Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 19:18:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vodič ~ predavanja, izložbe  (Pročitano 194655 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
TLK - Pisci uživo najzad u Beogradu

Poslednja destinacija (za sada) književne turneje „Pisci uživo: Tri lica knjige“ je Beograd i knjižara "Delfi" gde će u četvrtak 21. aprila od 19h svoje aktuelne knjige predstaviti Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković.

„Tri lica knjige“ je književna turneja sa obrtom. Bez moderatora i sa propratnim video-materijalom, tri pisca krenula su na put u decembru prošle godine u želji da zajedničkim programom publici što neposrednije približe svoje romane, objavljene tokom 2010. za tri renomirana izdavača.

Goran Skrobonja („Čovek koji je ubio Teslu“ – Laguna), Oto Oltvanji („Kičma noći“ – Samizdat B92) i Darko Tuševljaković („Senka naše želje“ – Čarobna knjiga) autori su različitih generacija i izraza koji dele ljubav prema stvaranju i pričanju uzbudljivih priča.

Putujuća trupa je, na svoje veliko zadovoljstvo, posetila Niš, Leskovac, Novi Sad, Suboticu, Zaječar, Pančevo, Kikindu, Pazin (Istra) i Valjevo, gde su svuda fantastično dočekani.

Finale turneje zakazano je kod kuće. Poslednji zvanični nastup održaće se u knjižari Delfi SKC, u Beogradu, u četvrtak 21. aprila sa početkom u 19 časova, uz podršku prvog i jedinog čisto vokalnog sastava u zemlji, Glas Ne Žice.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Dela Petra Lubarde na izložbi u Zrenjaninu 

Izložba dela Petra Lubarde (1907-1974) iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti (MSU) iz Beograda biće otvorena od 6. do 30. maja u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

Na izložbi pod nazivom “Petar Lubarda: heroika vizije” biće predstavljeno 28 reprezentativnih dela tog slikara, koja je prethodno videla i publika u Užicu, Vrnjačkoj Banji, Čačku, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Lazarevcu i Novom Sadu, saopšteno je MSU.

Zbirka MSU sadrži ukupno 45 dela Petra Lubarde iz perioda od 1927. do 1967. godine, a pojedini radovi su od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje razvoja samog umetnika već i ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti tog vremena.

Na primerima iz zbirki MSU može se pratiti razvoj Lubardinog likovnog jezika od ranog perioda kada je sticao prva ozbiljna iskustva o savremenoj umetnosti tokom boravka u Parizu (1926-1932) sve do perioda između 1951. i 1956. godine, kada su nastala njegova najznačajnija dela.

Izložba predstavlja i period kada se Lubarda jasnije stilski opredelio između 1934. i 1941. godine, potom kratkotrajno razdoblje soc-realizma od 1945. i 1950. godine, kao i vreme nakon 1956. godine kada je stvarao radove sa mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva.

Nagrade

-Odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva.
-Dobio je Internacionalnu otkupnu nagradu na Drugom bijenalu u Sao Paolu u Brazilu 1953. godine
-Nagradu na Trećem bijenalu u Tokiju 1955.
-Nacionalne nagrade Gugenhajm u Njujorku 1956.

Petar Lubarda rođen je 27. jula 1907. u Ljubotinju (Crna Gora), a umro 13. februara 1974. u Beogradu.

Godine 1925. upisao se u umetničku školu u Beogradu, koju je napustio 1926. godine i otišao u Pariz.

Vreme okupacije proveo je u nemačkom zarobljeništvu, a posle oslobođenja jedno vreme boravio je u Cetinju, gde je bio i jedan od osnivača Umetničke škole. Od 1950. do smrti živeo je i radio u Beogradu.

Boravio je na studijskim putovanjima u Francuskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, ŠSR-u, Brazilu, Engleskoj, Belgiji, Indiji, Siriji i Libanu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Risto Stijović u Galeriji RTS-a

Galerija Radio televizije Srbije otvara svoja vrata 5. maja za retrospektivnu izložbu dela jednog od najvećih vajara sa našeg tla, akademika Rista Stijovića (1894-1974).

