Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 11:22:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 67 68 70 71 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 247971 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 KOJEN: ALBANSKA STRANA-KLJUČNI RAZLOG ZA NEUSPEH PREGOVORA

Ključni razlog za neuspeh pregovora o decentralizaciji Kosova i Metohije [KiM] leži u albanskoj strani koja veruje da je nezavisnost Kosova 'gotova stvar', ocenio je član pregovaračkog tima Beograda za KiM Leon Kojen.

'U Prištini veruju da je nezavisnost Kosmeta gotova stvar, pa im se čini da ne moraju da prihvate ništa što im se ne dopada', rekao je Kojen za 'Vecernje novosti', izrazivši uverenje da se takva strategija, medjutim, na kraju neće pokazati kao uspešna.

On je podsetio da je na planu statusa poslednja sednica Saveta bezbednosti UN pokazala da postoje velike razlike izmedju pet zemalja stalnih članica Saveta, s tim što su, kako je naglasio, Rusija i Kina vrlo nedvosmisleno izrazile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 TADIĆ, KOŠTUNICA I DRAŠKOVIĆ U PONEDELJAK U BEČU

Na prvoj rundi razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije, u ponedeljak, 24. jula u Beču, učestvovaće predsednik Srbije Boris Tadić,i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i šef diplomatije Vuk Draškovic.

RTS saznaje da će sastanku u Beču prisustvovati austrijski kancelar Volfgang Šisel i austrijski šef diplomatije Ursula Plasnik.

IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
SRBIMA NI
AUTONOMIJA
Be­ta/Ž. PAN­TE­LIĆ, 22. jul 2006

BE­O­GRAD - Pre­mi­jer Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca po­no­vio je, uoči raz­go­vo­ra Be­o­gra­da i Pri­šti­ne na naj­vi­šem ni­vou u Be­ču, da je po­tre­ban kom­pro­mis o naj­bo­ljoj me­ri auto­no­mi­je Ko­so­va i Me­to­hi­je unu­tar Sr­bi­je.
- Mo­ra­mo da­ti šan­su kom­pro­mi­su, da do­go­vor­no pro­na­đe­mo naj­bo­lju me­ru auto­no­mi­je za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju unu­tar Sr­bi­je - po­ru­čio je Ko­štu­ni­ca u obra­ća­nju jav­no­sti, uoči su­tra­šnjih raz­go­vo­ra Be­o­gra­da i Pri­šti­ne, na ko­ji­ma će i on uče­stvo­va­ti.
Na­vo­de­ći da "Sr­bi­ja ni­je od ju­če" i da "svo­je dr­žav­ne i na­ci­o­nal­ne in­te­re­se du­go­roč­no sa­gle­da­va", Ko­štu­ni­ca je po­ru­čio da je, "što se br­že za­bo­ra­vi opa­sna ide­ja da se na te­ri­to­ri­ji Sr­bi­je pra­vi ne­ka no­va dr­ža­va, to bo­lje za sve, i na­rav­no, to bo­lje za traj­nu sta­bil­nost ce­log re­gi­o­na".
- Sr­bi­ja je sna­žno opre­de­lje­na da str­plji­vim raz­go­vo­ri­ma, po­štu­ju­ći de­mo­krat­ske vred­no­sti i na­če­la na ko­ji­ma po­či­va me­đu­na­rod­ni po­re­dak, po­stig­ne­mo do­go­vor za mir i sta­bi­lan raz­voj ju­žne po­kra­ji­ne i Sr­bi­je - po­ru­čio je Ko­štu­ni­ca.
Srp­ski pre­mi­jer iz­ra­zio je uve­re­nje da, uoči raz­go­vo­ra u Be­ču, "po­sto­ji pu­na po­dr­ška ce­le Sr­bi­je za od­go­vor­nu, de­mo­krat­sku i na­ci­o­nal­nu po­li­ti­ku" ko­ju Be­o­grad čvr­sto za­stu­pa za po­kra­ji­nu Ko­so­vo i Me­to­hi­ju, pre­ne­la je vla­di­na Kan­ce­la­ri­ja za sa­rad­nju s me­di­ji­ma.
- Mo­ra­mo da­ti šan­su kom­pro­mi­su, da do­go­vor­no pro­na­đe­mo naj­bo­lju me­ru auto­no­mi­je za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju unu­tar Sr­bi­je. Svi de­li­mo ve­li­ku od­go­vor­nost da na Bal­ka­nu gra­di­mo sta­bil­nost, mir i de­mo­krat­ski po­re­dak na prin­ci­pi­ma me­đu­na­rod­nog pra­va i op­štim de­mo­krat­skim vred­no­sti­ma - na­gla­sio je Ko­štu­ni­ca.
Na raz­go­vo­ri­ma o bu­du­ćem sta­tu­su Ko­so­va u Be­ču uče­stvo­va­će 24. ju­la u Be­ču naj­vi­ši zva­nič­ni­ci Sr­bi­je i Ko­so­va.
Osim Ko­štu­ni­ce, Be­o­grad će pred­sta­vlja­ti i pred­sed­nik Sr­bi­je Bo­ris Ta­dić i mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Vuk Dra­ško­vić.
U de­le­ga­ci­ji Pri­šti­ne bi­će pred­sed­nik Ko­so­va Fat­mir Sej­diu, pred­sed­nik skup­šti­ne Kolj Be­ri­ša, pre­mi­jer Agim Če­ku, li­der De­mo­krat­ske par­ti­je Ko­so­va Ha­šim Ta­či i li­der re­for­mi­stič­ke par­ti­je ORA Ve­ton Su­roi.
Sej­diu je na­ja­vio da će im se pri­dru­ži­ti i mi­ni­star za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu Ljut­fi Ha­zi­ri, kao i čla­no­vi pre­go­va­rač­kog ti­ma Pri­šti­ne.
Beč­ki sa­sta­nak naj­vi­ših pred­stav­ni­ka Ko­so­va i Sr­bi­je pred­sta­vlja po­če­tak dru­ge fa­ze, od­no­sno di­rekt­nih pre­go­vo­ra o sta­tu­su ko­ji­ma će pri­su­stvo­va­ti i spe­ci­jal­ni iza­sla­nik UN za sta­tus Ko­so­va Mar­ti Ah­ti­sa­ri.

