Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 14:58:50
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Windows 10  (Pročitano 91897 puta)
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Citat
Sledeci argument mu je bio da je cuo da i Microsoft u Redmondu unutar kompanije koristi Linux.

Да...а у седишту Кока Коле сви аутомати за пиће су од Пепсија Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 42.0
mob
Nokia 
Imao sam skoro slicnu raspravu sa jednim kolegom na istu temu, i potezao je iste argumente kao ti. A onda sam mu ja pomenuo samo jednu stvar, koju nije mogao da pobije.

Sledeci argument mu je bio da je cuo da i Microsoft u Redmondu unutar kompanije koristi Linux.
vidi ja isključivo govorim o bezbednosti sistema, ne na osnovu onoga što sam čuo, rasparavljao ili pročitao negde, već sve to zajedno i ono najbitnije na osnovu iskustva. Tu jednu stvar što si kolegi pomenuo koju nije mogao da pobije, niti znam šta je to, niti si je ovde pomenuo. Nadam se samo da taj argument nije odnos korišćenja Windows-a/Linux-a koji nema veze sa bezbednošću.
što se tiče toga da li koriste ili ne u Redmondu Linux, moje mišljenje je da koriste neku verziju Linuxa koju su prilagodili za svoje potrebe (nemam nikavih dokaza, a iskreno niti me zanima i u krajnjem slučaju nebitno je i ne govori ništa o bezbednosti sistema)

Ne govori znacajno nista o bezbednosti sistema, govori o tome kako se zakleti pobornici Linux-a ponasaju kada ih poklopis argumentima. A ja, na svoju srecu, nisam zakleti pobornik ni jednog.

Sto se tice bezbednosti sistema, vec sam ti rekao, 90% prituzbi koje se u odnosu na Windows 10 pojavljuju odnose se na opcije koje su setovane po default-u, pri instalaciji, a koje se mogu iskljuciti jos tokom instalacije ako se ne ide na ekspresnu instalaciju, vec se pogledaju advanced opcije.

Ostatak se moze iskljuciti iz opcija za podesavanje operativnog sistema.
Zasto je microsoft podesio opcije koje ugrozavaju bezbednost licnih podataka, pa verovatno zato sto su najreklamiraniji servisi tog operativnog sistema upravo oni za cije je funkcionisanje u punoj meri potreban pristup licnim podacima. A onda je dao korisniku opcije preko kojih sve to moze da iskljuci, i da te nove servise osakati, ali da sebi obezbedi bezbednost na nivou koji zeli.

A to sto je neko lenj da nauci kako operativni sistem koji koristi radi, i kako treba da ga podesi, to je opet njegov licni problem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1435
OS
Windows
Browser
Chrome 46.0.2490.86
mob
Samsung Galaxy A52s 5G
Koristio sam par godina windows 7, i sinoć odlučim da pređem na win 10, a pošto mi je sedmica bila originalna verzija sa instaliranim svim apdejtima, dobio sam mogućnost da besplatno preuzmem win 10. Evo testiram je danas, očekivao sam da će biti sporija od sedmice, ali nije, čak mi se čini da je brža... Pozitivno sam iznenađen i drago mi je što sam je instalirao i prezadovoljan sam. Primijetio sam da se sistem podigne brže u odnosu na sedmicu, i ima još opcija koje su mi se svidjele na prvi pogled, da ih ne nabrajam sada sve, neke od njih su što mogu da podijelim ekran na dva dijela, play store, dosta korisnih prečica od kojih bih istakao provjera mail-a direktno klikom na start dugme preko prečice mail.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