Publika će imati priliku da prati direktni prenos otvaranja u 20 sati na Drugom programu RTS, a za one koji žele da se neposredno sretnu sa 26 antologijskih radova ovog majstora portreta, ženskog tela i životinja, izložba će biti otvorena do 3. jula.

Pored truda da se sakupe Stijovićeve skulpture iz zbirki njegovog legata, Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, SANU organizatori izložbe su se pobrnuli i za luksuzni, stručni, katalog u kome su reprodukcije svih eksponata i tekstovi koje su napisali kustosi Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović.

Uprkos tragičnoj okolnosti da je Stijovićev atelje izgoreo tokom bombardovanja 1944. i da su tada nestali njegovi crteži, akvareli, skulpture koje je doneo iz Pariza, autori izložbe su obezbedili čak šest skulptura koje je izradio pre početka Drugog svetskog rata da bi se dobila što celovitija slika o celokupnom opusu umetnika koji nije imao ni prethodnika ni dostojnih sledbenika u srpskoj umetnosti 20. veka.

Rođen u Podgorici, Stijović se 1912. obreo u Beogradu gde je trebalo da nastavi pordiču tradiciju i postane trgovac, međutim, polaže prijemni ispit i upisuje se na vajarsko odeljenje Srpske slikarske škole a već sledeće godine Ivan Meštrović ga primećuje i dozvoljava mu da posmatra dok radi.

Stijović sa srpskom vojskom prelazi Albaniju, ali zbog bolesti šalju ga u Francusku gde se u Parizu upisuje na Visoku školu lepih umetnosti i 1919. prvi put izlaže na parskom Jesenjem salonu.

Sledećih devet godina mladi umetnik stiče u Parizu reputaciju kao veoma samosvojan, originalan vajar koji je našao inspiraciju u slikama Pola Gogena, Modiljanija, umetnosti drevnogh Egipta, Dalekog istoka ( Kmara) predkolumbovske Amerike oblikujući svoje devojke sa jedva vidljivom modelacijom, statične, maksimalno svedenih zaobljenih formi koji ga izdvajaju među skulptorima ne samo novostvorene Jugoslavije već i u moru umetnika koji su se slivali u Pariz iz celoga sveta.

Iako se tek 1928. vratio u Beograd gde će uz povremene izlete ostati do smrti, Stijović se trudio da tokom pariskih godina bude prisutan na domaćoj likovnoj sceni. Njegove skulpture su krasile sve važnije likovne u smotre, a 1930 je sa braćom Nikolom i Petrom Dobrovićem imao zajedničku izlozbu paviljonu "Cvijeta Zuzorić" koja ga je defonitivno uzdigla u sam vrh domaće avangardne umetnosti.

Bili su mu bliski umetnici grupe "Oblik" (Palavičini, Bjelić, Job, Zora Petrović) a redovnmo je izlagao i u okviru "Lade" .

Kolega umetnik, ali i ugledni kriitčar Branko Popović objavio je Stijovićevu monografiju1933. što je bio prvi takav slučaj za našu sredinu, a i u Evropi je bilo retkost. Kruna tog perioda bila je njegova treća samostalna izložba u ateljeu (1935) koju je otvorio Popović.

Posle oslobođenja Stijović skromno nastupa na grupnim izložbama ULUS-a u inostranstvu, da bi se tek 1951. vratio likovnom životu Beograda samostalnom izložbom na kojoj je odbacio kanone socrealizma koje nikada nije dosledno sledio.

Poslednja samostalna izložba priređena mu je 1969,a godinu dana docnije poklanja značajan broj skulptura novovotvorenoj galeriji Risto Stijović u rodnoj Podgorici. Ubrzo nakon smrti supruge Žane, koja ga je verno pratila od 1921. do smrti 1973, zaveštava Beogradu kuću sa ateljeom na Senjaku sa svim skulpturama i dokumentacijom i 1974. poslednji put izlaže na godišnjoj izložbi ULUS-a.

