Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 17:25:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Visenamensko oklopno borbeno vozilo "Lazar"  (Pročitano 45137 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
Nokia 
Baš sam pomislio da niko nije postovao tekst sa "oklopa", pa reko' da ga ja bacim  Smile Jasno piše da je vozilo predviđeno za urbane sredine. Kamo sreće da su vojska i policija imali na Kosovu ovakvo, završeno vozilo umesto što su stavljali pancir na UAZe i TAMove. Ima još dosta da se radi na vozilu, kao što piše u tekstu:

Prikazani funkcionalni model do konacne verzije ce verovatno pretrpeti mnoge promene, ali recimo ostaje nepoznata cinjenica koliki je radijus okretanja, jako bitan faktor u gradskim okrsajima. Verovatno bi ugradnja kamere za osmatranje zadnje polusfere i displej kod vozaca ublazio nedostatak, omogucivsi laksu voznju unazad. Nije poznatat podatak sa koliko unistenih tockova vozilo moze i dalje da se krece, narocito u svetlu cinjenice da je teziste mase nesto vise napred. Vizuelno posmatrano izgleda da su puskarnice nesto nize od optimalnog polozaja za otvaranje vatre. Solidan nivo zastite od steljacke vatre, za ovu vrstu vozila, mozda bi valjalo dopuniti SLAT zastitom, ''resetkastim'' oklopom efikasnim protiv RPG i slicnih projektila.

Međutim, pitanje je šta će do kraja biti sa proizvodnjom ovog vozila. Dok to vozilo bude završeno i nađe se u operativnoj upotrebi  Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Baš sam pomislio da niko nije postovao tekst sa "oklopa", pa reko' da ga ja bacim  Smile Jasno piše da je vozilo predviđeno za urbane sredine.

ma to su reklamne gluposti  Smile ....

ovo je vozilo za prevoz kroz nesigurna podruchja ,tamo gde neprijateljska gerila moze da postavi minu , eventualno da postavi neku ne toliko dobru zasedu ...  Smile

naravno , postoji mogucnost da takvim vozilima budu opremljene i jedinice koje bi chuvale rezim borisa tadica u sluchaju nekog veceg izliva narodnog nezadovoljstva   Smile - shto bi mogla da bude i vaznije za donoshenje odluke da se pochne sa narudzbama istog .  ovakva vozila su odlichna u situacijama kada neprijatelj nema dovoljno PO naoruzanja , shto bi moglo da se desi ako narod jednog dana pokusha da svrgne "demokratski izabrane snage" dragog nam predsednika ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
Nokia 
Baš sam pomislio da niko nije postovao tekst sa "oklopa", pa reko' da ga ja bacim  Smile Jasno piše da je vozilo predviđeno za urbane sredine.

ma to su reklamne gluposti  Smile ....

ovo je vozilo za prevoz kroz nesigurna podruchja ,tamo gde neprijateljska gerila moze da postavi minu , eventualno da postavi neku ne toliko dobru zasedu ...  Smile

naravno , postoji mogucnost da takvim vozilima budu opremljene i jedinice koje bi chuvale rezim borisa tadica u sluchaju nekog veceg izliva narodnog nezadovoljstva   Smile - shto bi mogla da bude i vaznije za donoshenje odluke da se pochne sa narudzbama istog .  ovakva vozila su odlichna u situacijama kada neprijatelj nema dovoljno PO naoruzanja , shto bi moglo da se desi ako narod jednog dana pokusha da svrgne "demokratski izabrane snage" dragog nam predsednika ...  Smile
Ma ja kažem da bi Lazar bio majka na Kosovu 98/99. za prevoz policije od punkta do punkta, naročito u onom periodu kada su Šiptari držali jeedan dobar deo Metohije. za sada bi eventualnomogao da ima primenu u KZB, mada... I ona je smanjena na svega nekih 5km. U suštini sačekajmo da vozilo bude zaršeno, pa ako ga nekim čudom prodamo nekome možda vidimo kako sve to funkcioniše u praksi  Smile teško da ćemo mi moći da ga isprobamo u nekoj realnoj situaciji...ali meni sve smrdi da će ostati na projektu koji nikada neće ući u upotrebu... bar iz današnje perspektive.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Nokia N93
Ljudi, skoro sam otkrio ovu, i vidim da dosta profesionalno ocenjujete izgled vozila. Ja cu samo skrenuti paznju na jednu sitnicu. Zadnja vrata na vozilu, vrlo su nepogodna za izlazak iz vozila, pogotovu ako se APC koristi za ubacivanje jedinice u centar zbivanja. Oni koji su to radili, znaju o cemu pricam. Misljenja sam da bi na ovo po meni, fenomenalno vozilo, trebalo ugraditi zadnja vrata u vidu rampe. Hidraulicne naravno. Slicno vozilu Pirana, koje koristi danska vojska u kojem sam se konkretno vozio. Rampa omogucava dosta brzi izlazak pri cemu nema potrebe da se obraca paznja na stepenice, vec se instinktivno istrcava a protivnik se drzi na nisanu. Dodao bih i sliku vozila, sa spustenom rampom, ali nisam postavljao tako da, ako neoga interesuje, neka ostavi mail. Rado cu mu poslati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Ljudi, skoro sam otkrio ovu, i vidim da dosta profesionalno ocenjujete izgled vozila. Ja cu samo skrenuti paznju na jednu sitnicu. Zadnja vrata na vozilu, vrlo su nepogodna za izlazak iz vozila, pogotovu ako se APC koristi za ubacivanje jedinice u centar zbivanja. Oni koji su to radili, znaju o cemu pricam. Misljenja sam da bi na ovo po meni, fenomenalno vozilo, trebalo ugraditi zadnja vrata u vidu rampe. Hidraulicne naravno. Slicno vozilu Pirana, koje koristi danska vojska u kojem sam se konkretno vozio. Rampa omogucava dosta brzi izlazak pri cemu nema potrebe da se obraca paznja na stepenice, vec se instinktivno istrcava a protivnik se drzi na nisanu. Dodao bih i sliku vozila, sa spustenom rampom, ali nisam postavljao tako da, ako neoga interesuje, neka ostavi mail. Rado cu mu poslati.

