Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 06:49:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 423 424 426 427 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248482 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
Zastava http://forum.burek.co.yu/Themes/default/images/flags/cs.png
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Solana: EU blizu jedinstvenog stava o Kosovu

Evropske zemlje su blizu prevazilaženja unutrašnjih nesuglasica oko konačnog statusa Kosova i dolaženja do jedinstvenog stava, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, prenose agencije.

"Mislim da se pribilžavamo zajedničkom stavu unutar Evropske unije" po tom pitanju rekao je Solana novinarima pre početka sastanka šefova diplomatija EU u Briselu koji će razmotriti da li dvadesetsedmorica može jedinstveno da nastupi u procesu rešavanja statusa Kosova.

"Mislim da ćemo biti u stanju da dođemo do stava oko koga bi (zemlje) članice EU mogle da se okupe i da preuzmu svoje odgovornosti," dodao je Solana.

U petak je "trojka" međunarodnih posrednika Kontakt grupe u svom izveštaju predatom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu ustanovila da Beograd i Priština ne mogu da dođu do sporazuma o budućnosti Kosova posle četiri meseca pregovora.

Predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger danas će izveštaj posle pregovora podneti ministrima Evropske unije.

EU pokušava da ubedi nekolicinu sumnjičavih zemalja u okviru dvadesetsedmorice da podrže proglašenje nezavisnosti koje se od albanskih lidera očekuje u narednim nedeljama.

EU danas treba da razmatra slanje oko 1.800 policajaca i sudija na Kosovo. Solana je rekao da će EU razmatrati prelaz sa UN policije na policiju Evropske unije na Kosovu i naglasio da će UN policija ostati na terenu dok EU ne bude spreman da preuzme dužnost, navodi agencija Rojters.

Beta-AFP-Rojters
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Danas sednica pregovaračkog tima Prištine

Pregovarački tim Prištine održaće danas u Prištini sednicu na kojoj bi trebalo da oceni tok pregovora o određivanju budućeg statusa Kosova, koje je vodila trojka Kontakt grupe.

Tim će najverovatnije konstatovati da je pregovarački proces okončan bez uspeha i ponoviti da Priština smatra da su završeni pregovori o statusu Kosova i direktni pregovori sa Beogradom.

Prištinski pregovarači će, kako je najavljeno, najaviti da će Skupština Kosova usvojiti deklaraciju o nezavisnosti Kosova, "u periodu koji će biti određen u punoj koordinaciji i saradnji sa međunarodnom zajednicom".

Pregovarački tim je juče saopštio da je Priština posle neuspeha pregovora koje je predvodila trojka Kontakt grupe spremna da ostvari sve obaveze na osnovu predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Ahtisarijev predlog, uključujući i preporuke o nadgledanoj nezavisnosti, kao i paket mera za zaštitu manjina na Kosovu, predstavlja solidnu osnovu za vođenje Kosova i regiona prema svetloj evroatlanskoj perspektivi", navedeno je u tom saopštenju.

Tim je naveo da je će sa novoizabranim poslanicima Skupštine Kosova raditi zajedno i u uskoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi rešili status Kosova.

Prištinski pregovarači ponovili su da neće "koristiti nasilje, pretnje ili zastrašivanje" i da će učiniti sve da obezbede da bezbednosna situacija na Kosovu ostane mirna.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predaće sutra Savetu bezbednosti izveštaj trojke Kontakt grupe o toku pregovora o određivanju budućeg statusa Kosova.

Beta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
INTERVJU: Vuk Jeremić, Ministar spoljnih poslova Srbije
NEĆEMO ODUSTATI OD KOSOVA
Srbija će u odbrani nacionalnih interesa upotrebiti sva sredstva koja ima jedna suverena država, sve osim rata. To sada svi ozbiljno shvataju. Pritiskaju nas da se odreknemo tih mera, ali ne odustajemo

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić danima u Njujorku ubeđuje članice Saveta bezbednosti UN da razgovore o statusu Kosova treba nastaviti. Na „kosovski dan D", 10. decembar, Jeremić iz sedišta UN za Press govori o poziciji naše zemlje i šansama da dobijemo diplomatsku bitku za Kosovo. Odmah na početku, ministar Jeremić kategorički odbacuje tvrdnje da je „nezavisnost već gotova stvar".