per aspera ad astra

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 261
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Ne govori znacajno nista o bezbednosti sistema, govori o tome kako se zakleti pobornici Linux-a ponasaju kada ih poklopis argumentima. A ja, na svoju srecu, nisam zakleti pobornik ni jednog.
kolko sam razumeo iz tvojih odgovora na ovu temu (bezbednost) po tebi argument je nešto što fizički pada "zakletom poborniku Linux-a" na glavu i poklapa ga u potpunosti, jer u suprotnom ne može da bude ništa drugo sa obzirom da taj argument ne pročitah nigde.
Sto se tice bezbednosti sistema, vec sam ti rekao, 90% prituzbi koje se u odnosu na Windows 10 pojavljuju odnose se na opcije koje su setovane po default-u, pri instalaciji, a koje se mogu iskljuciti jos tokom instalacije ako se ne ide na ekspresnu instalaciju, vec se pogledaju advanced opcije.
meni to nisi rekao već si to Torivoju objašnjavao. Ja sam reagovao na tvoju izjavu "da Linux nije ništa bezbedniji od Windowsa i da je jedina njegova prednost to što je besplatan". Ali da ne trujem više ovu temu koja vezana za Windows 10. Svako ima prava na sopstveno vidjenje bezbednosti,  tako da nema potrebe da više o ovome pišem u ovoj temi. 
IP sačuvana
social share
01001110 01101001 01100011 01100101 00100000 01110100 01101111 00100000 01110011 01100101 01100101 00100000 01111001 01101111 01110101
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2567.0
mob
Motorola 
  Prvo, bezbednost na globalnoj mrezi ne postoji. Nije nikada ni postojala. Postojao je samo privid bezbednosti.

Da bilo sta znas o internetu, i mrezama, ne bi ovde svirao o bezbednosti, vec bi se pomirio sa tim da si ugrozen od onog trenutka kada si na bilo koji nacin prikljucio svoj racunar na bilo kakvu vrstu mreze.

O bilo kojoj vrsti bezicne komunikacije da i ne govorimo.

O bezbednosti na mrezama mogu da lupaju gluposti samo oni koji o mrezama nemaju pojma.

Najvise sto moze neko da uradi je da manje ili vise oteza nekome posao, ali ako neko zna sta radi, ne moze ga zaustaviti niko. Moze samo da ga natera da potrosi nesto vise vremena, nista ni manje ni vise.

Imao neka druga posla,nisam odgovorio na vreme,a ne volim da ostavljam stvari da vise u vazduhu...

Koliko se dobro sećam,ja sam nekoliko puta sasvim otvoreno rekao da nemam bilo kakvo formalno obrazovanje iz informacionih tehnologija osim standardnog fakultetskog kursa iz Fortrana koga se više i ne sećam , niti se bavim bilo kakvim biznisom vezanim za iste.Pa,ako je to tako,šta sam onda ,uopšte,tražio na ovoj temi ? Iskreno govoreći,poslužila mi je kao neka vrsta on-line "pričanja sa samim sobom" , jer sam razrešavao ličnu nedoumicu hoću li se navući na ponuđeni "besplatni" M$oftov paket,ili neću.Onoga trenutka kada sam odlučio - prekinuo sam sa pisanjem novih poruka (tačnije,prekinuo sve dok me ti nisi izazvao svojom prethodnom porukom).Dakle,ako je rečenica o odsustvu znanja o mrežama trebalo da me profesionalno dotuče - žao mi je,ali pucaš na pogrešnog čoveka iz pogrešnog oružja.
  Dalje,znam ja odavno za ovo " How NSA access was built into Windows "  :

http://www.heise.de/tp/artikel/5/5263/1.html

za priče o procesorima koji su u startu "namešteni" , za sve one adrese sa kojima su prethodne verzije Win-a komunicirale,za prednosti i mane načina na koje se sa njima "živi"...Priča o "globalnom velikom bratu" na koju ti,očigledno ciljaš,nikada nije bila dovedena do ovoga stepena i to sasvim otvoreno.Od ovakvih se stvari čak i laiku kao što sam ja diže kosa na glavi " Analysis of Windows 10: In its principle it is a mere terminal to collect information about the user's fingers, eyes and voice! " :

http://aeronet.cz/news/analyza-windows-10-ve-svem-principu-jde-o-pouhy-terminal-na-sber-informaci-o-uzivateli-jeho-prstech-ocich-a-hlasu/

,ili kada Desetkina EULA sadrži ovakve delove :

"...Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary..."

