Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Вера или аутосугетија?  (Pročitano 8367 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Bosch ima centrifugu
da si odrastao u zimbabveu boleo bi te tuki i za srbiju i za hrista i za jahvea i za oca i duha sva ostala MITOLOSKA bica.

U Zimbabveu 70% do 80% stanovnika se po vjerskom opredjeljenju izjasnjavaju kao pripadnici neke od hriscanskih crkava... A sudeci kako afrikanci drze do religije, da si se tamo rodio isao bi svaki dan u crkvu.  Smile

A isto to bi se moglo reci i za Srbiju
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49727
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
da si odrastao u zimbabveu boleo bi te tuki i za srbiju i za hrista i za jahvea i za oca i duha sva ostala MITOLOSKA bica.

U Zimbabveu 70% do 80% stanovnika se po vjerskom opredjeljenju izjasnjavaju kao pripadnici neke od hriscanskih crkava... A sudeci kako afrikanci drze do religije, da si se tamo rodio isao bi svaki dan u crkvu.  Smile

A isto to bi se moglo reci i za Srbiju

Slazem se. Kao sto je nase pravoslavlje specificno i uklopljeno u neke staroslovenske obicaje i vjerovanja, tako su isto i u Zimbabveu napravili "kompromis"... Pa su sacuvali dosta od tribal religija i prenijeli u hricanstvo. Smile 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Predragoon, no comment  Smile

@Budjoni, i pored niza argumenata koje imam u odbranu novca kao fenomena koji iole normalnog coveka ne moze da sablazni, koje ima svoje poreklo i svrhu cak i na bogosluzbenom mestu, iskreno se slazem sa nekim tvojim stavovima jer bih bio licemer kada bih rekao da se novac ne zloupotrebljava - neka vrsta moderne simonije koju nisi ti izmislio.  Smile
Ali je problem u nasem dijalogu sto ti veru gledas kroz kompromitovanje od strane onih koji je zloupotrebljavaju da bi zaradili  a ja je gledam kroz prizmu njenog ontoloskog porekla koje se nicim ne moze oskrnaviti.
Medjutim, imam pitanje - sta je tebi do tih para? Sto, vise bi postovao veru i vernike, ili sam poverovao u Boga? Moje golemo zivotno iskustvo pokazuje da zloupotrebe nisu u mojoj vlasti ali da ni moja vera ne zavisi od onoga ko gresi. To ne znaci da se ne bunim, nego trazim gde si ti u svemu tome?
Za slobodu sam ti dao odgovor - sve preko toga bilo bi moje nametanje. Adamov ispit je ispit svakoga od nas, otuda zmija, i isti ispit se stavlja pred svakog coveka i danas - hoces li da se usavrsavas sa Bogom ili ne?
Za zakone sam ti odgovorio ali preskaces da bi svoju misao plasirao kao, gle paradoksa, kao bezgresnu? Hoce to, ali kod nekog drugog. Nisu isti zakoni oduvek bili jer je smrt unela promenu u prirodu, i prirodu kakvu sad poznajemo nije oduvek bila takva nego se okrenula protiv coveka - vidi malo medije - ali se nece takvom ni odrzati u eshatonu.
Ima mesta za logiku u veri. Nije sve nelogicno-glupo i nadlogicno-neiskazivo. Vidi malo sta je apofatika i katafatika.
Zanimljivo je kako poznajes iono malo Biblije da bi je demantovao. Sa druge strane, gle paradoksa, Bibilija nije nepogresiva i nije autoritet za koji se vezuje vera i Crkva. Opet se vracamo na poglavlje o blagodati koje se otvara onima koji to hoce a ne onima koji to nece. Ima puno poucnih prica u Starom Zavetu koje nisu istorijske cinjenice a ti hoces da ih postavis tako da bi ih demantovao. Kolaps!!!

IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16

Dakle, od onih koji se mole bogu neznanja možemo da očekujemo ćutanje.
E, da ste ćutali pre 2000 godina...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98

http://www.youtube.com/watch?v=HXCzyMPU_x0
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16

http://www.youtube.com/watch?v=HXCzyMPU_x0

+ snažan, lep i zao  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 139
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Zekane, imam prijatelja koji razmislja isto kao ti. Ko zna mozda si ti taj lik? Toliko ogorcenosti u tebi prema svemu sto u sebi nosi klicu Bozanskog zivota, moze doci samo iz nekih predrasuda - koja svojoj licnosti ne daje sansu - ili iz neke traume koju si doziveo. Recnik ti je nula, a povezivanje stvari plitko. Glupome je sve glupo a pametnome sve pametno. Rekao si sta imas a nametanje vere nije moj fah. I da, nije bas sve iscenirano, postoji odnos, ljubav, blagodat...od coveka zavisi koji sadrzaj bira. A tebe sad molim, a posle cu lako da promenim svoj stil, da ne vrsisi versku diskriminaciju jer ni ja ne vrsim ateisticku.