KO­SO­VU SA­MO­STAL­NOST
SR­BI­MA NI SA­MO­U­PRA­VA

Od stal­nog do­pi­sni­ka Bri­sel
EVROP­SKA uni­ja opre­de­li­la se, ne­dvo­smi­sle­no, za po­li­ti­ku osa­mo­sta­lji­va­nja Ko­so­va, iz­be­ga­va­ju­ći i naj­da­lju po­mi­sao even­tu­al­ne re­in­te­gra­ci­je u Sr­bi­ju.
U ažu­ri­ra­nom pla­nu an­ga­žo­va­nja EU, u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­so­vu, ko­ji su sa­či­ni­li vi­so­ki pred­stav­nik EU Ha­vi­jer So­la­na i ko­me­sar za pro­ši­re­nje EU Oli Ren, ko­ji su "No­vo­sti" do­bi­le u ce­li­ni, na ne­ko­li­ko me­sta se po­na­vlja da se ne že­li pre­ju­di­ci­ra­ti ko­nač­no re­še­nje za bu­du­ći sta­tus KiM. Me­đu­tim, po­čev od či­nje­ni­ce da se u do­ku­men­tu na de­set stra­na, na­zva­nom "Bu­du­ća ulo­ga i do­pri­nos EU na Ko­so­vu", ni­jed­nom ne po­mi­nje Sr­bi­ja, što je sa­mo po se­bi već in­di­ka­tiv­no, vi­še ne­go ja­sno se apo­stro­fi­ra ne­za­vi­snost Ko­so­va, ma­da će ona bi­ti u do­broj me­ri ogra­ni­če­na.
- Re­še­nje za ko­nač­ni sta­tus, mo­ra da obez­be­di Ko­so­vu pu­no­prav­no član­stvo u Svet­skoj tr­go­vin­skoj or­ga­ni­za­ci­ji, Me­đu­na­rod­nom mo­ne­tar­nom fon­du, Svet­skoj ban­ci i dru­gim me­đu­na­rod­nim fi­nan­sij­skim or­ga­ni­za­ci­ja­ma - pi­še u do­ku­men­tu.
Pod­se­ti­mo, čla­no­vi po­me­nu­tih or­ga­ni­za­ci­ja mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. Baš kao što part­ne­ri EU, mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. A upra­vo part­ner­sku ulo­gu EU na­me­nju­je Ko­so­vu u poststa­tu­snom pe­ri­o­du.
- Evrop­ske per­spek­ti­ve za Ko­so­vu mo­gu da po­sta­nu re­al­nost, sa­mo ako mu nje­go­vo bu­du­će ustav­no ure­đe­nje omo­gu­ći da de­lu­je kao part­ner EU - pi­še u pla­nu EU.
Čak i u de­lu u ko­jem su go­vo­ri­li o za­šti­ti srp­ske ma­nji­ne na Ko­sme­tu, pi­sci do­ku­men­ta da­li su in­di­rekt­no Po­kra­ji­ni atri­bu­te na­za­vi­sno­sti, po­zi­va­ju­ći se na Ko­pen­ha­gen­ske kri­te­ri­ju­me, ko­ji se od­no­se sa­mo na dr­ža­ve.
Vi­še od to­ga, me­đu­tim, srp­ski pre­go­va­rač­ki tim, kao i Sr­be na KiM, tre­ba­lo bi da za­bri­ne stav EU ko­ji is­klju­ču­je mo­guć­nost stva­ra­nja ozbilj­ni­je auto­no­mi­je za Sr­be u Po­kra­ji­ni.
- Kom­plek­sno ure­đe­nje Ko­so­va mo­že da na­ško­di eko­nom­skom raz­vo­ju i in­te­gra­ci­ji u EU. Na Ko­so­vu, et­nič­ka kom­po­zi­ci­ja, ras­po­red po­pu­la­ci­je, ma­la te­ri­to­ri­ja, osku­di­ca fi­nan­sij­skih re­sur­sa na­me­ću po­tre­bu za funk­ci­o­nal­nom upra­vom. To je po­seb­no va­žno za de­cen­tra­li­za­ci­ju - na­vo­di se u do­ku­men­tu.