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-security/detail-of-privacy-statement-something-no-one/2c8f38a4-0c93-478f-9f2a-3d37f75b2c6c?auth=1

"..."However, we do not use what you say in email, chat, video calls or voice mail, or your documents, photos or other personal files to target ads to you..."

Ljudi nam sasvim otvoreno govore o tome da prikupljaju lične podatke/ličnu komunikaciju.

Lično,mogu da shvatim tvoj,cg_čev i Vintedov izbor.Pretpostavljam da se profesionalno (na ovaj,ili onaj način) bavite IT-jem i govorite sa stanovišta vlasnika prenosnika koji ima legalan OS (za Vinteda znam,čovek mi sam pomenu,nisam vidovit).Ulazite u škripac,jer vam je M$oft dao rok od godinu dana da ga unapredite na Desetku,ili ćete je plaćati obaška.Postoji i ona a-la-uvodnik-novog-broja-Sveta-kompjutera varijanta tipa : "Zbog posla sam prinuđen da pratim nove tehnologije..." .
  Ja,pak, nisam u takvom škripcu.Posedujem "narodski" desktop sa malo "utegnutijim" OS-om,nemam Fejsbuk/Tviter/Stim naloge,ne kupujem on-line,ne igram igre on-line,veoma retko sam na torentima,ne logujem se na G-mail mesecima,nisam registrovan na YT-u,ne želim "pametne" telefone u svojoj kući,ne treba mi "pametni tv"...Uz još par sitnijih hardverskih + softverskih dodataka / usvojenih navika pri izlasku na mrežu kojima nameravam da se posvetim u skorijoj budućnosti,smatram da ću biti prihvatljivo "niskoprofilan" za jednoga laika.Za mene dovoljno.Linuks (i varijante sa VM-om) mogu svemu samo doprineti.Više no što bih smatrao da sam postigao "pešačkom" instalacijom Desetke,ili upotrebom nekog od gomile ponuđenih programa.

Trece, internet je pun samozvanih kvazi strucnjaka za sve. U 90% slucajeva na internetu neces naci prave strucnjake, jer oni ljubomorno cuvaju svoje znanje i debelo ga naplacuju, i ako negde nekad nesto postuju, to rade na zatvorenim i  usko specijalizovanim forumima.

Tu grešiš : ljudi su pred penzijom,ili su već u njoj / "kućna radinost" nije isto što i korporativno okruženje / još uvek poseduju zrnce taštine i želju da se pokažu / filantropi su / ne ostavljaju uputstva ,ali za inteligentnog i voljnog i natuknica mnogo znači...

Cetvrto, ovo nije prva tema koja je posvecena nekom od Windows operativnih sistema. Sa vremena na vreme ih ispratim, i gotovo se upisam od smeha i od pitanja, i od odgovora (cast izuzecima). I onda ti isti koji takva pityanja postavljaju, a i oni koji im tako strucno odgovaraju, pocnu da komentarisu o tome da li je neki operativni sistem ovakav ili onakav. Otuda i ton mog posta.

Da si delić vremena utrošenog na "upišavanje od smeha" utrošio da ovde okačiš uputstvo šta i kako raditi,a šta izbeći,tema bi drugačije izgledala.

Na kraju,ne smatram da su koincidencija kineski NeoKylin,najavljena ruska zabrana upotrebe stranog softvera u državnim institucijama od 2016. i halabuka koja se podigla oko Desetkinog otvaranja korisnikovih ormana i kopanja po njegovim fijokama.

P.S.

Ovo ide "Ljubitelju bezalkoholnih gaziranih pića" ,uz želju da mu ne pozli od toliko veštačkih zaslađivača :

Citat

"Microsoft has developed its own Linux. Repeat. Microsoft has developed its own Linux"

http://www.theregister.co.uk/2015/09/18/microsoft_has_developed_its_own_linux_repeat_microsoft_has_developed_its_own_linux/
« Poslednja izmena: 18. Nov 2015, 20:38:46 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Od Vučića pedera do Ane lezbejke : Srpska Napredna, stranka kontinuiteta
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 42.0
mob
Nokia 
Citat
Dakle,ako je rečenica o odsustvu znanja o mrežama trebalo da me profesionalno dotuče - žao mi je,ali pucaš na pogrešnog čoveka iz pogrešnog oružja.

