevno koriste kompjuter i Internet, oni ga ne koriste kao i vi.
Roditelji na Facebook-u?
Roditelji “skidaju” muziku, filmove, upoznaju ljude?
Roditelji traže informacije za domaći preko Interneta?
Roditelji su proživeli u glavnom sve što i vi, ali ne i na Internetu, pa vam zato ne mogu ni dati savet koji vam daju kad idete negde.
Zato ih upoznajte sa tim šta radite na Internetu kako bi Vam pomogli da budete bezbedni i kako se ne bi brinuli kad ste na Internetu.4 tačke bezbednosti

Fizička bezbednost
Psihička bezbednost
Zaštite kompjuter – zaštitite sebe
Zaštitite se znanjemFizička bezbednost

Šta je fizička bezbednost?
Šta su lični podaci?
Kako je možete ugroziti putem Interneta?Fizička bezbednost

NIKAD ne ostavljaj lične podatke na Internetu
NIKAD nemoj beležiti svoje kretanje na Internetu (npr. putem “statusa” na Facebook-u)
UVEK se odjavi sa svog naloga (Facebook, E-mail...) i nikad nemoj snimiti svoje šifre na javnom kompjuteru – nikad ne znaš ko će sesti posle tebe i predstaviti se kao ti! Tako ćeš zaštititi i sebe i ljude oko sebe!
NIKAD nemoj dogovarati viđanje preko Interneta, pre svega sa nepoznatima, ali isto tako i sa svojim pravim drugarima i rodbinom, jer ne možeš sa sigurnošću znati da su to oni!
Psihička bezbednost

Šta je psihička bezbednost?
Kakvi prizori vam stvaraju neprijatna osećanja?
Da li je spletkarenje preko Interneta opasnije od spletkarenja između par drugara/drugarica?Psihička bezbednost

Ako otvoriš neprijatan sadržaj, zatvori Internet pretraživač, i kaži nekom starijem ko koristi Internet kako bi ti pomogao da izbegneš takve situacije ubuduće.
Ako otvoriš sadržaj koji ti se čini da može biti neprikladan ili neprijatan, pozovi nekog starijeg da ti pomogne da razumeš.
Nemoj spletkariti preko Interneta jer je tu mala interna šala dostupna svima!
Zaštite kompjuter – zaštitite sebe

Virusi i Anti-virusi
Spyware i Anti-Spyware
“Skidanje” muzike, filmova, i igrica sa Interneta
Direktno otvarate svoj kompjuter drugima, a virusi i drugi zaštitni programi gube svrhu
Kad je kompjuter otvoren hakerima, oni sa lakoćom mogu ukrasti vaše naloge:
Za E-mail
Za društvene mreže (Facebook, MySpace...)
Za pristup bankovnom računu
Šta još mogu ukrasti? Kako vas još mogu ugroziti? Fizički? Psihički?
Zaštitite se znanjem

Facebook, Skype, Chat, Forum – to nije ceo Internet!
Istražite šta još postoji za ono što vam treba. Na primer:
Situacija: pričali bi ste sa nekim o muzici, nemate drugare sa istim interesovanjima, na Facebook-u ne možeš ići od osobe do osobe i pitati ko se razume u nešto.
Rešenje:
potražite da li postoji sajt koji je možda kao Facebook ali za temu ima muziku.
Naći ćete na primer Last.fm
Kako ste se zaštitili znanjem:
Na sajtu pričate samo o muzici, muzka je cilj, muzika je svrha – sve sto nije muzika vam je odmah sumnjivo pa predlog za upoznavanje gledate sa predostrožnošću, za razliku od istog na Facebook-u
Naučite od tih sajtova. Na primer, niko nije morao da vas nauči da koristite Facebook, niti ikoga na svetu. Kako je to moguće kad smo svi toliko različiti?
Da li vredi sagledati i naučiti zašto je to tako, pa primeniti u nekom školskom projektu/prezentacji?!Dobro razmislite pre nego sto prijatelju kog ste stekli na internetu otkrijete vase licne podatke:

