Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uvodi se 11. obavezna vakcina  (Pročitano 4959 puta)
07. Nov 2013, 09:13:04
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
Sony xperia
Uvodi se 11. obavezna vakcina

Na putu ka EU moramo da usaglasimo i regulativu u oblasti zaštite od zaraznih bolesti. Po novom zakonu i sanitarni inspektori se vraćaju na granične prelaze

BORBU protiv zaraznih bolesti Srbija će pojačati vraćanjem sanitarnih inspektora na sve granične prelaze i uvođenjem još jedne obavezne vakcine - protiv pneumokoknih infekcija, uz 10 postojećih. Tako je bar predviđeno predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada kao zemlja na putu ka EU, moramo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti.

- Interes EU je da zarazne bolesti budu pod kontrolom, ali mi u ovoj oblasti nismo loši, kontrolišimo ih bolje bar od polovine članica EU - kaže profesor dr Branislav Tiodorović, predsednik radne grupe za izradu zakona. - Ali, moramo u regulativu o zaraznim bolestima da dodamo delove iz evropskih, a prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnih propisa, pre svega vezano za karantine i vanredne situacije.

Profesor Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, kaže da je na predlog zakona dosad stiglo 800 primedbi, a čekaju se i sugestije iz Evropskog centra za kontrolu infektivnih bolesti, koje bi trebalo da stignu u narednih mesec dana:

- Ništa nećemo lomiti „preko kolena“, najvažnije je da napravimo dobar zakon, a detalji će biti razrađeni u 12 pravilnika - o imunizaciji, o broju i vrsti vakcina, karantinima.

U Srbiji je regulisana zaštita od 70 infektivnih bolesti, a za predlog novog zakona preuzeli smo evropski spisak sa 52 bolesti i dodali neka infektivna oboljenja koja je važno pratiti na ovom podneblju, kao infektivne dijareje ili hemoragijske groznice poput mišje.

- Dogovoreno je uvođenje pneumokokne vakcine kao obavezne - objašnjava prof. Tiodorović. - Po oceni SZO i Evropskog centra, bili smo lider u regionu u zaštiti od zaraznih bolesti, i sramota je što su sve okolne zemlje ovu vakcinu uvrstile pre nas.

Kakve će biti konsekvence za one koji odbijaju da prime neku od obaveznih vakcina, tek treba da se definiše kroz stručnu raspravu. U SAD, recimo, kaže Tiodorović, nema nikakve dileme: ko hoće u obdanište, na koledž, u zdravstvenu službu, mora da primi obavezne vakcine, kojih je tamo 15.

PASIVNA KONTROLA SRBIJA potpuno prihvata međunarodni zdravstveni pravilnik, i u praktičnom smislu smo dužni da pratimo da li nam iz sveta dolaze zarazne bolesti i da li ih mi „izvozimo“ u druge zemlje - objašnjava prof. Tiodorović. - Sada nemamo dobru kontrolu, sanitarni inspektori su neopravdano povučeni sa granica i ponašamo se pasivno. Zato je važno da se sanitarni inspektori vrate na granične prelaze.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 25.0
mob
Sony xperia
Ko odbije vakcinaciju deteta biće kažnjen

Roditeljima koji odbiju da vakcinišu dete preti prijava i kazna. Najčešće odbijaju vakcinu iz straha da će ona izazvati nus-pojave. Odbijaju vakcinu koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški

VAKCINACIJA novorođenčadi, odojčadi, male i školske dece je obavezna i to je regulisano zakonom Republike Srbije. Ipak, strah da će vakcinacija izazvati nus-pojave i sumnja u delotvornost vakcina, kod pojedinih roditelja jači je od zakona, zbog čega oni odbijaju da vakcinišu svoje dete, na vlastitu odgovornost.

Ovo je pokazao primer Novosađanke M. L. (34), samohrane majke, koja je na poslednjoj kontroli kod pedijatra odbila vakcinaciju svoje jednoipogodišnje devojčice.

- Mnogo sam istraživala o posledicama vakcinacije i videla da postoji sumnja da MMR vakcina, koju je kao narednu trebalo da primi moja Lena, izaziva autizam - priča za „Novosti“ ova majka.

- Upitala sam pedijatra ko će svojim potpisom snositi odgovornost da posledice neće biti štetne za moje dete, a ona je odgovorila: niko. Onda sam rešila da je neću vakcinisati. Doktorka mi je tad tražila da potpišem kako odbijam vakcinaciju i zapretila mi Centrom za socijalni rad i inspekcijom.

