Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 20:06:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 214 215 217 218 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 247568 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Влада против нове резулуције СБ УН

БЕОГРАД, 19. јула 2007. (Бета) - Влада Србије чврсто је уверена да ће, захваљујући заједничкој политици коју води са Русијом, спречити сваки покушај да се у Савету безбедности УН изгласа резолуција која води ка независности Косова, изјавио је данас министар за просвету Зоран Лончар.

На конференцији за новинаре, након седнице владе, Лончар је изразио очекивање да ће и САД одустати од става да се мимо Савета безбедности, на основу једностраног признања, решава питање Косова и Метохије, јер би то представљало кршење повеље УН и Резолуције 1244.

Лончар је рекао да Влада Србије одбацује све досадашње нацрте резолуција јер полазе од плана специјалног изасланика Мартија Ахтисарија и фактички воде у независност Косова.

Влада Србије се залаже за нови преговарачки процес у оквиру постојеће Резолуције 1244, рекао је Лончар и додао да нова резолуција Савета безбедности УН може да буде само резултат договора и компормиса до којег би дошли Београд и Приштина преговорима.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Млади социјалисти Доње Аустрије против независности Косова

БЕЧ, 19. јула (Тањуг) - Социјалистичка омладина аустријске покрајине Доња Аустрија затражила је данас да се поштује државни суверенитет Србије и упозорила на негативне последице одвајања Косова од Србије.

Млади социјалисти су оценили да би независност Косова била подстицај националистичким групацијама у региону, истичући да би албански сепаратисти довели у питање и македонску државност, као што је то већ једном био случај 2001.

"То би значило још већу економску и социјалну зависност региона од западноевропског монополског капитала и војне силе", наведено је у саопштењу са заседања Социјалистичке омладине.

Притом је затражено хитно повлачење свих јединица НАТО са простора бивше Југославије и да Алијанса исплати одштету Србији због разарања, 1999. године.

Млади социјалисти, који су своје захтеве упутили иматичној странци - Социјалдемократској странци (СПО) канцелара Алфреда Гузенбауера - су против тога да Аустрија једнострано призна самосталности Косова.

СПО, иначе, подржава план изасланика УН за Косово и Метохију Мартија Ахтисарија.

Међународни предлог решења за овај конфликт мора узети у обзир опцију у Србији интегрисаног Косова, сматрају млади социјалисти, који траже укидање Хашког суда, пошто се он, како је наведено у саопштењу, већинскин финансира из средстава држава НАТО и није међународно правно легитиман трибунал.

Социјалистичка омладина подсећа да је Косово одувек био интегрални део Србије и да је од НАТО агресије постало протекторат Алијансе.

Млади социјалисти сматрају да иза захтева косовских сепаратистичких снага стоје западноевропски и амерички империјализам, који има за циљ разбијање тржишта Балкана и распарчавање бивше Југославије.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Одложене консултације Савета безбедности о Косову

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 19. јула (Тањуг) - Савет безбедности Уједињених нација одложио је за 24 часа за данас најављене консултације о новом, шестом по реду америчко-европском предлогу резолуције о Косову.

Како је сазнала агенција Тањуг, консултације су одложене са образложењем да неки од амбасадора земаља чланица Савета још нису добили инструкције од својих влада.

На тај начин продужена је и неизвесност да ли ће ко-спонзори новог предлога, САД и чланице Европске уније, инсистирати да се Савет безбедности УН гласањем изјасни о овом документу, с обзиром на то да је руски амбасадор Виталиј Чуркин још раније најавио да ће Москва искористити право вета, док су још три државе, укључујући и Кину изнеле резерве према понуђеном решењу.

Одлука о томе да ли ће уопште бити гласања о понуђеном предлогу, који су и Србија и Русија у међувремену одлучно одбиле, представљаће, према тумачењима дипломата у седишту УН, показатељ у којем ће правцу даље ићи процес одлучивања о статусу Косова.