- Srbija je i ranije bila u situaciji u kojoj je izgledalo da je nezavisnost neminovno rešenje. Podsetiću vas da je u julu ove godine na nas vršen snažan pritisak u cilju prihvatanja plana Martija Ahtisarija za nadgledanu nezavisnost. Kao i tada, mi i sada koristimo sva diplomatska i politička sredstva koja nam stoje na raspolaganju da bismo odbranili Kosovo i Metohiju. Činjenica je da se ponovo nalazimo pod veoma jakim pritiscima, ali nemamo nameru da odustanemo i do kraja ćemo čvrsto braniti našu poziciju, za koju smo ubeđeni da predstavlja jedino održivo rešenje.

* Priča se da će Albanci prvo usvojiti Ahtisarijev plan, a posle „implementacije" od 120 dana proglasiti nezavisnost?

- U javnosti se dosta spekuliše o mogućim scenarijima. To je, međutim, za nas nebitno. Mi se borimo protiv bilo kakvog oblika nezavisnosti Kosmeta!

* Ako Albanci proglase nezavisnost da li ćemo povući ponudu o autonomiji?

- Mi smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore na bazi našeg predloga o suštinskoj autonomiji. Eventualno proglašenje nezavisnosti Kosmeta za nas bi bilo apsolutno neprihvatljivo i ne bi imalo nikakvu političku i pravnu validnost. Takvu deklaraciju odmah bismo poništili i zatražili pregovore.

* Rekli ste za BBC da će Srbija koristiti sva sredstva da zaštiti svoj suverenitet, osim vojnih. Da li pominjanje ekonomskog pritiska na Kosovo Zapad shvata kao pretnju?

- Upotrebićemo sva sredstva koja su na raspolaganju suverenoj državi u odbrani vitalnih nacionalnih interesa, što uključuje i ekonomske mere. Mislim da su sada svi to počeli ozbiljno da shvataju. Pritisci na nas da se odreknemo tih mera postoje, ali mi naš stav po tom pitanju nećemo promeniti.

* Savetnik premijera Aleksandar Simić kaže da je i rat pravno sredstvo?

- Zvaničan stav je da Srbija neće ratovati. Mi smo taj argument koristili u našim diplomatskim naporima, dovodeći time Prištinu u defanzivan položaj, pogotovu što se oni nikada nisu jasno obavezali u tom smislu. Izjava koju ste pomenuli, nažalost, slabi našu poziciju.

* Analitičar BBC-ja je primetio da u Srbiji postoje „tvrđa" linija premijera Koštunice i ona druga, predsednika Tadića...

- Srpska vlada je apsolutno jedinstvena u svim aspektima politike prema Kosmetu.

* Zapadni mediji u poslednjih nekoliko nedelja pojačavaju pritisak na Srbiju podsećanjem na 1999. godinu?

- Poslednjih nekoliko meseci zapadna štampa se sve intenzivnije bavi problematikom Kosmeta. To je i logično, s obzirom na to da ovo pitanje dobija sve veći značaj u međunarodnoj areni.

* Šta Srbija dobija, a šta može da izgubi ako prekine diplomatske odnose sa onima koji priznaju Kosovo?

- Prekid diplomatskih odnosa je poslednja, najteža mera u lepezi diplomatskih poteza koje je Ministarstvo spoljnih poslova predočilo Vladi Srbije. Prilikom donošenja odluka takve vrste, treba, međutim, istovremeno voditi računa o dugoročnim posledicama. Isto tako, treba imati na umu da kad se jednom prekinu diplomatski odnosi, izuzetno ih je teško obnoviti. Neophodno je, stoga, biti veoma oprezan.