"ME­KA­NI" STRAN­CI
PLAN EU pred­vi­đa ve­o­ma "me­ka­no" me­đu­na­rod­no pri­su­stvo u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­sme­tu, fo­ku­si­ra­no na mo­ni­to­ring i po­dr­šku lo­kal­nim vla­sti­ma u obla­sti bez­bed­no­sne po­li­ti­ke, vla­da­vi­ne pra­va i ma­kro­e­ko­no­mi­je. U tom smi­slu, EU pred­la­že da bu­du­ća me­đu­na­rod­na mi­si­ja ras­po­la­že s tri vr­ste ovla­šće­nja, ko­ja bi se is­po­lja­va­la kroz po­ni­šta­va­nje za­ko­na i od­lu­ka ko­je ni­su u skla­du s me­đu­na­rod­nim stan­dar­di­ma, kao i kroz mo­guć­nost ka­žnja­va­nja i ot­pu­šta­nja ko­sov­skih funk­ci­o­ne­ra i pri­vre­me­no pre­u­zi­ma­nje iz­vr­šne vla­sti. Ta ovla­šće­nja bi va­ži­la sa­mo u pre­la­znom pe­ri­o­du. Pred­vi­đe­na je i fi­gu­ra še­fa, rad­no na­zva­ne, Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je, ko­ji bi ujed­no bio i spe­ci­jal­ni iza­sla­nik EU. Vr­lo va­žnu ulo­gu igra­la bi i Upra­vljač­ka gru­pa, ko­ju bi či­ni­li pred­stav­ni­ci ze­ma­lja Kon­takt gru­pe. Ona bi dik­ti­ra­la obim sma­nji­va­nja i vre­me de­fi­ni­tiv­nog po­vla­če­nja Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je sa Ko­sme­ta, vo­de­ći ra­ču­na o pro­ce­su pri­me­ne sta­tu­sa i stan­dar­da.