Ne, nikako nije trebalo da te profesionalno dotuce, veca da ti ukaze na to da ako zelis da o necemu raspravljas, pogotovu na nacin kako si poceo sa izrazima "nemoj da sviras" i slicnim, trebas nesto o temi i da znas. I to ne na nivou "sto nema u vugla, ima kod googe-a".

Citat
Ljudi nam sasvim otvoreno govore o tome da prikupljaju lične podatke/ličnu komunikaciju.

Da, za servise koje ti nude. Tvoj je izbor da li ces te servise koristiti ili ne. Kao sto je opet tvoj izbor da li ces uopste biti na mrezi ili ne.

Najbolja stvar za sprecavanje spijuniranja preko mreze, barem u drzavama u kojima je telekomunikacioni sistem nezavisan od sistema prenosa elektricne energije, je da iskljucis kabl iz mrezne kartice, i da iskljucis bilo koju vrstu bezicne komunikacije. I onda ne moze da te spijunira niko.

Microsoft ce podatke takodje skupljati kada umesto goole-a koristis Bing za pretrazivanje. Isto to radi i google, i isto ti saopstava u svojim uslovima koriscenja. Ali, ne vidim da si ovde napao ni google ni operativni sistem android zbog toga.

Sto se tice upotrebe Windows 10 zbog profesionalnih potreba, na poslu svako ko radi u IT-ju koristi ono sto mu obezbedi firma i za sta je firma spremna da plati licencu. Ako je to Windows 10, onda je to Windows 10, ako je to Windows 98, onda je to Windows 98. A sta ko koristi privatno, to je njegov licni izbor.

Sto se tice ucenja, ili igranja sa nekim operativnim sistemom, to uvek mogu uciniti iz virtuelnog okruzenja, i uraditi to na taj nacin da to za mene u datom trenutku bude bezbedno.

Sto se tice internet strucnjaka, kada pocnes da se nekim stvarima bavis ozbiljnije, bilo u vidu istrazivanja, bilo zato sto ti je potrebno da nesto naucis iz profesionalnih razloga, ubrzo ces shvatiti da je 70% toga sto budes pronasao, barem iz oblasti IT-ja, neupotrebljivo, ili poluupotrebljivo. Ako zelis da nesto stvarno naucis, moraces da pronadjes autore koji znaju o cemu pricaju, i da nadjes njihove clanke, koji su retki, ili da nabavis njihove knjige ili video kurseve. I to ce ti biti samo uvod, otvaranje vrata, osnova iz koje ces dalje uciti kroz praksu. 

Citat
  Da si delić vremena utrošenog na "upišavanje od smeha" utrošio da ovde okačiš uputstvo šta i kako raditi,a šta izbeći,tema bi drugačije izgledala.

U par slucaja kada su pitanja bila bitna, to sam i uradio. Ali mi ne pada na pamet da trosim vreme na gluposti koje bi svaki korisnik trebao da zna.

Citat
  Na kraju,ne smatram da su koincidencija kineski NeoKylin,najavljena ruska zabrana upotrebe stranog softvera u državnim institucijama od 2016. i halabuka koja se podigla oko Desetkinog otvaranja korisnikovih ormana i kopanja po njegovim fijokama.

Hvala bogu da im je doslo iz dupeta u glavu. Jos kada bi doslo ovim nasima ovde, gde bi nam bio kraj.

Sto se tice kopanja po fajlovima korisnika, to automatski znaci da neces vise koristiti ni bilo koju vrstu antivirus softvera, jer ona radi isto. A sve se plasim da recimo ESET-u i Kasperskom ne salje nista vise od definicija otkrivenih virusa?