U koju školu idete;
U kom gradu živite;
U kom delu grada živite;
Nikada ne zaboravite da ne mozete znati da li je osoba sa druge strane ta za koju se predstavlja!Primeri zašto ne treba odavati svoju privatnost

TRAFICKING
Postavite vaše fotografije i javi vam se osoba koja vam nudi da se bavite manekenstvom
Nikada ne verujte osobama koje vam nude ovako nešto, vrlo je moguće da je to osoba koja želi da vam naudi.
Obratite se istog trenutka roditeljima i ako imate ambiciju da se bavite manekenstvom ili glumom, neka vas odvedu u proverene škole za bavljenje tim hobijem.

INTERNET
Bez Interneta se danas ne može i to je jako lepa stvar koja vam nudi sve na jednom mestu
Koristi pametno to mocno sredstvo.
Druži se sa osobama koje već poznaješ u stvarnom životu
Zaštiti sebe od neprijatnosti tako što ćes naučiti kako da se ponašaš dok ga koristiš
Zapamti: Na internetu se ponasaj kao i u stvarnom zivotu jer je internet takodje deo zivota!!!

Ukoliko si nekada imao neku neprijatnost, a nisi smeo o tome da pričaš nemoj da se ustručavaš i podeli to sa nama na klikni.bezbedno@mtid.gov.rs mi ćemo te posavetovati šta da radiš i kome da se obratiš.

Izvor: KlikniBezbedno.rs

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
KlikniBezbedno Pre... (253.91 KB)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
LG Nexus 5
Uspešna borba protiv internet-kriminalaOd opšteg je interesa projekat edukacije dece u školama o potencijalnim opasnostima kompjuterskog kriminala.Jedan od najprisutnijih oblika sajber kriminala u Republici Srpskoj je dečja pornografija na internetu, zatim neovlašćen upad u zaštićene baze podataka, dok je krađa identiteta i zloupotreba kartičnog poslovanja manje prisutna, kaže Jovo Marković, načelnik Odeljenja za sprečavanje visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

- Roditelji su veoma važna karika u sprečavanju dečje pornografije. Oni moraju na vreme da prepoznaju ako deca imaju ovakav problem - kaže Marković. - Rezultati ispitivanja pokazuju da veoma mali broj roditelja zna šta njihova deca rade na internetu.

On je naglasio da je od opšteg interesa projekat edukacije dece u školama o potencijalnim opasnostima kompjuterskog kriminala, ocenjujući da je to najvažniji preventivni način zaštite. U okviru tog projekta edukacije napravljene su dve vrste brošura, jedna za decu, a druga za roditelje i nastavnike.

Jedan od češćih oblika sajber kriminala je i neovlašten upad u zaštićene baze podataka, odnosno preuzimanje imejl naloga, obaranje stranica, preuzimanje identiteta, dodajući da su sve to baze podataka zaštićene lozinkama, dok zloupotreba kartičnog poslovanja kod nas nije toliko rasprostranjena. Krađe identiteta dešavaju se upotrebom malicioznih softvera koji automatski kradu sve podatke preko računara.


SAVREMENA OPREMA

Odeljenje za sprečavanje viskotehnološkog kriminala poseduje opremu za digitalnu forenziku, što je jedan od bitnih elemenata. Ima i ljude koji su osposobljeni za ovakav rad, ali je potrebno konstantno usavršavanje i praćenje razvoja tehnologije.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Chrome 17.0.963.83
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Odlična tema i jasno objašnjena =D>
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma


Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 11.0
mob
LG Nexus 5Заштитимо децу од педофилије на Интернету


