Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 22:20:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Veronauka  (Pročitano 54536 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
@Vojvoda:

Dijaspora su iseljenici. Srbi u BiH su vazda bili tamo i konstutivni su element. Zato nema razloga da se osećaš dijasporom. Dijaspora je moja tetka u Libeku u Nemačkoj i ima državljanstvo SCG i Nemačke.

Nego kako studiraš u Beču? Čuo sam da Bosanci i Hercegovci studiraju besplatno po nekom ugovoru koji je Austrougarska pre stotinak godina potpisala i koji ovih dana treba da istekne.

Zar ne bi bio nonsens da se u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Somboru, Subotici, Podujevu... uči samo pravoslavlje pa makar bilo i neobavezno? Pa ja na PTPC gledam emisije o Islamu! A ti bi u Srbiji nešto što ni u Banjaluci ne postoji.

A to o Turcima već postaje dosadno. Jesu Turci činili svašta, ali ne samo Turci već i oni koji su bili sa njima (dahije u Beogradu su bile kako ti kažeš Srbi, pa Boj na Mišaru opet Srbi na Srbe, pa onaj što je spalio mošti Sv. Save je bio Albanac...). Ali i od Turaka smo mogli nešto lepo da naučimo, a i jesno naučili mnogo toga. Istorijski Turci su došli na Balkan tako što su ih Romeji unajmili kao plaćenike 1340 i neke. Sultan Orhan (sin Osmana) pomogao je Jovanu VI Kantakuzenu da svrgne Jovana V Paleologa pa je za uzvrat dobio olakšice i Kantakuzenovu sestru Teodoru majku Murata I (onog što je pao na Kosovu). Murat I 1361. osvaj Adiranopolis (Jedrene) pa je papa Urban V pokreće rat ali je to bila katastrofa jer su krstaši pobili više pravoslavaca nego Turaka (koji još nisu svi bili muslimani). Jedna od Muratovih žena je bila bugarska princeza. Njegovom sinu Bajazidu je žena bila Olivera Despina Lazareva kći. A kći Đurađa Brankovića je takođe bila sultanija (a i Sulejmanu Veličanstvenom je žena bila neka slovenka Roksanra). Kada je pokrenut novi krstaški rat za oslobođenje Balkana, vazal Ivan Šišman car Bugarske se digo protiv Turske. Krstaši su opsedali i gotovo satrli Turke a Stefan uleće u pomoć zetu Bajazidu i razvaljuje krstaše. Turci potom opsedaju 3 meseca Trnovo i zarobljavaju odmetnutog Ivana Šišmana koji posle 3 godine umire u turskoj tamnici. Evo vidi da smo mi sami najveći krivci. Da su od 3 velike skupine država (Srbije, Bugarske i Romeje) bar 2 zajedno udarile na Turke njih više ne bi bilo na Balkanu. Ali tadašnji vladari su mislili samo na svoje dupe.

I nemoj da se brineš, ja nisam musliman. A drago mi je što tebi kao i Srbijancima ne smeta poreklo Ive Andrića. Ovim mi pokazujemo da smo iznad onih koji izbacuju književnike zbog njihovog porekla. Politikin zabavnik nism čitao, kartu ne gledam jer sam bio nekoliko puta na AP KiM i posećivao istrijske spomenike (Gazimestan, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Banjsku).

Ako se izjasnjavaju kao pravoslavci onda su pravoslavci!
Meni ovo liči na kriterijum.

@sanjica_021:

Mogu li da te zamolim da čitaš malo pažljivije?
Ja govorim o Izraelu (državi) koji je nastao na specifičan način, a Jevreje nisam ni pominjao. On nije nikada bio demokratska i uzorna država. Pogledaj samo šta se nalazi na njegovoj zastavi i grbu. Čak i da Izralel pokuša da bude normalan to mu neće uspeti jer su oko njega sve nenormalne zemlje.
Kad neko čita tvoj odgovor pomslio bi da ti opštiš sa nekim antisemitom! Ja sve mogu biti ali da mrzim nekoga zbog boje, vere, nacije ne mogu. A bilo je nekih likova koji su paranoisali o Jevrejima.