Citat
Ovo ide "Ljubitelju bezalkoholnih gaziranih pića" ,uz želju da mu ne pozli od toliko veštačkih zaslađivača :

Citat

"Microsoft has developed its own Linux. Repeat. Microsoft has developed its own Linux"

http://www.theregister.co.uk/2015/09/18/microsoft_has_developed_its_own_linux_repeat_microsoft_has_developed_its_own_linux/
Citat

Ajde prvo se obavesti kakav firmware koristi vecina sviceva, rutera, i ostale mrezne opreme. Pa ces onda videti sta je Microsoft razvio za svoju Azure platformu.

Vinted, ti imas svoje vidjenje, iz svojih razloga, ja imam svoje. Recimo ovako, da sam igrajuci se u Linux-u video dovoljno stvari zbog kojih je taj operativni sistem za mene licno u istoj meri nebezbedan kao i Windows. A kada vidis tako nesto, onda logicno na tvoju bezbednost jedino utice to koliko je cilj napada atraktivan za to ili ne.

A broj napada koji su u svetu oborili ozbiljne mreze bazirane na linux serverima nije mali.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2568.0
mob
Motorola 
 Još uvek samo pusta priča i nula dokaza da si prostom "pešačkom" instalacijom uspeo Desetku učiniti "bezbednom" za kućnog korisnika.
 Poslednjih sam meseci ,pošto "imam u Gugla" ,kako kažeš,pogledao gomile toga što se dotiče ove teme.Obično se temeljito pripremim pre ozbiljnih zahvata na računaru.Ručna podešavanja datih opcija,upotreba programa koji OS više/manje obogaljuju,blokiranja ovoga i onoga na mreži...na kraju balade sve se svodi na to da operacija nije uspela i da je samo zapušeno par rupa više,ili se M$ (u međuvremenu) dosetio i otpušio par komada.
 Suočeni sa tim,korisnici koji su Desetku instalirali na kraju se pomire sa time da su,u određenom trenutku, postigli za sebe "prihvatljiv" stepen dostignute privatnosti i to je to.Život ide dalje.
 Da "čarobni metod" upristojavanja Desetke zaista postoji,siguran sam da bi,barem,grupe (čak i administraratora) koje na MDL-u ozbiljno upozoravaju na to šta sve latest & greatest sobom nosi do sada već zaćutale (nije da tamo sede ljudi koji ne znaju šta rade).Umesto toga,mesecima već zagovaraju vraćanje na Sedmicu,Osmicu,ili Linuks,iznoseći (u kontinuitetu) dokaze za svoje tvrdnje.

P.S.

Nema nikakve potrebe da se obaveštavam više od ovoga što upotrebih da repliciram Mrgecu na njegovu analogiju o kolama.Od koga je - dovoljno je.Za koga je - dovoljno je.Ispovrteo sam tekst - dalja  odgovornost leži na novinaru ,ne na meni.

« Poslednja izmena: 20. Nov 2015, 03:45:16 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

per aspera ad astra

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 261
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Moram da dodam nešto ovde posle odgovora Torivoja (pretposednji odgovor od ovog ) i miodrag2, iako sam napisao da neću više.  Smile
Ovako da sam nezavisni posmatrač ove diskusije rezonovao bih ovako. Torivojev odgovor koncizan,konkretan, potkrepljen argumentima i linkovima o svemu što je rečeno u odgovoru, bez velikih analaiza.
Odgovor miodrag2-a je vrlo šaren sa izborom argumnenata i ne kozinstntan o temi o kojoj se piše. Smatram da se piše o privatnosti Windows 10 (o tom aspektu bezbednosti), a ne o uopštenoj bezbednosti nekog sistema. Evo da obrazložim sve ovo.
Microsoft ce podatke takodje skupljati kada umesto goole-a koristis Bing za pretrazivanje. Isto to radi i google, i isto ti saopstava u svojim uslovima koriscenja. Ali, ne vidim da si ovde napao ni google ni operativni sistem android zbog toga.