* Rekli ste da Srbija neće trgovati Kosovom. Da li ste ubeđeni da svi u Srbiji misle tako?

- Uveren sam da moje mišljenje deli većina građana Srbije. Ja, lično, ne poznajem nikoga ko misli suprotno.

* Da li sukob Rusije i Zapada otežava našu poziciju?

- Činjenica je da na kosovsko pitanje utiče situacija u kojoj se Rusija i SAD direktno sučeljavaju po ovom pitanju. Ali, naša pozicija po pitanju budućnosti Kosmeta sve vreme je bila principijelna, nepromenjena i na nju neće uticati pozicije međunarodnih činilaca.

OČEKUJEM POZIV KONDOLIZE RAJS

* Gostovali ste u jednoj od najpoznatijih političkih emisija BBC-ja „HARD talk". Kakve su reakcije?

- Lično sam dobio veliki broj poruka ohrabrenja i čestitki, kako od prijatelja, tako i od novinara BBC-ja. Čuo sam da je posle emisije, na adresu BBC-ja, stiglo dosta pisama Albanaca sa optužbama da su omogućili propagiranje velikosrpskih stavova.

* S kim ste sve razgovarali u UN, kako je prošao susret s generalnim sekretarom UN i šta očekujete od tih razgovora?

- U UN sam razgovarao sa ambasadorima svih 15 članica Saveta bezbednosti, kao i sa ambasadorima pet novih članica, koje će u Savet ući 1. januara 2008. godine. Sve njih sam detaljno upoznao s našim stavovima i posebno sam isticao spremnost Srbije da nastavi statusni dijalog. Od generalnog sekretara UN i članica SB zatražio sam podršku za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države članice osnivača UN. Generalni sekretar Ban Ki Mun mi je preneo uveravanja o svojoj posvećenosti Povelji UN i Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244.

* Očekujete li i da ćete se sresti i sa zvaničnicima administracije SAD?

- Da, očekujem skori susret s državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs u Vašingtonu.

Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
SAMARDŽIĆ: KOSMET ĆE ZAUVEK OSTATI DEO SRBIJE

OSOJANE , 10. decembra (Tanjug) - Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardzić poručio je Srbima koji žive u metohijskom selu Osojane da će bez obzira na ishod pregovora o statusu pokrajine Kosmet zauvek ostati deo Srbije.

Samardzić je istakao da će na svim mestima gde Srbi žive na Kosovu i Metohiji i gde se nalaze srpske crkve i manastiri država Srbija zauvek biti prisutna.

Ministar je obilaskom najvećeg srpskog povratničkog mesta u Metohiji, Osojana, započeo posetu pokrajini.

Meštani Osojana i okolnih sredina u kojima žive Srbi upoznali su Samardzića sa elementarnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, poput nedostatka, struje, vode i medicinskog osoblja.

Samardzić je obećao da će država te probleme rešavati jedan po jedan ali da se ne može očekivati da će problemi odmah nestati.

Ministar će obići i Srbe u Goraždevcu a u severnoj Kosovskoj Mitrovici u poslepodnevnim satima otvoriće kancelariju Ministarstva nakon čega bi trebalo da se obrati novinarima na konferenciji za novinare.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
EU o Kosovu posle izbora u Srbiji !?!

Izveštaj posredničke "trojke" Kontakt grupe o Kosovu je u Savetu bezbednosti UN, a danas se završava i 120 dana dodatnih pregovora Beograda i Prištine. SB UN, prema najavama iz Njujorka, tokom dana neće donositi bilo kakav konačan stav. Konkretnije odluke očekuju se od šefova diplomatija EU koji na sastanku u Briselu razmatraju da li dvadesetsedmorica može jedinstveno da nastupi u procesu rešavanja statusa Kosova.

Evropski zvaničnici poručili su uoči sastanka da će do toga najverovatnije doći, a francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je da je prihvaćen stav Francuske da se sačeka sa krajem izbora u Srbiji, kako bi se donela konačna odluka.