Isti­ni za vo­lju, u EU se ni­ko ne za­va­ra­va da će pi­ta­nje Ko­sme­ta bi­ti br­zo re­še­no, na­pro­tiv.
- Ko­so­vo će za­vi­si­ti i da­lje od me­đu­na­rod­ne po­mo­ći i to na sred­nji pe­ri­od. EU će mo­ra­ti da na­sta­vi da obez­be­đu­je zna­čaj­ne bes­po­vrat­ne kre­di­te i zaj­mo­ve za in­ve­sti­ci­je i za po­pu­nja­va­nje bu­dže­ta Ko­so­va - pi­še u do­ku­men­tu EU. Ta­ko­đe se pod­se­ća da je si­tu­a­ci­ja ve­o­ma te­ška, da je BNP po gla­vi sta­nov­ni­ka 1.230 evra, ne­za­po­sle­nost vi­so­ka, a vi­še od tre­ći­ne sta­nov­ni­štva, pre­ma po­da­ci­ma Svet­ske ban­ke, ži­vi u be­di. Pri­vred­ni rast je u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na bio vr­lo slab.
Ko­smet je, ina­če, do­bio od EU, ra­ču­na­ju­ći po gla­vi sta­nov­ni­ka, u po­sled­njih šest go­di­na, pet pu­ta vi­še nov­ca ne­go osta­tak Sr­bi­je.
Po do­no­še­nju od­lu­ke o sta­tu­su Ko­so­va i od­la­sku Un­mi­ka ko­sov­ske in­sti­tu­ci­je tre­ba da pre­du­zmu od­go­vor­nost za ko­sov­ske po­slo­ve. EU će na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va po­li­tič­ki i eko­nom­ski raz­voj Ko­so­va, ka­ko bi osi­gu­ra­la da Ko­so­vo po­sta­ne po­u­zdan part­ner i na­pre­du­je ka evrop­skim in­te­gra­ci­ja­ma, za­jed­no sa ostat­kom za­pad­nog Bal­ka­na - po­ru­ču­je se u So­la­ni­nom i Re­no­vom pla­nu.

SE­VER - SR­BI­JI!
LON­DON (Fo­Net) - Bri­tan­ski ne­delj­nik "Eko­no­mist" ob­ja­vio je da bi, upr­kos že­sto­kom pro­ti­vlje­nju ko­sov­skih Al­ba­na­ca, se­ver­ni deo po­kra­ji­ne (oko Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce) mo­gao da pri­pad­ne Sr­bi­ji na kra­ju pro­ce­sa re­ša­va­nja sta­tu­sa.
Ka­ko su pre­ne­le agen­ci­je, lon­don­ski ne­delj­nik je oce­nio i da, su­prot­no na­ja­va­ma iz za­pad­nih pre­sto­ni­ca, pro­ces re­ša­va­nja bu­du­ćeg sta­tu­sa Ko­so­va "mo­žda ne­će bi­ti okon­čan do kra­ja ove go­di­ne, kao što se Al­ban­ci na­da­ju".

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Пред бечке преговоре о статусу Космета
Војислав Коштуница: Стрпљиви разговори
Заборавити идеју о новој држави на територији Србије

Председник Владе Србије Војислав Коштуница поручио је јуче, пред разговоре о будућем статусу Косова и Метохије у Бечу, да Србија није од јуче и да што брже треба заборавити опасну идеју да се на њеној територији прави нека нова држава.

У обраћању јавности уочи разговора у Бечу, Коштуница је истакао да је уверен да постоји пуна подршка целе Србије „за одговорну, демократску и националну политику коју чврсто заступамо за нашу покрајину Косово и Метохију”. „Србија је снажно опредељена да стрпљивим разговорима, поштујући демократске вредности и начела на којима почива међународни поредак, постигнемо договор за мир и стабилан развој јужне покрајине и Србије”, рекао је српски премијер. „Србија није од јуче и Србија своје државне и националне интересе дугорочно сагледава. Што се брже заборави опасна идеја да се на територији Србије прави нека нова држава, то боље за све и, наравно, то боље за трајну стабилност целог региона”, оценио је Коштуница.

Према његовим речима, мора се дати шанса компромису, да одговорно пронађемо најбољу меру аутономије за Косово и Метохију унутар Србије. „Сви делимо велику одговорност да на Балкану градимо стабилност, мир и демократски поредак на принципима међународног права и општим демократским вредностима”, закључио је Коштуница, како је наведено у изјави коју је медијима доставила Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

--------------------------------------------------------------------------

Оливер Ивановић: Неопходни уступци

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председник Српске листе за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је јуче да се од првих разговора на највишем нивоу делегација Приштине и Београда у понедељак у Бечу не може очекивати превише, али да је директан контакт незаменљив. „Обе делегације ће морати да направе уступке, а прилика је да то учине први људи званичне Приштине и Београда”, указао је Ивановић, изражавајући уверење да учесници предстојећих разговора поседују капацитет да постигну остварљив договор. „Сматрам да су састанци такве врсте неопходни”, рекао је Ивановић, мада уз упозорење да ипак не треба имати превише оптимизма, јер су позиције и једне и друге стране апсолутно утврђене.