Ovde si izrekao par bitnih tvojih vidjenja. Prvo "nisi napao google". Vidi niko ništa nije napao. Rečeno je samo da Windows 10 ima velikih problema sa time da šalje lične podatke za koje mu niko nije dao dozvolu da radi i koje ne možeš zaustaviti. Ustvari dali smo mu dozvolu onog trenutka kada smo pristali da ga instaliramo i složimo se sa time. Medjutim toga nema na Win 7 uopšte u tom obliku. Sledeća bitna stvar koju si iskazao je "Bing ili Google prikupljuju podatke". Niko ovde, bar ne ja, ne govorim o prikupljanju tih i takvih podataka u smislu bezbednosti.
To se podrazumeva da se radi još odavno i nema veze sa onim o čemu ja ili Torivoje pišemo. Ja bih bio budala kada ne bih bio svestan da se moji emailovi na google servisu ili yahoo (uzeto kao primer samo) ne čitaju ukoliko ima kompromitijućih podataka. Takvo prikupljanje podatka o kome ti pričaš postoji na svim sistemima bili oni Windows ili Linux.

Sto se tice kopanja po fajlovima korisnika, to automatski znaci da neces vise koristiti ni bilo koju vrstu antivirus softvera, jer ona radi isto. A sve se plasim da recimo ESET-u i Kasperskom ne salje nista vise od definicija otkrivenih virusa?

Ovo je primer kako biraš argumente i kolko si ne kozinstentan u temi. Što nisi uzeo za primer neke igrice pa da one šalju podatke? Drugo imaš li ikakav dokaz za ovo?  Sa ovakvim razmišljanjem svaki program se može staviti pod sumnju da prikuplja i šalje podatke koje korisnik ne želi, ako je tako napravljen bez obzira bio on AV ili nešto drugo.

Vinted, ti imas svoje vidjenje, iz svojih razloga, ja imam svoje. Recimo ovako, da sam igrajuci se u Linux-u video dovoljno stvari zbog kojih je taj operativni sistem za mene licno u istoj meri nebezbedan kao i Windows. A kada vidis tako nesto, onda logicno na tvoju bezbednost jedino utice to koliko je cilj napada atraktivan za to ili ne.

A broj napada koji su u svetu oborili ozbiljne mreze bazirane na linux serverima nije mali.
Ti si se igrao sa Linux-om i video si to što si video. Za tebe je on ne bezbedan u istoj meri kao i Windows.Poštujem to tvoje stanovište i slažem sa onim da je "logično da na moju bezbednost tom slučaju utiče koliko je cilj napada atraktivan za to", ali daleko od onog JEDINO. Za mene je Linux mnogo bezbedniji jer znam šta sve treba da odradim, kako da ga konfigurišem i kakve dozvole da mu dodelim i ono najbitnije je da ne šalje ništa što neću dok mu ja ne dam dozvolu za to. Dok sa druge strane Window 10 to upravo radi, a to je poenta ovoga o čemu pišem, a ne bezbednost uopštena (o kojoj pišeš ti) i koja ,tu se salžem sa tobom, ne postoji u toj meri da ijedan sistem može biti bezbedan i siguran 100%, ali postoje itekako dobri mehanizmi, za onoga ko zna, da se od ovoga jako dobro zaštiti.
Broj uspešnih napada na Linux server ne govori o bezbednosti Linuxa na nivou o kome ja ovde pišem, nego govori o uopštenoj bezbednosti o kojoj ti pišeš, a napominjem ponovo da u tom smislu ni jedan sistem nije otporan na bilo koji napad. Tako da kada napišem da je Windows 10 najmanje bezbedan sistem ne mislim na to da je lako da neko upadne u sistem i izvuče podatke, kao što je na primer sa XP-om bilo lakše izvodljivo ili recimo na ranijim MS OS-a, već na to da korisnik nema NIKAKVU kontrolu nad time koji i kakvi podaci se šalju MS-u ili kome već, ili ima privid kontrole.Ono protiv čega sam jeste da neko skuplja o meni nešto zašta mu nisam dao nikavu dozvolu dobrovoljno, nego zbog pozicija u kojima smo, morao sam da pristanem i prihvatim ponudjeno. Isto kao kada bih otišao u neku Banku da uzmem kredit koji mi je neophodan za nešto i moram da pristanem na njihove sitno pisanim tekstom fusnote koje ti zagorčavaju život. Znači da imam dve solucije da ne uzmem ponudjen kredit ili da ga uzmem (ako mi je toliko neophodan ili nemam drugih mogućnosti) i da ljudima  kada god je moguće objasnim nepovoljnost takvog kredita, iako ga koristim.
Nadam sam da sam bio jasan u objašnjenju i razjasnio poziciju.
IP sačuvana
social share
01001110 01101001 01100011 01100101 00100000 01110100 01101111 00100000 01110011 01100101 01100101 00100000 01111001 01101111 01110101
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 42.0
mob
Nokia 
Posle svih opcija koje sam iskljucio napravio sam mali test sta Microsoft i kome salje dok je racunar u idle modu.