Sudeći po izjavama visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane i šefova diplomatija pojedinih država EU, evropske zemlje su blizu prevazilaženja unutrašnjih nesuglasica oko konačnog statusa Kosova i dolaženja do jedinstvenog stava.

Izveštaj predstavnika EU, SAD i Rusije Volfganga Išingera, Frenka Viznera i Aleksandra Bocan-Harčenka, predat je u petak generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a tokom dana će biti podnet ministrima EU.

Ban Ki-mun u nedelju uveče je zvanično predao članicama Saveta bezbednosti izveštaj medjunarodne "trojke", a diplomate u Njujorku su naglasile da danas ne treba očekivati "vidljive rezultate" rada na kosovskom problemu jer članicama Saveta bezbednosti treba vremena za proučavanje izveštaja i konsultacije, javile su agencije.

Uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, Havijer Solana je rekao da su evropske zemlje blizu dolaženja do jedinstvenog stava o Kosovu, a slične stavove izneli su i švedski, britanski i francuski šefovi diplomatije Karl Bilt, Dejvid Miliband i Bernar Kušner.

"Mislim da ćemo biti u stanju da dodjemo do stava oko koga bi članice EU mogle da se okupe i da preuzmu svoje odgovornosti," dodao je Solana.

Sve, osim jedne, zemlje članice EU su spremne da prihvate nezavisnost srpske pokrajine Kosovo bez rezolucije Ujedinjenih nacija, rekao je švedski šef diplomatije Karl Bilt, ali nije naveo koja zemlja od 27 članica EU još uvek želi usvajanje rezolucije SB UN pre nego što bi prihvatila proglašenje nezavisnosti koje se očekuje od kosovsko albanskih lidera u narednim nedeljama, navodi agencija Rojters. Ministar Luksemburga Žan Aselborn, medjutim, je rekao da samo Kipar ima "ogroman problem" u podržavanju nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner je izjavio da je prihvaćen francuski stav da se sačekaju izbori u Srbiji, kako bi se "krajem januara i početkom februara dala šansa pacifistima" i sa srpske strane i sa strane Albanaca sa Kosova i Metohije.

U intervjuu radiju "Frans Enter" on je naveo da je "ova pozicija Francuske prihvaćena". Za donošenje odluke o budućem statusu Kosova i Metohije, posle pregovora koji se formalno završavaju, "ne treba žuriti".

"Premijer Hašim Tači je to prihvatio, a nadam se i da Srbi prihvataju", rekao je Kušner, aludirajući da su albanski predstavnici sa Kosmeta pristali da sačekaju sa proglašenjem nezavisnosti dok se ne okončaju izbori u Srbiji i EU ne zauzme jedinstvenu poziciju o ovom pitanju.

"Mi radimo na jedinstvu Evrope i zadržaćemo je bez obzira na nesuglasice", objasnio je on.
Na pitanje komentatora radija "zašto Francuska podržava nezavisnost Kosova kada će to da stvori mikro državu kojom upravljaju partije koje su pre mafija, kao i da će da stvori izuzetno opasan presedan kako u Bosni, tako i u Gruziji i na drugim mestima", Kušner je odgovorio da "to nije mafija".

"Vi preterujete, to nije mafija. Hašim Tači, koji je izabran, je sadašnji premijer, koji je mudar i koji će da čeka ne samo da medjunarodna zajednica prizna nezavisno Kosovo već i koji želi da ta zajednica, a potogovo Evropa, ne bude podeljena oko tog pitanja, što je dobro", rekao je ministar spoljnih poslova.

"Ako neko potpali rat u Gruziji, to će biti Putinova Rusija. Ako neko odluči da dolije ulje na vatru u Abhaziji i Osetiji, to će opet biti oni", rekao je Kušner.

Presedan u slučaju južne srpske pokrajine je, prema šefu francuske diplomatije, neminovan "pošto smo sve pokušali".

I šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osporio je da će nezavisno Kosovo poslužiti kao inspiracija separatistima u svetu, jer je ono, po njegovoj oceni, sasvim izuzetan slučaj.