Творци новог предлога, САД, Велика Британија, Италија, Белгија, Француска и Немачка, предложили су да Србија и косовски Албанци још 120 дана преговарају о статусу покрајине, али и да се укине резолуција 1244 из јуна 1999. године.

Том резолуцијом суспендована је власт Београда у покрајини, али је истовремено гарантован територијални интергритет Србије, због чега се Русија жестоко и противи било каквој измени тог документа, док Срби и косовски Албанци преговорима не пронађу обострано прихватљиво решење.

Повећавајући притисак на Русију, западни дипломати у УН су најавили "измештање" процеса одлучивања о статусу Косова из Савета безбедности у неко друго међународно тело, попут "ад хок" Контакт групе, у којој ниједна од шест држава - САД, Британија, Француска, Италија, Немачка и Русија - нема право вета.

План о "измештању" косовског процеса из Њујорка укључује и 120 дана шатл-ипломатије између Београда и Приштине, те одржавање међународне конференције о Косову, сличне скупу у Рамбујеу почетком 1999. године.

Русија и Србија одлучно су, међутим, одбациле могућност доношења одлуке о будућем статусу Косова и Метохије изван Савета безбедности, односно Уједињених нација, као једино надлежних за међународни правни поредак.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Чешка инсистира да независност Косова буде контролисана

ПРАГ, 19. јула 2007. (Бета) - Ако због става Русије пропадне и "мекши" предлог резолуције о Косову чешка дипломатија тражиће да се нађе пут и мимо Савета безбедности УН да независност Косова не буде без контроле, изјавио је данас политички директор чешког Министарства иностраних послова Мартин Повејшил.

Чешки дипломата је у разговору за национални радио истакао да званични Праг не сумња у то да ће Косово овако или онако бити независно у року од 10 до 12 месеци.

"Ако се тај процес не деси под контролом међународне заједнице, одиграће се спонтано у режији косовских Албанаца и то без обзира на последице. То би водило убрзаној дестабилизацији самог Косова с ризиком да се дестабилизација прелије ван његових граница," рекао је Повејшил.

Он је у том контексту посебно поменуо Босну и Херцеговину, која је, како је подсетио, "врло далеко од стандардне европске државе".

Чешка дипломатија схвата да "Србија не може да прихвати независност Косова јер је суверенитет над том покрајином питање суштине њене државности", те се Праг зато залаже да Европска унија максимално помогне да Срби трауму и рану осамостаљења Косова што брже и лакше преболе.

"Та рана ће бити више или мање дубока, брже или спорије ће се залечити у зависности од тога шта ће умети да понуди Европска унија. Ми смо чврсто уверени да треба да се настави процес који ће довести Србију до чланства у Унији с тим да Србија од тога има видљиве користи", казао је Повејшил.

Високи представник чешког МИП-а подсетио је да је управо визија скорог сусрета у ЕУ помогла многим Чесима и Словацима да превазиђу сличну трауму распада заједничке домовине.

Решење статуса Косова, тако да остане под контролом, није могуће без јединственог става ЕУ, нагласио је Повејшил и додао да је врло тешко постићи га, будући да су разне чланице у различитој мери осетљиве на преседан који независност Косова носи за друге сепаратистичке регионе у свету.

"Треба објективно рећи да је косовски случај потенцијално ризичан модел за решавање другде у свету. Објективно, стварањем тог преседана, ма како сви желели да инсистирају на томе да је Косово специфичан случај, ризик постоји", закључио је Повејшил.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Консултације о Косову чекају инструкције из престоница

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 19. јула (Тањуг) - После одлуке Савета безбедности да за 24 часа одложи за данас најављене консултације о најновијем америчко-европском предлогу резолуције о Косову, како би неким амбасадорима стигле инструкције из престоница, амерички амбасадор при УН Залмај Халилзад изјавио је да ће сутра бити одлучујући тренутак у вези руског става - да ли ће Русија "дозволити Савету безбедности да крене напред или не".