Он је оценио да ће у таквој ситуацији Марти Ахтисари, као главни посредник у преговорима и чланови његовог тима морати да нађу „неко решење”, што би могло значити „транзициони” статус Косова који би важио док цео Балкан не буде спреман за улазак у Европску унију.

Председник и премијер косовских Албанаца иду на самит у Беч с познатим ставом да Косово треба да постане држава, што је, према речима званичника у Приштини, мандат који је преговарачком тиму дала Скупштина Косова.

Представници радикалног покрета „Самопредељење”, на чијем челу је Аљбин Курти, најавили су за понедељак уличне протесте у Приштини.  (Танјуг)

Izvor: Politika / (Танјуг)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
SRBIJA NIJE OD JUČE
Koštunica: Što pre se zaboravi opasna ideja da se u Srbiji pravi neka nova država, to će biti bolje za sve

BEOGRAD - Srpski premijer Vojislav Koštunica, uoči sutrašnjih razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou u Beču, izjavio je da je "potreban kompromis o najboljoj meri autonomije Kosova i Metohije unutar Srbije". U ime Srbije na razgovorima o statusu Kosova i Metohije sa delegacijom Prištine razgovaraće, pored premijera, i predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Drašković.
- Moramo dati šansu kompromisu, da dogovorno pronađemo najbolju meru autonomije za Kosovo i Metohiju unutar Srbije. Srbija nije od juče i svoje državne i nacionalne interese dugoročno sagledava. Što se brže zaboravi opasna ideja da se na teritoriji Srbije pravi neka nova država, to bolje za sve i, naravno, to bolje za trajnu stabilnost celog regiona. Srbija je snažno opredeljena da strpljivim razgovorima, poštujući demokratske vrednosti i načela na kojima počiva međunarodni poredak, postignemo dogovor za mir i stabilan razvoj južne pokrajine i Srbije - poručio je Koštunica.
Premijer je uveren da, uoči razgovora u Beču, "postoji puna podrška cele Srbije za odgovornu, demokratsku i nacionalnu politiku" koju Beograd čvrsto zastupa za pokrajinu Kosovo i Metohiju.
- Moramo dati šansu kompromisu, da dogovorno pronađemo najbolju meru autonomije za Kosovo i Metohiju unutar Srbije. Svi delimo veliku odgovornost da na Balkanu gradimo stabilnost, mir i demokratski poredak na principima međunarodnog prava i opštim demokratskim vrednostima - naglasio je Koštunica.
Iz Vlade Srbije saopšteno je i da će u narednim rundama pregovora o statusu Kosova i Metohije u srpskoj delegaciji prisustvovati ili predsednik Srbije ili premijer. U delegaciji Prištine biće predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, predsednik skupštine Kolj Beriša i premijer Agim Čeku, kao i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači i lider Ora Veton Suroi.
(Ag)

Kojen: Albanci veruju da je sve gotovo

Član pregovaračkog tima Beograda za Kosovo i Metohiju Leon Kojen ocenio je da je ključni razlog za neuspeh pregovora o decentralizaciji u albanskoj strani, koja veruje da je nezavisnost Kosova "gotova stvar".
- U Prištini veruju da je nezavisnost Kosmeta gotova stvar, pa im se čini da ne moraju da prihvate ništa što im se ne dopada. Beograd je spreman na kompromis, ali je svaki pokušaj da se Srbima nametne kulturna asimilacija i direktna kontrola iz Prištine osuđen na neuspeh - kaže Kojen.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Beograd i Priština sutra o Kosovu
Beč, Beograd, London -- Zvaničnici Srbije i kosovskih Albanaca večeras stižu u Beč, gde će sutra učestvovati na prvim direktnim pregovorima o Kosovu.

Državni tim Srbije za pregovore o Kosovu održaće večeras u Beogradu još jedan pripremni sastanak pred sutrašnji skup u Beču, na kojem će biti otvoreni direktni pregovori o budućem statusu pokrajine. Na poslednjem pripremnom sastanku biće usaglašeni detalji nastupa beogradske pregovaračke delegacije, rekao je Beti izvor blizak državnom pregovaračkom timu.

Većina članova beogradske delegacije na sasatanak sa zvaničnicima kosovskih privremenih institucija u Beč putuje sutra ujutro specijalnim avionom. Državni tim na skupu u glavnom gradu Austrije predvodiće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković.

