Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 25 26 28 29 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Veronauka i građansko promašaj  (Pročitano 35828 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.60
Citat
Cemu onda trosenje vremena?
A cemu onda trosenje vremena na srpski jezik kada su 50% dece nepismeni idioti (ako neko ne veruje neka pogleda samo fejsbuk i sta deca pisu po istom  Smile )

Veronauka i gradjansko imaju svojih mana i vrlina. jeste li znali da deca iz gradjanskog vaspitanja uce da naprace CV, to moze da bude korisno u zivotu  Smile

Ja nisam za ukidanje. Ne smeta im nicemu a ionako su opisne ocene tako da im vise dodje kao razredni cas. Onaj kome se ne svidja on ni ne mora da ide na iste i opet na kraju ostaje ocenjen bez obzira sto nije isao tako da niko nije na gubitku ako ide ili ako ne ide na iste Smile

IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.126
Ja ti izracunah ranije da klinci gube na vjeronauku, cuvare prirode, informatiku i engleski 5 casova nedeljno. Da umjesto toga tih pet casova provedu u drustvu fizioterapeuta, logopeda, defektologa, socijalnih radnika i psihologa bolje bi nam bilo.
I nama s njima i njima sa samim sobom.

U Srbiji je ogroman broj djece kojima je potreban rad sa jednim ili svim ovim strucnjacima.

Kad ih osposobis da imaju stvarno znanje iz dva osnovna predmeta maternjeg jezika i matematike, onda ce oni kasnije moci da se bave sa cim pozele.

Ovako se samo problemi gomilaju, a vrijeme trosi na nebitne stvari.

IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 4310
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.60
Informatika i engleski gubljenje vremena  Smile Mi živimo u 21 veku a ne u 1950.
« Poslednja izmena: 12. Avg 2010, 23:57:59 od telep »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.126
Da bi djete savladalo strani jezik mora prvo da vlada maternjim. Djete koje moze da izgovori samo 20 -25 glasova srpskog jezika nema sta da trazi na engleskom.

Ja sam imala i sestrica i sestricinu koji su bukvalno od trece godine u vrticu pa onda i u skoli isli na casove engleskog - to je cisto uzimanje para i gubljenje vremena. Od mozda 20-30 djece koja idu na te casove tek 1 ili 2 ce ukaciti nesto. Ostali generalno nemaju blage veze.

Sto se informatike tice, sta ce djetetu od 7 godina rad na racunaru? Sta on moze da nauci? Samo da igra igrice, na sta uglavnom i trose svoje vrijeme. Da umjesto toga odu sa drustvom u park, na fudbal, odigraju covjece ne ljuti se... mnogo bi im psihickom zdravlju koristilo.

Kad djete savlada osnovne stvari lakse ce napredovati. Da klinci imaju 5 casova srpskog i matematike + logopedi, defektolozi, fizioterapeuti oni bi i fizicki i psihicki bili mnogo spremniji da savladaju gradivo i steknu pravo znanje.

Mi mnogo volimo da se pise da se nesto uci, da ucimo 2 strana jezika, da ucimo informatiku, da ucimo vjeronauku, a to sto nemamo nikakvo znanje nema veze. Ni fond casova ni plan i program ne dozvoljavaju ni onima koji bi htjeli da nesto nauce.

Umjesto sto furamo ovaj sistem po kome se engleski uci od prvog, a drugi strani jezik od petog, a oba imaju neralan plan i program i samo dva casa da ga ostvare, za djecu bi bilo mnogo humanije da uce samo maternji jezik do petog, a od petog da imaju 4 casa stranog jezika. Tako bi naucili maternji jezik i bar jedan strani jezik, ovako ne znaju ni jedan.

Djeca po polugodistu imaju slovom i brojem 1 lektiru, posljednji podaci pokazuju da oni skoro nista ne citaju, njihovo poznavanje opste kulture je kriminalno, ali zato znaju sve opciije na facebook-u jer imaju profile od njihove 7 godine.

Ako mislimo da zivimo u 21 vijeku i da imamo ikakvu sansu za kvalitetnu buducnost trebaju nam zdrave generacije koje ce da barataju znanjem, a to nazalost nije moguce steci blejeci na facebooku, my space-u i igrajuci igrice.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Imam prijatelje čiji klinac od 3 godine govori bolje engleski nego srpski, koristi računar, pušta na you tube-u šta mu volja, skajpuje kad poželi...azbuku ne zna (što po meni i nije neophodno znanje za trogodišnjaka)...ali englesku abecedu zna....i svi oduševljeni i ponosni...a meni je to strašno.Jeste da je klinac stvarno prepametan...ali zar nema dovoljno vremena da sve to nauči i za koju godinu?
Moje je dete oduvek bilingvalno ali ona se rodila u engleskoj govornoj sredini i logično da je učila oba jezika uporedo, to je prosto bio prirodan proces.Kako smo se selili i menjali govorna područja sa lakoćom je usvajala nove jezike.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 5.0.375.126
mob
Nokia 
Veroučitelju šta ostane

U ŠKOLE u Srbiji veronauka je vraćena pre devet godina, a većina nastavnika koji drže časove iz ovog predmeta i dalje u glas tvrdi da veroučitelji generalno nemaju ravnopravan status sa ostalim kolegama. Prema njihovim rečima, verska nastava se marginalizuje, a oni kao predavači na razne načine ponižavaju i diskriminišu.