Педофилија (grč. παιδοφιλία παις, дете) i (φιλία, љубав, пријатељство) је наклоност сексуалном искориштавању деце истог, супротног, или оба пола. Због тежине последица, оваква настраност је строго законски кажњива у свим земљама.Педофилија спада у облик поремећаја личности. Овде долази до погрешног избора сексуалног објекта, а то су најчешће деца. Може бити хетеросексуална и хомосексуална. Поремећај се ређе јавља и код жена. Хетеросексуални педофили бирају децу узраста од 8 до 10 година, док хомосексуални педофил бира старији узраст. Сексуално злостављање малолетних лица представља било који вид експлоатације млађих од 18 година у циљу сексуалног задовољавања од стране старије особе. Оно може да обухвата телефонске разговоре, тражење од малолетног лица да покаже интимне делове тела или показивање интимних делова тела од стране пунолетног лица детету или малолетном лицу, миловање, снимање порнографских фотографија насталих сексуалним злостављањем деце или малолетних лица и показивање порнографског материјала, покушај извршења сексуалног односа над малолетним лицима, инцест са дететом или малолетним лицем, силовање детета или малолетног лица, приморавање на проституцију и слично.ДЕФИНИЦИЈА ДЕТЕТА И МАЛОЛЕТНОГ ЛИЦА


Дете је у кривичном законодавству дефинисано као лице које није навршило четрнаест година старости.

Малолетно лице сматра се оно које је старосне доби од четрнаест до осамнаест година.
НАЧИН ЗАШТИТЕ:

Основни облик заштите малолетних лица од злоупотребе у порнографске сврхе садржан је у оквиру Кривичног законика који се примењује у Републици Србији.

 
Члан 185.
Приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање деце за порнографију


1.    Ко малолетнику прода , прикаже или јавним излагањем или на други начин учини доступним текстове, слике аудио-визуелне или друге предмете порнографске садржине или му прикаже порнографску представу, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци.
2.    Ко искористи малолетника за производњу слика, аудио-визуелних или других предмета порнографске садржине или за порнографску представу, казниће се затвором од шест месеци до пет година.
3.    Ако је дело из става 1. и 2. овог члана извршено према детету учинилац ће се казнити за дело из става 1 затвором од шест месеци до три године, а за дело из става 2. од једне до осам година затвора.
4.    Ко прибавља за себе или другог, поседује, продаје, јавно излаже или електронски или на други начин чини доступним слике, аудио-визуелене или друге предмете порнографске садржине настале искоришћавањем малолетног лица казниће се затвором од три месеца до три године.
5.    Предмети из ст.1 и ст.4. овог члана одузеће се.


 
Члан 185а.
Навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама


1.    Ко наведе малолетника да присуствује силовању, обљуби или са њом изједначеним чином или другој полној радњи казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.
2.    Ако је дело из става 1. учињено употребом силе или претње, или према детету учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.


 
Члан 185б.
Искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу


1.    Ко у намери извршења кривичних дела Силовања, Обљубе над немоћним лицем, Обљубе над дететом, Обљубе злоупотребом службеног положаја, Недозвољеним полним радњама, Подвођење или омогућавање вршења полног односа, Посредовања у вршењу проституције, Приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање деце за порнографију и Навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама, користећи рачунарску мрежу или комуникацију другим техничким средствима договори са малолетником састанак и појави се на договореном месту ради састанка казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.
2.    Ко дело из става 1. овог члана изврши према детету казниће се затвором од једне до осам година.ВАЖНО!


Најважније измене су да се по први пут у Кривичном Законику Републике Србије као кривично дело сматра поседовање и прибављање слика, аудио-визуелних или других предмета порнографске садржине настале искоришћавањем малолетног лица.


По нашем законодавству дететом се сматра лице које није навршило 14 година старости а малолетним лицем лице које није навршило 18 година (млађи малолетник од 14 до 16 и старији малолетник од 16 до 18 година).

