Постоји извештај о неком Енглезу који је копао нешто, ударио пијуком у камен, и поред њега је почела да пролази поворка необично одевених наоружаних људи - римских легионара, нешко као тродимензионална пројекција. Свашта је могуће. Уосталом, ми данас гледамо у екран компјутера, а вештице су у кристалну куглу :mrgreen:
Mada, vecina ispricanog je vec zabelezeno u Srpskim pripovijetkama i Srpskom rjecniku (odrednice vila, vestica...), velikog nam sakupljaca dragog Vuka S. Karadzica.
Preporucujem Cajkanovica, svim ljubiteljima narodnih predanja, zbivanja, i sl. Kada se otkrije svet mitologije i paganstva (i hriscanstva) tesko se izlazi iz toga kruga. :mrgreen:
Evo da malo budem kao Daniken Zna li neko sta znaci rijec vila i otkuda ona u nasem jeziku prvo moramo ustvrditi znacenje ? Inace vile u pripovjetkama i pricama srpskim uvijek imaju neku ulogu onog koji savjetuje opominje ili kako ja to mislim ima ulogu naroda kojeg niko ne slusa
ZA kacilo sam cuo obicno se javlja nocu naravno moras biti sam i na nekom mjestu koje samo na prvi pogled nije opasno evo jedna prica Lik koji je godinama kao i svi drugi stanovnici tog njegovog sela prelazio rijeku na plicem dijelu ljeti kada ona nije velika i tako odlazio u drugo selo Znaci to su radili svi pa i on I tako se on jednom sam ( naravno) vracao iz tog sela gdje se zadrzao na nekom druzenju( vjerovatno neka pijanka) i kada je dosao do prelaza na rijeci nista sumnjivo nije primjetio vec je krenuo da gazi preko plicaka kad od jednom nesto mu skoci na ledja i poce da mu govori da li sam ti teska ? On slusajuci price starijih kako su se nedaleko odatle u nekom viru ugusile djevojcice male upale kada je rijeka nadosla pa se pricalo kako su se tu vidjale Pomisli da je mozda neka od njih i kaze ma nisi i on nastavi soj put na drugu stranu sa tim teretom na ledjima iduci polako od jednom voda postade sve dublja i dublja a to ga ponovo pita jesam li ti teska a on opet nisi I tako kad je bio vec skoro dosao do druge obale voda mu dosla do vrata to ga pita i treci put jesam li ti teska a on kaze nisi i odjednom to nestade voda se povuce i sve je bilo kao i ranije znaci normalno
Preporucujem Cajkanovica, svim ljubiteljima narodnih predanja, zbivanja, i sl. Kada se otkrije svet mitologije i paganstva (i hriscanstva) tesko se izlazi iz toga kruga. :mrgreen:
Ја првенство увек дајем Натку Нодилу. Улазак у чаробан круг се подразумева :mrgreen:
Германи имају реч "елф", истог пракорена, који је, ако се не варам, заједнички индоевропски. Код Германа означава вилински народ који се облачи у бело, има лукове и стреле и воли музику. Опис, који би одговарао, на пример, нашој Равијојли.
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.