Delegaciju kosovskih Albanaca predvodiće predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Agim Čeku. Sastanak predstavnika Prištine i Beograda predstavlja početak druge faze, odnosno direktnih pregovora o statusu kojima će prisustvovati i specijalni izaslanik UN za status Kosova Mahti Ahtisari. Očekuje se da sutrašnjem sastanku prisustvuju i austrijski kancelar Volfgang Šisel i šefica diplomatije Ursula Plasnik.

Roan: Ne treba očekivati sporazum

Zamenik izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je da od sutrašnjeg susreta najviših zvaničnika Srbije i privremenih kosovskih institucija ne treba očekivati nikakav sporazum, već da dve strane razjasne svoje pozicije o budućnosti Kosova. "Na sastanku u Beču ćemo dobiti merodavnu, jasno prikazanu viziju onoga što dve strane žele. Takođe će imati priliku da o tome razgovaraju, da postavljaju pitanja, da odgovaraju na pitanja i da traže razjašnjenja. Mislim da će to biti jedan vrlo važan sastanak. Obe strane su ga želele, sada su ga dobile i time smo ušli u novu fazu pregovora", rekao je Roan za londonski BBC.

On je naveo da se do sada zna da kosovska strana želi nezavisnost, ali cilj sutrašnjeg sastanka je da se sazna i nešto više od toga - kako vidi svoje društvo, koliko daleko su spremni da idu na planu zaštite manjina i tome slično.

Roan od srpske strane očekuje da objasni šta tačno misli kada kaže "široka autonomija". "Kada ih saslušamo, bar nećemo imati sumnji u pogledu želja dveju strana. Moramo da im damo priliku za razmenu mišljenja. To su naša očekivanja - bilo bi naivno verovati da će se sastanak u Beču završiti sporazumom, ali mislim da je velika stvar ako dve strane na jedan civilizovan način razjasne svoje stavove", objasnio je Alber Roan.

"Nismo ni slučajno okončali tehnički deo pregovora, daleko smo od toga. Jedno od pitanja - prava zajednica - nismo ni otvorili, jer jedna od strana o njemu nije želela da razgovara. O ekonomskim problemima smo razgovarali samo jednom, na samom početku. Zato ćemo predložiti da se rad na praktičnim pitanjima nastavi, sa novim zamahom, posle razgovora o statusu", zaključio je Roan.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 TADIĆ, KOŠTUNICA I DRAŠKOVIĆ U PONEDELJAK NA PREGOVORIMA U BEČU

Na prvoj rundi razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije, u ponedeljak, 24. jula u Beču, učestvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i šef diplomatije Vuk Drašković.

Predstavnici Beograda i Prištine će posle pozdravne reči austrijskoj kancelara Volfganga Šisela i izlaganja specijalnog izaslanika, bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija, na sastanku imati po 45 minuta za iznošenje svojih viđenja o budućnosti pokrajine. Predviđen je zajednički ručak, a potom i diskusija tokom koje bi obe delegacije mogu izneti svoje viđenje izlaganja druge strane.

Za pregovaračkim stolom će, pored Ahtisarija i njegovog zamenika Albera Roana, američkog izaslanika za pregovore Frenka Viznera i Štefana Lenea iz Evropske unije biti još 11 predstavnika međunarodne zajednice.

Na kraju, planirana je konferencija za štampu na kojoj će se odvojeno novinarima najpre obratiti Ahtisari, a zatim delegacije Beograda i Prištine.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 SIMIĆ: SRBIJA NEĆE DA PONOVO BUDE OKRIVLJENA ZA NEUSPEH PREGOVORA

Inicijativa Beograda da se predje na direktne pregovore o statusu Kosova i Metohije usledila je kako bi se sprečile optužbe za neuspeh pregovora jer se posle prvih, negativnih izveštaja sa sastanaka u Beču, po običaju počelo govoriti o nekooperativnosti Srbije, izjavio je član srpskog pregovaračkog tima Predrag Simić.

'Mislim da je glavni motiv Srbije da spreči ono što smo već nekoliko puta videli, a to je da se za svako odugovlačenje i svaki neuspeh po automatizmu okrivi Srbija', rekao je on za 'Glas javnosti'.

Prema Simićevim rečima, nastup Beograda presekao je takav razvoj dogadja.