Ivane, pod Pirane je dosta niži od Lazara (pogledaj na kojoj se visini od zemlje nalaze zadnja vrata na Lazaru i koje su im dimenzije), za njega bi trebala jedna veoma duga rampa (što bi bilo užasno teško izvodljivo), osim ako nećeš da staviš rampu pod tolikim uglom da se svi polome pri iskrcavanju.

Ipak nije ovo vozilo u rangu Pirane niti ima istu namjenu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Ah sve je počelo sa Irakom i IED zajebancijama. Što će nama ovo vozilo ne znam? Možda bude fino za izvoz za nekoga ko hoće da jurnja sa njim po Iraku ali kao što M70AB1 reče nama trenutno ne bi bilo od nikakve koristi. Osim ako Tadić i Šutanovac ne planiraju u superbrzi ulazak Srbije u NATO. Možda bi bolje bi bilo da su razvili (ili makar pokušali da razviju) oklopni transporter točkaš (8x8) kao npr. Pirana (iz koje su nastali Straker, LAV i ostale varijante), Patria AMV i Boxer.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
Nokia 
Za točkaše je toliko bilo reči o nabavci novih, ali biće da je patka Nije ni čudo da je došlo do krljanja Ponoša sa Šutkom, koliko su samo novca izgubili na kursnim razlikama koje je vojska mogla da iskoristi da je to strašno. Toliko se malo ulaže u vojsku da meni priča o nabavci neke nove opreme, tehnike zvuči jebeno smešno...

Možda Lazar da bude izvozni adut, što reče  pg/niks Irak  Smile tradicionalno sarađujemo sa njima na tom polju, pa još onaj otpis duga... ko zna možda se napravi neki posao kao što je Zastava napravila, upravo sa njima. No dobro, do toga...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Violence solves everything!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Samsung XYZ1004

Jeste da ovo nije izlazak, nego ulazak u vozilo,  Smile  ali mislim da lepo pokazuje da iako deluje nezgodno, i nije toliki problem da se brzo i efikasno ukrcas u vozilo. Takodje, ako je nekome problem, da se iskrca iz vozila, koje ima "stepenik" na manje od metra od zemlje, onda je trebao da bude bibliotekar, a ne vojnik  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 138
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Nokia N93
Pa ja kad sam gledao poslednji put u svoju legitimaciju na njoj nije pisalo bibliotekar nego PVL. Ali ok, ja sam samo dao ideju, da se ne bi ponavljale greske konstruktora koje i danas trpimo. Rampa ne mora da ide skroz do zemlje. Izlazak treba biti brz, jer se izlazi na liniju vatre, a ulazak je tek po izvrsenju zadatka, kada postoji mogucnost za sigurno ukrcavanje.

I podrzavam kritiku da je vozilo previse visoko. Jeste to sve lepo, kad ono ima ovako zavidan klirens, ali mislim da je suvise visoko. Znam da mozda delujem malo dosadno, ali Piranu danci koriste u afganistanu i nemaju nikakvih problema, licno sam bio u vozilu u toku jedne prezentacije na njihovom poligonu, i savrseno savladjuje sve vrste terena. a da vam ne pricam koliko je tisa pri radu u odnosu na nas BVP.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Jel nekom palo na pamet da u to treba i ranjenik da se unese ?,bas me zanima gde ...ili samo da ih ostavimo da crknu sa strane
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 17:25:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.