Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 20:09:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 211 212 214 215 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248419 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Нови предлог резолуције још није подељен амбасадорима СБ

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 11. јула (Тањуг) - Сједињене Америчке Државе и чланице Европске уније представиће амбасадорима Савета безбедности до краја седмице нову, пету верзију резолуције о Косову, којом се отварају врата наставку преговора између Србије и косовских Албанаца, али без аутоматског спровођења плана Мартија Ахтисарија уколико ти разговори не донесу резултате. Текст новог предлога резолуције око којег су се договорили САД и чланице ЕУ још није достављен амбасадорима свих држава-чланица Савета безбедности, који, управо због тог разлога, нису желели да коментаришу садржај новог документа, који је, како наводе западне дипломате, још"подложан" даљим променама. "Договорили смо се са осталим спонзорима око текста. Састајемо се са руским колегом, и на основу тих разговора, за два-три дана, представићемо документ пред пуним саставом Савета безбедности", рекао је новинарима амерички амбасадор Залмај Калилзад. Амерички дипломати, међутим, још нису са сигурношћу могли да најаве да ли ће Запад инсистирати да се Савет безбедности изјасни о новом предлогу резолуције гласањем пошто се очигледно страхује да ће Русија одбацити и нови, пети по реду, предлог резолуције, замишљене да замени резолуцију СБ 1244, на којој већ осам година почива поредак на Косову. Руски дипломати, који још нису упознати са садржајем предлога, такође, нису били спремни да коментаришу нови америчко-европски нацрт, понављајући раније изречени став Русије да "Москва не може подржати ниједно решење са којим се не сложе власти у Београду".
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
SonyEricsson k800i i D820
"Ahtisarijev plan ostaje osnova"
12. jul 2007. | 09:13 -> 17:59 | Izvor: B92
Beograd -- Šef diplomatije Francuske Bernar Kušner kaže da plan Ahtisarija neće automatski biti primenjen, ali da ostaje osnova statusa.

Šefovi francuske i srpske diplomatije, Bernar Kušner i Vuk Jeremić, složili su se u Beogradu da je potrebno nastaviti pregovore Beograda i Prištine. Dok Kušner poručuje da će, ukoliko dogovor ne bude postignut, biti primenjen plan Martija Ahtisarija, Vuk Jeremić ponavlja da je Beograd taj plan odavno odbacio.

Stavovi Rusije i Francuske o pitanju Kosova su bliski, i moguća je nova rezolucija pred Savetom bezbednosti još tokom ove nedelje, izjavio je Bernar Kušner, ministar inostranih poslova Francuske.

Prošla runda pregovora između Srbije i Albanaca trajala je 14 meseci, i nije dala nikakve rezultate; sa novom rundom pregovora to ne može da se desi, smatra Kušner.

"Ako nastavimo da razgovaramo i nastavimo jedan plodonosan dijalog, računajući tu i ruski stav, podrazumeva se da onda možemo razgovarati o odnosima, rečima i preciznom značenju te nove rezolucije", rekao je Kušner.

"To sve može da se učini. Ali ako niko, baš niko, neće da razgovara, i s jedne strane se insistira na zavisnosti, a s druge na nezavisnosti, to će ići svakako u pravcu smernica Ahtisarijevog plana", kazao je Kušner nakon razgovora s Vukom Jeremićem.

Plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova neće automatski stupiti na snagu ako pregovori ne uspeju, ali Ahtisarijev nacrt i dalje ostaje osnova za rešavanje statusa Kosova, insistira Kušner.

Kušner i Jeremić (Beta)
Kušner i Jeremić (Beta)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, međutim, ponovio je da je za Beograd neprihvatljiva nezavisnost Kosova, kao i Ahtisarijev plan, zato što nije rezultat dogovora i kompromisa.

Jeremić kaže da je svom kolegi Kušneru preneo stav Srbije da je neophodan nastavak pregovora Beograda i Prištine.

"Beograd je spreman za te pregovore i mi se nadamo da će ti pregovori biti suštinski i nadamo se da će ti pregovori voditi jednom rešenju koje je kompromisno, koje je prihvatljivo za sve strane i koje će, kao takvo, voditi dugotrajnoj stabilizaciji ovog prostora", kaže Jeremić.