Stijovićeve svedene forme, faraonski mir njegovih tajanstvenih lepotica, maestralno oblikovanje drveta, kome udahnjuje novi život, senzualno oblikovani mermer, biće iznenađenje za nove generacije poklonika umetnosti, koje već četiri decenije nisu imale priliku da ih vide u Beogradu na jednom mestu.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Izložba arhitektonskog stvaralaštva

U Galeriji O3ONE će od 5. do 15. maja biti održana izložba posvećena nagrađenim radovima u domenu arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva u Srbiji tokom perioda između dve BINA manifestacije.

Posetiocima je pružena prilika da u okvirima izložbe sagledaju najznačanija arhitektonska dela kroz dodeljene godišnje nagrade i nagrađena konkursna rešenja.

Izložbu čine dve celine: Godišnje nagrade za arhitekturu u Srbiji i Arhitektonski i urbanistički konkursi u organizaciji Društva arhitekata Beograda.

U procesu dobijanja najboljih rešenja za razne konceptualne probleme koji se tiču ljudskog okruženja najbolje se pokazuje nadmetanje arhitekata na polju ideja.

Izložba “Arhitektonski i urbanistički konkursi” prikazuje radove nagrađene na arhitektonsko – urbanističkim konkursima. Ovom izložbom, već godinama unazad, na BINI se afirmiše dragocena institucija konkursa i ukazuje na neophodnost negovanja konkursne tradicije, koja je sama po sebi , najbrži i najjasniji način za unapređenje arhitektonskog i urbanističkog okruženja.

Kustos izložbe je Darko Marušić.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Flamanska i holandska grafika

Izložba dela holandskih i flamanskih majstora grafike, pod nazivom "Izvorna istina Crno-belog", biće otvorena od 18. maja do 19. juna u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljen reprezentativni izbor od 45 dela iz Zbirke holandske i flamanske grafike Narodnog muzeja u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da vide dela umetnika koji su u periodu od početka 16. do 18. veka obeležili istorijski razvoj umetnosti grafike: Luke Van Lajdena, Johana Sadelera, Henrika Golcijusa, Rembranta van Rijna, Adrijena Ostadea, Jana i Andreasa Bota, Jana van de Valdea, Nikolasa Berhema, Luke Forstermana i drugih.

U likovnom i stilskom pogledu taj period obuhvata umetnost renesanse, manirizma, baroka i rokokoa.

Naročito su značajni Rembrantovi eksperimenti u bakropisu, koji su na izložbi predstavljeni radovima "Ecce homo" (1636) i "Portret čoveka" (1631).

Zbirku Narodnog muzeja čini 220 grafičkih listova nastalih u štamparskim radionicama Nizozemske, Holandije i Flandrije od početka 16. do 18. veka.

Zbirka je počela da se formira postepeno, od ’30-ih godina prošloga veka, i to otkupom bakroreza Johana Sadelera "Tajna večera" i devet otisaka s prikazima svetih mučenika i "Blagovestima" Henrika Golcijusa.

Najveći broj grafika otkupljen je od privatnih vlasnika u periodu od 1949. do 1967. godine.

Prekretnicu u politici otkupa predstavljala je zbirka Jelene Stefanović Sakelarides, nabavljena 1949. godine.

Ova zbirka broji oko hiljadu listova evropskih grafičara, a mnogi od njih pripadaju holandskoj i flamanskoj tradiciji.

U periodu od 1949. do 1967. godine, zahvaljujući afirmativnoj politici otkupa, nabavljeno je više desetina otisaka.

Holandski i flamanski grafičari su u bakropisu varirali mogućnosti barokne koncepcije svetlosti i senke.

Njihovi eksperimenti su pokazali da upravo grafika nosi potencijal onoga što je Rolan Bart u svom ogledu o fotografiji "Svetla komora" nazvao "izvornom istinom Crno-Belog".

Polazeći od pretpostavke da je upravo štampana, grafika je u periodu od 16. do 18. veka mogla da zadovolji arhaičnu i stalnu potrebu čoveka za sopstvenim projektovanjem i za prisvajanjem stvarnosti, prizori s tematikom iz svakodnevnog života i pejzaži mogu da se shvate kao preteča fotografije.