'Beograd u ovom trenutku koristi više diplomatije nego što je to radio za proteklih tridesetak godina i mislim da u tome pokazuje dosta spretnosti. Koliko će to doneti rezultate u ovako poodmakloj fazi kosovske krize to ćemo videti, ali u ovom trenutku je to jedini pravac', smatra on.

Simić je dodao da je sa tačke medjunarodnog prava 'malo neobično da se pregovori o tako bitnim stvarima i osetljivi vode bez zapisnika i bez zvaničnih dokumenata koji bi mogli, ako ništa drugo da omoguće makar istorijsku sukcesiju onoga što se dogadja u Beču'.

Ambasador Srbije u Parizu nije hteo da se upušta u procene ishoda pregovora na najvišem nivou, zakazanih za sutra. 'Kosovo je za zapadnu javnost samo tema užeg kruga ljudi koji se time bave profesionalno', napomenuo je on.

'Medjunarodna zajednica hoće da skine Kosovo sa dnevnog reda i da se oslobodi jednog pitanja koje doživljava kao zamorno, i u kome ne vidi nikakve vitalne interese', objasnio je Simić.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 DRAŠKOVIĆ ZAHVALIO KOIĆIRU MACURI

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković zahvalio se generalnom direktoru Uneska [UNESCO] Koićiru Macuri zbog upisa kosovskih manastira Gračanica, Pećka patrijaršija i crkve Bogorodica Ljeviška u Listu svetske baštine.

Odluku da pored manastira Visoki Dečani, još tri srednjevekovna spomenika Srpske pravoslavne crkve na Kosovu budu stavljena pod zaštitu Uneska doneo je Komitet za svetsku baštinu te organizacije na u glavnom gradu Litvarnije, Vilnjusu, od 12. do 16. jula ove godine.

Drašković je u zahvalnom pismu Koićiru Macuri predložio da sledeći sastanak Uneskovog Komiteta svetskih eksperata organizuje do kraja godine u Beogradu.

Šef srpske diplomatije je istakao da bi sastanak u Srbiji bio višestruko koristan, jer bi omogućio ekspertima da obidju porušene, spaljene i oštećene crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i donesu adekvatne odluke o prioritetima obnove.

Četiri najznačajnije svetinje Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije zajedno su objedinjeni na listi svetske kulturne bastine Uneska pod imenom 'Srednjovekovni spomenici na Kosovu'.

Ti spomenici su takodje uvršćeni i na listu Ugrožene svetske baštine.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
PRVI PUT -
OČI U OČI
M. Z. RADONjIĆ, 23. jul 2006

Od specijalnog izveštača Beč

NAJVIŠI predstavnici Srbije i kosovskih Albanaca, sastaće se danas u palati "Donja Austrija" u Beču. Ovo će za razliku od sastanka u francuskom dvorcu "Rambujeu", koji je prethodio NATO bombardovanju, biti susret - lice u lice.
U velikoj dvorani za stolom u obliku romba, dve strane, sedeće jedna naspram druge. Između njih, biće šef pregovora Marti Ahtisari, sa svojim saradnicima Albertom Roanom, Štefanom Leneom, Frenkom Vizmerom i zamenikom šefa Unmika Stivenom Šukom. Naspram njih sedeće predstavnici Kontakt-grupe EU, NATO i OEBS-a.
Sastanak će otvoriti austrijski kancelar Volfgang Šisel. Posle pozdrava šefa austrijske diplomatije Ursule Plasnik, uvodnu reč imaće Marti Ahtisari. Predstavnici Beograda i Priština imaće po 45 minuta da iznesu svoje ideje za rešenje budućnosti Kosova i Metohije. Tako će, konačno, početi pregovori o budućem statusu Pokrajine.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica sa svojim timom i šef diplomatije Vuk Draškovićem trebalo je da kasno sinoć doputuju u Beč. Nešto ranije predviđen je dolazak albanskih pregovorača. Predsednik Srbije Boris Tadić sa saradnicima na pregovore stiže u palatu danas rano ujutru, gotovo direktno sa piste.
Posle uvodnih izlaganja, oko podneva sledi pauza za ručak, a onda diskusije, pa završne ocene učesnika - sve do 17.00 časova, kada treba da bude održana zajednička konferencija za novinare.
- Niko ne očekuje da ćemo doći do nekih novih saznanja. Mislim da će Marti Ahtisari u zaključku sastanka moći samo da konstatuje da postoje dva suprotstavljena stava koja treba približiti - rekla je juče predstavnica pregovaračkog tima Beograda zadužena za kontakte sa kancelarijom specijalnog izaslanika UN u Beču Mirjana Beham.
Na naše pitanje - da li je tačno da je Marti Ahtisari do sada ignorisao predlog Beograda da se pregovori o tehničkim pitanjima nastave paralelno, za četiri stola, posvećena različitim oblastima, ona je rekla:
- Ahtisari je prvo govorio da kancelarija specijalnog izaslanika određuje kako će se voditi pregovori. Sada je, međutim, jasno da to mora biti na više polja istovremeno - rekla je Behamova.