"Mnogo zemalja se plaši da Kosovo može da bude model za separatističke pokrete koji teže ka nezavisnosti. Želim da naglasim - to je sasvim izuzetan slučaj. Kosovo je pokrajina kojom upravlja OUN a leži unutar zemlje koja deklariše da želi da bude deo Evrope", rekao je Miliband za list "Djenjik".

Poljskom listu britanski ministar je kazao da garantuje da je to slučaj koji nije presedan, a da takvo stanje ne bi poželela nijedna evropska zemlja", rekao je Miliband.

Rešavajući pitanje Kosova Evropska unija, po oceni šefa britanske diplomatije, mora da preuzme odgovornost i inicijativu i ne ponovi tragične greške s početka 90-tih godina prošlog veka.

"Pasivnost i iščekivanje je loš recept", rekao je Miliband i dodao da će na Kosovu EU morati da balansira kao igrač na žici, ali da mora da podje od toga da će sve zemlje zapadnog Balkana jednom biti u EU.

EU treba da razmatra slanje oko 1.800 policajaca i sudija na Kosovo. Solana je rekao da će EU razmatrati prelaz sa UN policije na policiju Evropske unije na Kosovu i naglasio da će UN policija ostati na terenu dok EU ne bude spreman da preuzme dužnost, navodi agencija Rojters.

Lavrov upozorava na lančanu reakcija ako se prizna nezavisnost Kosmeta

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas Zapad da bi priznavanje nezavisnosti Kosova moglo da dovede "do lančane reakcije" problema na Balkanu i šire, prenele su strane agencije.

"Jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova bi dovelo do teških posledica", izjavio je Lavrov novinarima u Nikoziji, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Lavrov je izrazio uverenje da bi tada došlo "do lančane reakcije na Balkanu i drugim regionima u svetu".

Sa druge strane, koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek kritikovao je EU zbog nesloge oko Kosova i ocenio da je ona dovela do mešanja Rusije i Kine.

U intervjuu za izdanje "Tagešpigela" , Busek je istovremeno ocenio da je za kosovske Albance trenutno od većeg značaja popravljanje uslova života, nego dobijanje mesta u UN.

Koordinator pakta stabilnosti smatra da je "za žaljenje što države EU (u vezi sa Kosovom) zbog različite unutrašnje situacije dolaze do različitih zaključaka".

"Evropljani treba da se podsete da smo mogli štošta da izbegnemo - na primer mešanje Rusije, da smo u prošlosti imali slozan nastup.

Sasvim je jasno da je Kosovo evropski problem. Različite pozicije država EU u vezi sa budućim statusom Kosova Rusiju i Kinu upravo pozivaju na mešanje", rekao je Busek.

Za njega je u ovom trenutku najvažnije da se "u okviru rezolucije 1244 što je moguće brže obezbedi preuzimanje uprave nad Kosovom od UNMIK-a i da se stvori neka vrsta prelaznog protektorata".

Na pitanje da li je u toj prelaznoj fazi od odlučujućeg značaja medjunarodnopravno priznanje Kosova, Busek je rekao da je "najpre potrebno održivo rešenje koje će dovesti do toga da se stanje na Kosovu popravi".

"Trenutno za kosovske Albance nije najhitnije mesto u UN, već poboljšanje životnih prilika", rekao je Busek.

Argumente prema kojima nezavisno Kosovo ne bi bilo sposobno da preživi, on smatra neosnovanim.

MONDO

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
TODOROVIĆ: PRIČA O 'DANU D' JE OBMANA AMERIKE

BEOGRAD (Tanjug) - Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je danas da 10. decembar nije ''dan D'', jer su priče o tome ''obmane i pritisci'' Amerike, kako bi pronašli nekog u Srbiji ko će da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije.

