Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 19:59:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije kupuje BTR-90  (Pročitano 44236 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
nemaju ni btr raketu to je sve opciono i kod jednog i kod drugog, zato sto oba imaju modularni koncept, prodaju ti oklopno vozilo pa ti sam biras sta ces od dodatne opreme, oces kupolu sa topom 30mm(to najcesce vidjamo na slikama), oces kupolu sa topom od 100mm, pt raketama, minobacac, to sve moze i na jedan i na drugi. patria u zavisnosti od opreme moze da tezi od 16-26 tona dok za btr-90 imam samo jedan podatak a to je 20,9 tona, pretpostavljam da je to sa kupolom i topom od 30mm. Motor btr-a je 30 konjskih snaga jaci, ali brzine koje postizu na putu(vodi) su priblizno iste 100(10) km/h. Za oklop nisam nasao nista potrazicu malo kasnije, ako imas napisi pa da poredimo.

Evo ja u medjuvremenu pronasao neke kataloge:

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
BTR-90.pdf (99.73 KB)
*
Patria AMV.pdf (347.99 KB)
« Poslednja izmena: 24. Dec 2007, 17:12:18 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
ma sta ce nam britansko kad mozemo nase(rusko) ...kupis BMP-3...jel BMP-3 slabo naoruzan?

Nije , ali je tezak 18,7 tona , a britanski je tezak 8,9 tona . Britanac je slabije naoruzan , top 90mm i mitraljez 7,62mm , ima slabiji oklop ( 12,7mm prema 35mm ) , ali je brzi ( 82km/h prema 70km/h ) i laksi ( pa se moze transportovati avionima i spustati padobranom iz laksih transportnih aviona ) . Ima posadu od tri coveka , ne nosi dodatne pesadince , manji je . BMP-3 mozes da transportujes samo sa Il-76 i vecim avionima , ovaj Scorpion bi mogao da ide i sa An-26 . Jedan od glavnih razloga zasto sam mislio da nam treba je bas podrska padobrancima , zato bih odabrao njega i to jedno 20 komada , a mogao bi i BMP-3 ako bi mogli da kupimo Il-76 , mada i tada bi za racun dva BMP-3 mogao da prevezes 3 ili 4 Scorpion-a . Problem je isto sto se Scorpion vise ne proizvodi , bar ne za britansku armiju .

U sustini , mislim da nam BMP-3 ne treba . Ako vec zelimo slicno vozilo , bolje je da dalje razvijamo nas M-80 sa tezim naoruzanjem i boljom elektronskom opremom i raketama . Takvih sredstava nam i onako ne bi trebalo mnogo , nekoliko komada po bataljonu kao prelaz izmedju M-80 i tenkova , nesto sto bi bilo nesto teze oklopljeno i imalo jace naoruzanje , a jos uvek bi bio brzi transporter . Uvek sam , kada je to moguce , da unapredimo i proizvedemo nas domaci sistem , nego da uvozimo tudj . Jedino je pitanje da li tako mali broj sredstava opravdava razvoj , i da li bi mogao da se izveze i tome kompenzuje troskove razvoja . Ukoliko nije tako , kupio bi BMP-3 . Ali sigurno bi za podrsku padobranskim jedinicama Scorpion bio bolji i bolje resenje , u kombinaciji ne sa BTR-90 , vec sa ovim Gaz vodnik-om .
« Poslednja izmena: 24. Dec 2007, 18:01:11 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Skorpion je povucen iz upotrebe kod vecine kupaca, a kazu da je jedan od glavnih razloga nedostatak topa koji nije imao, hm sad se necu strucno izraziti ali razumecete, nije imao ekstraktor dima sto je moglo da dovede do gusenja posade ako bi tenk bio zatvoren u uslovima abh zastite.
Jos jedna zanimljivost vezana za ovaj tenkic (sto bi rekao Lt.Gruber iz "alo,alo") jeste motor ugradjivan u prvu verziju vozila, koji je potekao od onog iz Jaguara E-type, 4.2 litra i dovoljno konja da potera ovo cudo dosta brzo. Kasnije su uveli dizel motor, pre svega zbog inostranih kupaca koji su to postavljali kao uslov za kupovinu.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Ramon , znam za to , ali u uslovima gde bi ga mi upotrebljavali ne bi imao potrebe za ABH zastitom . A on i lako oklopljeni automobil kao sto je Gaz bi bili idealni za desantiranje i podrsku podobrancima do dolaska glavnih snaga , prvenstveno sam ga zbog toga i spominjao . I ja bih zeleo dizel motor .
« Poslednja izmena: 24. Dec 2007, 18:09:20 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Verovatno se mislilo na voznju sa zatvorenim lukovima, gde ako nema nekog sistema za odvod barutnih gasova, svi padaju u trans od smrada.
Na tenku M-84 postoji uredjaj za izvlacenje barutnih gasova iz tenka i postoji takodje jedan ventil na kupoli koji sluzi za izbacivanje nadpritiska po opaljenju topa. Posto je propis da se lukovi zatvaraju kada je tenk u borbi ili na gadjanju.
Na BVP-u M-80 postoji i uredjaj koji se montira na AP M-70 i sluzi za sakupljanje caura i odvod barutnih gasova.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
211 , ovo pise na Wickipedi-i ( nasao sam i druge clanke , ali ovaj sam sacuvao ) :
The Scorpion has been withdrawn from service (the chief reason being that the 76mm gun had no fume extractor and could suffocate the crew if the vehicle was closed down for NBC protection).