Razlika između Srbijanca (građanina Srbija) i Srbina (pripadnika nacije ili naroda) je ista kao i razlika izmeću Izraelca i Jevreja (pripadnika nacije a ne vere, bez obzira čiji je građanain). A kada kažeš ljudi u Izraelu tu trpaš sve Izraelce (Jevreje u Izraelu i ostale uključujući i sebe), a posle kažeš Srbi su umesto po analogijei Srbijanci su... Ja uopšte ne mešam veru i naciju, pa ja sam i rekao da nisu svi Srbi pravoslavci i da veru treba odvojiti od nacije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Gledam neke od vas i divim se...
Da se ovde radi kao sto se radi u Svabiji mi bismo bili za 20 stepenica vise od njih jer imamo zemlju kakvu niko nema. Ali kada se 95% ljudi ceo dan zali na to koliko radi i kako radi kako ce raditi? Svi se zale, svi strajkuju a niko ne mrda prstom ni oko cega.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1197
Citat: Aurelije
@Vojvoda:

Dijaspora su iseljenici. Srbi u BiH su vazda bili tamo i konstutivni su element. Zato nema razloga da se osećaš dijasporom. Dijaspora je moja tetka u Libeku u Nemačkoj i ima državljanstvo SCG i Nemačke.

Nego kako studiraš u Beču? Čuo sam da Bosanci i Hercegovci studiraju besplatno po nekom ugovoru koji je Austrougarska pre stotinak godina potpisala i koji ovih dana treba da istekne.

Zar ne bi bio nonsens da se u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Somboru, Subotici, Podujevu... uči samo pravoslavlje pa makar bilo i neobavezno? Pa ja na PTPC gledam emisije o Islamu! A ti bi u Srbiji nešto što ni u Banjaluci ne postoji.

A to o Turcima već postaje dosadno. Jesu Turci činili svašta, ali ne samo Turci već i oni koji su bili sa njima (dahije u Beogradu su bile kako ti kažeš Srbi, pa Boj na Mišaru opet Srbi na Srbe, pa onaj što je spalio mošti Sv. Save je bio Albanac...). Ali i od Turaka smo mogli nešto lepo da naučimo, a i jesno naučili mnogo toga. Istorijski Turci su došli na Balkan tako što su ih Romeji unajmili kao plaćenike 1340 i neke. Sultan Orhan (sin Osmana) pomogao je Jovanu VI Kantakuzenu da svrgne Jovana V Paleologa pa je za uzvrat dobio olakšice i Kantakuzenovu sestru Teodoru majku Murata I (onog što je pao na Kosovu). Murat I 1361. osvaj Adiranopolis (Jedrene) pa je papa Urban V pokreće rat ali je to bila katastrofa jer su krstaši pobili više pravoslavaca nego Turaka (koji još nisu svi bili muslimani). Jedna od Muratovih žena je bila bugarska princeza. Njegovom sinu Bajazidu je žena bila Olivera Despina Lazareva kći. A kći Đurađa Brankovića je takođe bila sultanija (a i Sulejmanu Veličanstvenom je žena bila neka slovenka Roksanra). Kada je pokrenut novi krstaški rat za oslobođenje Balkana, vazal Ivan Šišman car Bugarske se digo protiv Turske. Krstaši su opsedali i gotovo satrli Turke a Stefan uleće u pomoć zetu Bajazidu i razvaljuje krstaše. Turci potom opsedaju 3 meseca Trnovo i zarobljavaju odmetnutog Ivana Šišmana koji posle 3 godine umire u turskoj tamnici. Evo vidi da smo mi sami najveći krivci. Da su od 3 velike skupine država (Srbije, Bugarske i Romeje) bar 2 zajedno udarile na Turke njih više ne bi bilo na Balkanu. Ali tadašnji vladari su mislili samo na svoje dupe.

I nemoj da se brineš, ja nisam musliman. A drago mi je što tebi kao i Srbijancima ne smeta poreklo Ive Andrića. Ovim mi pokazujemo da smo iznad onih koji izbacuju književnike zbog njihovog porekla. Politikin zabavnik nism čitao, kartu ne gledam jer sam bio nekoliko puta na AP KiM i posećivao istrijske spomenike (Gazimestan, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Banjsku).

Ako se izjasnjavaju kao pravoslavci onda su pravoslavci!
Meni ovo liči na kriterijum.

Za dijasporu sam se obracao Rufu. Prica je o tome kako mu je dosta ljudi sa strane a mislio je da ja zivim ovdje! Zato sam rekao da i dijaspora radi za svoju zemlju i da je pogresno te ljude skartati! Inace mislio sam da je u Njemackoj zabranjeno dvojno drzavljanstvo!

Po dokumentu u kojem je AU car XY (mislim da je Franc Ferdinand, bar jedno ime mora da sam pogodio Smiley ) odredio da gradjani BiH imaju dzaba skolovanje u Austriji! To vazi 100 godina, a naredba (ili sta vec) je donesena 1908! Inace i Srbijanci imaju besplatno skolovanje u Austriji! Odsteta iz prvog svjetskog rata!