Štampane grafike su u svome aktuelnom vremenu bile veoma popularne. One su činile uobičajeni dekor kuća, bile su reprezent njihovog života, onoga u šta su Nizozemci verovali, odraz njihovog ukusa i interesovanja.

Izložba se priređuje povodom Međunarodnog dana muzeja i Regionalnog skupa nederlandista srednje Evrope.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
 "Petar Lubarda - Heroika Vizije"
Mesto: Salon Narodnog muzeja u Zrenjaninu
Adresa: Subotićeva 1
Vreme: petak 6. maj - ponedeljak 30. maj

Slika 2011 - Interakcija
Mesto: Savremena galerija Zrenjanin
Adresa: Subotićeva 1
Vreme: sreda 11. maj - utorak 31.maj

Impuls Bate Price
Mesto: Arte Galerija
Adresa: Takovska 20
Vreme: petak 13. maj - utorak 24. maj

Goran Vojvodić
Moja arhitektura
Mesto: Galerija 73, Beograd
Adresa: Požeška 83a
Vreme: sreda 4. maj - četvrtak 12. maj

Milan Blanuša
Izložba crteža i skulptura
Mesto: Galerija 212
Adresa: Vlajkovićeva 25
Vreme: utorak 24. maj - sreda 8. jun

Suočavanja
Vladimir Dunjić, Milica Kojčić, Velizar Krstić, Bojan Otašević.
Mesto: Galerija 107, Zemun
Adresa: Glavna 53
Vreme: četvrtak 5. maj - četvrtak 19. maj

Igor Stanglizcky
Retrospektar
Mesto: Mala Gakleria ULUPUDS, Beograd
Adresa: Uzun Mirkova 12
Vreme: utorak 10. maj - utorak 24. maj

Rickard Lindqvist
Modni dizajn
Mesto: KC Grad, Beograd
Adresa: Braće Krsmanović 4
Vreme: subota 21. maj - utorak 24. maj

Mirjana Boba Stojadinović
Rez
Mesto: Dom omladine, Beograd
Adresa: Makedonska 22
Vreme: sreda 18. maj - nedelja 29. maj

Momo Kapor
Beogradske priče
Mesto: Galerija Doma vojske. Beograd
Adresa: Braće Jugovića 19
Vreme: subota 7. maj - sreda 15. jun

Izvorna istina crno-belog
Mesto: Narodni muzej, Beograd
Adresa: Trg Republike 1a
Vreme: sreda 18. мај - nedelja 19. jun 2011.

Kneževsko blago Narodnog muzeja
Italija i restauracija veličanstvenog kratera
Mesto: Narodni muzej Beograd
Adresa: Trg republike 1a
Vreme: utorak 10. maj - četvrtak 30. jun

Risto Stijović
Mesto: Galerija RTS, Beograd
Adresa: Takovska 10
Vreme: četvrtak 5. maj - petak 3. jul

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Čarls Simić
Mesto: KC Novi Sad
Adresa: Katoličke porte 5
Vreme: četvrtak 19. maj, 20.00h

Ivan Jovanović
Predstavljanje knjige "Plastic"
Govore:Goran Gocić, Aleksandar S. Janković, Predrag Dragosavac i autor
Mesto: Café knjižara Delfi SKC, Beograd
Adresa: Kralja Milana 48
Vreme: četvrtak, 19. maj, 18.00h

Davor Beganović
Autobiografski elementi kod Tomasa Berharda i Davida Albaharija
Mesto: Narodna biblioteka Srbije
Adresa: Skerlićeva 1
Vreme: četvrtak 26. maj, 18.00h

Dušan Mandić i Borut Vogelnik
Irwin i Neue Slowenische Kunst
Sedam knjiga o retro-principu
Mesto: Magacin, Beograd
Adresa: Kraljevića Marka 4
Vreme: subota 21. maj, 20.00h

O izvoru umetničkog dela
Novica Milić i Mario Kopić
Mesto: Narodna biblioteka Srbije
Vreme: utorak 24. maj, 19.00h

Tuesdays at Two - Belgrade Writers
Predstavljanje knjige
Mesto: Udruženje književnika Srbije, Beograd
Adresa: Francuska 7
Vreme: utorak 24. maj, 18.00h