"To je osnovni preduslov za integraciju celokupnog zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Sve što nije kompromisno rešenje, nažalost, nije rešenje", kazao je on.

"Mi stvarno želimo da se status Kosova reši što pre, ali taj problem mora da se rešava dok ga ne rešimo, a možemo ga rešiti nekim dogovorom. Nažalost, Ahtisarijev plan nije rezultat nekog dogovora i kompromisa", dodao je on.

Jeremić je kazao da se nada da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da će Srbija tokom francuskog predsedavanja Uniji, u drugoj polovini 2008, postati kandidat za punopravno članstvo.

Koštunica: Srbija energično odbacuje

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u razgovoru s Bernarom Kušnerom rekao da Srbija "energično odbacuje" novi nacrt rezolucije o Kosovu, jer se na taj način "ukida Rezolucija 1244 i faktički započinje proces pružanja nezavisnosti Pokrajine", navodi se u saopštenju Vlade.

Koštunica je rekao da se na teritoriji Srbije "ne može praviti druga albanska država i da Srbija ne može biti izuzetak i jedina država-članica UN kojoj se otima veliki deo teritorije".

Koštunica je pozvao Vladu Francuske da podrži inicijativu Beograda da se novi pregovori održe na osnovu postojeće Rezolucije 1244.

Kušner je rekao da Ahtisarijev plan predstavlja najbolju osnovu za traženje rešenja i da kroz nove pregovore treba videti da li pored Ahtisarijevog plana postoje novi predlozi, kaže se u saopštenju objavljenom nakon razgovora.

"Status pre ulaska u Uniju"

Bernar Kušner kazao je agenciji Beta i Radiju Beta RFI da pitanje budućeg statusa Kosova mora biti rešeno pre ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Naš san je da - kada Francuska bude predsedavala Evropskoj uniji, u drugoj polovini 2008. godine - prihvatimo kandidaturu Srbije za člana EU. Međutim, nemamo zablude - imamo problem Kosova, koji moramo da rešimo pre toga", kazao je on.
Kušner, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, istakao je da "Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju s etničkim sukobima. Kosovo je delikatan problem, poslednje žarište konflikta na Balkanu, mesto gde vekovima postoje sukobi."

(b92)
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Србија против новог нацрта резолуције о Косову и Метохији

БЕОГРАД, 12. јула (Тањуг) - Председник Владе Србије Војислав Коштуница разговарао је данас са министром спољних послова Француске Бернаром Кушнером, коме је пренео да Србија енергично одбацује нови нацрт резолуције о Косову и Метохији, јер се на тај начин укида Резолуција 1244 и фактички започиње процес пружања независности Покрајине.

Коштуница је, како је саопштено, рекао да се на територији Србије не може правити друга албанска држава и да Србија не може бити изузетак и једина држава чланица УН којој се отима велики део територије. Председник српске владе позвао је Владу Француске да подржи иницијативу Београда да се нови преговори одрже на основу постојеће Резолуције 1244.

Нова резолуција Савета безбедности мора се заснивати на компромисном решењу до којег две стране могу доћи уколико се под мандатом УН организују прави и суштински преговори, нагласио је Коштуница. Министар Кушнер је рекао да Ахтисаријев план представља најбољу основу за тражење решења и да кроз нове преговоре треба видети да ли поред Ахтисаријевог плана постоје нови предлози.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Ахтисари: Противљење решењу за Косову само штети Русији

ХЕЛСИНКИ, 12. јула 2007. (Бета-АФП) - Противљење Русије било ком облику независности Косова више ће јој штетити, него што ће јој користити, оценио је специјални изасланик УН за статус Косова Марти Ахтисари.

"Русија неће ојачати своју међународну позицију већ ће је, напротив, ослабити", рекао је Ахтисари за фински дневник "Ланси-Саво".

Он је оценио да ће, у случају да се у Савету безбедности УН не постигне сагласност око Косова, то створити проблеме светској организацији.

"Ако Савет безбедности УН не може да постигне јасно решење око тог питања, то би могло да створи стварне проблеме за УН. Ако до тога дође, биће тешко контролисати ситуацију", рекао је Ахтисари.