Na moje veliko iznenadjenje, jer strucnjaci sa Torivojevih linkova kazu suprotno, jedini servis koji je jos uvek radio, posle iskljucenja svih opcija, je bio servis osnovne Windows-ove telemetrije. Jedino ovaj servis nije moguce iskljuciti iz podesavanja, kao sto nije moguce setovati Windows update da radi u modu obavestavanja, bez download-ovanja i automatske instalacije update-ova bez promene registry-ja.

Doduse, ovo sve vazi za verzije Windows-a 10 ispod verzije Enterprise, u njoj su i ove opcije raspolozive u potpunosti.

Za one verzije gde opcije nisu na raspolaganju, telemetriju mozete islkljuciti postupkom sa sledeceg linka:

http://winaero.com/blog/how-to-disable-telemetry-and-data-collection-in-windows-10/

odnosno dodavanjem kljuca u Registry-ju.

Opet, ponavljam, u verzijama Enterprise i Enterprise LTSB nije potrebno neposredno menjati kljuceve registra, opcije su na raspolaganju u podesavanjima. Doduse, ove opcije i jesu namenjene profesionalnoj upotrebi u mrezama velikih kompanija.

Inace, telemetrija je u ovom obliku ukljucena i u poslednje update-ove svih operativnih sistema mladjih od Windows XP, tako da ste podjednako spijunirani na svim platforamama koje imate od aprila meseca ove godine.

Toliko o upotrebnoj vrednosti Torivojevih linkova, kojima on neposredno i koncizno potvrdjuje svoje tvrdnje, i o mom pisanju uopstenih stvari bez odgovarajuce potvrde onoga sto govorim.

Na vasu zalost, momci, znanje se ne stice po principu sto nemas u vugla, imas kod Google-a. Za dalje informacije cete morati da se potrudite sami. Ili da pozovete nekog ko zna svoj posao, ali ta usluga nece biti jeftina, sat takvih ljudi kosta poprilicno za nase uslove.

Vinted, sve sto ti mozes uraditi u Linux-u odgovarajucim podesavanjima, ja mogu uraditi u Windows-u, ako to zelim. Ali, i dalje ostaju sto slucajno, sto namerno ostavljene rupe u funkcionalnosti oba operativna sistema, koje nisu doduse iste, ali ih u oba slucaja cine jednako nebezbednim. Ali, ti imas pravo na svoje misljenje, kao i ja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

disident Burek-foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10067
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2568.0
mob
Motorola 
  Ja već rekoh,Miodraže,da se pre svakog,eventualnog,ozbiljnijeg zahvata na svom računaru temeljito pripremam.Kada tako nešto javno napišem,onda to znači i po par meseci fokusiranog bavljenja onim što me zainteresuje.
  Kada te juče nije bilo da se javiš,mogao sam ruku u vatru da stavim da ćeš,kada budeš konačno replicirao,potegnuti upravo dotičnu verziju Desetke.Zašto sam bio tako siguran ? Zato što je na MDL-u ona pomenuta kao najmanje maligna.Mogu čak i da citiram šta je,između ostalog, tamo rečeno (naučen sam da hvatam beleške kada se nečim bavim) :

"Originally Posted by damianfox 
To keep your privacy with this OS just install Windows 10 Enterprise 2015 LTSB, then turn Telemetry off. I think its that simple."