Sentimentalno putovanje
Predstavljanje knjige Vojislava Bubiše Simića
Učestvuju: Milan Vlajčić, Vojislav Pantić, Zoran Hamović i Vojislav Bubiša Simić
Vreme: četvrtak, 26. maj

Korak po korak - srpski
Predstavljanje knjige Mirjane Danilović
Mesto: KC Grad, Beograd
Adresa: Braće Krsmanović 4
Vreme: subota 28. maj, 19.00h

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Barbi Marković
Ciklus Zašto Tomas Bernhard?
Mesto: Narodna biblioteka Srbije, Beograd
Vreme: sreda 15. jun, 19.00h

Sem Šepard "Zapisi iz motela"
predstavljanje knjige
Učestvuju: Ljubica Arsić, Nebojša Bradić, Zoran Paunović
Mesto: Muzej narodnog pozorišta, Beograd
Adresa: Dositejeva 2
Vreme: sreda 15. jun, 18.00h

Rada Selaković
"Zlato" promocija monografije i stručno vođenje kroz izložbu
Govore: Ljiljana Slijepčević, Marija Todorović, Rajko Popivoda, Živomir Živković
Mesto: Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad
Adresa: Trg galerija 2
Vreme: četvrtak 16. jun, 19.30

Moj život sa Agatonom
Promocija knjige Čedomira Petrovića
Govore: Petar Kralj, Petar Arbutina i autor
Mesto: Knjižara Akademija, Beograd
Adresa: Knez Mihailova 35
Vreme: četvrtak 16. jun, 13.00h

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
„Biorazgradivost misli“
Tijana Luković
Mesto: Galerija O3ONE
Adresa: Andrićev venac 12
Vreme: utorak 7. jun - subota 18. jun

Međunarodno trijenale grafike
Mesto: Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Adresa: Mali Kalemegdan 1
Vreme: sreda 1. jun - četvrtak 30. jun

"Sa vetrenjačama"
Retrospektivna izložba Džoje Ratković-Gavele
Mesto: Muzej primenjene umetnosti
Adresa: Vuka Karadžića 18
Vreme: četvrtak 9. jun - četvrtak 30. jun

Daniel Rotbart
Ali ja sam Amerikanac
Mesto: Likovna galerija KCB, Beograd
Adresa: Knez Mihailova 5
Vreme: utorak 7. jun - četvrtak 30. jun

Vladimir Miloradović
Izložba fotografija skvota u Amsterdamu
Mesto: KPGT
Adresa: Radnička 3
Vreme: subota 11. jun - utorak 21. jun

Ljubinka Šiba Fimić
"Let Kondora"
Mesto: Galerija "Guarnerius"
Adresa: Džordža Vašingtona 12
Vreme: utorak 14. jun - ponedeljak 20. jun

Sanja Sremac
"Suprotnosti" izložba keramike
Mesto: Galerija Singidunum
Adresa: Knez Mihailova 40
Vreme: utorak 14. jun - petak 24. jun

Momo Kapor
Beogradske priče
Mesto: Galerija Doma vojske. Beograd
Adresa: Braće Jugovića 19
Vreme: subota 7. maj - sreda 15. jun

Izvorna istina crno-belog
Mesto: Narodni muzej, Beograd
Adresa: Trg Republike 1a
Vreme: sreda 18. мај - nedelja 19. jun 2011.

Mladi 2011
Mesto: Galerija Matice Srpske, Novi Sad
Adresa: Trg Galerija 1
Vreme: petak 10. jun - utorak 19. jun

Dušica Dražić
Mesto događaja
Vreme: petak 10. jun - sreda 22. jun

Katarina Jakovljević
"Posle" Izložba slika
Mesto: Galerija 73, Beograd
Adresa: Požeška 83a
Vreme: petak, 10. jun - četvrtak 23. jun

Beograd - urbana nezadovoljstva
Kolektivna izložba slika
Mesto: Galerija Ostrvo, Beograd
Adresa: Radoslava Grujića
Vreme: petak 10. jun - petak 24. jun