Могуће је, међутим, да ни сутрашње консултације Савета безбедности УН неће донети никакве спектакуларне помаке, обзиром да је неколицина западних дипломата најавила да ће ко-спонзори резолуције, пре доношења тежих одлука, сачекати министарски састанак ЕУ, у понедељак. На тај начин продужена је и неизвесност да ли ће САД и чланице ЕУ инсистирати да се амбасадори држава чланица Савета безбедности УН гласањем изјасне о том документу, што је, технички, могуће већ сутра, обзиром да је протекло 24 часа од како је нови предлог резолуције формално уврштен у процедуру најмоћнијег тела светске организације.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин још раније је најавио да ће Москва искористити право вета, док су још три државе, укључујући и Кину, изнеле резерве према понуђеном решењу.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Неприхватљиво ресавање мимо СБ УН, све основе за вето

МОСКВА, 19. јула (Тањуг) - Неприхватљиви су покушаји да се питање Косова реши мимо Савета безбедности УН, како то сада предлажу неки западни политичари, изјавио је у Москви председник Одбора руске Думе за дијаспору Андреј Кокошин. Амбасадор САД у УН Залмах Халилзад рекао је у Њујорку да ће сутра, 20. јула, за када су одложене првобитно за данас најављене консултације у СБ УН о западном предлогу нове косовске резолуције, бити јасно да ли ће Русија искористити своје право вета при гласању, пренео је Итар-Та с с из Њујорка. Руска агенција пренела је и најаву америчког представника у СБ УН да ће на основу тако "разјашњене ситуације" коаутори нацрта резолуције - САД, Велика Британија, Француска, Белгија, Немачка и Италија, одржати сутра конференцију за новинаре.

"Русија има све основе да употреби своје право вета на нацрт резолуције о Косову и Метохији у Савету безбедности УН", изјавио је тим поводом Кокошин. Он је подсетио да се према политици Русије са пуним разумевањем односе многе земље, "нарочито Кина, Индија и читав низ земаља Латинске Америке и других региона". Русија сматра неприхватљивим нацрт резолуције у његовом садашњем облику, истиче да за решење о независности нема сагласности страна у конфликту и залаже се за наставак тражења споразумног решења Београда и Приштине.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

HR u srcu....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1504
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 8800-N73
 Çeku: Kosovo nezavisno 28. studenog

Poput provokacije zvuči najava kosovskog premijera da će nezavisnost pokrajine na jugu Srbije biti proglašena na dan koji se u susjednoj Republici Albaniji slavi kao Dan nezavisnosti.

PRIŠTINA - Kosovski premijer Agim Çeku predložio je da nezavisnost Kosova bude proglašena 28. studenoga, dana koji se na Kosovu obilježava kao Dan albanske zastave, a u susjednoj Albaniji kao Dan nezavisnosti.

Nakon sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rückerom, Çeku je rekao da je to samo njegova ideja, a da bi se ona ostvarila potrebna je suglasnost kosovskog pregovaračkog tima te podrška SAD-a i nekih zemalja Europske unije.

"Mi smo ponudili 28. studenoga, što se poklapa sa 120 dana od našeg povratka iz Washingtona. Istodobno, to je i datum koji mi slavimo u našoj povijesti, pa smo ga htjeli učiniti veličanstvenim", rekao je Çeku.

Kosovski premijer kao temelj za utvrđivanje statusa Kosova navodi prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, precizirajući da to podrazumijeva i 120 dana tranzicijskog razdoblja za odlazak UNMIK-a i uspostavu misije EU.

Çeku je ocijenio da neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a da donese rezoluciju o statusu Kosova ne ostavlja puno prostora za dogovor, tako da ostaje proglašavanje nezavisnosti Kosova. O svim koracima koje kosovska strana bude poduzela, konzultirat će se s Washingtonom i Bruxellesom, rekao je Çeku i najavio da će američkoj državnoj tajnici Condollizzi Rice idućeg tjedna reći kako je Kosovo "spremno za nezavisnost".