Ne bi!!! Ti gradovi su sastavni dio Srbije a ne lebde negdje u zraku! Inace to sto si ti gledao je neka emisija koja se bavi svim vjerama! Ne svim vec onim na BiH prostorima! Pravoslavlje, kat., islam, i ovi zohari davidovi! I ta emisija nema nekog znacaja jer postoji buljuk televizija koje imaju pravoslavne emisije! Nekada su neke televizije prenosile uranak i slicne stvari uzivo! Privtne televizije! Nisam dole godinu dana pa vise ne znam!
Sto se tice toga da kod nas imaju neke stvari koje nisu totalno Srpske to je posljedica toga sto nam visoki pretstavnik za BiH namece zakone i mnoge druge stvari!!!! I pretsjednike drzave, izmedju ostalog! Smile

To sto kazes za Turke da postaju dosadni to je jedno oko cega se slazemo! Ako zelis da stalnim nabrajanjem pokazes kako smo mi sami sebi krivi, od toga nista! Ja nikada ne zelim sebi da pljunem u obraz!!! Koliko mi god ti davao prilike za to!!! Inace zanm za Kantakuzina i njegovo unajmljivanje Turaka za obracune oko krune! On je turke unajmljivao i za borbe protiv Dusana, ali u to vrijeme je bilo normalno imati najamnike! I vojska je mogla da bude bilo koje vjere! Dusanova licna garda je bila sastvaljena od katolika!!! Isto sta bi bilo kada bi bilo mozes da primjenis na svaki dio nase istorije! Mi smo imali toliko sansi da postignemo nesto i toliko zajeba da kada bi nasumice lupio godinu nasao bi neki presudan dogadjaj i grsku koja je skupo placena!

Drgo mi je da nisi musliman! Sto ne rece sta si?!? Zasto bi neko izbacivao Andrica? On je srpski pisac!!!

O.K. za kriterijum! Ali koji drugi mozes da primjenis? Ne mogu ja da kazem koliko Srba stvarno drzi do pravoslavlaj, ide redovno u Crkvu, redovno se moli Bogu... To je njihova licna stvar! O tome neka raspravljaju s Bogom kada za to dodje vrijeme! Ja im ne mogu suditi ili govoriti sta su u stvari!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 6424
@Aurelije tema je skroz promasena,ovde se prica o veronauci,ne o tome sto ti meni pises zato necu vise nista dalje komentarisati Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 176
Citat: Vojvoda
@Ruff

Prije svega nesto ne vjerujem da cu se skoro vracati u Srbiju! Ne vjerujem uopste da cu se vracati posto ja zivim un Banjaluci!!!! Ja ovdje studiram i zato sam ovdje nastanjen, ali ja nisam gradjanin Austrije (obrati paznju na veliko slovo)! Redovno idem kuci u BL! Skoro svaki drugi vikend!

A sto se tice da je tebi dosta da ti neko sa strane sere, to me tacno zaboli! Ako ti mislis da dijespora ni malo ne ucestvuje u pomaganju svoje matice onda O.K.!

Pa o chemu mi govorimo onda? Ti ne bi da se vracjash, al bi svima nama da seresh kako da zivimo u Srbiji?!?!?! Shta sam propustio... ne kapiram!
  Zasu

Ja velikim slovom pishem samo Beograd i Srbija! :wink:
IP sačuvana
social share
"Let the music play on
Just until I feel this misery is gone
Movin’, kickin’, groovin’, keep the music strong
Let it play on, let it play on, let it play on, please, let it play on, let it play on..."
Barry White RIP:(
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Ruff...
Iz govana najcesce ne vidimo sta je oko nas, samo neko ko sa strane gleda moze dosta toga videti...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 176
Lepo si ti to reko!

Al ne moze to tako da funkcionishe!
Mrzi me da objashnjavam zashto jer bi mnogo otishli od teme!
IP sačuvana
social share
"Let the music play on
Just until I feel this misery is gone
Movin’, kickin’, groovin’, keep the music strong
Let it play on, let it play on, let it play on, please, let it play on, let it play on..."
Barry White RIP:(
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Nazalost funkcioniste jer svi ljudi u svom ne vide panj ali zato u tudjem vide trn...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
@Vojvoda
Moja tetka poznaje čoveka koji radi na državljanstvima pa joj nije traženo da se odrekne jugoslovenskog. Sada kada ide u Srbiju pokazuje nemački crveni pasoš, a samo na našoj plavi. Tako joj manje uzimaju pare ovi naši jebivetri a ne zajebavaju je Mađari.

Nisam zna da i Srbijanci imaj besplatno studiranje. O tome niko ne zna i nije se ni pisalo po novinama. A tada su Srbijanci bili i Makedonci!