Он је такође упозорио да не треба даље одлагати решавање статуса Косова, јер постоји опасност од све веће нестабилности на Косову.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Лавров: Проблем прејудицирања статуса није отклоњен

МОСКВА, 12. јула (Тањуг) - Русија ће подржати само ону резолуцију која ће бити прихватљива за обе стране, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истичући да је потребно наставити преговоре о статусу Косова и Метохије, без прејудицирања њихових резултата.

Он је рекао да "проблем прејудицирања о независности Косова није отклоњен" и да се "за сада не уочава сагласност (страна)", пренела је агенција Итар-Таш.

Руско Министарство иностраних послова потврдило је данас да је добило најновију, пету варијанту западних земаља о будућој резолуцији о Косову, за коју је наведено да "треба да уклони забринутости Русије" и којом није предвиђена "аутоматска независност" после четворомесечног продужења преговора.

"Иза китњастих лукавости дипломатског језика провејава закључак да по истеку 120 дана, без обзира да ли ће се стране договорити или не, фактички ступа на снагу план (специјалног изасланика УН Мартија) Ахтисарија", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је рекао да је "неопходно наставити преговоре, без прејудицирања њихових резултата".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Таричану: Ахтисаријев план најбоље решење за Косово

РИМ, 12. јула (Тањуг) - Румунски премијер Калин Попеску Таричану изјавио је данас у Риму да је план специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија најбоље могуће решење за Косово, оценивши да је веома важно да коначно решење буде изгласано у Савету безбедности УН.

"Румунија је веома заинтересована за заштиту права мањина и посебна пажња треба да буде посвећена српској мањини", рекао је Таричану на конференцији за новинаре, после сусрета са италијанским премијером Романом Продијем.

Таричану је рекао да ће Букурешт и даље бити "активан фактор" у решавању косовског питања, као и да ће Румунија имати важну и активну улогу заједно са снагама УН на Косову.

Проди је поручио да ће Италија и Румунија заједно наступити кад је у питању ситуација у Србији на предстојећем састанку Европског савета, пренела је румунска агенција Ромпрес.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Солана: након четири месеца преговора СБ да испита ситуацијa

ПАРИЗ, 12. јула (Тањуг) - Радимо на обнављању преговора српске и албанске стране на четири месеца, након којих би Савет безбедности Уједињених нација требало да испита ситуацију, изјавио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Хавијер Солана, у интервјуу објавњеном данас на сајту дневног листа "Кроа".

"Сценарио на коме данас радимо је усвајање резолуције Савета безбедности УН којом се отвара период од четири месеца за обнављање дијалога две стране, под вођством Контакт групе, на основу концепта о надгледаној независности специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија", рекао је Солана француском дневнику.

Представник ЕУ је рекао да би "овом резолуцијом, о којој се тренутно воде преговори у Њујорку, могло да буде предвиђено и преношење одговорности са УН на ЕУ по завршетку овог рока од четири месеца".

На питање овог листа да ли Европљани предвиђају да признају независност Косова без резолуције УН на крају предвиђеног рока за преговоре, Солана је одговорио да би "након тог периода Савет безбедности требало да испита ситуацију".

Високи представник ЕУ допутовао је данас у тродневну посету Паризу, у оквиру које се пре подне састао с француским председником Николом Саркозијем да би размотрили актуелна питања међународне политике, међу којима и будући статус Косова и Метохије.

Солана је након сусрета са Саркозијем изјавио да се разговори о питању Косова настављају са свим чланицама Савета безбедности, укључујући и Русију, и да очекује напредак у проналажењу решења за будући статус јужне српске покрајине.

У Савету безбедности УН у току је расправа о најновијој, петој верзији нацрта резолуције о Косову и Метохији, којом се отварају врата наставку преговора Србије и косовских Албанаца, али без аутоматског спровођења Ахтисаријевог плана.

Реч је о документу који је, како су западне дипломате изјавиле Тањугу у УН, "подложан даљим променама" и који треба да буде званично представљен Савету безбедности после нових консултација са Русијом.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Кубиш: Нови нацрт требало би да буде прихватљив за Русију

БРАТИСЛАВА, 12. јула (Тањуг) - Најновији, пети по реду нацрт резолуције о Косову и Метохији, који предвиђа наставак преговора о статусу покрајине у трајању од 120 дана, али без аутоматског проглашења независности уколико они не буду дали резултат, требало би да буде прихватљив за Русију, изјавио је данас шеф словачке дипломатије Јан Кубиш.