----------

Oni koji ovu temu,eventualno,prate,a laici su kao i ja, mogu se dodatno o "razlikama po maloga čoveka" pomenute verzije obavestiti ovde :

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-start/windows-10-enterprise-ltsb-no-more-built-in-metro/ab8dbbe5-ef56-47c0-98a0-4a9a7d9763b8?page=~pagenum~&auth=1

Videće da tamo,između ostalog stoji:

"...LTSB (Long Term Servicing Branch) is a different ISO file, referred to as Windows 10 Enterprise 2015 LTSB. This is a different deployment almost altogether, where you at the moment do not get either the Edge browser or Modern apps because you need Windows to be as stable in feature-set and updates as possible for mission critical applications. The LTSB edition will have its feature set be updated semi-annually and ONLY receive critical updates or security fixes in the interim. Updated as Windows 7/8 was, using tools like Config Manager or WSUS. Can block updates..."

-----------

Koliko,beše,ono verzija Desetke postoji ? Koliko se prosečnih korisnika u ovoj zemlji usudilo da nabavi Enterprajz verziju (za koju si i sam priznao da si je dobio preko firme) , zguli sopstveni hard i instalira pomenutu verziju od nule ? Neka dignu ruke svi na ovoj temi koji su tako nešto uradili,a da nisu vezani za IT-biznis.Nešto ne vidim gore šumu ruku...
  Budimo realni (i pri tome neću potezati besmisleni argument da je ovo Srbija,jer on ne opravdava bilo šta) , čak i da imamo mrvicu "naprednijeg" korisnika kućnog računara (koji se,ipak, nikada nije usudio da zakopa Paragonom po svojoj mašini) , najviše što se od njega može očekivati je da na mašini ima piratizovanu verziju Sedmice Pro,ili Ultimate,tj. slične verzije Osmice.Sa njih se prostim apgrejdom ne ide na Windows 10 Enterprise 2015 LTSB.Ako se ide,onda Vikipedija pojma nema :

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions

Dakle,Windows 10 Enterprise 2015 LTSB je ovde ,verovatno,najređa verzija u kućnoj upotrebi.

Malo sagledavanja realnosti oko sebe i bazične psihologije pre nego pokušaš da svoju usko specijalizovanu varijantu prikažeš kao opštu ti ne bi škodilo.

P.S.

Citat
Na vasu zalost, momci, znanje se ne stice po principu sto nemas u vugla, imas kod Google-a. Za dalje informacije cete morati da se potrudite sami. Ili da pozovete nekog ko zna svoj posao, ali ta usluga nece biti jeftina, sat takvih ljudi kosta poprilicno za nase uslove.

Otkuda sada ovo,o moćni čoveče sa IT Olimpa,pa zar čitav sukob nije i nastao samo zbog ovih tvojih reči kojima si ušao na temu :

Citat
Zbog lenjosti jer ne zelite nista da naucite o operativnom sistemu koji koristite, i ocekujete da se njegov proizvodjac povodi za vama, ili da vam pogadja muzicke zelje. Zbog lenjosti jer ne zelite da pogledate Advance options tokom instalacije, i podesite sve sto zelite kako zelite.

Zbog neznanja jer sve sto zelite mozete da podesite ako zelite da naucite gde se nalazi, ili da se malo poigrate i pronadjete.

Ne vidim da si tada pominjao Enterprajz,niti stručnjake koje debelo treba plaćati.Mislio sam da je dovoljno imati na mašini ovde naširoko prisutnu verziju Win-a i malo čačnuti oko nje.

P.P.S.

Ovoga ću se puta ja potpuno isključiti iz dalje rasprave,pošto pokazah ono što htedoh (ne bih daljim citatima zatrpavao temu),a to je da nečega vama iz IT-sfere definitivno ne manjka - arogancije.Nije sve u lovi,spustite se na zemlju i pogledajte oko sebe,neće vam kruna sa glave spasti ako utrošite mrvicu vremena da bazično edukujete ljude sa kojima dolazite u kontakt.Biće nam svima zajedno bolje.

« Poslednja izmena: 21. Nov 2015, 14:37:26 od Torivoje »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Jul 2025, 14:58:50
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.