SRPSKA DELEGACIJA

NA današnji sastanak u okviru beogradske delegacije putuju: predsednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, ministar inostranih poslova Vuk Drašković, zatim članovi pregovaračkog tima Leon Kojen, Slobodan Samardžić, Dušan Bataković, Marko Jakšić i Goran Bogdanović. Tu će biti i predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić i šef premijerovog kabineta Aleksandar Nikitović. Oni će učestvovati na sastanku. Osim njih, u Beču će biti i Tomas Slajner, Aleksandar Simić, Vuk Jeremić, Miodrag Rakić i Mirjana Beham.

PREDRAG SIMIĆ: SPREČILI OPTUŽBE

BEOGRAD - Inicijativa Beograda da se pređe na direktne pregovore o statusu Kosova i Metohije usledila je kako bi se sprečile optužbe za neuspeh pregovora jer se posle prvih, negativnih izveštaja sa sastanaka u Beču, po običaju počelo govoriti o nekooperativnosti Srbije, izjavio je član srpskog pregovaračkog tima Predrag Simić.
Nastup Beograda presekao je takav razvoj događa, ocenio je Simić.

ALBER ROAN: NEKA POJASNE REŠENjA
ZAMENIK izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je da od susreta najviših zvaničnika Srbije i privremenih kosovskih institucija ne treba očekivati nikakav sporazum, već da dve strane razjasne svoje pozicije o budućnosti Kosova.

- Na sastanku u Beču ćemo dobiti merodavnu, jasno prikazanu viziju onoga što dve strane žele. Takođe će imati priliku da o tome razgovaraju, da postavljaju pitanja, da odgovaraju na pitanja i da traže razjašnjenja. Mislim da će to biti jedan vrlo važan sastanak. Obe strane su ga želele, sada su ga dobile i time smo ušli u novu fazu pregovora - rekao je Roan za londonski Bi-Bi-Si.

On je naveo da se do sada zna da kosovska strana želi nezavisnost, ali cilj sutrašnjeg sastanka je da se sazna i nešto više od toga - kako vidi svoje društvo, koliko daleko su spremni da idu na planu zaštite manjina i tome slično.

Roan od srpske strane očekuje da objasni šta tačno misli kada kaže "široka autonomija".

- Kada ih saslušamo, bar nećemo imati sumnji u pogledu želja dveju strana. Moramo da im damo priliku za razmenu mišljenja. To su naša očekivanja - bilo bi naivno verovati da će se sastanak u Beču završiti sporazumom, ali mislim da je velika stvar ako dve strane na jedan civilizovan način razjasne svoje stavove - podvukao je Alber Roan.

DOGOVOR
ROAN je potvrdio da je želja međunarodne zajednice, Kontakt-grupe, da se pregovori o budućnosti Kosova okončaju do kraja godine.

- To je i naša želja, i mislim da je ostvariva. To, naravno, zavisi od zainteresovanih strana, ali i od odlučnosti međunarodne zajednice. Verujem da je to moguće i zaista se nadamo da će biti gotovo do kraja 2006. Ako budemo imali prave uslove, mislim da dogovor možemo postići tokom 2006 - rekao je Roan.

MARKO JAKŠIĆ: IMAMO STAV
- ČLAN Pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o konačnom statusu Kosova Marko Jakšić izjavio je juče FoNetu da ne očekuje ništa spektakularno od razgovora u Beču.
- Ono što je premijer Vojislav Koštunica rekao oko našeg stava o Kosovu i Metohiji je izvanredna platforma koje se treba držati - rekao je Jakšić.
Jakišić je ocenio da će Albanci ostati pri svojim stavovima, ali bi međunarodna zajednica morala da poštuje međunaroni poredak i štiti sve međunarodne pravne akte i ugovore.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 67 68 70 71 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 11:22:06
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.