"Он је 100 одсто повољан за Србију по томе што отвара прилику за додатне преговоре без унапред одређеног исхода", рекао је Кубиш.

"Текст резолуције омогућава да се учини напредак у решавању косовског питања, на основу преговора и усвајања резолуције Савета безбедности УН", додао је шеф словачке дипломатије.

Кубиш је посебно указао на један део текста резолуције, који Словачка сматра важним, а то је да ће њоме Европској унији бити дата могућност да постепено преузме одговорност на Косову од УН, по окончању четири месеца преговора Београда и Приштине, пренела је агенција ТАСР.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Рупел: Ахтисаријев план једино реално решење

ЉУБЉАНА/ЛОНДОН, 12. јула 2007. (Бета) - Словеначки министар спољних послова Димитриј Рупел изразио је данас у Лондону подршку плану за статус Косова специјалног изасланика УН Мартија Ахтисарија.

Рупел је у разговору са новим британским министром иностраних послова Дејвидом Милибандом подржао Ахтисаријев план "као једину реалну могућност за безбедно и мултиетнично Косово", саопштило је данас словеначко Министараство спољних послова.

Ссеф словеначке дипломатије је, такође, нагласио "значај широке подршке јасној резолуцији Савета безбедности УН", која би обезбедила јасан мандат будућој европској мисији на Косову и јединство целокупне међународне заједнице у решавању питања Косова.

Рупел је оценио да нови статус Косова не би смео да значи искључивање Србије и да процес утврђивања статуса Косова мора упоредо да прати и процес интеграције Србије у евроатлантске интеграције, као израз залагања Европске уније за Србију.

Шеф словеначке дипломатије је о Србији говорио и у свом изалагњу у Центру за европске реформе, нагласивши њену важност за стабилност западног Балкана.

Он је рекао се Србији мора омогућити европска будућност.

"Србија не би смела да бира између Европе и Косова, као што ни међународна заједница не сме да бира између Косова и Србије", рекао је Рупел.

Он је додао да ЕУ мора да почне да размишља о југоисточној Европи као о новој шанси, а не као о оптерећењу.

"Пре или касније мораћемо да испунимо празнину између Словеније и Грчке. У супротном, у будућности ћемо се суочити са још тежим последицама", упозорио је Рупел.

Он је рекао да ЕУ мора да стабилизује јужну Европу тако што ће што пре прикључити државе југоисточне Европе - Албанију, БиХ, Хрватску, Македонију, Црну Гору и Србију, укључујући Косово.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Сејдиу и Чеку траже храбрије ставове ЕУ

ПРИШТИНА, 12. јула 2007. (Бета) - Председник Косова Фатмир Сејдиу и премијер Косова Агим Чеку изјавили су да данас да би Европска Унија (ЕУ) требало да изађе с новим и храбријим ставовима о Косову.

"Није довољно да земље ЕУ само преферирају пут решавања статуса Косова преко резолуције Савета безбедности УН и да чекају оно што ће се десити у Савету безбедности. Сведоци смо да се налазимо на прагу петог предлога резолуције и Савет безбедности све више одлаже решење", рекао је Чеку у Приштини по повратку из посете Бриселу.

Коментаришући најновији предлог резолуције, Чеку је рекао да је то алтернативан и тезак пут.

Сејдиу није желео да коментарише нови предлог с образложењем да то још није финални документ.

Сејдиу и Чеку су признали да су у Бриселу добили само обећања о ангажовању за брзо решавање статуса Косова.

Чеку је рекао да ће се од међународне заједнице тражити да одреди датум решавања статуса, или да "се допусти Косоварима да сами прогласе независност, у случају неуспеха нових ангажовања".

Сејдиу је рекао да Косово не може остати талац захтева за одлагање, без обзира од којих страна оне долазе и затражио интензивирање процеса.

"У супротном, јасно смо у Бриселу рекли да Косово не може бити талац одуговлачења", рекао је Сејдиу и додао да у случају "алтернативних путева Косову је потребна координација са међународним факторима који подржавају независност Косова".

Председник Косова је рекао да за сада Приштина нема стратегију деловања у новонасталој ситуацији, али да ће се преговарачки тим током наредних дана састати и расправљати о томе.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 211 212 214 215 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 20:09:31
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.337 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.