Odavno sam citao o tenkovima , izvini ako lupam , ali cini mi se da se posebno poklopci i ostali otvori dodatno zaptivaju kod opasnosti od nuklearno-biolosko-hemijskog udara ?

Inace , izvozne varijante su imale top od 90mm .
« Poslednja izmena: 24. Dec 2007, 20:22:12 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
To je to. Pokopci na borbenim vozilima za ulazi-izlaz se nazivaju lukovi, osim ako to nisu bas neka vrata kao pozadi kod BVP M-80 ili sa strane na BTR-90.
Ne mogu bas da se setim, ali mislim da se dihtunzi na lukovima i vratima podmazuju pre prolaska kroz vecu vodu, gde oni moraju da se zatvore i verovatno kod ABH napada radi boljeg zaptivanja.
Nismo radili nikada prolazak kroz vodu dublju od 1,5 m jer je takav poligon postojao samo u Banja Luci. Uredjaj na M-84 koji sluzi za preciscavanje vazduha pri ABH napadu se nalazi desno dole kod vozaca i niko nije znao da mi objasni kako funkcionise.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

nisam ljubitelj moderatora....grrrr

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 629
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson z1010
ma kupite rusko i ne sekerijate se...rusi su vec smislili kako i sta...mi samo trebamo da pljunemo lovu... Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Ljudi, procito sam sve ovo. Pojma nemam osvemu tome, koje vozilo, cije vozila... ima ih ko pleve. Smile Smile Smile
Jesu li ti transporteri podeljeni u neke kategorije?
Jel moze neko samo da mi napise nekoliko nasih vozila (po kategorijama), pa da ja googlam, i informisem se. Ma bar 2 do 3 za pocetak.
Unapred zahvalan Smile
Inace, more da kupimo te vodnike za pocetak, meni se cini da su korisni (sve te varijante i opcije) i brzi. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Evo ti link za patriu na wikipediji, a u dnu strane imas spisak raznih oklopnih vozila  kategorisane po pogonu(4x4, 6x6, 8x8 itd.) sa linkovima ka raznim vozilima. Nas trenutno interesuju ovi 8x8 koji su izuzetno dobra platforma za razne vrste naoruzanja i mogu da posluze za prevoz citave desetine vojnika sa opremom. Meni se svidja ova varijanta sto su slovenci i hrvati ugovorili sa patriom koja ce da se proizvodi kod njih, tako da se uposli sopstvena industrija i usvoje nove tehnologije. hrvati su pored toga uzeli ogoljenu Patriu bez opreme u smislu naoruzanja, za opremanje ce biti izdati posebni tenderi za svaku potrebu ponaosob(podrska pesadiji, samohodna artiljerija...). Voleo bih da i mi sklopimo slican ugovor sa firmom od koje budemo kupovali takva vozila, koja god to firma bila.
jos jedna stvar, na jednom forumu sam procitao jednu zamerku za BTR gde se kaze da nema vrata na zadnjem delu vozila posto je tamo valjda smesten motor, vec se vrata za iskrcavanje trupa nalaze sa strane sto malo otezava iskrcavanje pod neprijateljskom paljboma kada se vrse ofanzivna dejstva. Pretpostavljam da se u takvom slucaju vozilo krece cik-cak, kako bi svojim bokom zastitilo trupe koje se iskrcavaju, zato je valjda jaci oklop sa strane nego ceoni, sto je u prvi mah nelogicno, ali imajuci gore navedeno u vidu sasvim logicno. Ipak, ovo usporava napredovanje ka neprijatelju u slucaju da je potreban munjevit prodor i povecava povrsinu izlozenu neprijateljskoj paljbi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 19:59:47
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.384 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.