ZABRANE
U pojedinim školama direktor zabranjuje molitvu i rezanje slavskog kolača za dan Svetoga Save, a negde je veroučiteljima striktno zabranjeno da u učionicama gde imaju nastavu drže bar jednu ikonu. Neke škole ne dozvoljavaju izradu panoa na temu veronauke, jer to smatraju pokušajem “širenja vere i misionarenja”.

Prvo mesto na dugoj listi problema navodi se neizvesni radno-pravni status, jer veroučitelji svake godine sa Ministarstvom prosvete potpisuju nove jednogodišnje ugovore.

- Takva praksa dovodi nas u neravnopravan položaj u odnosu na ostale prosvetne radnike, jer do kraja avgusta ne znamo hoćemo li od 1. septembra i dalje imati posao ili ne - priča veroučitelj iz Vojvodine, koji je želeo da ostane anoniman.

Iako se, kaže, u ugovoru koji potpisuju na početku školske godine navodi da imaju potpuno ista prava, sledovanja i obaveze kao stalno zaposleni, u praksi nije tako. Nemaju prava na jubilarne nagrade, ni na ostala podsticajna sredstva koja država isplaćuje radnicima, a veroučiteljice čak ni na porodiljsko odsustvo.

ĐACI RADO SLUŠAJU
PREDAVANjA U Ministarstvu prosvete tvrde da su problemi u pozicioniranju verske nastave nastali delimično i neažurnošću Komisije za versku nastavu, pri Ministarstvu vera, koja u poslednjih godinu dana nije učinila nikakav pomak po pitanju nastavnog kadra, udžbenika i ostalih pratećih problema.

- Mnogi su već skoro deceniju zaposleni kao veroučitelji, a nemaju prava na kredite kod banaka. Drugima se, pak, krši ugovor koji traje do 31. avgusta, a primanja im se isplaćuju do juna - kaže naš sagovornik. - Većina nas drži desetine časova koji im se ne plaćaju, zapravo, časove koje država plati, a neko drugi naplaćuje. Uprava škole, pak, tvrdi da se ti časovi ne mogu platiti jer ne postoje uslovi za to.

Beogradski veroučitelji, pak, kažu da je veliki problem i raspored časova, jer se pri njegovoj izradi veronauci uvek daje poslednje mesto i “ono šta ostane”.

- Veronauka je najčešće šesti, sedmi ili osmi čas, kada deca ne slabije razmišljaju, već uopšte ne razmišljaju - kaže veroučiteljica D. M. - Neki đaci tada odustaju ili izbegavaju veronauku, kako bi što pre stigli kući.

Statistike, pak, govore da đaci vole veronauku i rado slušaju predavanja iz ovog predmeta, jer im se daje mogućnost da iznesu svoja mišljenja i stavove. Iako ne postoji precizan podatak koliko đaka pohađa veronauku, smatra se da se za ovaj predmet u većini škola opredelio isti procenat đaka kao i za građansko vaspitanje (oko 50 odsto).

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:294700-Veroucitelju-sta-ostane#
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Zato nek premeste veronauku pri crkvi pa ako neko hoce na veronauk moze tamo. Tako isto bi mogla crkva da placa ucitelje i moglo bi biti opsirnije, i to sa ikonama i panoima, ne bi bilo ogranicenja
Ujedno, kako jedan pop u Madjarskoj motivise decu za veronauku:

« Poslednja izmena: 17. Avg 2010, 16:35:36 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49952
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
ZABRANE
U pojedinim školama direktor zabranjuje molitvu i rezanje slavskog kolača za dan Svetoga Save, a negde je veroučiteljima striktno zabranjeno da u učionicama gde imaju nastavu drže bar jednu ikonu. Neke škole ne dozvoljavaju izradu panoa na temu veronauke, jer to smatraju pokušajem “širenja vere i misionarenja”.

Komunisticki sljam.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Imam prijatelje čiji klinac od 3 godine govori bolje engleski nego srpski, koristi računar, pušta na you tube-u šta mu volja, skajpuje kad poželi...azbuku ne zna (što po meni i nije neophodno znanje za trogodišnjaka)...ali englesku abecedu zna....i svi oduševljeni i ponosni...a meni je to strašno.Jeste da je klinac stvarno prepametan...ali zar nema dovoljno vremena da sve to nauči i za koju godinu?
Moje je dete oduvek bilingvalno ali ona se rodila u engleskoj govornoj sredini i logično da je učila oba jezika uporedo, to je prosto bio prirodan proces.Kako smo se selili i menjali govorna područja sa lakoćom je usvajala nove jezike.
Ja sam azbuku naucio sa 5 godina u prvom razredu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.61
mob
Qtek 666
Dete uci na gradjanskom da napise cv, a to ce mu kasnije koristiti za nesto, npr. za to da nadje posao Smile Mi mora da ne zivimo u istoj drzavi Smile U ovoj gde ja zivim na takvim casovima se deca sprdaju sa nastavnicima i gradivom ( ko i na svim ostalim, uostalom ), a zakon ih stiti ko bele medvede. Hm, a posao?  Ni najsavrseniji cv nema sanse. Nasem obrazovnom sistemu je davno odrzano opelo i nista mu ne moze pomoci, pa ni novi izborni predmeti. Dzaba ste krecili!
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 25 26 28 29 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.