''S obzirom da se to nije desilo i da je ostao čvrst stav Rusije da moraju da se poštuju Povelja UN, međunarodno pravo i Rezolucija 1244 i da mora da dođe do dogovora Beograda i Prištine, oni će u međuvremenu verovatno tražiti neki modus kako bi izašli iz ćorsokaka'', rekao je Todorović novinarima u parlamentu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
KOLUNDŽIJA: ODLUKA O STATUSU KOSOVA MORA BITI KOMPROMISNA

BEOGRAD (Tanjug) - Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je danas da svaka odluka o statusu Kosova i Metohije mora biti doneta u Savetu bezbednosti UN i to bi trebalo da bude kompromisno rešenje prihvatljivo za sve.

Kolundžija je novinarima u Skupštini Srbije rekla da 10. decembar nije poslednji datum kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova i Metohije.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Porodice kidnapovanih i nestalih pitaju Tadića i Koštunicu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je predsedniku i premijeru Srbije, povodom međunarodnog dana ljudskih prava, postavilo pitanje zašto nisu tražili da na pregovorima sa kosovskim Albancima jedna od tema bude rešavanje sudbine kidnapovanih, nestalih i ubijenih.

To udruženje je javno upitalo predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, zašto su 2001. godine oslobođeni pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova", a da istovremeno nije traženo oslobađenje kidnapovanih Srba.

Porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih su ocenile da ih vlast "ignoriše", kao i da se prema njima ne odnosi kao što druge države to čine prema svojim sunarodnicima.

Udruženje je Tadića i Koštunicu takođe upitalo zašto međunarodne predstavnike koji učestvuju u pregovaračkom procesu u Beogradu na sastanke nisu uvodili na glavni ulaz, na kojem su stajali predstavnici porodica nestalih, već na sporedne ulaze.

Beta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
 SAMARDŽIĆ: KOSMET ĆE ZAUVEK OSTATI DEO SRBIJE

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardzić poručio je Srbima koji žive u metohijskom selu Osojane da će bez obzira na ishod pregovora o statusu pokrajine Kosmet zauvek ostati deo Srbije.

Samardžić je istakao da će na svim mestima gde Srbi žive na Kosovu i Metohiji i gde se nalaze srpske crkve i manastiri država Srbija zauvek biti prisutna.

Ministar je obilaskom najvećeg srpskog povratničkog mesta u Metohiji, Osojana, započeo posetu pokrajini. Meštani Osojana i okolnih sredina u kojima žive Srbi upoznali su Samardžića sa elementarnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, poput nedostatka, struje, vode i medicinskog osoblja.

Samardžić je obećao da će država te probleme rešavati jedan po jedan ali da se ne može očekivati da će problemi odmah nestati.

Samardžić će u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u poslepodnevnim satima, otvoriti kancelariju Ministarstva nakon čega bi trebalo da se obrati novinarima. Samardžić će obići i Srbe u Goraždevcu.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
 DULIĆ: O DATUMU IZBORA POSLE USVAJANJA ZAKONA

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da će nakon glasanja o zakonima neophodnim za raspisivanje predsedničkih izbora biti moguće proceniti koji je datum najbolji za održavanje izbora.

Dulić je novinarima u parlamentu rekao da je za to da se ceo posao završi što je pre moguće i da se stvari ne odlažu unedogled. 'Naravno o tome ćemo razgovarati i pokušaćemo da pronađemo najbolji mogući datum za održavanje izbora', rekao je Dulić.

'Političke partije već sprovode izborne kampanje, pa i ovde u skupštini. To značajno utiče na efikasnost rada parlamenta, mada su sve poslaničke grupe veoma korektne i imamo intenzivan rad', rekao je Dulić.

On je dodao da se nada da će u narednih nekoliko dana biti dostavljeni i zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih izbora kako bi se ceo proces završio što je pre moguće, do kraja godine.

'Kada usvojimo sve zakone, tada ćemo moći da sednemo i razgovaramo o konkretnim datumima izbora', rekao je predsednik parlamenta i dodao da se nada da će izbori biti održani u atmosferi mira, tolerancije, i bez bilo kakve pretnje po bezbednost zemlje.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 423 424 426 427 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 06:49:08
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.