Uplašena da će izgubiti starateljstvo, ova Novosađanka ipak nije potpisala izjavu i kako sama kaže, prolongirala je vakcinisanje devojčice, dok se ne raspita koja su joj prava i obaveze po tom pitanju.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja „Novi Sad“ dr Branislava Stanimirov potvrdila je za naš list da roditelji najčešće odbijaju MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški.

- Različiti su razlozi zbog kojih roditelji odbijaju vakcinaciju. Najčešće je to strah od autizma, ali pravila nema - kaže dr Stanimirov. - Međutim, važno je napomenuti da nije naučno dokazano da je vakcinisanje MMR vakcinom okidač za nastanak autizma kod dece. Nažalost, ima autistične i nevakcinisane dece. Zakonska i moralna obaveza svakog roditelja je da brine o detetu i mi sve slučajeve nevakcinisanja moramo da prijavimo nadležnim institucijama.

Slučajeve gde jedan ili oba roditelja odbiju da vakcinišu dete pedijatri su dužni da prijave Institutu za javno zdravlje Vojvodine i sanitarnoj inspekciji, a kad je u pitanju potpun izostanak imunizacije od rođenja deteta, što je, objašnjava ona, najčešći slučaj u disfunkcionalnim porodicama i iz marginalizovanih grupa, pedijatri alarmiraju i Centar za socijalni rad.

Oni roditelji koji su odbili samo jednu vakcinu, jer lično sumnjaju u njenu delotvornost, kako saznajemo, trebalo bi da se kažnjavaju novčano i prekršajnom prijavom.

- Vakcinalni punktovi obaveštavaju naše inspektore, a sanitarna inspekcija dužna je da roditelje potom prijavi sudiji za prekršaje - kaže Rajko Bulatović, iz sektora za sanitarni nadzor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

- Međutim, ne zna se koja je sudbina tih prekršajnih prijava, da li stignu na red ili zastare i da li posle njih roditelji ipak vakcinišu dete.

IZJAVA DR Stanimirov kaže da postoje i sporadični slučajevi u kojima roditelji iz nekog razloga izbegavaju vakcine protiv dečje paralize, difterije, tetanusa, meningitisa i virusnog hepatitisa. Kako kaže, koju god vakcinu da odbiju, roditelji moraju u Domu zdravlja da potpišu izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za svoje postupke i potvrđuju da su odbili da se njihovo dete, suprotno zakonu, vakciniše.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

mislim , dakle postojim !

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 360
Zastava Нови Сад
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
mob
Nokia ????
Ima li neka vakcina protiv kolektivnog ludila ili tako nešto slično ?
IP sačuvana
social share
Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise. Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto. Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 25.0
Ja sam lepo upozoravao na ovo. U Americi isto nas teraju koji smo u medicini da primamo vakcinacije protiv nase volje, inace gubimo posao
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
I kako moje dete da odluci dal zeli da primi vakcinu ili ne...ah da ne moze...cak i roditelj ne moze...fak jea demokratija  Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 25.0
I kako moje dete da odluci dal zeli da primi vakcinu ili ne...ah da ne moze...cak i roditelj ne moze...fak jea demokratija  Smile
Ma to je jeba'' na suvo.  Kada je bilo H1N1 ovde su cak i pretili hapsenjem i karantinom osobe koje nisu imale tu vakcinaciju, a merkur samo rastura u tome.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
mob
Sony 
Biće posla za mene u struci sanitarno-ekološki tehničar.. Smile
Koliko ja znam kod nas roditelji često odbijaju da deca prime sve vakcine koje su obavezna, ne znam da li je uvedeno ono o čemu se dugo pričalo da se daju koktel vakcine tipa 3-4 odjednom, a ne na svakih godinu dana neka vakcina..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9
Browser
Safari 537.71
mob
I-mate 30 Pro
 Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Biće posla za mene u struci sanitarno-ekološki tehničar.. Smile
Koliko ja znam kod nas roditelji često odbijaju da deca prime sve vakcine koje su obavezna, ne znam da li je uvedeno ono o čemu se dugo pričalo da se daju koktel vakcine tipa 3-4 odjednom, a ne na svakih godinu dana neka vakcina..
Da su te vakcine bezbedne, ne bi ih oni ovde slali u Hazardous Material Site.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Najbolje ukinuti vakcine, ko pre sto godina, ljudi bili zdravi ki dren i ziveli po sto godina  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.