Kako možeš godinu dana bez Banjaluke. Jarane je li ti žao Banjaluke, kraj Vrbasa plivanja i teferiča?

I kad idu emesije o neA religiji pripadnici A religije gase televizor i teraju decu van kuće? I šta sad imaš protiv jevreja, bar su oni vazda u ovim našim ratovima bili žrtve, a znam da su uvek bili pošteni i lojalni građani. Zapitaj se samo koliko profesora tu gde studiraš je jevrejskog porekla. Ja imam profesor'cu Jevrejku i baš je strava. Glavni rabin za jugoistočnu Evropu je mobiliziran u toku NATO napada. Čovek se ponašao kao svaki vojnik, kopao je rovove i niko nije ni znao šta je on. Bio je samo Srbijanac. Tek kada ga je Milutinović pozvao na neki skup predstavnika verskih zajednica Srbije i kad je on zbog toga tražio izlazak na par sati njegov komandant je shvatio koga ima u jedinici i zašto mu je stalno govorio da ne psuje Boga.

Ti kreneš od dogme da ni jedan Srbin, pravoslavac ne može biti kriv. Pa ne bih rekao da je ovo u skladu sa pravoslavljem. Posle i sam kažeš da su se gotovo svake godine pravile krupne greške!

A što te zanima šta sam ja? Ja sam rođen u Srbiji brale! Pa ako te toliko zanima šta su drugi što se ne raspitaš za poreklo Ive Andrića, ili svoje, jer siguran sam da imaš rođaka i/ili rodica koji/koje ne dele ista verska i nacionalna opredeljenja kao i ti. Vi Banjalučani ste tako dobro izmešani i zato su najlepše Bosanke = Banjalučanke Wink
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1197
@Ruff
Ne znam sta to nije jasno u mom odgovoru! Ja sam rekao da se necu vracati ne zato sto ne zelim vec zato sto ne zivim u Srbiji! Procitaj cijeli post pa onda seri!!!! A sto se tice sranja mogu da serem vise od tebe jer sam vise i prozivio bar u poslednjim ratovima! Mozda ti je doduse 120 godina pa si bio kraljev dobrovoljac! Ali cisto sumnjam!

@Aurelije

Pa to za vezice ok!

Ko je rekao da sam godinu dana bez BL! Rekoh da sam svake druge trece sedmice u BL! Mogao bih da izdrzim koji mjesec, ali ipak volim da vidim svoje dole! Ali ne Vrbas vec svog brata, majku i oca! Za cevape me tacno zaboli! Ne volim ta nafuravanja! Ono sto volim to mi nedostaje ono za cim ne zalim za tim me nije ni briga! Ovdje slusam milion prica o tome kako nekome nedostaje Bascarsija, nekome Neretva, nekome Vrbas.... A pola ih je totalnih levata! Nisu se dva puta prosetali Bc jer su iz Visokog ili iz nekog sela tamo, nisu se okupali u svojoj rijeci jer neznaju ni da plivaju ko ljudi.... (ja se rijetko kupam na Vrbasu jer mi je hladan i ne volim ga nesto narocito)

Sta rade roditelji kada pocinju emisije o drugim religijama nije moj problem! Licno bih volio da je tako kako ti kazes, ali ne vjerujem!

O jevrejima sve najgore! Ali necu o tome!

Malo si izokrenuo ovo! Namjerno ili slucajno...
Mislio sam na preseravanja kako su i Srbi krivi (i za poslednji rat) i o tome kako i mi imamo kukolja u zitu! Imamo ali koji steti nama! A pravi zlikovci su sa druge strene! Znam da ovo moze da zvuci umobolno, ali tako je! Mi nismo pravili koncentracione logore ili uzimali danak u krvi! Samo dva primjera! A moglo bi se nabrajati do sutra! Isto kao sto bi se do sutra moglo nabrajati i to koliko smo velicanstvani! Zato sam mislio da nismo krivi! I ta krivica nasih politicara nije krivica naroda bez obzira sto narod bira! Nervira me kada neko sere o tome kako smo svi MI krivi za poslednji rat! A u to mi trpa i njih i nas! To sto smo pravili greske dio je i nase plemenitosti! Dok su se hrvati pokazali kao krvoloci (sto i jesu) kada su se zavukli Hitleru pod suknju, mi smo vikali bolje grob nego rob, bolje ret nego pakt! To je bila greska! Ali i dokaz plemenitosti!

Znam ja za porijeklo Ive Andrica! Ali znam i za svoje! Nema brige! A ti se nisi odao vec iz sjene pricas! Ne moras da se nerviras! Samo sam pitao! Dakle, Srbijanac!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 22:20:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.