Hina|Net.hr
20.07.2007
IP sačuvana
social share
No Risk NO Fun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Контакт-група преузима процес ако Русија не промени став

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 20. јула 2007. (Бета) - Амерички амбасадор у УН Залмај Халилзад изјавио је данас да уколико Русија настави да се противи предложеној резолуцији о Косову, процес утврђивања будућег статуса ће преузети Контакт-група.

Халилзад је уочи почетка затворених консултација у Савету безбедности УН, рекао новинарима да ће се данас разјаснити да ли ће "Русија дати Савету безбедности УН да иде напред с предлогом о резолуцији о Косову".

Затворене консултације у Савету безбедности УН почеле су данас после 17.00 сати.

"Ако то учине, онда ми бисмо то поздравили. Ако остану при истом ставу, као и до сада, онда ће Контакт-група, односно државе које су предложиле резолуције, преузети управљање једним новим процесом од, како се наводи у предлогу резолуције, 120 дана преговора, али ван Савета безбедности УН, јер је он блокиран", рекао је Халилзад.

Халилзад је рекао да би тада нови процес водила Контакт-група, изражавајући наду да би током нових преговора дошло до договора између страна.

Према његовим речима, Русија јесте члан Контакт-групе, али у тој групи нема вета.

"Мислим да ћемо изаћи ван процеса Савета безбедност, јер је блокиран", рекао је Хализад.

Британски амбасадор при УН Емир Џонс Пери (Емyр Јонес Паррy) изјавио је данас да су САД и Европска унија одлучиле да не буде гласања у Савету безбедности УН о предлогу резолуције о Косову, већ да се иницирају преговори Београда и Приштине, пренео је Ројтерс.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
САД и Европа пребацују Косово Контакт групи

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 20. јула 2007. (Бета) - САД и њихови европски савезници одлучили су поподне да утврђивање статуса Косова пребаце Контакт-групи због противљења Русије да прихвати предлог резолуције Савета безбедности УН о томе, саопштиле су дипломате.

Европске земље и САД саопштиле су да је немогуће ићи даље с резолуцијом о будућности Косова у Савету безбедности УН, где Русија прети ветом, пренеле су стране агенције.

"Жалимо што је немогуће омогућити такву резолуцију у Савету безбедности УН. Због тога ћемо зауставити преговоре о резолуције", рекао је француски амбасадор при УН Жан Марк де ла Саблиер (Јеан Марц де ла Саблиере).

Контакт групу чине Британија, Француска, Италија, Немачка, САД и Русија. У том неформалном телу утицајних земаља нема права вета.

Консултације иза затворених врата у Савету безбедности УН о предлогу резолуције о Косову трајале се данас мање од 30 минута.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Једнострано независност Косова само уз зелено светло САД и ЕY

ПРАГ, 20. јула 2007. (Бета) - Косово неће једнострано прогласити независности све док не добије за то "зелено светло" из Вашингтона и Брисела, проценио је данас за чешки радио политички директор у УНМИК-у Џолијан Најџел.

Тај представник међународне управе на Косову упозорио је да данашња изјава косовског премијера Агима Ццекуа о идеји о проглашењу независности покрајине 28. новембра представља притисак на УН да се косовски проблем реши.

"Агенције су преувеличале ту изјаву", казао је Најџел и додао да Ццеку није данас најавио да ће Приштина једнострано прогласити независност у новембру, већ да даје предлог до када би требало статус покрајине да се реши.

"Не мислим да ће независност бити проглашена једнострано. То ће се десити тек пошто добију зелено светло а и онда ће преостати још неко време", рекао је тај званичник УНМИК-а.

Џолијан Најџел сматра да би Косово једностраном проглашењу независности могло да прибегне у пат-ситуацији, али само ако би добило уверавања да ће га признати довољан број држава.

"У овом случају (најава Ццекуа за новембар) то би био узалудан покушај", казао је званичник и додао да су данашњој Чекуовој изјави медији дали већу тежину него што има, пошто косовско-албански политичари стално најављују неке датуме када би била проглашена независности.

"Косовско-албански политичари управо тиме губе поверење јавности", указао је ДДзолијан Најџел.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 214 215 217 218 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 20:06:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.