Наиме према Конвенцији о компјутерском криминалу из 2001 године коју је наша држава ратификовала и применила у свом Кривичном законику и конвенцијама које се баве заштитом права детета овај проблем стављен је у жижу интересовања европске и светске јавности, а у појединим државама проглашена је и приоритетом број један када је у питању компјутерски криминал и организовани криминал уопште. Као пример могу се навести државе као што су Француска, САД, Велика Британија, Немачка , али и наша држава - Република Србија.

Код нас се као извршиоци ови кривичних дела јављају лица из свих друштвених структура тако да не постоји профил извршилаца ових кривичних дела у том смислу.

Мотиви за извршење ових кривичних дела су такође широког спектра и предмет су психолошког профилисања извршилаца у зависности од случаја до случаја.

Малолетна лица се појављују као жртве ових кривичних дела често ни сама нису свесна шта им се дешава пошто извршиоци користе њихово поверење и кривична дела врше под специфичним околностима, најчешће када потпуно задобију поверење жртве, тако да су врло тешка за откривање.

Извршиоци могу бити и из блиског круга породице, родбине или пријатеља у којој се дете налази, када се неретко користе и методе застрашивања претњом да ће се лицима од ауторитета (родитељима) рећи “шта дете ради” да ће се нанети неко зло деци блиским лицима уколико не пристану на одређене радње и сл. Такође се поверење малолетника ради вршења кривичних дела стиче и на тај начин што се истима посвећује посебна пажња, користе се ситуације у којима се осећају вољено, купују им се разни поклони и сл.

Појавом Интернета и све бржег начина размене мултимедијалних садржаја материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе доступан је широј јавности, т.ј. читавом свету у само неколико секунди. Иза оваквих садржаја често стоје и криминалне групе које на овакав начин покушавају да дођу до зараде, користећи “тражњу” за оваквим материјалом и у колико се покаже да могу да зараде новац вршењем ових кривичних дела круг малолетних лица која постају жртве све се више шири. Пошто се слике настале на овај начин појаве на Интернету врло брзо постају доступне и на другим Интернет сајтовима који рекламирају овакав садржај у року од неколико минута. Нажалост, деца на овакав начин са појавом оваквих снимака преживљавају исте трауме сваки пут када се оне појаве, па чак и много година након што одрасту.

Поред појаве Интернет сајтова на којима се материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе све већи проблем постаје и узнемиравање деце познатије као online grооming (узнемиравања путем СМС порука, путем телефона или путем Интернет сервиса) јер се извршилац често крије иза лажног идентитета (блиског потребама детета и са лажним подацима).

У оваквим случајевима извршиоци се у оквиру комуникације преко Интернет сервиса односно преко сервиса за дружење као што су (Facebook, Twitter итд) представљају као лица која су слична оном профилу које дете са друге стране тражи, улазе у комуникацију са њим, покушавају да стекну поверење на разне начине а након тога да размене фотографије са порнографском садржином нпр. да дете само себе слика, па све до екстремних ситуација у којима траже и конкретан контакт са дететом када извршиоци дела заказују састанке при чему не ретко долази и до извршења тешких кривичних дела против полних слобода и против живота и тела малолетника.

На Интернету постоје и сервиси на којима постоји могућност аудио-визуелне комуникације као нпр. MSN или SKYPE који пружају “интимнију атмосферу” извршиоцима наведених кривичних дела како би се лакше упознали са потенцијалним жртвама и прибавили илегални садржај лажно се представљајући.

Коришћење Интернет камера може представљати потенцијалну опасност јер неретко извршиоци ових кривичних дела фотографије као и видео материјал који настане приликом коришћења камера ( уколико траже да се особа слика нага, у експлицитним позама ..) чувају на својим рачунарима а потом исти постављају, размењују на форумима или сајтовима на којима се налази материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе и сл.

Као један од нових облика извршења ових кривичних дела јавља се и прављење слика и аудио визуелног материјала коришћењем мобилних телефона а потом и размене путем MMS услуге.