ovako jedno da razjasnimo. nisam taj lik sto posto. ae da se prvo izvinim za ono sto sam rekao sto se tice glupog, nije na mestu, ali kad impulsivno moram da odgovorim po pitanju toga jer mi je religija ma koja to bila totalno besmislena. kao sto rekao opravdanje coveka za nesto sto ne moze da uradi ili objasni i necega sto zeli. da se razumemo oko jednog ja jesam prosto i plitko odgovara, a ti na to moje prosto i plitko pisanje nisi naveo ni jedan argument za koji bih ja sad rekao e vidis za ovo nisam u pravu stvarno, kako mi to nije bilo do sada jasno.
cekaj cekaj da bi imao blagodat, ljubav, smirenje i dosta ostalog lepog, za to mi treba bog? gde to pise? zasto se to mora? zasto ja moram da trazim precicu svom blagostanju u bogu? a onaj primer za zimbabve je banalan u tom smislu da da si se rodio u rimu bio bi katolik, da si se rodio u turskoj bio bi musliman, da si se rodio u u americi kod indijanaca verovao bi u duhove zivotinja pa sad zakljuci da li bio bio na ovom forumu da ti je sudbina bila takva? ne vrsim ja diskriminaciju religije nego zelim da je preispitam u smislu zasto vi u to verujete...
IP sačuvana
social share
Efforts Must Be Doubled!!! - Finch
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49727
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
@Zekan

A ko tebe uopste tjera da vjerujes? Na koji nacin danas crkva prisiljava ljude da vjeruju? Vjera je unutrasnja stvar pojedinca.
« Poslednja izmena: 24. Feb 2011, 20:01:08 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Zekane, imam prijatelja koji razmislja isto kao ti. Ko zna mozda si ti taj lik? Toliko ogorcenosti u tebi prema svemu sto u sebi nosi klicu Bozanskog zivota, moze doci samo iz nekih predrasuda - koja svojoj licnosti ne daje sansu - ili iz neke traume koju si doziveo. Recnik ti je nula, a povezivanje stvari plitko. Glupome je sve glupo a pametnome sve pametno. Rekao si sta imas a nametanje vere nije moj fah. I da, nije bas sve iscenirano, postoji odnos, ljubav, blagodat...od coveka zavisi koji sadrzaj bira. A tebe sad molim, a posle cu lako da promenim svoj stil, da ne vrsisi versku diskriminaciju jer ni ja ne vrsim ateisticku.

ovako jedno da razjasnimo. nisam taj lik sto posto. ae da se prvo izvinim za ono sto sam rekao sto se tice glupog, nije na mestu, ali kad impulsivno moram da odgovorim po pitanju toga jer mi je religija ma koja to bila totalno besmislena. kao sto rekao opravdanje coveka za nesto sto ne moze da uradi ili objasni i necega sto zeli. da se razumemo oko jednog ja jesam prosto i plitko odgovara, a ti na to moje prosto i plitko pisanje nisi naveo ni jedan argument za koji bih ja sad rekao e vidis za ovo nisam u pravu stvarno, kako mi to nije bilo do sada jasno.
cekaj cekaj da bi imao blagodat, ljubav, smirenje i dosta ostalog lepog, za to mi treba bog? gde to pise? zasto se to mora? zasto ja moram da trazim precicu svom blagostanju u bogu? a onaj primer za zimbabve je banalan u tom smislu da da si se rodio u rimu bio bi katolik, da si se rodio u turskoj bio bi musliman, da si se rodio u u americi kod indijanaca verovao bi u duhove zivotinja pa sad zakljuci da li bio bio na ovom forumu da ti je sudbina bila takva? ne vrsim ja diskriminaciju religije nego zelim da je preispitam u smislu zasto vi u to verujete...

Ne moras nista. Ali ne moras ni drugima da branis da sami svoj put biraju. Eto ima i ateista i drugih pripadnika vere pa meni to ne smeta. Ljudi su ljudi.
Da sam se rodio negde drugde, istina, bio bih druge vere ali me to ne bi sprecilo da preispitam svoju veru da li je realna ili nije. Mogao sam i usred Srbije za ateizam ili islam da se opredelim, pa nisam. A na mene nije uticala tradicija, niti paganizam, jer sam rastao u ateistickom okruzenju operisan od sujverja i bapskih prica.
Problem sto ne odgovoram na neke tvoje komentare je sto stvari meris sobom a ne Bogom - zato i ne mozes da sagledas sebe iz perspektive Drugog.
@Magic Master je u pravu, ali je vera ipak i stvar drustva, sto i cini njen eklisioloski identitet tamo gde se ljudi okupljaju na molitvu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49727
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
@andreej

Eво вратио сам у живот тему: "апологетика" па сва дискусија ради лакшег разумијевања може да се настави и тамо. Пошто ипак људи треба нешто да прочитају и да се едукују прије него што почну да полемишу о овако озбиљним темама.
« Poslednja izmena: 24. Feb 2011, 21:01:21 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.121 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.