Kneževsko blago Narodnog muzeja
Italija i restauracija veličanstvenog kratera
Mesto: Narodni muzej Beograd
Adresa: Trg republike 1a
Vreme: utorak 10. maj - četvrtak 30. jun

Dušan B. Marković
Izložba slika velikog formata
Mesto: Galerija Haos, Beograd
Adresa: Dositejeva 3
Vreme: sreda 8. jun - utorak 30.jun

Risto Stijović
Mesto: Galerija RTS, Beograd
Adresa: Takovska 10
Vreme: četvrtak 5. maj - petak 3. jul

Tijana i Danijela Fišić
Izložba slika i galerijske rasvete
Mesto: Mala Galerija ULUPUDS, Beograd
Adresa: Uzun Mirkova 12
Vreme: utorak 7. jun - utorak 5. jul

Tadej Pogačar
Mesto: MSUV, Novi Sad
Adresa: Dunavska 37
Vreme: sreda 15. jun - nedelja 10. jul

Tomas Kener
"U tavorskoj senci“, audiovizuelna instalacija
Mesto: Salon MSUV, Beogradu
Adresa: Pariska 14
Vreme: petak 10. jun - nedelja 10. jul

„Beograd, fragmenti jedne decenije“
Autor: Fabio Zgroj
Mesto: Palata Italija, Beograd
Adresa: Kneza Miloša 56
Vreme: subota, 4. jun – sreda, 31. avgust

Salvador Dali
"Božanstveni svetovi"
Mesto: Novosadski sajam
Adresa: Hajduk Veljkova 11
Vreme: utorak 2. jun - nedelja 17. septembar

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
"Zlatni album" Tita i Jovanke

Izložba „Zlatni album – Modne slike predsedničkog para Jugoslavije 1952-1968.“ biće otvorena u Muzeju 25. maj u subotu 2. jula u 21h.

Posle 10 godina istraživanja fototeke Muzeja istorije Jugoslavije (sastavljene od oko 150.000 fotografija koje prate sva Titova javna pojavljivanja u zemlji i svetu, od 1948. do 1980. godine ali i privatne, vrlo često za fotografisanje režirane situacije) autori izložbe sklapaju Album zlatnog doba 20. veka - portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsedničkog bračnog para socijalističke Jugoslavije.

Odabrani period su ’50-e i ’60-e godine XX veka koje u socijalističkoj Jugoslaviji odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Tih godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta (Gamalu Abdelu Naseru, Džavaharlal Nehruu, caru Hailu Selasiju, grčkom kralju Pavlu, Nikiti Sergejeviču Hruščovu, Norodomu Sihaniku, Ahmedu Sukarnu, kralju Olafu, Indiri Gandi i mnogim drugim).

Izložba „Zlatni album“ prati stil odevanja bračnog para Broz tokom "najglamuroznijeg" perioda njihovog života. Tito i Jovanka u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanka sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima - od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi...neke su od prilika zabeleženih na fotografijama koje su autori izložbe prepoznali kao interesantne za analizu. Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz.

"... u prikazima Titovog života rano su se pojavili luksuz i sjaj, posebno u izveštajima sa egzotičnih Titovih putovanja. Izveštaji Filmskih novosti sa Titovih putovanja, sa letovanja na Brionima, iz lovišta, više liče na priče o ’celebrities’, koje će se u bivšoj Jugoslaviji pojaviti tek nekoliko decenija kasnije. Mada, možda bi se u njima pre mogao prepoznati jedan mnogo stariji obrazac. Tito je bio simbolički ’otac naroda’ ili bolje rečeno ’dobri kralj’ kao u narodnim bajkama i legendama. Za ’kralja’ je normalno da živi u dvorcu, da ima sjajne uniforme, da ide u kraljevski lov..." Predrag Marković, istoričar.

Prijem ministra inostranih poslova, Entoni Idna, Brdo kod Kranja, 1952. godinaAutori izložbe su Dušica Knežević i Momo Cvijović. Izložbu će otvoriti modni stilista Ašok Murti.

„Zlatni album“ će publika moći da poseti do 2. oktobra, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16h.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Sekreterijata za kulturu Skupštine grada Beograda.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 19:18:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.