Фотографије малолетних лица које су направљене за потребе бављења манекенством често завршавају на Интернет сајтовима који садрже материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, као и на разним форумима на којима се размењује наведени садржај.

Код наведених кривичних дела постоји велика тамна бројка односно постоји велики број непријављених извршења ових кривичних дела.

Као доминантни разлози за непријављивање су патријахална средина, страх од родитеља, страх од претњи извршиоца кривичних дела...


КОРИСНИ САВЕТИ:Савети за родитеље:

1.    Настојте да заштитите децу од непријатних искустава – покажите им како да заштите сопствену приватност и поштују приватност других.
2.    Научите децу да не одговарају на сумњиве поруке.
3.    Помозите деци да схвате какве поруке могу да изазову непријатне осећаје.
4.    Проверите умеју ли деца да блокирају пријем порука од одређеног пошаљиоца.
5.    Сачувајте поруке, могу да вам послуже као важан доказ.
6.    Будите у контакту с људима из околине вашег детета – упознајте се с његовим друговима, њиховим родитељима, наставницима и уопште окружењем.
7.    Научите своје дете да вас обавештава о сваком искуству из виртуалног реалног света, које га забрињава. Убедите га да у вас може да се поузда и када неопрезно уради нешто лоше и да ћете заједно потражити решење.
8.    Објасните детету да, уколико га неко узнемирава, то никад није његова кривица.
9.    Да стварају безбедне профиле, којима могу заштитити своју приватност.
10.    Да штите своју шифру.
11.    Да реагују само на поруке особа које познају из живота ван Интернета и само тим особама да се и обраћају.
12.    Уколико хоће да објаве на интернету своју или слику породице, куће требало би да се о томе посаветују са родитељима.
13.    Приватне информације (број телефона, адресу, школу, спортски клуб и сл.) не треба да уписују у разне упитнике на сајтовима нити да их дају непознатим људима.
14.    Успостављајте са својом децом однос базиран на поверењу.
15.    Уверите их да могу са вама да причају и о својим грешкама зато што једино тако можете заједнички да нађете решење! Грешке при учењу су нормалне.
16.    На почетним странама мрежа за социјално дружење (facebook, twitter...) постоје правила за коришћење истих, савети а наведена је и старосна граница за коришћење мрежа.

 
Савети малолетним лицима:

1.    Немојте слати поруке, фотографије или други материјај који би некоме могао да нашкоди, слике шаљите само особама које лично познајете и у које имате поверења и искључиво након консултације са родитељима.
2.    Не остављајте личне податке непознатим лицима.
3.    Игноришите непознате особе које желе да успоставе контакт са Вама и не прихватајте састанке са тим особама.
4.    На почетним странама мрежа за социјално дружење (facebook, twitter...) постоје правила за коришћење истих, савети а наведена је и старосна граница за коришћење мрежа.

 
НАПОМЕНА:
На Интернету постоји велики број стручних материјала везаних за борбу против ове појаве који служи за едукацији и може се слободно користити. Овај материјал представљају новински чланци, стручни научни радови, извештаји са коференција и слично.


УКОЛИКО ИМАТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЕКСУАЛНОЈ ЗЛОУПОТРЕБИ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА У ПОРНОГРАФСКЕ СВРХЕ НА ИНТЕРНЕТУ УПУТИТЕ ЕЛЕКТРОНСКУ ПОРУКУ НА ЕЛЕКТРОНСКУ АДРЕСУ ОДЕЉЕЊА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА:


 
childprotection@mup.gov.rs


 
ПОМОЗИТЕ НАМ ДА ЗАШТИТИМО ДЕЦУ И ОМОГУЋИМО ИМ ДЕТИЊСТВО КАКВО ЗАСЛУЖУЈУ ПОШТО СУ ОНА НАША БУДУЋНОСТ


Извор: Министарство Унутрашњих Послова Србије
« Poslednja izmena: 01. Apr 2012, 23:44:20 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Apr 2024, 13:14:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.37 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.